Zobacz pełną wersję : Kazzi - makro 2021
Trochę pogoda w tym roku opóźniła sezon na makrofotografię. Mam nadzieję, że w następnych tygodniach będzie lepiej i przyroda szybko odrobi zaległości, a warunki
do makrofotografii będą sprzyjające.
1
51206
Malutki, ok 5mm pajączek z rodziny wałęsaków.
2
51207
Powszechnie występująca mrówka rudnica. Zazwyczaj są one w ciągłym ruchu, ta postanowiła trochę wygrzać się w wiosennych promieniach słonecznych.
3
51208
Mały chrząszcz żerujący na próchniejącym drewnie.
4
51209
Jeden z kilku gatunków trzmieli u nas występujących. Doskonały zapylacz roślin, znacznie wydajniejszy niż pszczoła miodna.
5
51210
Któryż z rodziny bielinkowatych.
Adam_S_Maj
06-05-2021, 20:42
Bardzo fajne makro, jeśli to nie tajemnica to jaki sprzęt (puszka i obiektyw) był w użyciu ?
W tej chwili używam Nikona Z6, Mikro Nikkor 105/2,8 AFS VR, Laowa 25/2,8 2,5-5x, a do zakresu odwzorowania 1:1 - 2:1 nakręcam na Nikkora obiektyw
Tessar 210/4,5 z kamery wielkoformatowej. Jeżeli jest możliwość to wykorzystuję technikę focus-stackingu realizowaną przez korpus czy specjalistyczna szynę
napędzaną silnikiem krokowym.
5. to bielinek bytomkowiec (Pieris napi). Tylna krawędź skrzydeł delikatnie wyszła Ci z głębi ostrości.
zawsze mnie zastanawiało jak bardzo owady muszą być nieruchome żeby udało się je tak dobrze uchwycić, mi w moich próbach nigdy nie udało się dobrze trafić z ostrością, a przecież przy makro jest bardzo wąska głębia ostrości
Adam_S_Maj
07-05-2021, 16:04
kazzi dzięki za odpowiedź, całkiem sporo tego, a które szkiełko daje według Ciebie najlepszy efekt z tych, które używasz?
W makrofotografii strefa ostrości jest zawsze za mała i w zależności od skali odwzorowania sięga od kilkunastu , do ułamków mm. Z pomocą przychodzi tu współczesna technika cyfrowa,
która w stosunkowo prosty sposób pozwala połączyć w jeden obraz stos zdjęć wykonanych z minimalnym przesunięciem płaszczyzny ostrości. Często korzystam z takiej możliwości,
zwłaszcza przy dużych skalach. Pojedyncze zdjęcie w skali np. 2:1 lub większej trzeba umieć zakomponować by oglądający nie zastanawiał się na co patrzy.
Do fotografowania tych wszystkich chrząszczy motyli czy innych małych żyjątek najlepsza jest wczesna pora dnia , są jeszcze wyziębione, zawilgocone i nagrzewając się często pozostają
długo w bezruchu. Łatwo je wtedy podejść, dokładnie wykadrować i zrobić nawet długa serię zdjęć do stacka. Ja już dawno zaprzestałem biegania po łące za owadami będącymi w pełnej
aktywności. Strasznie duży procent zdjęć i tak lądował potem w koszu bo dobra fota była raczej dziełem przypadku niż jakiegoś zaplanowanego działania. Oczywiście wiele gatunków nigdy
nie sfotografuję gdyż na odpoczynek chowają się w miejsca trudno dostępne. Jestem jednak pasjonatem fotografii, a nie przyrodnikiem dokumentującym okazy przyrodnicze. W ubiegłym
roku trafił mi się bardzo rzadko u nas występujący motyl z listy gatunków zagrożonych wyginięciem, którego w dwa kolejne poranki znalazłem prawie tym samym miejscu. Był tak wyziębiony,
ze praktycznie się nie poruszał i mogłem do woli obfotografować go z dowolnej strony.
