Zobacz pełną wersję : Nikon Z fc oficjalnie
Nikon może zaskoczy czymś ciekawym malutkim, może coś koło 10-20mm zrobią ?
Mnie się wydaje, że zamiast czekać na zaskoczenia i spełnianie marzeń, to ktoś kto chce robić zdjęcia, bierze konkurencyjnego EF-M i ma to już z głowy.
Jakby chciał ef-m to pewnie nie męczyłbym tematu na tym forum.
Ja tylko dałem podpowiedź, a czy skorzystasz czy nie, to już nie moja sprawa.
A poza tym bijesz głową w desk(ę). ;-)
cybulski
16-07-2022, 08:01
Jeszcze jedna sprawa często trzeba czyścić matryce z paprochów ? przy założeniu że rzadko zmieniam szkła a jak już to staram się robić to w higienicznym miejscu.
Z mojego doświadczenia z bezlustrami, odpowiem że to zależy. Nie wiem też na ile w moich bezlustrach, które mam i miałem, ma znaczenie to że mam włączone czyszczenie matrycy przy włączaniu i wyłączaniu aparatu i czy to w ogóle jest skuteczne dla czegoś powyżej jakiś mikropyłów, które pewnie i tak ciężko zauważyć na zdjęciu. Ale mam to włączone.
Zdarzyło mi się tylko raz (no może trzy) czyścić rotinem i szpatułką matrycę w fuji. Też staram się tak planować wyjście wyjazd aby nie zmieniać za często szkieł a jeśli już to nie w terenie.
Natomiast przy zmianach, mam małą "podróżną" gruszeczkę, nie taką ze sklepu foto ale z apteki i przedmu****ę przy zmianach szkła, trzymając body w dół.
W jpgach wprost z puszki rzadko mogłem zauważyć paprochy, a jeśli już było widać to jest to na niebie. Z drugiej strony rzadko ustawiam powyżej f5.6 a więc to też ma zapewne znaczenie, nie mam za wiele fotek z f11 gdzie to byłoby bardziej widoczne.
Powiem tak, choć może tu nie powinienem pisać aby nikogo nie denerwować, częściej musiałem dmuchać i czyścić rotinem matrycę d610 niż fuji czy canonów :D Ale czyszczenie matrycy to żaden kłopot dla mnie, nawet w d610 mi to nie przeszkadzało, bo tu na forum to urasta do rangi jakiegoś mega problemu, po prostu wtedy bierze się szpatułkę, kropla rotinu i czyścimy matrycę, to jest twarde jak szkło więc bez paniki Panowie. Niektórzy boją się tknąć tej matrycy jak jakiegoś złego ducha :D
Dla mnie też nie problem czyścić matrycę zresztą to robię kiedy trzeba, pytałem o to z ciekawości i rozwiązania konstrukcyjnego Nikona bo w lustrze przy zmianie szkła matryce zakrywa zamknięta migawka a tu wszystko jest otwarte i matryca na wierzchu. Wiem że na tym forum brudna matryca to osobna religia ;)
Zobaczymy jak to wyjdzie w użytkowaniu.
pytanko do użytkowników, czy parametry (czas - przysłona) można też ustawiać z pokręteł pod palcem, czy TYLKO z przełączników na korpusie ?
W trybie A przednie pokrętło ustawienia przysłony, w trybie S po ustawieniu górnego pokrętła na pozycję 1/3 Step tylne pokrętło ustawia czas, w M przednie ustawienia przysłony tylne czas.
Tak mam ja poustawiane. ale można to jeszcze sobie poprogramować na inne sposoby.
W trybie A przednie pokrętło ustawienia przysłony, w trybie S po ustawieniu górnego pokrętła na pozycję 1/3 Step tylne pokrętło ustawia czas, w M przednie ustawienia przysłony tylne czas.
Tak mam ja poustawiane. ale można to jeszcze sobie poprogramować na inne sposoby.
dzięki za odpowiedź, czyli muszę szukać FTZ ;), a czy warto "dopłacać" z z 50?
Ja ceny widzę bardzo podobne Zfc i Z50, wiec pytanie co wolisz pod względem ergonomii i wyglądu, jak masz zamiar podpinać jakieś potworki przez FTZ to lepiej Z50 bo mniej będzie ręka bolała :)
Kojocisko
17-07-2022, 18:05
Ja ceny widzę bardzo podobne Zfc i Z50, wiec pytanie co wolisz pod względem ergonomii i wyglądu, jak masz zamiar podpinać jakieś potworki przez FTZ to lepiej Z50 bo mniej będzie ręka bolała :)
Trafna uwaga. Zfc jest ładniejszy (IMO ze względu na kształt "pryzmatu"). Ale to aparat do małych obiektywów.
Jestem ciekawy porównania ergonomii ustawień - pokrętła vs. ekran.
