PDA

Zobacz pełną wersję : Windows 21H1 ból oczu.

Bartek
26-05-2021, 17:23
Witam!
Czy ktoś się spotkał z takim zachowaniem systemy? i jak to wyeliminować?
Zaktualizowałem system Windows 20H2 do nowej wersji 21H1 i zaczęły się problemy ból, pieczenie, mruganie oczami, im dłużej przy kompie tym gorzej w pierwszy dzień tego nie zauważyłem dopiero po kilku dniach że siedzenie przed monitorem tak mnie męczy , obróbka zdjęć to męczarnia. Kiedyś w którejś wcześniejszej wersji też tak miałem ale tam pomogło przeinstalowanie sterowników karty graficznej. Tutaj zmieniałem sterowniki na starsze i najnowsze (po wcześniejszej całkowitej deinstalacji poprzednich) i nic, cały czas to samo. W końcu przywróciłem (Aomei backupper) poprzednią wersję systemu 20H2 i wszystko wróciło do normy.
nvidia 1060, DP. nec 271q.

crusiek
26-05-2021, 18:09
Sprawdzałeś odświeżanie ekranu po aktualizacji?

Bartek
26-05-2021, 18:12
Tak, takie samo jak w poprzedniej wersji 60Hz

gugulam
26-05-2021, 21:13
może alergia?
ja na przykład dziś zaczałem kichać, kaszleć i zaczęły mi łzawić oczy, choć nowej wersji Win używam już od dawna

jurkarol
26-05-2021, 22:21
Gruczoły Meiboma szwankują, może przytkane i nie nawilżają oka lipidami i ostatnia deska ratunku to gruczoły łzowe. Masuj lekko powieki rano, wieczorem. Inaczej zespół suchego oka... Tak miałem
;)

Zawoj
27-05-2021, 12:26
Na tego typu dolegliwość pomaga HIALEYE Free 0,2%.

Bartek
28-05-2021, 19:28
nie sądzę aby to była alergia czy zespół suchego oka ponieważ jak przywróciłem poprzednią wersję systemu (20H2) wszystko wróciło do normy i mogę przed monitorem siedzieć godzinami, na próbę znowu zaktualizowałem do nowszej wersji (21H1) i momentalnie wróciło częstsze mruganie i pieczenie oczu.
- dziwny jakiś jestem nie kompatybilny z windows ;) może trzeba przejść ma Mac :(

ksh
28-05-2021, 19:55
To nie jest problem samej aktualizacji tylko sterowników ekranu, musisz po aktualizacji zrobić porządek bo coś się gryzie, zerknij też na aktualizacje opcjonalną czy nie ma tam czasem czegoś do monitora i karty graficznej ale i tak po tym wrzuć najnowsze drivery nvidia/amd/intel,

jurkarol
28-05-2021, 20:51
Dobrze wiedzieć, bo na firmowym kompie 20h2 na razie jakby co

ksh
28-05-2021, 22:05
Ja zrobiłem wszędzie aktualizacje i jest ok, nie ma żadnych problemów, zresztą aktualizacja tylko łata dziury i dodaje drobnostki, nie ingeruje jakoś specjalnie w istotne rzeczy, od pewnego czasu aktualizacje są robione etapowo, system ściąga wiele pakietów i powoli przy następnych aktualizacjach są wykorzystywane, to pozwala na lepsze testy, a nie jak dawniej na żywca z nadzieją że się uda.