Dużo w precyzyjnym ustawianiu ostrości pomaga funkcja powiększania fragmentu kadru , którą posiadają chyba wszystkie bezlusterkowce, praktycznie zawsze jej używam przy kadrowaniu.
Trudno mi ocenić, który z tych wymienionych obiektywów jest najlepszy. Dają rózne powiększenie i dobieram je w zależności co fotografuję. Podstawa jest 105-tka, a Laowa już do dużych
powiększeń i w zasadzie tylko ze statywu i z szyna makro do stacków. W ubiegłym roku wpadłem na pomysł nakrecenia obiektywu Tessar 210/4 na Nikkora 105. Pozwoliło mi to zwiększyć
skalę odwzorowania do ok 1,7: 1 nic nie tracąc z funkcjonalności podstawowego obiektywu. Wykorzystuję to podczas fotografowania małych chrząszczy czy owadów, które przy skali 1:1
na matrycy FF nie wyglądają imponująco. Dla niezorientowanych podam, że Zetki i d850 maja funkcję fotografowania z przesunięciem płaszczyzny ostrości co znakomicie ułatwia i przyspiesza
zrobienie tzw. stacka. Oczywiście w plecaku znajdują się małe blendy i parasolki, dodatkowe światło i jakieś uchwyty czy podtrzymki.
Polecam przejrzeć mój ubiegłoroczny wątek gdzie trochę opisywałem mój sposób fotografowania.
https://forum.nikoniarze.pl/threads/302747-Kazzi-makro-2020?highlight=
Adam_S_Maj
07-05-2021, 22:24
kazzi dzięki za ten bardzo rozjaśniający w główce wywód na temat makro. Nie sądziłem, że odwzorowanie 1:1 to jest mało. Oglądając niektóre ujęcia w makro, odczuwam pewną przesadę, która przechodzić może w absmak. Czuję wtedy, że skala została przesadnie powiększona. Czy dobrze zrozumiałem, że trzeba wykonać kilka - kilkadziesiąt ujęć, a potem to złożyć jakimś programem w jedno zdjęcie? No i gdzie taką szynę kupić do tego precyzyjnego ogniskowania ?
2pompony
08-05-2021, 08:14
Szukaj frazy 'Focus Stacking', a nawet z dodaniem słowa 'macro' i dostaniesz mnóstwo materiału: filmiki, artykuły, tutoriale dla początkujących i zaawansowanych, sklepy z oprzyrządowaniem, itp.
Tak jak kolega powyżej pisze, w sieci znajdzie się mnóstwo informacji na ten temat. Przy niezbyt dużych skalach nie trzeba nawet specjalistycznego oprzyrządowania.
Wystarczy minimalnie przeostrzać pierścieniem obiektywu lub nawet poruszając całym aparatem.
Poniżej dwie fotki zrobione w ten sposób.
6
51409
Chyba najbardziej fotogeniczny przedstawiciel z licznej rodziny pajęczaków.
Z6, L- 25/2,8, 3:1, 9x
Raczej tego sympatycznego koleżkę trudno zatrzymać na dłużej niż kilka sekund więc o statywie czy kombinowaniu z oświetleniem nie ma co marzyć.
7
51410
Samiec naszej popularnej jaszczurki zwinki w barwach godowych
Zdjęcie zrobione w podobny sposób jak poprzednie.
Z6, Nikkor 105 VR 5x
Mega mocne fotografie! :)
Nikodemo
13-05-2021, 22:11
Miałem kiedyś okazję spotkać takiego Skakuna, ciężko za nim zdążyć a co dopiero wyostrzyć i zrobić zdjęcie. Gratulacje.
Bardzo ładne fotki klasa .Wysoki poziom
Dzięki za parę słów w komentarzach.
Niektóre ze skakunów mają chyba ciekawską naturę, potrafią przycupnąć na chwilę i obserwować otoczenie. Ostatni jeden chciał chyba zamieszkać w moim plecaku.
