Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : n 70-200 uchwyt pod statyw

locos
03-07-2007, 17:25
witam
nie wiem czy to dobra nazwa - po angielsku brzmi tak :tripod mount collar ... no wlasnie gdzie moge to dostac ?? a moze ktos ma pomysl na jakis odpowiednik ? (pytam, bo znalazlem taki uchwyt producenta niezaleznego - szkopul w tym ze przeznaczony do obiektywu konkurencyjnej firmy na literke C )

pozdrawiam

markB
03-07-2007, 17:41
Kirkphoto robi takie cuda, ale akurat nie widzę do 70 -200 (czyżby oryginalny sie rozleciał?): http://www.kirkphoto.com/lenscollars.html
Stopki do tego produkuje też Really Right Stuff, ale uwaga niektóre są specyficznie dopasowane do ich głowic statywowych: http://www.reallyrightstuff.com/lens_plates/nikkor_auto_focus/index.html

BugsBunny
03-07-2007, 18:12
a po co Ci coś takiego?
przecież 70-200 ma własną, niedemontowalną obejmę statywową, której można używać nawet bez tej odczepianej stopki

ictus
03-07-2007, 23:17
z tego co wiem to ona wlasnie jest demontowywana

locos
04-07-2007, 00:58
ictus ma racje - mozna zdemontowac nie tylko stopke ale i cala obejmę,tyko potem nie nalezy jej zgniatac ... :)
markB - dzieki za namiary ale za cholere nie moge dopatrzec sie ceny.
dzisiaj dostalem odpowiedz od nikon uk i tam caly komplet to jakies 75 funtow - jak dla mnie ciut drogo za kawalek plastiku... nic zadzwonie jeszcze do nikon pl . moze tam cos takiego dostane

BugsBunny
04-07-2007, 15:50
ictus ma racje - mozna zdemontowac nie tylko stopke ale i cala obejmę,tyko potem nie nalezy jej zgniatac ... :)
markB - dzieki za namiary ale za cholere nie moge dopatrzec sie ceny.
dzisiaj dostalem odpowiedz od nikon uk i tam caly komplet to jakies 75 funtow - jak dla mnie ciut drogo za kawalek plastiku... nic zadzwonie jeszcze do nikon pl . moze tam cos takiego dostane

to ja mam jakiś inny 70-200 - obejmę można poluzować i obracać, ale zdjąć się nie da, a przynajmniej nie używając tylko rąk i normalnej siły; podobnie jak w dwupierścieniowym 80-200/2.8
no i bynajmniej nie jest wykonana z plastiku

locos
04-07-2007, 16:29
bugs bunny, tak dokladnie jest jak mowisz , caly czas mowilem o stopce w sumie - to chyba efekt poteznego niewyspania sie - obejma oczywscie nie jest sciagalna natomiast stopka tak - piszac komplet mialem na mysli tresc mejla od nikon uk gdzie podali mi osobno ceny za stopke, srubke , podkladki (!!). jeszcze raz sorrki za wprowadzanie zametu . mysle ze teraz jest wszystko juz jasne.

BugsBunny
04-07-2007, 17:48
bugs bunny, tak dokladnie jest jak mowisz , caly czas mowilem o stopce w sumie - to chyba efekt poteznego niewyspania sie - obejma oczywscie nie jest sciagalna natomiast stopka tak - piszac komplet mialem na mysli tresc mejla od nikon uk gdzie podali mi osobno ceny za stopke, srubke , podkladki (!!). jeszcze raz sorrki za wprowadzanie zametu . mysle ze teraz jest wszystko juz jasne.

a to co innego :-D
ale powtórzę - gwint w obejmie i w stopce jest ten sam, możesz zamocować płytkę statywową bezpośrednio do obejmy nawet nie mając stopki
stopka jest cała metalowa, ma śrubkę i zatrzask. UK jest drogie, napisz raczej - albo zadzwoń - do Nikon Polska, jeśli maja coś takiego to pewnie taniej. Nie sądzę żebyś dostał gdziekolwiek poza serwisem, bo nie jest nawet wyszczególniona w cenniku jako osobna część, jak np. tulipan czy dekle.

