PDA

Zobacz pełną wersję : D 90 obiektyw

kkkrzys
27-05-2021, 05:23
Witam Wszystkich
Posiadam od niedawna nikon d90 jestem amatorem i posiadam w zestawie obiektyw AF-S NIKKOR 18-55mm1:3.5-5.6 G II ED. Proszę o doradztwo Chciał bym kupić w rozsądnej cenie drugi obiektyw z większym zumem, więc zwracam się do fachowców.
Krzysztof

poste
27-05-2021, 07:55
Proponuję używane,
- Nikon Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED;
- Nikon Nikkor AF-S DX 18-140 mm f/3.5-5.6G ED VR;
- Nikon Nikkor AF-S DX 16-85 mm f/3.5-5.6G ED VR;

https://www.optyczne.pl/index.html?producent=77&obiektyw=all&typ=4&moc=2&szukaj=Wyszukaj&sort=
Tu można obejrzeć przed zakupem https://www.interfoto.eu/?page=produkty&id=52&b=60

eMGie
27-05-2021, 08:39
Ale potrzebujesz coś w zamian, za tego 18-55, tylko zwiekszym zakresem, czy jakieś tele typu 70-300?

majowo81
11-03-2023, 18:58
Witam,
Nowy na forum od dzisiaj, szukam tez jakiegos dobrego szkla do D90.
Zalezy mi na duzej ilosci wpadajacego swiatla, gdyz robie zdjecia w pokoju i jeszcze przy angielskiej pogodzie.
Obiekt martwy, porcelana, ceramika.
Dawno temu uzywalem D90 z obiektywem 18-105, dobrze sie sprawowal, ale chce miec jeszcze jedno szklo w zapasie.
Duzo jest informacji, czy ktos moze sie wypowiedziec, doradzic?
Dla przykladu, zdjecie z dzisiejszej sesji:
70469

PM.M
11-03-2023, 20:14
Jak chcesz coś jasnego i nie wiesz co, i to jeszcze pod nieco starawy D90, to chyba kup 35/1.8 DX.

majowo81
11-03-2023, 20:53
Jak chcesz coś jasnego i nie wiesz co, i to jeszcze pod nieco starawy D90, to chyba kup 35/1.8 DX.

A no troszke dziadzius, ale udalo mi sie kupic nowke, zobaczymy jeszcze nie przyszedl.
A 35mm biore pod uwage, ale co myslisz o 50mm lub wiecej, zdadza egzamin? Milem wysokiej klasy szklo, ale nie zdalo egzaminu, a za takie pieniadze to sie spodziewalem czegos wiecej.
Dzieki

PM.M
11-03-2023, 21:03
35/1.8 DX vs 50/1.8 to kwestia gustu czy raczej tego która ogniskowa bardziej leży. Oba obiektywy są tanie i zasadniczo przyzwoite.
Ja osobiście ogniskowej 50 mm na DX (czyli odpowiednika 75 mm) nie lubię - za krótkie na teleobiektyw, za długie na standard.
Zobacz sobie na zoomie, który kąt widzenia bardziej odpowiada.

majowo81
11-03-2023, 21:37
35/1.8 DX vs 50/1.8 to kwestia gustu czy raczej tego która ogniskowa bardziej leży. Oba obiektywy są tanie i zasadniczo przyzwoite.
Ja osobiście ogniskowej 50 mm na DX (czyli odpowiednika 75 mm) nie lubię - za krótkie na teleobiektyw, za długie na standard.
Zobacz sobie na zoomie, który kąt widzenia bardziej odpowiada.