Trzy razy go strząsałem i zaraz wskakiwał ponownie, ale do p[o0zowania nie był skory.
8
51533
Ok 2 cm. długości chrząszcz z rodziny kózkowatych. Tu prawdopodobnie rębacz pniowy.
Z6, L 25/2,8, 4:1, precyzyjna szyna makro, stack 40x w polowych warunkach.
10
51781
11
51783
Łunnica czerwona
Z6,N 105, T-210,
12
51853
Darownik przedziwny
Z6, N-105 VR
13
52361
Ogniczek większy
Z6, 105 VR, stack
14
52362
Malutki, ok 5mm, owad z rodziny ryjkowców, prawdopodobnie naliściak srebrnik
Z6, 105VR, Tessar 210, stack
15
52363
Wojsiłka
Z6, 105VR
Keszelski
10-06-2021, 22:12
Twój warsztat i kunszt fotografii makro jest na takim poziomie, że mógłbyś się pokusić o wydanie albumu Owady Polski
Kol. ostek i Keszelski dzięki za wpis. Wydanie tematycznego albumu nawet z tak wąskiego zakresu naszej przyrody jest chyba poza zasięgiem pojedynczego pasjonata i fotografa przyrody.
Bogactwo gatunków i odmian poszczególnych owadów czy chrząszczy jest nie do ogarnięcia przez jednego pasjonata. Nie jestem aż tak zafascynowany przyroda by jeździć po kraju w
poszukiwaniu rzadkich okazów. Mieszkam w dość mocno uprzemysłowionym regionie i pewnie wiele okazów nigdy w życiu nie zobaczę, a jakieś okazjonalne wyskoki w inne regiony kraju nie
zawsze skutkują dobrymi fotami.
14
52407
Któryś z rodzinki łowczaków
Z6, 105 VR, stack
15
52453
16
52454
Chrabąszcz majowy
Z6,105VR, T 210 , stacki
17
52634
Któryś z licznej rodziny ryjkowców.
18
52635
Modraszek jako zbieracz kulistych diamencików.
Z6, N 105VR, T210
Z dużą przyjemnością oglądam Twoje zdjęcia. Zawsze znajdę coś inspirującego.:-D
bardzo ładnie pokazane świetne prace
18
52720
Zgrzytnica
Z6,105VR
19
52746
Srogoń
nie był taki srogi i pozwolił na dość długą serie do stacka.
Z6, N105VR, T210
kazzi, moim faworytem jest na razie #17.
Co mnie najbardziej zadziwia, to opisy. Że są oraz że podajesz charakterystykę insekta. Stąd moje pytanie o warsztat: idziesz polną drogą o poranku, "o, srogoń, jeszcze nie miałem z tobą sesji"?
Czy raczej łapiesz, co się nawinie pod obiektyw, a potem mozolne szukanie, co też ja właściwie sfotografowałem?
Raczej nie wybieram się w teren z zamiarem fotografowania konkretnego gatunku choć czasem można sobie zaplanować, że dzisiaj skupię się np. ma motylach. Trudno odpuścić, jak się
trafia jakaś okazja sfotografowania okazu, którego jeszcze nie mam lub wyszedł niezbyt dobrze. Nie ganiam też po kraju w poszukiwaniu rzadkich okazów. To co w tym roku pokazuję, to
sfotografowałem praktycznie terenie, którego obejście spacerkiem zajmuje ok godziny. Oczywiście staram się zidentyfikować co jest na zdjęciu i przez te kilka lat trochę w pamięci pozostało.
Podziwiam też pasjonatów, którzy potrafią precyzyjnie określić gatunek po jakichś szczegółach anatomicznych. Np. w Polsce żyje ok. 70 gatunków ważek, a ja rozpoznaję jedynie może z 10.
Mam tez parę albumów przyrodniczych i dość często korzystam po prostu z informacji zawartych w sieci.
