PDA

Zobacz pełną wersję : [ Foto-żart ] V Żeglarska Parada Świętojańska

Wind Mill
19-06-2021, 16:57
Tak jak się spodziewałem, termika zeżarła jakość zdjęć żaglówek.
Zatem jedyne udane z dzisiejszych, zdjęcie z plaży w Sopocie.
Twarzo blur ze względu na brak zgody na publikację wizerunku.

52731

crusiek
19-06-2021, 17:17
Fajny żaglowiec :D

Ja sobie odpuściłem, jak zobaczyłem skąd będzie wiać wiatr, i faktycznie śmigali na silnikach.... znowu ...

OjTam
19-06-2021, 17:20
Termika zeżarła, jaasssne...
Przyznaj się Wiatracze. Chciałeś laski w strojach kąpielowych pstryknąć, więc z tą termiką to tylko wymówka. :mrgreen:

crusiek
19-06-2021, 17:20
Termika zeżarła, jaasssne...
Przyznaj się Wiatracze. Chciałeś laski w strojach kąpielowych pstryknąć, więc z tą termiką to tylko wymówka. :mrgreen:

Nie laski, nie laski.... foczki :)

OjTam
19-06-2021, 17:22
Halo, tu podkarpacie. Tu fok nie ma. xD

Dex
19-06-2021, 17:26
Halo, tu podkarpacie. Tu fok nie ma. xD

Do Transylwanii bliżej <3

Mamy jeszcze wieloryby, kaszaloty, słonie morskie :mrgreen:

Czyli nic nie straciłem, bez żagli, w upale. Gawiedzi... znaczy sie obserwatorów dużo?

Wind Mill
19-06-2021, 17:30
Fajny żaglowiec :D

Ja sobie odpuściłem, jak zobaczyłem skąd będzie wiać wiatr, i faktycznie śmigali na silnikach.... znowu ...

Rzekłbym nawet, że fajna żaglówka. :mrgreen:
Nie, no żagli co nieco było, szczególnie na maluchach.
Na Darze postawili forsztaksla, kliwera, bomkliwera, grotsztaksla i krojsztaksla, czyli 5/12 żagli skośnych. :mrgreen:
A gdy minął wejście do wewnętrznego portu w Gdańsku miał jeszcze dodatkowo 9/15 żagli rejowych postawione. ;)
P...a grochowa jestem, bo było nie zajmować się zagadka na forum i nie dumać o spodziewanej termice, tylko wcześniej jechać do Orłowa.
Z końca mola było by znacznie bliżej do żagli, niż z plaży na granicy Sopotu i Gdyni. :(
Coś by się może nadawało. :mrgreen:

crusiek
19-06-2021, 17:34
Ta, widziałem na filmikach, cóż.
Orłowo to dobry pomysł. Niestety niewykorzystany [emoji23]

Dex
19-06-2021, 17:36
Na molo to pewnie komplet był i od rana byś musiał koczować :D

Wind Mill
19-06-2021, 17:54
...Przyznaj się Wiatracze. Chciałeś laski w strojach kąpielowych pstryknąć...
Jakie laski, żaglówka jest przeca. :D

52732

Termika zeżarła, jaasssne......z tą termiką to tylko wymówka. :mrgreen:
Się nie poparzy! :mrgreen:

52733

..Czyli nic nie straciłem, bez żagli, w upale. Gawiedzi... znaczy sie obserwatorów dużo?
Nie, no żagle były jak już wspomniałem; z gawiedzią to nie wiem, bo byłem w miejscu mało paradnym (plaża przy ujściu Sweliny).
Molo w Brzeźnie chyba zamknięte (thriatlon), na molo w Orłowie nie byłem; przypuszczam że wspomniane i bulwar w Gdyni były dobrymi miejscami do popaczania.
Większy tonaż żagle zapewne rozwinął na wysokości Redłowa.

OjTam
19-06-2021, 17:59

No ok. Lasek sztuk jedna i żaglówek, sztuk 2. Szczególiki.

Się nie poparzy! :mrgreen:

E tam. Blur w PSuju zapodany, coby wymówkę urealnić. :mrgreen:

Wind Mill
19-06-2021, 18:00
PSuja ni mam. :mrgreen:
Poza tym, blur by jeszcze termikę wygładził. :rolleyes:

Dex
19-06-2021, 18:29

I nawet kontenerowiec widmo :roll:

Nie, no żagle były jak już wspomniałem; z gawiedzią to nie wiem, bo byłem w miejscu mało paradnym (plaża przy ujściu Sweliny).
Molo w Brzeźnie chyba zamknięte (thriatlon), na molo w Orłowie nie byłem; przypuszczam że wspomniane i bulwar w Gdyni były dobrymi miejscami do popaczania.
Większy tonaż żagle zapewne rozwinął na wysokości Redłowa.

Ale nie były pełne ;) to co widać w internetach to nawet brak rozwiniętych. Tak czy owak, nie straciłem nic. Za ciepło, kaliber pewnie za krótki dla tej odległości, za ciepło, a na bulwarze.

Nie widze w exifie, jaki kaliber masz dla tej pani na desce?

Wind Mill
19-06-2021, 18:54
360mm na (1) i 190mm na (2) na DX, delikatnie kropione.
To nie kwestia ogniskowej, tylko odległości. Bliższe obiekty ujdą w tłoku (wide SUP pani).
Oprócz termiki pewnie sporo wody (pary) w powietrzu, widać po dalszym planie.

Najlepsze widmo to ten wycieczkowiec po lewej. :mrgreen:

52735

crusiek
19-06-2021, 19:55
No, spoczko plywadelka, ja sobie dzisiaj odpaliłem otwarcie sezonu na ponurkowanie. 150 metrów na karcie, woda jeszcze zimna...

NimnuL
19-06-2021, 20:09
Dlaczego na pierwszym zdjęciu twarz jest zamazana, a na drugim - z tą samą osobą - już nie? Czy jest to podyktowane konkretnymi przepisami? Gdzie jest granica pomiędzy można-nie.można pokazywać twarzy bez zgody?

Wind Mill
19-06-2021, 20:27
W tym przypadku granicę wyznacza jedynie moje uznanie, w jakim stopniu twarz (osoba) jest rozpoznawalna.

Dex
19-06-2021, 20:30
No, spoczko plywadelka, ja sobie dzisiaj odpaliłem otwarcie sezonu na ponurkowanie. 150 metrów na karcie, woda jeszcze zimna...

Nie dość, że nornik to jeszcze nurnik :D