Miałem oba w rękach i testowałem właśnie pod katem ergonomii, przycisków itd, nawet testowałem AF jak sobie radzi w śledzeniu dzieciaków na boisku.
Z50 to łagodne przejście z innych Zetek, praktycznie wszystko to samo, jest mniejszy i lżejszy, duża ręka nie radzi sobie z tym gripem i tak ale jest, mamy na pokrętle U1/U2/U3 co może być istotne do personalizacji.
Zfc to kwestia innych nawyków, można się ratować gripem i wtedy jest to nawet wygodniejsze od Z50 ale mi nie potrzeba, ekran do video i selfie jeśli ktoś potrzebuje to Zfc.
AF w modelu Zfc dużo lepszy ale czy to tylko moje wrażenie to nie wiem, a nawet jeśli jest faktycznie lepszy to wydaje się że ten w Z50 i tak jest bardzo dobry.
Jak wcześniej pisałem, u mnie ten aparat jest do lansu (jak się nie umie robić zdjęć ) ;), na wakacje i wycieczki i spacery. AF to inna filozofia niż w lustrze ale zazwyczaj używam i tak tryb S z pojedynczym polem.
Jeśli chodzi o górne pokrętła to do mojego podstawowego sposobu fotografowania praktycznie mi są one nie potrzebne z puszki mam i tak ustawione AUTO ISO, fotografuje w A (preselekcja przysłony) więc używam tylko kółka przedniego, ale do używania w inny sposób mogą być bardzo użyteczne. Brakuje mi na kółku stawień osobistych U1, U2. Jeśli chodzi o ustawienia z poziomu ekranu to podoba mi się bardzo możliwość zdefiniowania najbardziej potrzebnych opcji pod przycisk "I" . bardzo wygodna jest możliwość ładowania(doładowywania) akumulatora przez port USB-C. Gibany ekran we wszystkie strony to też duży plus. Dziś też dokręciłem Grip, bardzo mi się spodobała wygoda i mozliość bezpietrznego trzymania aparatu. Grip jest dobrze spasowany i lekki nie zwiększa w znaczący sposób gabarytów i masy a i wizualnie ładnie to pasuje. Ktoś kto się na takich gadżetach nie zna nie będzie miał pojęcia że to coś dołożonego (sprawdziłem na żonie ;) )
Jak pisali przedmówcy ten aparat ładnie i wygodnie obsługuje się z małymi szkiełkami ale jak toś ma ochotę to można i większe i poprzez FTZ.
Pokrętło ISO sprawdza się i to mi pasuje, tzn mam ustawione w menu max ISO 3200 ale nagle chcę szybko wejść w ISO 6400 to pokrętłem ustawię, jedynie ta blokada jest durna.
Brakuje mi trybu U1 żeby sobie ustawić coś co sporadycznie używam w trybie M ale wymaga sporo zmian jak opóźnienie ekspozycji, wb, czas/iso/przysłona :(
Brakuje mi też spersonalizowania tylnego pokrętła albo mogli sobie darować pokrętło korekty i wtedy na tylnym miałbym jak w innych Zetkach, a na miejscu pokrętła korekty nie wiem guzik jakiś albo większy ekranik ale nie jak teraz w Zetkach innych tylko personalizowany.
Ekranik wyświetlający przysłonę to już kompletnie zbędna rzecz bo nawet nie używają tylnego ekranu co będę zapewne używał najczęściej to jednak w wizjerze mam info.
cybulski
20-07-2022, 07:55
@PoPan (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=91946) (koesh czy ksh bo się pogubiłem :D) wczoraj miałem okazję pomacać w abfoto zfc. Ładnie wygląda z tym obiektywem 28. Oczywiście trzeba wziąć poprawkę na moje odchylenie że mam porównanie do kilku oldskulowych w wyglądzie modeli Fuji i Olka (teść namiętnie Olka używa). Moim zdaniem Nikon powinien zrobić trochę mniej plastikowe to body ale ogólnie wrażenie wzrokowe pozytywne. Podoba się.
Do tego body lepiej pasuje ten 40/2 niż 50/1.8 jako porterówka ale moje zdanie jest takie że 28 wystarczy. A gdyby to było 18 to byłoby w ogóle super i z jednym szkłem można pozostać.
A rozumiem że to 28 które dają do zfc to szkło pokrywające pełną klatkę ? Czyli aż się prosi aby w tym dizajnie co zfc zrobili pełną klatkę.
cybulski
20-07-2022, 08:47
Ekranik wyświetlający przysłonę to już kompletnie zbędna rzecz bo nawet nie używają tylnego ekranu co będę zapewne używał najczęściej to jednak w wizjerze mam info.
