PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki wydruk na dibond?

spiritus
04-05-2021, 09:37
Mam w firmie zorganizować wystawę fotograficzną. Na stanie posiadam już płyty dibond wraz ze stelażem. Na czym wydrukować zdjęcia aby ładnie to wyglądało i równocześnie była możliwość pozbycia się tych zdjęć i umieszczenia nowych?
Jakaś folia czy normalny papier foto i ładnie to nakleić? Chyba jednak lepiej jakaś folia... tylko jaka?

matbe
04-05-2021, 09:57
Ja sie nie znam na wydrukach zupełnie, ale dibond to specjalny materiał NA którym można wydrukować zdjęcie. Trwale.

spiritus
04-05-2021, 10:39
No to też wiem, że da radę na tym wydrukować coś ale chcemy tego uniknąć aby można było zmieniać tematykę wystawy co jakiś czas bez konieczności kupowania kolejnych płyt.

sruba
04-05-2021, 16:02
No to też wiem, że da radę na tym wydrukować coś ale chcemy tego uniknąć aby można było zmieniać tematykę wystawy co jakiś czas bez konieczności kupowania kolejnych płyt.

Jeśli nie chcesz drukować bezpośrednio na płycie (druk UV lub solwentowy, z tym, że musisz się liczyć z tym, że odwzorowanie kolorów nie będzie tak dokładne jak przy druku pigmentowym na papierze), to pozostaje wydruk na papierze fotograficznym i naklejenie laminatorem. Ale to też będzie średnio odwracalne.

spiritus
05-05-2021, 10:36
A wydruk na jakiejś folii?
Jak to się sprawdza?

matbe
05-05-2021, 10:46
Weź sobie wpisz w Google "wydruk zdjęć wystawy" wejdź w dowolny link i zadzwoń. Wszystko Ci wytłumaczą.

sruba
05-05-2021, 11:51
A wydruk na jakiejś folii?
Jak to się sprawdza?

Wydruk pigmentowy (czyli taki, który da Ci w zasadzie najlepszą jakość do celów wystawienniczych, zarówno pod względem odwzorowania kolorów i trwałości wydruku) na folii będzie szalenie delikatny i podatny na zarysowania, wyjściem może być zalaminowanie wydruku. Natomiast tak czy inaczej, żeby to jakoś wyglądało to musi to być naklejone, czy to papier czy folia. Żeby było równo naklejone to trzeba to naklejać laminatorem, jak chcesz odwracalnie to musisz to potem zdzierać, co po pierwsze niszczy wydruk, a po drugie może być problematyczne i po trzecie, jeśli uszkodzisz przy tym powierzchnię dibondu, to już kolejne naklejenie będzie niezbyt ladne, bo te uszkodzenia powierzchni będą widoczne. Wedle mojej wiedzy Twoje założenia są mało realne. Najtańszym wariantem będzie wydruk naklejony na piankę (przy czym trzeba sobie zdawać sprawę, że to materiał bardzo podatny na uszkodzenia i wgniecenia) i wtedy można próbować to wieszać na jakichś systemach wystawienniczych czy stelażach z dibondem. W sensie dibond na stelażu traktować jako element nośny i na tym dopiero wieszać piankę z wydrukiem. Tyle mi przychodzi do głowy, żeby to było wielokrotnego użytku.

Wujot
05-05-2021, 12:56

Bez najmniejszych problemów z Dibonda usuniesz naklejkę. Jeśli masz płytę szczotkowaną to nawet ją uratujesz, jeśli gładką to na pewno będzie nie do wykorzystania. Ale płyta oczywiście na luzie. Możesz poeksperymentować i przed naklejeniem lekko przetrzeć talkiem aby zmniejszyć trzymanie i ułatwić późniejsze ściągnięcie.

spiritus
05-05-2021, 13:25
Weź sobie wpisz w Google "wydruk zdjęć wystawy" wejdź w dowolny link i zadzwoń. Wszystko Ci wytłumaczą.

Nie po to jest forum aby szukać w google i się dopytywać tego samego gdzie indziej. Wolę pytać u konsumentów a nie u kogoś kto coś oferuje.

Wydruk pigmentowy (czyli taki, który da Ci w zasadzie najlepszą jakość do celów wystawienniczych, zarówno pod względem odwzorowania kolorów i trwałości wydruku) na folii będzie szalenie delikatny i podatny na zarysowania, wyjściem może być zalaminowanie wydruku. Natomiast tak czy inaczej, żeby to jakoś wyglądało to musi to być naklejone, czy to papier czy folia. Żeby było równo naklejone to trzeba to naklejać laminatorem, jak chcesz odwracalnie to musisz to potem zdzierać, co po pierwsze niszczy wydruk, a po drugie może być problematyczne i po trzecie, jeśli uszkodzisz przy tym powierzchnię dibondu, to już kolejne naklejenie będzie niezbyt ladne, bo te uszkodzenia powierzchni będą widoczne. Wedle mojej wiedzy Twoje założenia są mało realne. Najtańszym wariantem będzie wydruk naklejony na piankę (przy czym trzeba sobie zdawać sprawę, że to materiał bardzo podatny na uszkodzenia i wgniecenia) i wtedy można próbować to wieszać na jakichś systemach wystawienniczych czy stelażach z dibondem. W sensie dibond na stelażu traktować jako element nośny i na tym dopiero wieszać piankę z wydrukiem. Tyle mi przychodzi do głowy, żeby to było wielokrotnego użytku.

Ooo sporo dobrych informacji. Dziękuję.
Zakup nowych dibondów nie byłby problemem w razie czego. Problemem jest miejsce gdzie to później trzymać bo niestety od tak wyrzucić takiej płyty zwyczajnie nie mogę.
Wydruk nie musi być jakiś mega trwały, wystarczy jak wytrzyma miesiąc czy dwa i później można zrobić następny dla innego miejsca. Wystawa prawdopodobnie będzie też ruchoma.

Bez najmniejszych problemów z Dibonda usuniesz naklejkę. Jeśli masz płytę szczotkowaną to nawet ją uratujesz, jeśli gładką to na pewno będzie nie do wykorzystania. Ale płyta oczywiście na luzie. Możesz poeksperymentować i przed naklejeniem lekko przetrzeć talkiem aby zmniejszyć trzymanie i ułatwić późniejsze ściągnięcie.

Z tego co widziałem (bo płyty ze stelażem przejąłem po kimś) to dwie płyty są chyba nadrukowane bezpośrednio na płycie. Trzeba będzie spróbować to usunąć.

Wujot
05-05-2021, 14:53
Z tego co widziałem (bo płyty ze stelażem przejąłem po kimś) to dwie płyty są chyba nadrukowane bezpośrednio na płycie. Trzeba będzie spróbować to usunąć.

Nie ma takiej potrzeby. Nadruki robisz na foliach z szarym spodem, które w takim celu są produkowane. Cena normalna.

Co do laminowania wydruków to w przypadku "jednorazowej" wystawy we wnętrzach nie jest to niezbędne choć można wtedy łatwo pracować na mokro co przy dużych powierzchniach bardzo pomaga.