PDA

Zobacz pełną wersję : Prześwietlone okna w tle

spiritus
31-05-2021, 14:37
Robiłem ostatnio zdjęcia na awansach oficerskich u nas w firmie. Jako zwolennik światła zastanego postawiłem na dobrze naświetlony pierwszy plan i prześwietlenie okien. Spotkałem się po tym z lekką krytyką, że powinienem zrobić tak aby było dobrze widać pierwszy plan i aby były widoczne drzewa w oknach.
Więc pewnie musiałbym błyskać, lub jak mi doradzono... braketing, którym nigdy się nie bawiłem. Faktycznie ratuje sytuacje? Jak go używać w takim razie?

Jak Wy działacie? Jak sobie z tym radzicie?

Przykładowe zdjęcie poniżej. Swoich nie wrzucam bo zostały na służbowym komputerze, jednak mam tak samo naświetlone.

https://www.strazgraniczna.pl/dokumenty/zalaczniki/1/1-15846.jpg

To o co chodziło:

https://archiwum.mswia.gov.pl/dokumenty/zalaczniki/1/1-27826.jpg

Swoją drogą wolę jednak zdjęcie powyższe. Tworzy się jakby tło i nie kieruje wzroku na coś co jest mało istotne.

Zapraszam do dyskusji

kipcior
31-05-2021, 14:57
Bracketing daje radę, 3 zdjęcia -,0,+, LR to ładnie składa do kupy. A jak coś nie wyjdzie to zawsze przynajmniej jedno zdjęcie jest ciemniejsze i można w tym rzeźbić. Bo jak minister potrząsa ręką to może wyjść, że ma trzy. I potem będą żartować, że to dlatego aby żadnej łapówki nie przepuścił.

ksh
31-05-2021, 15:21
Masz Zetke, która potrafi z cieniami zrobić cuda, więc ja bym dał pomiar z ochroną prześwietlenia i wtedy masz mocno niedoświetlony cały kadr ale wyciągniesz bez problemu z cienia wszystko.
Zobacz tu https://forum.nikoniarze.pl/threads/292960-Nikon-Z6-w-praktyce-forumowicz%C3%B3w/page342?p=4149428&viewfull=1#post4149428
ale to jest ekstremalnie o tym co napisałem, a i tak słońce bezpośrednio walące w witraż dało przepalenie, a pomieszczenie było całkiem ciemne.

PM.M
31-05-2021, 15:59
Ja bym się tak nie przejmował przepałami w oknach. To reportaż, nie fotografia wnętrz architektury.
Tu pierwsze lepsze z dziś z PAPu:
https://www.pap.pl/sites/default/files/styles/main_image/public/202105/pap_20210527_0AV.jpg?h=f1b44a7f&itok=Mg34vAaq

spiritus
31-05-2021, 16:10
No właśnie tego samego zdania jestem. Dla mnie jest ważny pierwszy plan, nie to co się dzieje w tle.

jurkarol
31-05-2021, 16:23
Przepaly w oknach to nic ale pierwszy plan - przesadzone z naświetleniem, mundury zielone - leśnicy? zupełnie nie ta armia, twarze czerwone. Do takich zdjęć dodatkowy błysk byłby wskazany.
Ciekawe czemu drugiemu ppłk od lewej sznur wyszedł żółtawy a sąsiadom białe?

notdot
31-05-2021, 16:58
ale braketing przy dość dynamicznych scenach ci nie wyjdzie, to się udaje jak masz statyczną scenę i potem w programie nakładasz jasne zdjęcia na ciemne i maskowaniem wywalasz to co za jasne w jednym a to co za ciemne w drugim
proste ;) ale nie w sytuacji jak ludzie chodzą, machają rękami, itp
poza tym ja też uważam że tak (nie)przepalone okno jak masz na pierwszym zdjęciu jest ok, jakby więcej biło światła z tego okna to już gorzej, ale taki poziom uważam za ok

krzysztofz24
31-05-2021, 17:20
Ale to jest klasyczny przykład co w każdej książce o blyskaniu lampa dają.
Lampa żeby dobrze wyszedl pierwszy plan, jednocześnie okna w tle nie będą przepalone.
Chodzi o to żeby pomieszac błysk z zastanym. Żeby wszystkie plany były poprawnie naświetlone.

Dobrze jest ofc odbic od czegoś światło lampy, tyłu sufit, ściana.

I finalnie jest gotowe, poprawnie naświetlone zdjęcie. Uważałabym na początku z mocą lampy, żeby nie wyszły "odblaski" na ludziach. Ale ogólnie, chodzi o mieszanie błyskowego z zastanym. I dobrze jest odbijać błysk. I może na początek lepiej lekko niedoświetlic niż prześwietlić. To będzie kosmetyka w PP.
A potem z czasem będziemy trafiać w punkt.

- - - - kolejny post - - - - - -

(...)
Ciekawe czemu drugiemu ppłk od lewej sznur wyszedł żółtawy a sąsiadom białe?

Ja tam się nie znam na insygniach wojskowych. Ale może z tymi sznurami jest jak z pasami w kung-fu:-).
Tam też są różne kolory;-).