markB
04-07-2007, 18:23
Dopowiem: ceny Kirkphoto można znaleźć w współpracujących z nimi sklepami internetowymi np. warehouseexpress. Niestety przynajmniej na tym samym poziomie co oryginały Nikona. Lepiej faktycznie kontakt z Nikon PL.

locos
04-07-2007, 18:39
bugs bunny - zadzwonilem dzisiaj do nikon pl - normalnie parodia. odbiera jakas mila i uprzejma pani:

- w czym moge panu pomoc?

grzecznie wyjasniam o co chodzi

- to nie ten dzial, przelacze pana do dzialu serwisowego

swietnie, dziekuje (tym razem facet)

- w czym moge pomoc ?

wiec kolejny raz tlumacze o co mi chodzi

- aha, rozumiem. prosze chwileczke poczekac

(po 5 minutach)

- wiem czego Pan potrzebuje, ale to nie ten dzial i przelacza mnie do innego

- dzial handlowy nikon pl, slucham...

tu juz sie troche wkurzylem, bo ile mozna tlumaczyc, no ale mowie ze potrzebuje to i to i czy mozna to kupic a jesli tak to w jaki sposob?

- prosze poczekac, zaraz sprawdze

po pieciu minutach slysze znowu:

- no wiec to nie ten dzial, tak wiem o co pan pyta ale musi pan polaczyc sie z dzialem serwisowym ....

mowie ze juz tam dzwonilem i zostalem skierowany tutaj. podniesionym glosem pytam - czy jest ktos w panstwa firmie kto jest w stanie odpowiedziec na moje pytanie bo odnosze niemile wrazenie ze nie ma takiej osoby i kazdy odbija paleczke byle by mu nie przeszkadzac ? (tu chyba nastepuje przelom)

-prosze sie nie denerwowac i poczekac

odbiera znowu Pan z dzialu serwisowego mowiac :

- tak jest dostepne ale my nie mozemy przyjac zamowienia .

wiec pytam to jak albo gdzie mam zlozyc zamowienie ?

- uprzejmy glos mowi ze u kazdego dystrubutora sprzetu firmy Nikon i ze koszt to ok 350 pln ...

podsumowanie :
dzisiaj spytalem w firmie FOTOJOKER i odpowiedz byla taka : musi pan zadzwonic do serwisu nikona bo w naszym katalogu nie ma takiej pozycji (oczywiscie oslone i inne *******y mozna dokupic ale czesc o ktora ja pytam w katalogach nie istnieje wcale)

teraz to mi sie smiac chce, ale wiszac ponad pol godziny na telefonie tak smiesznie nie bylo....

BugsBunny
04-07-2007, 19:28
faktycznie ciekawa rozmowa...
tu masz listę oficjalnych dystrybutorów ze strony Nikon PL - tylko 3 firmy, reszta, w tym Fotojoker, to "podsprzedawcy"
http://www.nikon.pl/wheretobuy/pl_PL/broad/wheretobuy.html

proponuję zadzwonić do foto-hurtu, ale pewnie skończy się tak że będziesz musiał zapłacić te 350zł
stopka statywowa jest, jak sądzę, traktowana jako integralna część obiektywu, i nie jest w osobnej sprzedaży jak akcesoria, tylko jako część serwisowa, do napraw
to tak jakbyś chciał kupić np. samą soczewkę albo pierścień ostrości
podobnie jest z obejmą do 80-200/2.8AF-S - nie do dostania, a jak już to za ciężkie pieniądze
jedyna rada - pilnować jak oka w głowie

markB
04-07-2007, 19:55
Niestety w Nikon Pl dostaniesz tylko potwierdzenie, że takie coś jest możliwe do zakupienia we wspólpracujących z nimi dealerami. Nikon nie prowadzi sprzedaży, o czym informuje na stronie internetowej. Co innego gdyby ta część uległa zepsuciu w ramach gwarancji. To wtedy serwis Nikona musi to naprawić.