Idea jest taka aby jednym spojrzeniem z góry na body móc odczytać iso czas i przysłonę, skoro nie ma pierścienia przysłony na szkle a Nikon widać nie będzie robić szkieł z pierścieniem przysłony.
Ja pozbywam się 28mm bo mi nie pasuje ogniskowa, jak chcę portret itp to sobie Heliosa użyję lub jakieś stare japońskie 28mm dla bokehów :) dokupiłem zooma 16-50, który jest bardzo fajny, jak na kit ostro i to bardzo w całym kadrze.
Pierwsze wrażenia jak biorę do rąk czy to tego Zfc czy jakieś Fuji to sprawiają wrażenia zabawek plastikowych ale nie z wyglądu tylko takie odczucie ze względu na wagę, przyzwyczajenia są inne, lustrzanki w pełnej klatce jednak swoje ważą, do tego okleiny gumowe trzymając mocniej aparat bo cięższy też dają inne odczucie.
Mocno się wahałem czy brać Fuji X-T30II czy Nikon Zfc, nie upierałem się na siłę nad Nikonem ale stwierdziłem że po pierwsze zabawa w dwa systemy nie ma sensu, a po drugie żaden z tych aparatów nie ma nic więcej co by przeważyło mocno za lub przeciw, stylistycznie Nikon wygrywa ale to gusta.
Czy taki duży Zfc ma sens w pełnej klatce, pewnie tak ale niwelowanie przewagi wagowej i gabarytowej nawet delikatnie to będzie minus, dodanie stabilizacji, większego wizjera, ekranu, slotu pamięci i większej baterii nagle spowoduje że będzie to duży minus dla wielu.
Adapter Nikn Z aps-c Lens Turbo do M42, Nikon F, Canon EF.
https://zyoptics.net/product/mitakon-lens-turbo-adapter-mark-ii-for-z-mount-camera
https://www.youtube.com/watch?v=vbBH3Knp1zY
Jeszcze znalazłem taki fajny lansiarki bajer :)
64852 64853
64854
64855 64856 64857
Kojocisko
22-07-2022, 17:57
Bardzo ładny pokrowczyk. Używam podobnego do Z6II - daje luksus dowolnie prawie niedbałego odkładania aparatu. A ten jeszcze ma ten fajny dzyndzel poprawiający uchwyt.
Czy tylko u mnie przycisk do trybów wyświetlania wizjer/ekran też nie ma wyraźnego kliku jak inne ?
ZbyszekS
23-07-2022, 17:10
Nie ma kliku, potwierdzam.
Inna ciekawostka, pokrętło czasu otwarcia migawki nie blokuje spust blokady tylko można kręcić swobodnie nim bez wciskania spustu, zauważyłem tu na załączonym filmie ( fragment od 1:58 ) i sprawdziłem u siebie też tak mam.
Zasadniczo powinno działać ale dla mnie to nie ma znaczenia. A jak jest u was ?
https://youtu.be/yrH7fLjlUUA?t=118
ZbyszekS
10-08-2022, 21:26
U mnie czasy B, T, X i 1/3step są blokowane. W pozostałym zakresie czasy można zmieniać bez zwalniania blokady. Tak chyba powinni być zgodnie z instrukcją :-)
Dziękuję faktycznie tak ten mechanizm działa, choć dla mnie to trochę nielogiczne, no i trzeba czytać instrukcje dokładnie. :)
thornlab
11-08-2022, 21:04
Potrzymałem sobie ten aparat w salonie FotoJoker i niestety, nie urzekł mnie ergonomią - fakt, że nie mogłem go nawet włączyć, bo nie było obiektywu etc. - minus dla salonu. Tak czy inaczej, zaczynam powoli myśleć o przejściu na bezlustra, ale do zajechania pozostał mi jeszcze D3000, który nie chce paść a kupiony dwa lata temu D7500 to już w ogóle.
Ergonomia D3000 jest tragiczna, o ile w tym przypadku można mówić jakiejkolwiek ergonomii. Ty jesteś do niego przyzwyczajony. D7500 za to ma te ergonomię świetną. Natomiast bezlustra to krok wstecz, niestety i to każdy model (może poza Z9, nie wiem, nie macałem). Po prostu trzeba się z tym pogodzić. Przy czym oprócz złego trzymania trzeba też przyzwyczaić się do innej obsługi, innej filozofii pracy, szczególnie dotyczy to systemu AF.
Przy czym oprócz złego trzymania trzeba też przyzwyczaić się do innej obsługi, innej filozofii pracy, szczególnie dotyczy to systemu AF.
To zdanie Jacka według mnie najtrafniej ujmuje istotę przejścia na bezlustra, a Z fc jest bardzo specyficzny i trzeba być świadomym jego wszystkich wad ale i też zalet.
