PDA

Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Tata z córką.

Jeger
03-07-2007, 16:19
Witam serdecznie wszystkich Formowiczów to jeden z moich pierwszych postów na tym świetnym forum, mam nadzieję, że dużo sie tutaj nauczę i sam będę wnosił co mam najlepszego.

Chciałem nadmienić, że dopiero zaczynam swoja przygodę z fotografią wiec pewnie na początku będę więcej słuchał niż pisał ale z biegiem czasu mam nadzieję sie rozkręcić i pomagać innym.

Na początek chciałem zamieścić kilka moich fotografii z prośbą o wskazówki co można zrobić lepiej itd., ok to do dzieła.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.zpda.com.pl/fotonikon/2006.jpg)

bukowy dziad
03-07-2007, 16:36
nie widze uzasadnienia dla takiego panoramicznego kadru. zdecie jest imho zbyt kontrastowe (czarna plama z wlosow taty, niemal wypalona buzia dziecka) - sytuacja zupelnie tego nie wymaga. nalezaloby wyostrzyc po zmniejszeniu. kategoria dosc albumowa, ale foto z potencjalem, wiec pisac, ze "do albumu" nie bede:)

pozdr

Zbigniew
04-07-2007, 18:14
Odciąłbym wszysko co po lewej stronie dziewczynki, bo jest za dużo tła, które jest w nieładzie. Prawa po prawej stronie do wyszopowania. Wszystko, co odciąga uwagę do wyrzucenia, bo przecież nie o płot czy drzewo tutaj chodzi. Całość rzeczywiście też zbyt kontrastowa. A poza tym bardzo ładnie :)

StruceL
04-07-2007, 18:29
moim zdaniem kadr jest bardzo dobry. panoramka pokazuje otoczenie sceny. jasna plama w pd rogu bardzo przeszkadza. dbaj o szczegóły.

bukowy dziad
04-07-2007, 18:54
moim zdaniem kadr jest bardzo dobry. panoramka pokazuje otoczenie sceny. jasna plama w pd rogu bardzo przeszkadza. dbaj o szczegóły.

ale czy aby na pewno to jest ten rodzaj fotografii (spoleczna/humanistyczna/street photo/ekspresyjna/reportazowa itd itp.), w ktorym chodzi o pokazanie otoczenia/kontekstu sceny/sytuacji? tym bardziej, ze zdiecie jest sprowadzone do bw, co dodatkowo to otoczenie maskuje. nawiasem wspominajac, ze w zaden chyba sposob otoczenie w tym wypadku nie wplywa na glowny motyw...
tak wiec jego pokazywanie w taki sposob jest niepotrzebne:)

to wszystko oczywiscie moim zdaniem tylko.

sailor
04-07-2007, 21:41
album

Madziulek
04-07-2007, 22:33
do kosza

Marek Urbanowski
05-07-2007, 09:27
Album,do kosza......hmm..ciekawe komentarze.
Moze faktycznie jakość nie powala.Jednak ja tu widzę szczęśliwego ojca, wpatrzonego w zatroskaną córeczkę,dla którego ona jest całym światem.Tak to obieram.W tym przypadku ważne są emocje.Na tym zdjęciu na ich brak narzekać nie można:)
Szeroki kadr też ma moim zdaniem uzasadnienie-sami na swiecie i to im wystarcza.
Na koniec dodam,że czasami należy na zdjęcie poswięcić wiecej czasu,niż ten jaki zabiera nam wystukanie jednego słowa na klawiaturze.

Jeger
05-07-2007, 13:58
Dziękuje za cenne wskazówki panowie (bukowy dziad, Zbigniew, StruceL, YOZ, ekonet_pth).

(Madziulek) prosił bym jednak o jakieś wskazówki co mógłbym poprawić w przyszłości bo ocena strasznie niedojrzała.

Tak od siebie wiem, że musze pracować w moich fotografiach nad tłem zauważyłem, że za bardzo skupiam się nad motywem głównym a zapominam o tle, ach te emocje :)

Pozdrawiam Artur

crazyjack
05-07-2007, 14:19
od poczatku....w wizjerze powinienes juz wszystko zaplanowac i widziec i tak sie ustawiac aby kadr byl gotowy z chwila nacisniecia spustu...jest to bardzo trudne i wymaga praktyki gdyz czasem maly papierek gdzies obok pozniej bardzo denerwuje.
nastepnie to wlasciwy pomiar boje sie, ze twarze byly juz czesciowo przepalone a nie powinno sie tracic szczegolow, jesli to sprawa wylacznie wysokiego kontrastu...to musisz z tym powalczyc...ja czasem chce sama scene na wysokim kontrascie...ale robie to na oddzielnej warstwie nastepne dodaje biala maske i lagodze kontrast miejscowo na twarzach, gdyz najczesciej buzki nie lubia WK :)
fota ma potencjal podoba mi sie ...kadr tez taki inny nie jest wcale zdecydowanie zly...to bym zostawil gustowi autora.
mam nadzieje ze chos ciut pomoglem :)

Madziulek
05-07-2007, 14:20
Album,do kosza......hmm..ciekawe komentarze.
Na koniec dodam,że czasami należy na zdjęcie poswięcić wiecej czasu,niż ten jaki zabiera nam wystukanie jednego słowa na klawiaturze.

obseruwjąc moje komentarze chyba zaobserwowałeś że nie często tak komentuję ?

