Zobacz pełną wersję : rozdzielczosc pixeli na cal w jpg
Witam
Robie zdjęcia w jpg fine w d200. Dlaczego niektóre zdjęcia zapisują się 300 pixeli na cal a niektóre 72 pixeli na cal.
Robiłem też pare zdjeć canonem 5d i tam fotki w najlepszym jpg zapisująsię 72 pixeli na cal a nie 300 pixeli na cal.
Zmień sobie na 300dpi w PS i nie będziesz miał problemu... to ma znaczenie tylko na wydrukach
Te z 300 dpi to do wydruku, a te z 72 dpi to na ekran np. do Internetu.
Jeśli zmienie w ps to nie wpłynie to na wydruk przez to że zwiększyłem rozdzielczość z 72 na 300 ? Tylko dla czego właśnie jak potem zerkam w ps po zrobieniu zdjęcia to niektóre mają 300 a niektóre 72 ?
Ta rodzielczość nie dotyczy obrazu jako takiego. Jak już pisano wcześniej, dotyczy wydruku i to tylko niektórych trybów tego wydruku. O wielkości obrazu zawsze decyduje ilość pikseli w poziomie i w pionie. Parametr DPI informuje niektóre programy drukujące, jaki ma być końcowy rozmiar wydrukowanego obrazu w calach (lub po przeliczeniu w milimetrach). Dla przykładu, jeśli zdjęcie ma w poziomie 3000 pikseli, to po wydrukowaniu go z rozdzielczością 300 DPI (punktów na cal), wydruk będzie miał długość 3000 / 300, czyli 10 cali. Po pomnożeniu przez 25.4 dostaniemy milimetry, czyli będzie to 254 mm. Jeśli to samo zdjęcie zostanie wydrukowane z rozdzielczością 72 dpi, to otrzymamy odpowiednio wymiar 3000 / 72, czyli 41,67 cala, co odpowiada 1058 mm. Jeśli obraz ma okreslony rozmiar w pikselach i określoną rozdzielczość DPI, to program drukujący może go wydrukować w skali 1:1, 2:1, 1:5, 1:10, .... . Tyle tylko, że tak zdjęcia drukuje się niezbyt często. Najczęściej mamy ściśle określony rozmiar papieru, a rolą softu jest możliwie najlepsze dopasowanie zdjęcia o określionych rozmiarach, do tego wybranego papieru. Na dodatek urządzenia drukujące zazwyczaj również pracują w określonych rozdzielczościach (tych nie można zmieniać dowolnie, bo są powiązane z konstrukcją urzadzeń). Czyli rozmiar wybranego papieru, przy znanej rozdzielczości urządzenia drukującego, można również wyrazić w pikselach. Jeśli rozmiar zdjęcia wyrażony w pikselach i rozmiar wybranego papieru wyrażony w pikselach będą identyczne, to program drukujący nie bedzie musiał modyfikować naszego zdjęcia bezpośrednio przed wydrukiem. Jeśli jednak rozmiary te będą różne, to program drukujący będzie musiał powiększyć lub zmniejszyć zdjęcie tak, aby "wpasować" je na papier. Każde takie powiększenie lub zmniejszenie obrazu jest ingerencją w ten obraz i powoduje utrate jakości, więc sensownym rozwiązaniem jest unikanie takich przeliczeń. I tu wracamy do rozdzielczości. Jeśli ustawimy w PS rozdzielczość zdjęcia taką samą, jak rozdzielczość urządzenia drukującego (np. 300 dpi), to podczas kadrowania, czy skalowania tego zdjęcia będziemy mogli posługiwać się rozmiarami w milimetrach, a te rozmiary będą dokładnie odpowiadały rozmiarom papieru, który wykorzystamy w urządzeniu drukującym.
Mam nadzieję, że trochę się rozjaśniło.
Dzięki rozumiem to z wydrukiem.
Chodzi mi też o to że odrazu po zrobieniu zdjęcia jak zerkam w ps to bez zminiania żadnych wymiarów i rozdzielczości niektóre fotki są odrazu 300 a niektóre odrazu 72 pixeli na cali to mnie zastanawia od czegoo jest to zależne. Dlaczego ich rozdzielczość nie jest stała np: 300? tylko od zdjęcia do zdjęcia się zminia. Wszystkie są w jpg fine. Może w sofcie aparatu można to ustawić?
Dzięki rozumiem to z wydrukiem.
Chodzi mi też o to że odrazu po zrobieniu zdjęcia jak zerkam w ps to bez zminiania żadnych wymiarów i rozdzielczości niektóre fotki są odrazu 300 a niektóre odrazu 72 pixeli na cali to mnie zastanawia od czegoo jest to zależne. Dlaczego ich rozdzielczość nie jest stała np: 300? tylko od zdjęcia do zdjęcia się zminia. Wszystkie są w jpg fine. Może w sofcie aparatu można to ustawić?
Prawdopodobnie w obu przypadkach (300 lub 72) zrzucałeś zdjęcia z karty CF do kompa innym sposobem (Windowsem? Picture Procject? lub innym softem?). Softy domyslnie moga to mieć inaczej ustawione.
Dzieki pobawie się softami i zerkne