Ja jestem zadowolony bo i przy okazji uczę się czegoś nowego :)
cybulski
25-08-2022, 11:00
Kolejne 3 symulacje do zfc https://fujixweekly.com/2022/08/24/3-bw-nikon-z-film-simulation-recipes-1-bonus-color-recipe/
Dobrej zabawy w weekend :)
Ciekawe propozycje, ja osobiście jednak zostałem przy RAW, a w zależności od sceny na zdjęciu późniejszym procesie stosuje profil i tu w szczególności przypadł mi do gustu NIKONA bez zmian - TOY.
A Z-fc na wakacjach idealny. :)
robcio.m
09-11-2022, 14:10
Dziś gama Nikona Z fc wzbogaciła się o czarny wariant kolorystyczny.
Dodatkowo Nikon zaprezentował specjalna edycje obiektywu 40 f2
Nie tylko czarny, ale i kilka innych wariantów zestawionych z czarnym:
https://i.imgur.com/Mfccx5M.png
robcio.m
09-11-2022, 14:24
Tak masz racje, istotą jest fakt, że pojawił się aparat w kolorze czarnym. Gdzie dotychczas był srebrny plus subwarianty na nim bazujące.
Do tego te kolory zestawione z czarnym są inne, niż te zestawione ze srebrnym.
Inna sprawa. Nikon chyba nie ma pomysłu na DXy...
Plotka o dwóch nowych puszkach na ten rok się potwierdziła, tylko że to nic nowego, stare bebechy w nowych obudowach.
Smerfowego nie ma.
https://www.fotohits.de/fileadmin/user_upload/nikonzfc-3.jpg
https://www.fotohits.de/fileadmin/user_upload/nikonzfc-3.jpg
robcio.m
09-11-2022, 14:52
Do tego te kolory zestawione z czarnym są inne, niż te zestawione ze srebrnym.
Inna sprawa. Nikon chyba nie ma pomysłu na DXy...
Plotka o dwóch nowych puszkach na ten rok się potwierdziła, tylko że to nic nowego, stare bebechy w nowych obudowach.
Patrząc szerzej to wydaje się, że R&D w firmach zwolniło i coraz więcej jest premier polegających na małych zmianach (czasami kosmetycznych)
Smerfowego nie ma.
Poważne niedopatrzenie. :lol:
Patrząc szerzej to wydaje się, że R&D w firmach zwolniło i coraz więcej jest premier polegających na małych zmianach (czasami kosmetycznych)
To może być fakt.
Tylko popatrzmy na to z innej strony. Nikon ma 3 puszki DX (a właściwie jedną, w trzech odmianach) i 3 szkła do DX, z czego dwa to standardowe zoomy. Gdzie UWA? A jak sami nie chcą, niech Tamrona (i Sigmę, ale z nimi koty gryzą) wpuszczą. Dobrze, że choć z Viltroxem się nie pogryźli, to parę ciekawych stałek jest.
Dodadzą stabilizację matrycy lub szybszą matrycę (na oba jednocześnie nie liczę)
i starczy na 3 lata.
No teraz to dopiero można się lansować w znanych miejscach ("Molo w Zopot", "Monciak", "Krupówki" itp) szkoda, że potrafi jeszcze robić ten "Nikoś" fajne zdjęcia taki dodatek do lansu tak przekornie napiszę ;)
A słyszałeś coś ostatnio np. o Canonie?:mrgreen:
Uogólnienie tego co wypuszcza ostatnio Nikon na wszystkie firmy foto... ryzykowne ;)
Poza tym czepiacie się. Ten czarny z musztardowym to game changer i rynek aparatów już nigdy nie będzie taki sam:twisted:
robcio.m
09-11-2022, 15:22
Poważne niedopatrzenie. :lol:
To może być fakt.
Tylko popatrzmy na to z innej strony. Nikon ma 3 puszki DX (a właściwie jedną, w trzech odmianach) i 3 szkła do DX, z czego dwa to standardowe zoomy. Gdzie UWA? A jak sami nie chcą, niech Tamrona (i Sigmę, ale z nimi koty gryzą) wpuszczą. Dobrze, że choć z Viltroxem się nie pogryźli, to parę ciekawych stałek jest.
Problem jest chyba taki, że Tamron za bardzo nowych konstrukcji pod apsc nie robił ostatnio, a to co nowego wchodzi do bagnetu Z z ich strony pod brandem oryginalnym albo jako Nikon to są konstrukcje do pełnej klatki z bagnetu Sony.
