Zobacz pełną wersję : Plamy na zdjęciu Nikon D5600
Witam wczoraj kupiłem nikona d5600 podłączyłem do niego sigma 100-400 i zdjęcia były super lecz gdy podpiąłem Tamrona 18-200 około ogniskowej 18-60 pojawiały czarne okrągłe plamy na zdjęciu co może być tego przyczynom. Jak można to naprawić oraz czy jest to problem z obiektywem czy z body. Aparat jest na gwarancji. Z góry dziękuje za pomoc.
Kurz na matrycy, a raczej dokładniej na filtrze przed matrycą. Gwarancja tego nie obejmuje, ale w sumie dość proste do "naprawy". Trzeba wyczyścić. Zapytaj google o "czyszczenie matrycy".
https://forum.nikoniarze.pl/threads/60409-Czyszczenie-matrycy
Kurz na matrycy, a raczej dokładniej na filtrze przed matrycą. Gwarancja tego nie obejmuje, ale w sumie dość proste do "naprawy". Trzeba wyczyścić. Zapytaj google o "czyszczenie matrycy". Jaki koszt ?
Sam wyczyść. Straszne tylko za pierwszym razem. ;)
Tak zrobiłem lecz brak polepszenia plama nadal jest
Zamieść przykładowe zdjęcie z plamą.
51484 Tutaj przykładowe zdjęcie sufitu
Sam wyczyść. Straszne tylko za pierwszym razem. ;)
Tak zrobiłem lecz brak polepszenia plama nadal jest
Odpowiedziałeś po 5 minutach. Chyba jednak nie czyściłeś szpatułkami oraz płynem Rotin?
Ps. Jeśli aparat jest nowy to wystarczy porządnie przedmuchać komorę gruszką. Obiektywy warto zmieniać tak, aby uniknąć łapania kurzu, jeśli robisz to w plenerze minimum to porządne osłonięcie się od wiatru.
Wind Mill
16-05-2021, 10:34
Hola hola. W pierwszym poście wyraźnie jest napisane - pierwszy obiektyw brak plam, drugi obiektyw plama.
To chyba raczej drugi obiektyw ma syfka nie matryca? ;)
Kami414 zrób dwa zdjęcia, ISO100, f/dużo (f/22 na przykład, na ile pozwalają obiektywy), każde ze zdjęć innym obiektywem.
Jeśli plama (-y) są w tym samym miejscu na obu zdjęciach - brud na matrycy. Jeśli plama skacze lub znika - brudny obiektyw.
A np czy rysa na obiektywie może to powodować ?
Nie. Moim zdaniem paproch dostał się na matrycę przy zmianie obiektywu. Czy teraz też jest plama niezależnie którym obiektywem robisz zdjęcie?
Nie dalej plamę widać tylko przy użyciu jednego obiektywu na drugim jest wszystko dobrze
Bardzo dziwne, bo wydaje mi się, że czegoś tak małego na soczewce obiektywu nie powinno być widać aż tak na zdjęciu. Robiłeś zdjęcia próbne na małym otwarciu przysłony (jakie f)?
UPDATE:
>czy jest to problem z obiektywem czy z body.
Jeśli tylko z jednym obiektywem tak jest, to na pewno problem obiektywu ;)
Jeśli przednia i tylna soczewka jest czysta, to może coś siedzieć między soczewkami w środku. Nieuszczelnione zoomy mogą łapać paprochy do wnętrza.
Jeśli to tylko kwestia Tamrona 18-200, to po pierwsze jest to mega-dziwne i trudno wręcz w to uwierzyć. Po drugie daruj sobie to szkło, nie po to masz fajny aparat z dobrą matrycą, żeby obiektyw psuł efekty ;) Dokup sobie ten niedrogi teleobiektyw, efekty z pewnością będą dużo lepsze https://forum.nikoniarze.pl/threads/274811-AF-P-DX-NIKKOR-70-300mm-f-4-5-6-3G-ED-VR