A cos polecisz z serii VR?

bogdi64
11-03-2023, 21:50
A cos polecisz z serii VR?

sigma 17-50 f2,8 - sigma 105 macro

majowo81
11-03-2023, 22:15
sigma 17-50 f2,8 - sigma 105 macro

Wlasnie probowlem 105mm, fajna ale droga, no i to chyba bardziej do macro, troszke chyba za duze zblizenie jak na moja powieszchnie pokojowa.
Moje zestawy czasami skaladaja sie z wielu czesci, 40-stu nawet wiecej, jak to wyjdzie przy 105mm?
Dzieki

PM.M
11-03-2023, 22:21
Wlasnie probowlem 105mm, fajna ale droga, no i to chyba bardziej do macro, troszke chyba za duze zblizenie jak na moja powieszchnie pokojowa.
Moje zestawy czasami skaladaja sie z wielu czesci, 40-stu nawet wiecej, jak to wyjdzie przy 105mm?
Dzieki
Jak masz obiekty nieruchome, to VR nie przyda się, a raczej statyw rozstawić.

OjTam
11-03-2023, 23:04
Albo lampę kupić. Ewentualnie i.

bogdi64
11-03-2023, 23:26
Dzieki

to sobie sam odpowiedziałeś, czyli - solidny statyw i 50mm (też używałem plus do detali soczewka makro) ewentualnie 35mm (którego osobiście "mniej lubię")

TOP67
12-03-2023, 00:23
Zalezy mi na duzej ilosci wpadajacego swiatla, gdyz robie zdjecia w pokoju i jeszcze przy angielskiej pogodzie.
Obiekt martwy, porcelana, ceramika.
Dawno temu uzywalem D90 z obiektywem 18-105, dobrze sie sprawowal, ale chce miec jeszcze jedno szklo w zapasie.
Duzo jest informacji, czy ktos moze sie wypowiedziec, doradzic?
Dla przykladu, zdjecie z dzisiejszej sesji:
70469

Do takich zdjęć nie jest potrzebny jasny obiektyw, tylko statyw.
Jasny obiektyw to mała GO, więc i tak go będziesz przymykał i to bardzo mocno.
Co nie zmienia faktu, że warto mieć coś jasnego.

majowo81
12-03-2023, 18:23
to sobie sam odpowiedziałeś, czyli - solidny statyw i 50mm (też używałem plus do detali soczewka makro) ewentualnie 35mm (którego osobiście "mniej lubię")

Statyw mam, ale odpada, bo czesto zmieniam kat polozenia aparatu.
Duzo zabawy z tym, lampy tez posiadam, mily dawal day light, a wychodzilo pomaranczowo :(.
Dzieki, bede szukal 50mm albo troszke cos wyzej, ale nie wiecej nic 105 :)

- - - - kolejny post - - - - - -

Jaki solidny statyw poleciciem taki z ruchoma glowica, i z opcja w poziomie.
Pozdrawiam

Albo lampę kupić. Ewentualnie i.

Jakies lampy polecisz? Kupilem tanie, no i sie nie sprawdzaja, daja pomaranczowe swaitlo, a kupilem zarowki daylight 5400K.
Pozdrawiam

A to z dzisiejszej sesji:
70489

PM.M
12-03-2023, 18:41
A widzę, że te zdjęcia są z Canona 80D z obiektywem 35 mm. To może też jakaś podpowiedź?

majowo81
12-03-2023, 18:50
A widzę, że te zdjęcia są z Canona 80D z obiektywem 35 mm. To może też jakaś podpowiedź?

Zgadza sie, ale nie chcialem sie wychylac na forum nikoniarzy :)

PM.M
12-03-2023, 18:54
Nie zlinczują przecież, zresztą tu ludzie różnymi sprzętami robią. Bardziej chodzi o to, że skoro te 35 mm pasuje pod względem kąta widzenia, to może to jest jakiś kierunek. I tak masz przysłonę f5.6 i nie wszystko się mieści w ostrości, a jak bardziej otworzysz, to za mała ta głębia zostanie, więc jasność obiektywu nie jest tak istotna.

majowo81
12-03-2023, 19:13
Nie zlinczują przecież, zresztą tu ludzie różnymi sprzętami robią. Bardziej chodzi o to, że skoro te 35 mm pasuje pod względem kąta widzenia, to może to jest jakiś kierunek. I tak masz przysłonę f5.6 i nie wszystko się mieści w ostrości, a jak bardziej otworzysz, to za mała ta głębia zostanie, więc jasność obiektywu nie jest tak istotna.