Może być też tak, że brak krystalicznego pomysłu na to jak rozwijać apsc. Canon pokazał dwa modele apsc ale obiektywów dedykowanych w sumie 2. Sony też nie aktualizuje swoich apsc. Nie wiem czy to nie jest globalna strategia przyjęta przez wszystkich graczy, by mieć w ofercie jakiekolwiek apsc ale jak już się chce coś więcej kup nasze FF.
https://www.nikon.com.au/media/products/mirrorless-cameras/z-fc/colours-reflection-nikon-z-fc-mirrorless-camera-nikon-cameras-lenses-accessories.jpg
https://www.nikon.com.au/media/products/mirrorless-cameras/z-fc/colours-reflection-nikon-z-fc-mirrorless-camera-nikon-cameras-lenses-accessories.jpg
robcio.m
09-11-2022, 15:32
A słyszałeś coś ostatnio np. o Canonie?:mrgreen:
Uogólnienie tego co wypuszcza ostatnio Nikon na wszystkie firmy foto... ryzykowne ;)
Poza tym czepiacie się. Ten czarny z musztardowym to game changer i rynek aparatów już nigdy nie będzie taki sam:twisted:
Słyszałem wypuścił dwa apsc i dwa obiektywy apsc.
Przy czym jeden z tych aparatów celuje w wildlife czyli w sumie raczej do podpinania dużych obiektowów.
Drugi jest na poziomie powiedzmy z50 plus podobno sprawniejszy autofocus i szybsza seria (nie wiem, nie mam, nie testowałem, nie sprawdzałem)
W obu przypadkach dało się słyszeć narzekania, że matryce nie są nowe, a zapożyczone z poprzednich modeli po ewentualnych modyfikacjach.
Problem jest chyba taki, że Tamron za bardzo nowych konstrukcji pod apsc nie robił ostatnio, a to co nowego wchodzi do bagnetu Z z ich strony pod brandem oryginalnym albo jako Nikon to są konstrukcje do pełnej klatki z bagnetu Sony.
17-70 (niedawno wypuszczony na Fuji), 11-20, oba f/2.8. Do tego 18-300, ale tego można odpuścić.
Nikon idzie tymi przeklejonymi Tamronami od najstarszych, to może i oba zoomy f/2.8 się pojawią, ale cena pewnie zaboli. ;)
Nie wiem czy to nie jest globalna strategia przyjęta przez wszystkich graczy, by mieć w ofercie jakiekolwiek apsc ale jak już się chce coś więcej kup nasze FF.
Coś w tym może być...
- - - - kolejny post - - - - - -
Przy czym jeden z tych aparatów celuje w wildlife czyli w sumie raczej do podpinania dużych obiektowów.
Drugi jest na poziomie powiedzmy z50 plus podobno sprawniejszy autofocus i szybsza seria (nie wiem, nie mam, nie testowałem, nie sprawdzałem)
W obu przypadkach dało się słyszeć narzekania, że matryce nie są nowe, a zapożyczone z poprzednich modeli po ewentualnych modyfikacjach.
Postemu raczej o R6II i R135/2 chodziło.
robcio.m
09-11-2022, 15:40
W tym wątku odnoszę się raczej do podwórka DX.
...
Aaa, chodzi tylko o aps-c. No tak, dwa modele z różnymi matrycami w jednym roku to faktycznie kryzys R&D :)
Nie byłem i nie jestem fanem Canona, ale trudno nie zauważyć tego co robią ostatnio. Najkrócej... imperium kontratakuje.
robcio.m
09-11-2022, 15:45
W porównaniu z nowym kolorem to tak masz racje zupełnie innej klasy debiuty :)
https://www.nikon-asia.com/media/products/mirrorless-cameras/z-fc/v2-asia-colours-nikon-z-fc-mirrorless-camera-nikon-cameras-lenses-accessories.jpg
https://www.nikon-asia.com/media/products/mirrorless-cameras/z-fc/v2-asia-colours-nikon-z-fc-mirrorless-camera-nikon-cameras-lenses-accessories.jpg
August68
09-11-2022, 16:08
Do Pentaxa im jeszcze daleeeeko:
https://imagizer.imageshack.com/v2/xq90/923/cQA1db.jpg (https://imageshack.com/i/pncQA1dbj)
Lepiej niech zrealizują przynajmniej minimum w obiektywach:
zoom szerokokątny, makro i jasny standard aps-c -czyli to co jest do Canon EF-M.
Trochę nie wiem dla kogo wypuszczono retro Z fc. Myślę, że sentyment do stylistyki retro mają osoby starsze, fotografujące już od dawna. Wejdą w DX? Może tymi kolorami chcą zapewnić większy zbyt ("młodzież")?
W lustrzankach był FF, ale okrojony w stosunku do wyższej serii FF. Nie miał wielu Mpx, mało punktów AF.
Ja bym chętnie nabył taki aparat, zapłacił więcej, ale niech ma dobre parametry, a nie jedynie fajny wygląd.
marciing
19-11-2022, 22:33
a ja mam pytanko... czy ktoś już testował Z FC z Viltroxem 23/1,4? Jak z ciężarem i gabarytami? czy po założeniu Viltroxa aparat nie leci w dół?
