PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor 70-200/2.8 VRII - po przymknięciu przesłony prześwietla zdjęcia

Marek_
05-05-2021, 16:57
Właśnie dotarł do mnie używany Nikkor 70-200 VRII,. W zakresie przysłony 2.8-5.6 wszystko działa ok, ale od 6.3 zaczyna prześwietlać zdjęcia, na wszystkich trybach oraz bez różnicy jaki pomiar światła wybiorę, przy 11 muszę kompensować ekspozycję o dwie podziałki. Przy f22 to już jedna wielka biała plama.

Obiektyw podpięty pod D3s, po podpięciu do D300 to samo. Praca z innymi obiektywami normalna.

Obiektyw wygląda na nieużywany, zero zadrapań, wytarć itp.

Co mogło się stać?

EDIT; już chyba wiem co nie działa. Mechanizm sterowania przesłoną. Ten prostokątny bolec nie wraca na swoją pozycję. Duży jest koszt naprawy?

S_Bax
06-05-2021, 16:43
Właśnie dotarł do mnie używany Nikkor 70-200 VRII,. W zakresie przysłony 2.8-5.6 wszystko działa ok, ale od 6.3 zaczyna prześwietlać zdjęcia, na wszystkich trybach oraz bez różnicy jaki pomiar światła wybiorę, przy 11 muszę kompensować ekspozycję o dwie podziałki. Przy f22 to już jedna wielka biała plama.

Obiektyw podpięty pod D3s, po podpięciu do D300 to samo. Praca z innymi obiektywami normalna.

Obiektyw wygląda na nieużywany, zero zadrapań, wytarć itp.

Co mogło się stać?

EDIT; już chyba wiem co nie działa. Mechanizm sterowania przesłoną. Ten prostokątny bolec nie wraca na swoją pozycję. Duży jest koszt naprawy?

Zadzwoń do studio5s i porozmawiaj, zakładam że sprzęt już po gwarancji ?

jamnik
06-05-2021, 19:27
Zaraz, zaraz!
Skoro "właśnie dotarł" i wada wyszła natychmiast, to na "dzień dobry" telefon do sprzedającego, który chyba jakoś odpowiada za towar, który puścił w obieg (chyba, że oddał za darmo).
W żadnym wypadku nie powinno się odpuszczać, bo to nie jest szkiełko za 5 zeta, prawda?
Życzę determnacji i pomyślnego finału :)

Marek_
09-05-2021, 15:33
Dziękuję za podpowiedz. Na drugi dzień po założeniu tematu pojechałem z obiektywem skoro świt do serwisu w Gdańsku.

Marek_
13-05-2021, 09:41
Obiektyw po naprawie. Profilowanie wygiętego pierścienia popychacza przysłony. Koszt 147,60 zł

jamnik
14-05-2021, 20:20
Sorry, ale nadal nie rozumiem, dlaczego koszt naprawy spada na Ciebie (chyba że coś przeoczyłem), w sytuacji, gdy powinien za to zapłacić sprzedający.
Przecież to on wcisnął Ci uszkodzony sprzęt... Mylę się?
Ale może niepotrzebnie wcinam się w nie swoje sprawy... :)