20
52785
dyblik liniaczek
Z6, N105 VR
21
52826
Pasikonik
Z6, N105VR, stack 25x
22
52840
kulczanki
Z6 N105VR, T 210, stack 70x
August68
23-06-2021, 06:32
o - kulcznek zazdroszczę, rzadko mam je okazję spotykać ostatnio.
Tak w ogóle to mam wrażenie. że z roku na rok jest coraz mniej tych wszystkich żyjątek. Kulczanki są bardzo płochliwe, pojedyncze potrafią spadać nim się je podejdzie
na odległość metra. Ta parka akurat była zajęta sobą i nie zwracała uwagi nawet kiedy dość mocno kręciłem trawką na której sadzała.
23
52863
Modraszek
23 to czerwończyk nieparek (Lycaena dispar), ale wszystkie czerwończyki i zieleńczyki to modraszki. :D
24
53536
Polowiec szachownica
Z6. L 25, stack 75x, skala 2,5:1
25
53728
Polowiec szachownica
Z6, 105VR
Z dzisiejszego biegania po łąkach i przyleśnych zaroślach.
26
53763
rusałka admirał
27
53764
rusałka ceik
28
53765
któryś ze strzępotków
29
53766
dostojka malinowiec
30
53767
Wszystko z podchodu, pojedyncze strzały, ale zrobiłem też parę serii do staków. Teraz szkoda mi letniego czasu na składania i siedzenie przed monitorem.
Kratkowiec forma letnia, chyba dawno nie byłem na łące, bo ostatnio widziałem tylko wiosenne. Choć swego czasu widziałem obok siebie obydwie.
Do mnie wczoraj na balkon przyleciał paź królowej. Osiedle nazywane czasem betonową pustynią (niesłusznie ;) ) a ten się skusił na pelargonię:shock: Jakbym UFO zobaczył.
Fajne/ widać, że wyluzowałeś :-) Podziwiam makrofociarzy za cierpliwości za te staki :-)
Jednocześnie zazdroszczę :-)
Polowania na motyle ciąg dalszy.
31
53809
32
53810
33
53811
34
53812
35
53813
Z rodziny rusałkowatych
dostojka w dwóch odmianach i przestrojnik jurtina
Z6, 105VR
36
53996
Palik trędownikowy Wygląda jak osa, ale w rzeczywistości jest niegroźny, typowy przykład mimikry.
Obrazek2000
21-07-2021, 19:26
31 jest bardzo ładne. Na motylach się nie znam, ale kolorki zacne...
37
54072
Baldurek pstrokaty
Z6,105VR, stack
38
54102
Admirał pięknie mi dzisiaj zapozował.
39
54105
dostojka malinowiec
40
54106
dostojka malinowiec w ciemniejszej odmianie
41
54107
rusałka pawik
42
54108
rusałka kratkowiec
odmiana letnia
43
54109
rusałka kratkowiec
odmiana wiosenna
43. to kratkowiec także w odmianie letniej. Wiosenna jest jasnobrązowa z ciemnymi plamami bez charakterystycznych białych przepasek na skrzydłach.
Dzięki kol. dranio za fachowe uzupełnienie.
40
54265
Wojnica drapieżna
Z6, N105 VR, T 210, stack
41
54266
nie potrafiłem zidentyfikować gatunku
Z6, N105VR, T210, stack
42
54329
43
54331
dostojka malinowiec
44
54332[/CENTER]
latolistek cytrynek
edytarice
02-12-2022, 19:45
4 i 5 ok, tak jak kolega u gory mowi sprobuj focus stacking i masz miod.
Wind Mill
02-12-2022, 19:55
4 i 5 ok, tak jak kolega u gory mowi sprobuj focus stacking i masz miod.
...Jeżeli jest możliwość to wykorzystuję technikę focus-stackingu realizowaną przez korpus czy specjalistyczna szynę
napędzaną silnikiem krokowym.
Wydaje mi się, że autor FS używa. ;)