Panie i Panowie,
poszukuję małego aparatu z małym obiektywem do szeroko pojętej fotografii ulicznej. Czy wg Was to body z obiektywem 28 jest warte uwagi?
Na codzień używam a7III + S85 art i S35 art, ale to wielkie bydlaki i nie mam jak mieć cały czas przy sobie.
Czy jakość z Z28 zbliży się do S35?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
Chcesz kupić drugie body, z innego systemu po to by mieć mniejsze szkło? Bo body Nikona nie jest bardzo małe, duży bagnet na to nie pozwala. Jest większe (wysokość/szerokość niż body Sony https://camerasize.com/compare/#877,777 jest jedynie niby grubsze, ale to przez to, że w Sony wystaje grip i wizjer, bo korpus nie jest gruby.
Arty są duże, ale do Sony na pewno też sie znajdzie małe szkło. Nikkor szału nie robi, tanie ciemne szkło z małą soczewką https://www.optyczne.pl/543.4-Test_obiektywu-Nikon_Nikkor_Z_28_mm_f_2.8_(SE)_Rozdzielczo%C5%9B% C4%87_obrazu.html
chcesz porównać do szkła z serii ART o jasności 1.4? Albo dobre, albo małe.
Jacku_Z, dziękuję za odpowiedź. Jakoś nie potrafię znaleźć naleśnika dobrej jakości (nie musi być bardzo jasne) do Sony FF. Jeśli macie jakieś pomysły, to poproszę.
cz4rnuch
10-12-2022, 02:05
Zerknij na kompakty apsc przyspawaną optyką. Nie do końca rozumiem czy to 28mm to na ff czy może chodzi o "ekwiwalent", ale ludzie ulicy chwalą sobie ricoh gr. Ewentualnie fuji x100. Ja kiedyś miałem nikona a, bardzo udany aparat, niestety z dość przeciętnym af. Gdyby Nikon kiedyś wprowadził uaktualnioną wersję to z chęcią bym kupił, ale tak się raczej nie stanie dlatego zostaje świetny ricoh lub nieco bardziej stylowe fuji.
Jeśli macie jakieś pomysły, to poproszę.
Małe 35 to np.
Sony Zeiss 35/2.8
Samyang 35/2.8
Znajdziesz też nieduże manualne 35.
https://phillipreeve.net/blog/guide-to-best-sony-e-mount-35mm-lenses-for-a7iii-a7ii-a7riv-a7riii/
Bardzo dziękuję.
Zamówiłem na próbę obiektyw TTArtisan 25mm/f2 do Fujifilm x-t10 mojego dziecka. Zobaczymy co to jest warte.
ZbyszekS
16-05-2023, 18:53
Firmware 1.40: https://downloadcenter.nikonimglib.com/en/download/fw/490.html
• Added support for the iOS edition of NX MobileAir. Use NX MobileAir version 1.1.3 or later.
• Added support for MC-N10 remote grips.
• Added support for the power zoom feature available on some lenses.
• Focus-point selection for self-portrait mode using an ML-L7 has been improved.
Z fc "Lansik" w Tatrach - spacerując po górach zauważyłem po 3-4 latach powrót tradycyjnych aparatów nawet stare kompakty, ale u młodzieży królują "smartfejsy" do dokumentowania miłych chwil :)
Ja generalnie jestem super zadowolony ze swojego Z fc nierobiącego zdjęć ale ładnie się prezentującego, pozdrawiam z Tatr :)
73734
73735
Mała łatka, 1.41. (https://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/download/fw/496.html)
Usunięto problem, który występował w rzadkich przypadkach i powodował, że autofokus nie działał, jeśli [Tryb pola AF] było ustawione na [Precyzyjny AF] lub podczas fotografowania obiektów ciemnych lub o słabym kontraście.
Wind Mill
26-07-2023, 15:50
Ciekawe - z tego wniosek, że Z50 i Zfc takie bliźniaki to wcale nie są.
No chyba, że na Z50 też łatka będzie.
Zfc to raczej do niczego nie podobny ;) ale pod względem oprogramowania chyba bardziej bliski jest Z30.
Podsumowując humorystycznie trzeba zrobić aktualizacje może poprawi się poziom lansu ;)
Wind Mill
15-11-2023, 16:29
Nowy soft 1.50 wprowadza kompatybilność z aku EN-EL25a.
Ktoś wie ki diabeł? Nico na temat EN-EL25a nie wygooglałem... :roll:
Słabo szukałeś... ;)
https://www.nikon.pl/pl_PL/product/accessories/mirrorless/rechargeable-li-ion-battery-en-el25a-VFB13002
Patrząc po zdjęciach, ma ciut większą pojemność. 1250mAh, zamiast 1120mAh.