Moze i masz racje z ta jasnoscia obiektywu.
W tym przypadku przyslona f5.6, ale to wszystko zalezy od obiektu, jak jest wiecej niz jeden obiekt to troszke zmieniam. Wiadomo, temat rzeka, to wzystko sie zmienia.
Kombinuje jak moge, ale przy tym obiektywie to myslalem, ze bedzie duzo lepiej, ale jak dla mnie, nie powala (za tyle kasy).
Znalazlem AF-S NIKKOR 105mm f/1.4E ED do licytacji, moze sie uda tanio kupic.
Bede probowal, jest tyle tego, ze ciezko cos wybrac, a tez nie chce kupowac obiektywu pod kazde zdjecie.
Pozdrawiam

PM.M
12-03-2023, 19:16
Do D90 możesz ten obiektyw odpuścić. Z D90 nie działa przysłona elektroniczna (ten symbol E po 1.4).
https://www.kenrockwell.com/nikon/compatibility-lens.htm

E: Electronic Diaphragm

The new electronic diaphragm "E" lenses only work on Nikons introduced since about 2007. They work perfectly on all FX cameras.

YES: As of January 2018, electronic diaphragm "E" lenses work only on the D5, D4, D4s, D3, D3s, D3P, D3x, Df, D850, D810, D800/e, D750, D700, D610, D600, D500, D300, D300s, D7000, D7100, D7200, D7500, D5600, D5500, D5300, D5200, D5100, D5000, D3400, D3300, D3200, D3100, Nikon 1 J1, J2, J3, J4 with FT-1, Nikon 1 V1, V2, V3 with FT-1, and Nikon 1 S1, S2 with FT-1.

NO: These new "E" diaphragm lenses will not work on the D1 or D2 series, D100, D200, D90, D80, D70 series, D60, D50, D40 series, or the D3000, and will not work on any 35mm camera. The diaphragm will stay wide-open, which may or may not be a problem for you. In the case of tele lenses like the 200-500mm f/5.6E, this isn't much of a problem because we usually shoot long lenses wide-open, in which case the E lenses are compatible with everything. If you don't mind shooting wide-open; even on a 1959 Nikon F you can focus manually and shoot wide open except if it's an AF-P lens.

Jak chcesz 105, to poszukaj takiego, jak ja mam czyli AF-S Micro 105 mm f/2.8G IF-ED VR. Bardzo fajny obiektyw IMHO.

majowo81
12-03-2023, 19:21
Do D90 możesz ten obiektyw odpuścić. Z D90 nie działa przysłona elektroniczna (ten symbol E po 1.4).

No widzisz, juz tego nie wiedziale, dzieki.
Bede obserwowal, jak pojdzie za grosze to i warto kupic, a jak moje D90 sie sprawdzi to moze kupie jakies D800, lud D850, bodopno dobre do robienia ze slabym swiatlem, tak gdzies czytale.

Fajnie ze jest z kim pogaworzyc 8-)

TOP67
12-03-2023, 19:29
Znalazlem AF-S NIKKOR 105mm f/1.4E ED do licytacji, moze sie uda tanio kupic.

Najgłupszy pomysł o jakim słyszałem. To jest obiektyw porterowy i nigdy nie zrobisz zdjęcia produktowego przy takiej jasności.

OjTam
12-03-2023, 19:31
, jak pojdzie za grosze

Nie pójdzie. Chyba że walnięty albo gorący.
To szkło spokojnie 6k przekracza.

majowo81
12-03-2023, 19:34
Najgłupszy pomysł o jakim słyszałem. To jest obiektyw porterowy i nigdy nie zrobisz zdjęcia produktowego przy takiej jasności.

Glupie pomysly tez sie zdarzaja :)

TOP67
12-03-2023, 19:35
Bede obserwowal, jak pojdzie za grosze to i warto kupic,

Orientujesz się ile ten obiektyw kosztuje?

a jak moje D90 sie sprawdzi to moze kupie jakies D800, lud D850

Jeśli kupować, to body ze stabilizacją matrycy. Najniżej Nikon Z5.
Przy okazji dostaniesz focus stacking.