(Madziulek) prosił bym jednak o jakieś wskazówki co mógłbym poprawić w przyszłości bo ocena strasznie niedojrzała.

ja jeszcze nie dorosłam do takich komentarzy ;-)

Marek Urbanowski
05-07-2007, 14:49
obseruwjąc moje komentarze chyba zaobserwowałeś że nie często tak komentuję
tym bardziej byłem zaskoczony...

art44
05-07-2007, 15:06
Witam,
w pełni zgadzam się z YOZ - emocje i więź, która emanuje z osób na zdjęciu są dominujące i przesądzają dla mnie o tym, że na zdjęcie chce się spojrzeć. Jakość techniczna i tło są oczywiście do poprawienia, jednak jednowyrazowe opinie - bez jakiegokolwiek uzasadnienia - są dla autora krzywdzące.
Dodam, że gdyby to zdjęcie zamieścił kto inny... (bez pseudonimów) - a nie świeży Forumowicz - pewien jestem, że co niektórzy znaleźliby więcej zrozumienia i wartości artystycznej... jestem o tym jakoś dziwnie przekonany.

Dlatego dla mnie zdjęcie na tak - dodam, że wiele fotografii z marnym tłem i kiepskich technicznie - wygrywało nagrody i zbierało peany - właśnie za emocje, za przekaz.
Takie mam odczucia. Pozdrawiam, Art

Madziulek
05-07-2007, 15:15
tym bardziej byłem zaskoczony...

mnie "coś " ugryzło ostatnio....przejdzie mi ..a póki co lepiej może mnie " omijać" ... :)

Witam,
Dodam, że gdyby to zdjęcie zamieścił kto inny... (bez pseudonimów) - a nie świeży Forumowicz - pewien jestem, że co niektórzy znaleźliby więcej zrozumienia i wartości artystycznej... jestem o tym jakoś dziwnie przekonany.

jak łatwo sprowokować dyskusję jednym słowem ...
ale na pewno masz trochę racji

sokrates
05-07-2007, 15:36
mnie "coś " ugryzło ostatnio....przejdzie mi ..a póki co lepiej może mnie " omijać" ... :)

to może powstrzymaj się od komentarzy tego typu... aż przejdzie :mrgreen: przecież to Ty skomentowałaś jego zdjęcie a nie na odwrót :-)

sokrates
05-07-2007, 15:41
album

po części się zgodzę, ale nie ma to jak konstruktywna krytyka :-) bardzo pomogłeś koledze...

co do samego zdjęcia, przeszkadza nieco bałagan w tle, kadr moim zdaniem dobry (do lekkiego przycięcia lewej strony), zbyt duże kontrasty (krzywe powinny pomóc) no wyostrzenie przy zmniejszeniu by się przydało.

sailor
05-07-2007, 15:43
Album,do kosza......hmm..ciekawe komentarze

imho wystarczajace..to ze na zdjeciu wystepuja emocje jest jego zaleta. i dlatego nadaje si edo albumu a nie do kosza. gdyby bylo lepszej jakosci nadawaloby sie do pokazania w dziale ludzie .... szczerze mowiac znudzilo mi sie komentowanie fotografii w sposob dluzszy bo i taksie to nie spotyka z jakimkolwiek odzewem, no ewentualnie z zarzutami ze sie wymadrzam i nie doceniam artysty.

dziekuje Mistrzu ..bede o tym pamietal, jednakze..uwierz mi..na kazde skomentowane zdjecie poswiecam tyle czasu by sie o nim z pelna odpowiedzialnoscia wypowiedziec.

StruceL
05-07-2007, 22:25
powrócę jeszcze do panoramki. imo na odbiór tego zdjęcia wpływa właśnie otoczenie. to co pokazał ekonet_pth (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=4075) vbmenu_register("postmenu_347424", true); to marność w porównaniu z oryginałem. a poza tym nie kierujmy się schematami bo w fotografii nie oto chodzi. więc nie zgadzam się z tym co napisał bukowy dziad (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=7119) vbmenu_register("postmenu_346771", true); o tym, iż to nie ten rodzaj fotografii... :/ a jakie to ma znaczenie jaki rodzaj. może nie jestem osoba kompetentną ale radzę autorowi by nie powielał schematów i nie szukał uzasadnień dla kadrów tylko przeczytał dobrą książkę o fotografii i zaczął robić zdjęcia tak jak czuje.

ekonet
05-07-2007, 22:34
to co pokazał ekonet_pth (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=4075) to marność w porównaniu z oryginałem.
Święta racja.
Co prawda, wykryłem w tym zdjęciu ciekawy układ linii, ale, jako rzekłeś - to marność. Dlatego usuwam tę marność.

Jeger
06-07-2007, 12:15
Rzeczywiście nie lubię schematów, szukam czegoś oryginalnego, (mojej fotografii i postrzegania świata) może kiedyś uda mi sie dotrzeć do tego miejsca którego szukam, a może nie starczy mi na to życia, trudno :).

Wystawiłem tu jeszcze jedną fotografię która budzi "skrajne odczucia" ponieważ nie jest czysta, jest na niej ziarno, jest nie ostra i ma winietę itd. http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=347525#post347525

Niektórym sie nie podoba do tego stopnia, że prawie mnie wyśmiewają ale wydaje mi się jednak, że czasem ludzie za bardzo zapatrują sie w swój super sprzęt i jakość wygenerowanego przez niego obrazu w swojej fotograficznej przygodzie. A chyba nie oto chodzi?.

Pozdrawiam

ku6i
06-07-2007, 23:03
A ja powiem tak: jakkolwiek to zdjęcie MZ ma sporo błędów technicznych i rzeczy, które dałoby się poprawić (ramka), to będąc ojcem tego dziecka mimo wszystko chciałbym powiesić sobie odbitkę tego zdjęcia w jadalnym. Zwłaszcza po to, żeby spojrzeć razem z córką na nie po paru latach. Amen