Wind Mill
15-11-2023, 16:54
Google w tyrlandii to co innego niż google w domu. :mrgreen:
Na stronie nikon-asia nie wynalazło nowego aku. Zatem w inne Nikony nie właziłem. ;)
Co ciekawe, na stronie PL EN-EL25 jest chwilowo niedostępny, ciekawe czy nie będzie wycofany i zastąpiony nowym?
Może być i tak.
Brak dostępności poprzednich ogniw (bo producent nie robi, bo czegoś tam brakło, etc), chęć odświeżenia... lub uwalenia zamienników. :lol:
paparapa
15-11-2023, 20:30
Może być i tak.
Brak dostępności poprzednich ogniw (bo producent nie robi, bo czegoś tam brakło, etc), chęć odświeżenia... lub uwalenia zamienników. :lol:
Nieładnie to wygląda.
Czekam w takim razie na uaktualnienie Nikona, aby móc korzystać z dokupionej ciągle ginącej muszli wizjera.... :)
Jest już taka aktualizacja. Nazywa się taśma klejąca i robi ją xx firm, nie Nikon. ;)
Wind Mill
15-11-2023, 21:08
Fun fact - z Z50 muszka mi jeszcze nie zniknęła; wprawdzie, nie pamiętam po jakim czasie znikała z D5100 i D7500, może to dopiero przede mną. :mrgreen:
ZbyszekS
16-11-2023, 16:50
... lub uwalenia zamienników. :lol:
Aktualizacja zainstalowana, na szczęście zamienniki działają jak dotychczas... przynajmniej na razie, bo cena oryginału en-el25 to jakiś kosmos jak za tak mały aku.
Aktualizacja zainstalowana, na szczęście zamienniki działają jak dotychczas... przynajmniej na razie, bo cena oryginału en-el25 to jakiś kosmos jak za tak mały aku.Za zamiennikami nie będę tęsknił. Miałem kilka miesięcy Newella. Pierwszy padł po 2 miesiącach, wymiana na nowy, drugi po 4 miesiącach. Wymieniłem na Nikona. Różnica w cenie 189 zamiennik (AbFoto w promocji) vs 244 oryginał (Amazon) nie warta straconego czasu i nerwów.
No to mamy pierwszą nowość Nikona pokazaną na CP+.
Aktualkę softu do Zfc...
- Dodano losową animację uruchamiania. W momencie włączenia aparatu, zostaje wyświetlona losowa animacja. Liczba animacji (chwilowo?) nieznana.
https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2024/02/New-firmware-update-for-Nikon-Zfc-camera-at-the-CP-show-2.jpeg
- Zmienny kolor tła ekranu. Użytkownik może wybrać jedno z dwunastu kolorowych teł. Kolory dopasowane do wersji kolorystycznych Zfc.
https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2024/02/New-firmware-update-for-Nikon-Zfc-camera-at-the-CP-show-3.jpeg
https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2024/02/New-firmware-update-for-Nikon-Zfc-camera-at-the-CP-show-4.jpeg
- Dodano czerwoną ramkę, widoczną w czasie nagrywania wideo. Funkcja znana z Z30.
https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2024/02/New-firmware-update-for-the-Nikon-Zfc-camera.jpeg
Data wydania aktualizacji (ani jej całkowita zawartość) nieznana...
Ech, aż się ciśnie parę komentarzy na klawiaturę...
Wind Mill
22-02-2024, 19:52
...Ech, aż się ciśnie parę komentarzy na klawiaturę...
Hejter z firmy od telewizorów! :mrgreen:
Cała nadzieja w tym, że w dzisiejszych czasach podobno nie robi się premier na targach. ;)
No no, zaszaleli... [emoji23]
Nie no, zgarną wszystkie nagrody roku 2024 :grin:
Czy ta aktualizacja softu ma funkcje zmiany koloru body? :-P
Czy ta aktualizacja softu ma funkcje zmiany koloru body? :-P
Tak, body zmieni kolor, gdy się odkleją gumy.
paparapa
23-02-2024, 19:53
Aż strach się bać jaka będzie kolejna nowość. Jeśli będzie....
Miauczącego kotka do Z9 nie dodali... jeszcze? ;)
Może kot jako dźwięk migawki? ;)
Się powtórzę: jakby kiedyś zrobili jakiegoś retro-bezlusterkowca bez migawki fizycznej, do wyboru dźwięków powinien być dodany dźwięk przewijania filmu. :mrgreen:
Ta ramka sygnalizująca nagrywanie całkiem ok. Z chęcią wrzucę update jak będzie.
Ta, ramka akurat najsensowniejsza z tej trójki.
jurkarol
24-02-2024, 19:43
Się powtórzę: jakby kiedyś zrobili jakiegoś retro-bezlusterkowca bez migawki fizycznej, do wyboru dźwięków powinien być dodany dźwięk przewijania filmu. :mrgreen:
Sprzedaj ten pomysł!