PM.M
12-03-2023, 19:35

No właśnie, to jeden z tych drogich obiektywów.

majowo81
12-03-2023, 19:59

Patrzac na ceny to tez mi ciezko uwierzyc, 6 dni licytacji, napisane ze "mint condition". Zobaczymy, bede obserwowal.
Tak juz troszke odchodzimy od tematu :)

Orientujesz się ile ten obiektyw kosztuje?

tak, tak, widze ile kosztuja.

Jeśli kupować, to body ze stabilizacją matrycy. Najniżej Nikon Z5.
Przy okazji dostaniesz focus stacking.

Dzieki, bede na pewno szukal na forum co polecacie jako nastepny, wezme to pod uwage.
Dzieki

odzio
12-03-2023, 20:33
Myślę, że brak Ci planu na aparat. Pomyśl sobie do czego chcesz go wykorzystać. Chcesz przeskoczyć z budżetowego Canona (nie wiem czy stary, bo się nie znam, pewnie tak), na leciwego Nikona z budżetowymi szkłami, a jak ten zestaw nie zagra, to kupić prawie topową lustrzankę z topowym obiektywem, czyli ze sprzętu za kilkaset zł wskoczyć na pułap pięciocyfrowy (nawet w przypadku używek), nie bardzo mając pojęcie czym to wszystko ugryźć.

Rodzą się pierwsze porady, ale forumowicze błądzą po omacku. Musisz sobie poukładać trochę w głowie: jaki budżet, w jakiej perspektywie czasu, co fotografować, w jakich warunkach. Odpowiedzi na te pytania (i wiele innych, które zaraz się pojawią) pomogą Ci zamknąć zakupy w budżecie czterocyfrowym (od detali zależy na jakim poziomie) :)

TOP67
12-03-2023, 20:47
Nic dodać, nic ująć. Autor z D90 za 500 zł nagle chce przeskoczyć na zestaw warty 15 tys. (nowy ponad 20 tys.)

PM.M
12-03-2023, 20:52
A po drodze kupuje za grosze obiektyw za 9 tysięcy.

majowo81
12-03-2023, 21:26
Myślę, że brak Ci planu na aparat. Pomyśl sobie do czego chcesz go wykorzystać. Chcesz przeskoczyć z budżetowego Canona (nie wiem czy stary, bo się nie znam, pewnie tak), na leciwego Nikona z budżetowymi szkłami, a jak ten zestaw nie zagra, to kupić prawie topową lustrzankę z topowym obiektywem, czyli ze sprzętu za kilkaset zł wskoczyć na pułap pięciocyfrowy (nawet w przypadku używek), nie bardzo mając pojęcie czym to wszystko ugryźć.

Rodzą się pierwsze porady, ale forumowicze błądzą po omacku. Musisz sobie poukładać trochę w głowie: jaki budżet, w jakiej perspektywie czasu, co fotografować, w jakich warunkach. Odpowiedzi na te pytania (i wiele innych, które zaraz się pojawią) pomogą Ci zamknąć zakupy w budżecie czterocyfrowym (od detali zależy na jakim poziomie) :)

Dzieki,
Tak wstepnie opisalem w moich postach co chce fotografowac, z jakim swiatlem, i jakie obiekty.
Moge Ci napisac wszystko ze szczegolami.
Napisalem tutaj, bo bede przechodzil z canon na nikona, bo mi sie lepiej na nim pracowalo.
Odpowiedzi znam, tylko jak zobaczysz mojego posta, to inny uzytkownik i inny lens, wiec ciezko cos wydedukowac.
Pozdrawiam

Nic dodać, nic ująć. Autor z D90 za 500 zł nagle chce przeskoczyć na zestaw warty 15 tys. (nowy ponad 20 tys.)