Wind Mill
31-05-2021, 17:55
Co do bracketingu to jak najbardziej może być przydatny.
Nie po to, by składać kilka klatek o różnej ekspozycji w jedną (HDR czy blending - wcześniej wspomniany problem z ruchem), ale po to, by mieć z czego wybierać w obróbce.
W tym przypadku (okien) wybierasz zdjęcie niedoświetlone i ciągniesz z cieni, co już wcześniej wspomniano.
Oczywiście, taka metoda ma też wadę - jest bardziej pracochłonna, szczególnie jeśli chcesz otrzymać spójny zestaw zdjęć.

jurkarol
31-05-2021, 17:59
- - - - kolejny post - - - - - -

Ja tam się nie znam na insygniach wojskowych. Ale może z tymi sznurami jest jak z pasami w kung-fu:-).
Tam też są różne kolory;-).
Nie, sznury galowe oficerskie sa srebrzystobiałe czy kremowobiałe wszystkie. Chyba, że mają o różnym stopniu zużycia :)

Lampą błysnąć nawet nie za dużo a potem można wyciągnąć.

rwpb
31-05-2021, 18:29
Tu masz podobną sytuację, tylko że zdjęcie z prehistorycznego D800: https://forum.nikoniarze.pl/threads/303131-Zabawa-w-RAWki-13-2020-G%C5%81OSOWANIE

fafniak
31-05-2021, 18:41
Robiłem ostatnio zdjęcia na awansach oficerskich u nas w firmie. Jako zwolennik światła zastanego postawiłem na dobrze naświetlony pierwszy plan i prześwietlenie okien. Spotkałem się po tym z lekką krytyką, że powinienem zrobić tak aby było dobrze widać pierwszy plan i aby były widoczne drzewa w oknach.
i

pierd...nie - olej krytykanta i rób swoje
A jeżeli bardzo chcesz to zmierz światło w oknie, wybierz ekspozycję o 2 EV większą i "dobłyskuj" lampą. W zależnosci od warunków na sali będziesz miał czasem ciemne tło, chyba ze masz drugą lampę która będzie dopalać tło sali
Ale to jest dla mnei bzdura

cybulski
31-05-2021, 18:59
Skoro jest to bezlustro z podglądem na żywo, to korzystając z korekty ekspozycji, od razu przed zrobieniem zdjęcia widzisz efekt na ekranie. Ten sposób warto stosować, jeśli chcesz mieć "okna" to koryguj aby okna były dobre. Jeśli dodasz lampę ttl to plan pierwszy powinien być też dobry odrazu. Przy bezlustrze nie trzeba robić w ciemno jak lustrzanką, warto korzystać z dobrodziejstwa podglądu ekspozycji przed zrobieniem foty.

Ligo
31-05-2021, 19:09
Jedną lampą nie ogarniesz, żeby tu wszystko było idealnie.
Tak jak Fafniak pisze - olać krytykanta i jego drzewa. Jakbym miał focić drzewa, to poszedłbym do lasu.

ksh
31-05-2021, 19:37
Widzę że jedni myślą że chodzi o gotowca poprawnie pstrykniętego, a inni żeby przy obróbce było poprawnie.
Wątpię żeby chodziło o to pierwsze zwłaszcza jak nikt nie wie gdzie kto będzie stał, kiedy przyjdzie itp, a jeśli chodzi o drugie to zasugerowałem jak można sobie z tym poradzić i jest to proste.

spiritus
31-05-2021, 20:02
W tego typu uroczystościach nie mogę sobie pozwolić na zbyt długie grzebanie w photoshopie... info na stronce musi być jak najszybciej :D

A generalnie to staram się te drzewa olewać. Jak pisałem dla mnie ważny jest pierwszy plan ;)

ksh
31-05-2021, 20:18
Przesunięcie suwaka shadow zajmuje trzy sekundy w Lr, bez przesady :)

PM.M
31-05-2021, 21:06
Tu masz podobną sytuację, tylko że zdjęcie z prehistorycznego D800: https://forum.nikoniarze.pl/threads/303131-Zabawa-w-RAWki-13-2020-G%C5%81OSOWANIE
Jak dla mnie za mocno HDRowate te przeróbki.

cybulski
31-05-2021, 21:55

12 przeróbek i żadna dobra :)

odzio
31-05-2021, 23:25
Macie zupełną rację, pomijając to, że koesh nigdzie nie oceniał wartości tych przeróbek. A to, ile dało się ze zdjęcia wyciągnąć, jest imponujące. Zacytowany przez Was wątek byłby lepszym miejscem na takie uwagi :D

Jacek_Z
02-06-2021, 23:54
....Jeśli dodasz lampę ttl to plan pierwszy powinien być też dobry odrazu. Przy bezlustrze nie trzeba robić w ciemno jak lustrzanką, warto korzystać z dobrodziejstwa podglądu ekspozycji przed zrobieniem foty.
Ale i tak podgląd ekspozycji nie pokaże co będzie jak błyśniesz.