Firmware 1.60:
https://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/download/fw/515.html
Zmiany w wersji 1.60 oprogramowania sprzętowego „C” w stosunku do wersji 1.50
• Więcej opcji kolorów tła jest teraz dostępnych dla elementu [Ekran Informacje] w [MENU USTAWIEŃ].
• Dodano element [Ekran powitalny] w [MENU USTAWIEŃ]. Po włączeniu aparatu zostanie wyświetlony ekran powitalny.
• Dodano [Czerwony wskaźnik kadru REC] do [MENU USTAW. OSOBISTYCH] pod pozycją g7.
• Usunięto problem polegający na tym, że ustawienia [Tryb wyzwalania migawki] nie można było prawidłowo regulować za pomocą przycisku Fn w trybie AUTOMATYCZNYM, gdy [Tryb wyzwalania migawki] był przypisany do przycisku Fn.
patronat
07-03-2024, 12:03
animowany 12 sekundowy ekran powitalny najbardziej chciałbym mieć....
ZbyszekS
19-03-2024, 17:30
Nikon Zfc z sierpnia 2021, czyli pół roku po gwarancji, i zaczyna puchnąć guma-zaślepka portów.... Przerabiałem w Z6 i miałem nadzieję, że w innych się nie powtórzy, a jednak dalej Nikon nic nie zmienił...
Aktualizacja 1.70 (https://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/download/fw/533.html)
• Usunięto problem, który występował w rzadkich przypadkach i polegał na tym, że stukanie w monitor nie powodowało przesunięcia pola AF w wybrane położenie.
Limitowana edycja Zfc.
https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2024/09/Nikon-Zfc-limited-edition-camera-collaboration-HERALBONY-11.jpg
Przy współpracy z HERALBONY (https://www.heralbony.jp/en).
Dystrybucja ograniczona do wybranych krajów. Szczegółów brak.
https://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2024/09/Nikon-Zfc-limited-edition-camera-collaboration-HERALBONY.webp
Rzecz zbyteczna ale cieszy :) Lubię kolorowe paski w aparatach to i korpus by pasował taki :)
Dostępne w PL (https://www.nikon.pl/pl_PL/product/cameras/heralbony-zfc).
5.9k, w zestawie z 28SE.
Cornelson
13-03-2025, 15:37
Cześć, proszę mnie nie besztać. Nie jestem uzytkownikiem Nikona. Mam pytanie grzecznościowe. Jak w zf-c ustawić łatwo przełączanie ostrzenia z af na manual?
Witam
https://onlinemanual.nikonimglib.com/zfc/pl/05-01.html#05-01_004
PozdrawiaM.
Schwefel
13-03-2025, 18:59
Cześć, proszę mnie nie besztać. Nie jestem uzytkownikiem Nikona. Mam pytanie grzecznościowe. Jak w zf-c ustawić łatwo przełączanie ostrzenia z af na manual?
Łatwo nie da się, bo wycięli przełącznik AF/MF jak było w lustrzankach.
Możesz ewentualnie podpiąć sobie pod FN1 albo FN2 + rolki dla zmiany AF-A/AF-S/AF-C/MF
Cornelson
14-03-2025, 10:30
Dzięki za pomoc.
Soft 1.80 (https://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/download/fw/554.html).
• Rozwiązano następujące problemy:
- Wartości na wyświetlaczu LCD pozostawały wyświetlone nawet po wyłączeniu aparatu i odłączeniu obiektywu, jeśli [Włącz] było wybrane dla [Połącz z urz. intelig.] > [Wysyłaj po wyłączeniu] w [MENU USTAWIEŃ], gdy aparat był podłączony do SnapBridge przez Wi-Fi.
- Obraz w wizjerze był czasami zniekształcony, jeśli spust migawki został wciśnięty do połowy zaraz przed włączeniem trybu odtwarzania poprzez wciśnięcie przycisku odtwarzania w trakcie patrzenia przez wizjer, gdy monitor był zamknięty.
- Obraz w wizjerze był czasami zniekształcony podczas wyświetlania ustawień Picture Control w menu „i”.
Ciekawostka można podnieś poziom lansu z Zfc podpinając jakieś spore tyle z filmu wynika że nawet działa chyba spróbuje też bo mi to szkło ciągle się kręci pod nosem ;)
https://youtu.be/-zIq_nvAZ7g?si=FWvmIpYNL6m0fJpe
Firmware 1.81:
https://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/download/fw/593.html
Usunięto problem, który polegał na tym, że w wyniku wykonania pewnych czynności obsługowych monitor pozostawał czarny po wybraniu [Najpierw wizjer] jako trybu monitora.