Tak nawiaze, ale trzeba czytac wszystkie posty, D90 kupilem bo trafil sie nowy i kiedys na nim pracowalem, to ze kosztuje teraz 500zl to nie znaczy ze kiedys nie byl tyle warty i promowany jak wspolczesne aparaty.
Uwazam ze cena za aparat nie gra roli, jak nie potrafisz z niego wycisnac wszystkiego. Korzystalem ze sprzetu za te wasze 15 tys, i jakos mnie na nogi nie powalil.
Uwazam, ze jak mam dac za sprzet 15 tys, to nie musze kombinowac z lensami oswietleniem itd. sam powinien robic zdjeci, ale to moje indywidualne odczucie.
Myslalem ze jak sie zapisze na forum, to mi ludzie pomoga a nie beda rznac cwaniaka, i zasmiecac forum durnymi postami, i budowac swoje EGO.
Bez urazy.

A po drodze kupuje za grosze obiektyw za 9 tysięcy.

zalosne.
Wspieracie swoje EGO?

PM.M
12-03-2023, 21:36
Korzystalem ze sprzetu za te wasze 15 tys, i jakos mnie na nogi nie powalil. Uwazam, ze jak mam dac za sprzet 15 tys, to nie musze kombinowac z lensami oswietleniem itd. sam powinien robic zdjeci
Myślę, że tu leży pies pogrzebany. Przykro tylko, że ludzie starają się pomóc, a kończysz tak te wywody.

OjTam
12-03-2023, 21:38
W takim wypadku zostaje Japkofona/Google Pixel 7Pro (kolejność przypadkowa) kupić. Będą same zdjęcia robić. A kosztują mniej, niż sama 105/1.4E. ¯\_(ツ)_/¯

TOP67
12-03-2023, 21:45
Uwazam ze cena za aparat nie gra roli, jak nie potrafisz z niego wycisnac wszystkiego. Korzystalem ze sprzetu za te wasze 15 tys, i jakos mnie na nogi nie powalil.
Uwazam, ze jak mam dac za sprzet 15 tys, to nie musze kombinowac z lensami oswietleniem itd. sam powinien robic zdjeci, ale to moje indywidualne odczucie.

To nie aparat robi zdjęcie, tylko fotograf. Jeśli nie potrafisz go używać, kup smartfona.

Takie zdjęcia można zrobić każdym aparatem. Kluczowe jest użycie statywu oraz oświetlenie.

Oczywiście są aparaty i obiektywy, które to ułatwią, ale akurat zupełnie inne niż pytasz.
D800 i D850 są świetna do studia ze względu na wysoką rozdzielczość. O ile robi się z tego kalendarze, a nie foty do internetu.

Jasny obiektyw jest zupełnie zbędny, a wręcz przeszkadza. Za to obiektyw T/S to zupełnie co innego. Niestety są jeszcze droższe, chociaż nie mają AF.

Najtańszym rozwiązaniem jest zakup statywu.
Kolejnym, obiektyw makro ze stabilizacją.
Najlepszym, body od Z5 w górę.

D90 kupilem bo trafil sie nowy i kiedys na nim pracowalem, to ze kosztuje teraz 500zl to nie znaczy ze kiedys nie byl tyle warty i promowany jak wspolczesne aparaty.

Nie był tyle warty. W 2008 roku kupiłem nowy za 3300 zł razem z 18-105. To zawsze było amatorskie body. Wyżej był D300, D700, D3 i D3x.

majowo81
12-03-2023, 21:48
Myślę, że tu leży pies pogrzebany. Przykro tylko, że ludzie starają się pomóc, a kończysz tak te wywody.

widzisz gdzies pomoc w ostatnim poscie od Odzio; top67 i Ciebie?
Gdzie Odzio napisal, cytuje: (nie wiem czy stary, bo się nie znam, pewnie tak).
Potrafisz czytac ze zrozumieniem?

Myslalem ze uzyskam pomoc od fachowcow, tak myslalem.

odzio
13-03-2023, 11:05
Czy to, że nie znam modeli Canona jest brakiem chęci pomocy? Przeczytaj proszę uważnie resztę, bo tam akurat jest próba ukierunkowania Twoich oczekiwań.

Jeśli chcesz pomocy fachowców, to mogę zamilknąć, tylko na ten zbiór dziwactw, które wypisujesz żaden fachowiec nawet nie spojrzy.

