Zobacz pełną wersję : Tematyczne 151 - Głosowanie.
Bry.
Zostało zgłoszone 5 zdjęć, co oznacza 1/jeden głos. Przynajmniej nikt nie napsuje.
Dla przypomnienia, temat brzmiał:
Pandemia,
by siemalysy
Numer zdjęcia znajduje się NAD nim:
1.)
51070
2.)
51071
3.)
51072
4.)
51073
5.)
51074
Zapraszam.
Huhu, wysypało pracami że hej...
Bo temat do obrzygania. Sorry Lysy.;-)
Zagłosowane.
siemalysy
01-05-2021, 23:37
Bo temat do obrzygania. Sorry Lysy.;-)
Zagłosowane.
Potwierdzam. Już dawno ta sytuacja mi się ulała :(
Co do tematu. Miałem mieszane uczucia. Czy dać ten, czy pomyśleć nad innym. Postawiłem na tego "konia" i wynik tego widzimy powyżej.
W sumie temat jak każdy inny, ale chyba ludziska już mają dosyć.
Jak wygrasz tę edycję, to wrzucisz bardziej nośny.;-)
siemalysy
02-05-2021, 00:10
Ligo nie ma takiej możliwości, żebym wygrał ;)
Z moimi wygranymi tu jest tak, jak z tą strzelbą, która raz do roku sama strzela :-D
Ale dałeś fotę, czy nie dałeś?
Bo jak nie dałeś, to nie wygrasz.;-)
siemalysy
02-05-2021, 00:16
Oczywiście, że dałem ;)
siemalysy
02-05-2021, 00:19
Skoro tak piszesz, to może już czas myśleć nad nowym tematem :-D
Zastanawiam się, czy Nadszyszkownik się znajdzie przed końcem głosowania. ;)
siemalysy
02-05-2021, 00:42
Termin niefortunny.
Majówka, ciepło, słońce, piękna pogoda... Może się nie wyrobić :-D
Hm, nie wiem, czy pojechał gdzieś, czy nie, ale pogodynka w Bydgoszczy na jutro (dziś, właściwie) mówi 5°, odczuwalnej jeszcze mniej oraz deszcz. :mrgreen:
To zazdraszczam, bo u mnie +28C, a przydałby się jakiś deszczyk dla ochłody.
Musisz do Polski wrócić. Problem rozwiązany. ¯\_(ツ)_/¯
Trochę za drogi byłby ten deszczyk.
siemalysy
02-05-2021, 01:11
Pogoda jest tragiczna. W sobotę Łodzi od rana deszcz i zimno. W niedzielę ma być jeszcze więcej deszczu. Miałem wczoraj jechać na Mazury, ale z różnych przyczyn się nie udało.
No co Wy, dzisiaj pięknie było :D
Miało lać i być zimno, a tym czasem słoneczko rozpieszczało, więc wziąłem przyległości na wyprawę rowerową :D
Bez maseczek :D
Trochę za drogi byłby ten deszczyk.
Musisz jakiegoś lokalsa poprosić. Może jakiś taniec deszczu czy cuś. ;)
- - - - kolejny post - - - - - -
Nadszyszkownik się znalazł, jak widzimy. :mrgreen:
10:
1/1/-
Cała reszta
https://forum.nikoniarze.pl/attachment.php?attachmentid=30694&d=1568480184
Może jakiś taniec deszczu czy cuś. ;)
Taaa, trzeba obgadać sprawę z lokalnym wodzem.
Tylko znowu - nie wiadomo, ile sobie zażyczy.:roll:
tbogdanowicz
02-05-2021, 07:57
Ligo, gdzie teraz mieszkasz że masz tak ciepło?
siemalysy
02-05-2021, 09:55
Musisz jakiegoś lokalsa poprosić. Może jakiś taniec deszczu czy cuś. ;)
Nadszyszkownik się znalazł, jak widzimy. :mrgreen:
10:
1/1/-
Cała reszta
https://forum.nikoniarze.pl/attachment.php?attachmentid=30694&d=1568480184
Zacięta walka się szykuje :-P
jurkarol
02-05-2021, 11:09
W królestwie ślepców fotka jednookiego będzie królem
Zacięta walka się szykuje :-P
A skąd. Jedna na mocnym prowadzeniu. To wszystko. ¯\_(ツ)_/¯
krzysztofz24
02-05-2021, 12:51
Zagłosowane. Mi temat wydaje się nośny. I bardzo lubię oglądać dobry street z pomyslunkiem.