Wracając do tematu, to jak pisał już bardzo trafnie TOP67 (Fachowiec swoją drogą, nie bez powodu napisałem z wielkiej litery): kup statyw. Do tego krótki obiektyw makro (105mm odpada bo pokoju braknie).

Flesz odpada, chyba, że nauczysz się z niego korzystać (bo pomarańczowe foty to wina źle działającej lampy) i poznasz podstawy fotografii (tu balans bieli i temperatura barwowa).

Najtaniej, najszybciej, najłatwiej pod kątem nauki będzie posłuchać OjTam: topowy telefon, który zrobi wszystko za Ciebie. Jeśli chcesz się uczyć, to D90 z krótkim makro wystarczy (na statywie!)

majowo81
14-03-2023, 02:13
Czy to, że nie znam modeli Canona jest brakiem chęci pomocy? Przeczytaj proszę uważnie resztę, bo tam akurat jest próba ukierunkowania Twoich oczekiwań.

Jeśli chcesz pomocy fachowców, to mogę zamilknąć, tylko na ten zbiór dziwactw, które wypisujesz żaden fachowiec nawet nie spojrzy.

Wracając do tematu, to jak pisał już bardzo trafnie TOP67 (Fachowiec swoją drogą, nie bez powodu napisałem z wielkiej litery): kup statyw. Do tego krótki obiektyw makro (105mm odpada bo pokoju braknie).

Flesz odpada, chyba, że nauczysz się z niego korzystać (bo pomarańczowe foty to wina źle działającej lampy) i poznasz podstawy fotografii (tu balans bieli i temperatura barwowa).

Najtaniej, najszybciej, najłatwiej pod kątem nauki będzie posłuchać OjTam: topowy telefon, który zrobi wszystko za Ciebie. Jeśli chcesz się uczyć, to D90 z krótkim makro wystarczy (na statywie!)

Lubie konkretne odpowiedzi, nie lubie typu, moze znam, moze nie.
Gdzies tam wczesniej napisalem odnoscie 105, ze mi miejsca w pokoju zabraknie.
Pytalem tez o statyw z ruchoma glowica, i z opcja w poziomie.
Nie chce telefonu, jakbym tak chcial, to bym nie udzielal sie u Was na forum.
Wiem jak robi Iphone zdjecie, mozna sie bardzo zdziwic przy otwarciu paczki, lub na pierwszej randce, heheheh.
Pozdrawiam

odzio
14-03-2023, 10:45
Lubie konkretne odpowiedzi, nie lubie typu, moze znam, moze nie.
[...]
Pytalem tez o statyw z ruchoma glowica, i z opcja w poziomie.
[...]
Fajnie, że lubisz konkretne odpowiedzi, to zadawaj konkretne pytania. 90% statywów ma ruchomą głowicę, nie wiem o co Ci chodzi, w jakim zakresie? Co to jest opcja w poziomie? możliwość ustawienia kolumny środkowej w poziomie? Jaki pułap cenowy? Manfrotto, czy chińczyk? Tylko to już raczej dyskusja na wątki o osprzęcie, tu raczej pytałeś o obiektyw, o którym dalej nic konkretnego nie napisałeś. Czy przykładowo Nikkor AF-S 60/2.8 micro byłby ok? D90 ma wiertarkę, więc mógłbyś kupić nieco taniej wersję AF 60/2.8D (raczej jakościowo nie będzie wiele gorsza).

majowo81
14-03-2023, 12:54
Fajnie, że lubisz konkretne odpowiedzi, to zadawaj konkretne pytania. 90% statywów ma ruchomą głowicę, nie wiem o co Ci chodzi, w jakim zakresie? Co to jest opcja w poziomie? możliwość ustawienia kolumny środkowej w poziomie? Jaki pułap cenowy? Manfrotto, czy chińczyk? Tylko to już raczej dyskusja na wątki o osprzęcie, tu raczej pytałeś o obiektyw, o którym dalej nic konkretnego nie napisałeś. Czy przykładowo Nikkor AF-S 60/2.8 micro byłby ok? D90 ma wiertarkę, więc mógłbyś kupić nieco taniej wersję AF 60/2.8D (raczej jakościowo nie będzie wiele gorsza).

Problem w tym, ze nie za bardzo sie znam na sprzecie Nikon.
Jakbym sie znal to bym nie pytal.
A no widzisz, wlasnie mialem pytac czy Nikkor 60/2.8 D AF-S bedzie w miare odpowiedni na zdcjecia w pomieszczeniu 16m2.
Tak tylko odpowiem do statywu, tak, chodzi mi o polozenie kolumny srodkowej w poziomie.
Pozdrawiam

TOP67
14-03-2023, 13:09
Dobór ogniskowej nie ma nic wspólnego z marką aparatu. Ważna jest tylko wielkość matrycy.
Pomieszczenie 16m2 może mieć wymiary 4x4 lub 2x8 i to diametralnie zmienia odpowiedź. Masz przecież 18-105. Sprawdź na jakiej ogniskowej obejmiesz wszystko.

majowo81
14-03-2023, 13:14
Dobór ogniskowej nie ma nic wspólnego z marką aparatu. Ważna jest tylko wielkość matrycy.
Pomieszczenie 16m2 może mieć wymiary 4x4 lub 2x8 i to diametralnie zmienia odpowiedź. Masz przecież 18-105. Sprawdź na jakiej ogniskowej obejmiesz wszystko.

Pomieszczenie 4x4, nie mam mozliwosci sprawdzenia teraz 105mm, bo to byla kumpla, a teraz go nie ma.

TOP67
14-03-2023, 13:25
Przecież to nie musi być Nikon. Sprawdź Canonem.

markB
14-03-2023, 17:10
Na 105 miejsca w takim pokoju nie zabraknie. Jednak 60 micro AF-S będzie miał większą głębię ostrości. Przyda się w takich ujęciach.

TOP67
14-03-2023, 17:55
A co to za dziwne teorie? GO nie zależy od ogniskowej, tylko od skali odwzorowania.

Generalnie im dłuższa ogniskowa, tym mniejsze przerysowania i łagodniejsza perspektywa - zwykle pożądana w zdjęciach produktowych. Ale oczywiście oznacza konieczność oddalenia się od obiektu, co może być problemem np. przy zdjęciach z góry.
Na D90 ogniskowa 60 mm powinna być w sam raz.

markB
14-03-2023, 18:49
Oczywiście, że zależy od ogniskowej w tych samych warunkach. Przykład:
DOF dla 60 mm przy 5.6 z odległości 2 m to 37 cm
DOF dla 105 mm przy 5.6 z tej samej odległości to 12 cm.
Kolega raczej nie robi makro.

TOP67
14-03-2023, 18:58
Oczywiście, że zależy od ogniskowej w tych samych warunkach. Przykład:
DOF dla 60 mm przy 5.6 z odległości 2 m to 37 cm
DOF dla 105 mm przy 5.6 z tej samej odległości to 12 cm.
Kolega raczej nie robi makro.

Ale tego samego obiektu nie będzie robił z tej samej odległości na różnych ogniskowych. Aby mieć podobny kadr, musi zmienić odległość. Czyli na 105 nie z 2m, tylko 3.5 metra

DOF dla 60 mm przy 5.6 z odległości 2 m to 24.5 cm
DOF dla 105 mm przy 5.6 z odległości 3.5 m to 24.4 cm.

liczone tym kalkulatorem dla D90 https://www.dofmaster.com/dofjs.html

majowo81
18-03-2023, 15:40
Ale tego samego obiektu nie będzie robił z tej samej odległości na różnych ogniskowych. Aby mieć podobny kadr, musi zmienić odległość. Czyli na 105 nie z 2m, tylko 3.5 metra

DOF dla 60 mm przy 5.6 z odległości 2 m to 24.5 cm
DOF dla 105 mm przy 5.6 z odległości 3.5 m to 24.4 cm.

liczone tym kalkulatorem dla D90 https://www.dofmaster.com/dofjs.html

Witam,
Pierwsze zdjecie 35mm przy 5.6 z odleglosci 0.5m.

70619

Drugie zdjecie 35mm przy 5.6 z odleglosci 1m.

70620

Trzecie zdjecie 35mm przy 5.6 z odleglosci 3m.

70621

TOP67
18-03-2023, 18:50
Już na pierwszym widać problem. Ostry jest tylko paw, a uszka już poza GO. Wg kalkulatora, jest to 4,3 cm przy CoC 0,02 mm.
Musisz zwiększyć przysłonę. Tak jak pisałem, nigdy nie użyjesz maksymalnej jasności obiektywu. Do tego ogniskowa jest za mała.

majowo81
18-03-2023, 20:26
Już na pierwszym widać problem. Ostry jest tylko paw, a uszka już poza GO. Wg kalkulatora, jest to 4,3 cm przy CoC 0,02 mm.
Musisz zwiększyć przysłonę. Tak jak pisałem, nigdy nie użyjesz maksymalnej jasności obiektywu. Do tego ogniskowa jest za mała.

Dzieki za podpowiedz
Tak na szybko robilem, skupilem sie tylko na odleglosci. Nie skupialem sie na przyslonie.
Co do ogniskowej, sporo tych obiektywow , ale znalazlem dzis cos takiego
CANON ZOOM EF 24-70MM 1:2.8 L II USM ULTRASONIC,
Czy zmienic na 24mm, jesli ogniskowa jest za mala?
Sporo tego liczenia, kalkulacji.
Problem w tym, ze zdjecia beda robione z roznych odleglosci, kat i natezenie swiatla beda sie roznic, ktory wybrac najbardziej optymalny. Wiem ze jedno szklo to za malo.
Pozdrawiam

TOP67
19-03-2023, 10:39
Przecież 24 jest jeszcze mniejsze niż 35. Do zrobienia pierwszego kadru mógłbyś użyć nawet 200 mm. Ale optymalny byłby 105 mm. Polecam Sigmę 105 OS, która ma stabilizację.
Niezależnie, jakiej ogniskowej użyjesz, dla podobnego kadru GO zawsze będzie zależne tylko od przysłony. I zawsze będzie za mała. Dlatego po raz kolejny piszę. ZAPOMNIJ O JASNYCH OBIEKTYWACH.

Ogniskowa ma wpływ na perspektywę. Akurat na pojedynczym, okrągłym elemencie mało widoczna. Ale przy kilku za sobą, będzie miała wpływ na stosunek ich wielkości. Oraz na zbiegi linii.
A przy szerokich obiektywach dochodzi jeszcze zniekształcenie obiektów na brzegu.
Generalnie, należy użyć najdłuższej ogniskowej, jakiej się da.

Poczytaj sobie to https://forum.nikoniarze.pl/threads/238635-Podstawowe-poj%C4%99cia-fotograficzne

majowo81
19-03-2023, 22:47
Przecież 24 jest jeszcze mniejsze niż 35. Do zrobienia pierwszego kadru mógłbyś użyć nawet 200 mm. Ale optymalny byłby 105 mm. Polecam Sigmę 105 OS, która ma stabilizację.
Niezależnie, jakiej ogniskowej użyjesz, dla podobnego kadru GO zawsze będzie zależne tylko od przysłony. I zawsze będzie za mała. Dlatego po raz kolejny piszę. ZAPOMNIJ O JASNYCH OBIEKTYWACH.

Ogniskowa ma wpływ na perspektywę. Akurat na pojedynczym, okrągłym elemencie mało widoczna. Ale przy kilku za sobą, będzie miała wpływ na stosunek ich wielkości. Oraz na zbiegi linii.
A przy szerokich obiektywach dochodzi jeszcze zniekształcenie obiektów na brzegu.
Generalnie, należy użyć najdłuższej ogniskowej, jakiej się da.

Poczytaj sobie to https://forum.nikoniarze.pl/threads/238635-Podstawowe-poj%C4%99cia-fotograficzne

Dzieki za pomoc,
Poczytam sobie, cos bede musial w koncu kupic.
Pozdrawiam