A tu chyba było pole do popisu.
P.s Oglądać street nie znaczy umieć go robić:-).
spiritus przypominajka. xD
tbogdanowicz
02-05-2021, 16:31
Zagłosowane. Mi temat wydaje się nośny. I bardzo lubię oglądać dobry street z pomyslunkiem.
A tu chyba było pole do popisu.
P.s Oglądać street nie znaczy umieć go robić:-).
Tylko trzeba było pójść na zdjęcia wcześniej. Gdy były demonstracje albo kompletnie puste ulice z pojedynczymi osobami. Teraz już na ulicach jest prawie normalnie, jedynie ludzie w większości zamaskowani.
spiritus
02-05-2021, 16:31
spiritus przypominajka. xD
Ja wohl Herr Obersturmbannführer ;)
Tylko trzeba było pójść na zdjęcia wcześniej. Gdy były demonstracje albo kompletnie puste ulice z pojedynczymi osobami. Teraz już na ulicach jest prawie normalnie, jedynie ludzie w większości zamaskowani.
Generalnie się zgodzę, teraz życie wiele się nie różni od zwykłego mimo "lokdałnu".
Ale bywa miejsca (turystyczne), gdzie jednak pandemię widać.51096
Ja wohl Herr Obersturmbannführer ;)
Good job. :p
krzysztofz24
02-05-2021, 17:21
No nie wiem czy normalnie. Ślady po lockdownie widać. Jest taka ulica przy mieszkaniu mojej babci (blisko centrum) gdzie od kilkudziesięciu lat był sklep zabawkowy, metalowo-hydrauliczny, fryzjer i coś tam jeszcze. Wszystko zbankrutowało i straszy pustymi witrynami. Wszystkie punkty na tej ulicy...(bo zostań w domu, załóż maseczkę, nie wychodzi, wszystko zamów przez internet z dostawą, nie prowadz życia w realu bo może cię zabić).
I może na witrynie tego zabawkowego zaplątał się porzucony przykurzony misio, to jak ktoś by miał dobre oko to mógłby to fajnie sfotografować.
Oprócz samego lockdownu można by pokazać skutki po nim.
tbogdanowicz
02-05-2021, 17:28
Takie coś można znaleźć, ale trzeba by mieć czas i ochotę chodzić po mieście i szukać.
Ostatnio gdy tylko mogę, uciekam z miasta bo oglądania betonu mam zdecydowanie za dużo. Czas na dom za miastem ;-).
20:
1/1/1
2
Miejsce I ma więcej głosów, niż II i III razem. ;)
Ligo, gdzie teraz mieszkasz że masz tak ciepło?
Tam gdzie zwykle.;-)
To pogoda wariuje, rano potrafi być +2C, a popołudniu dochodzić do +30C. W ciągu 10 godzin!
No nie wiem czy normalnie. Ślady po lockdownie widać. Jest taka ulica przy mieszkaniu mojej babci (blisko centrum) gdzie od kilkudziesięciu lat był sklep zabawkowy, metalowo-hydrauliczny, fryzjer i coś tam jeszcze. Wszystko zbankrutowało i straszy pustymi witrynami. Wszystkie punkty na tej ulicy...(bo zostań w domu, załóż maseczkę, nie wychodzi, wszystko zamów przez internet z dostawą, nie prowadz życia w realu bo może cię zabić).
W Warszawie te wszystkie punkty padały już przed epidemią. Taką politykę czynszową się prowadzi. Najpierw zajęły wszystko banki, a teraz to pozostały tylko knajpy, które pomimo epidemii plajtować nie mają zamiaru (+żabki, carfury i itp, które przejęły miejsca po spożywczakach). Miałem na ulicy taką drogerię - mydło-powidło, prowadzoną przez pewnego Pana. Panu wspólnota nie przedłużyła umowy (a chciał), za to dwa lata puste stało. Potem ponieważ wspólnota nie chciała gastronomii, to w tym miejscu wylądowała sieciowa "cukiernia".
krzysztofz24
03-05-2021, 10:07
Akurat te punkty co pisalem, jakoś tak po 2 fali pandemii wszystkie padły.
Fryzjer koło mnie do którego chodziłem od kilkunastu lat zawinął się w środku 3 fali.
tbogdanowicz
03-05-2021, 10:33
W Warszawie te wszystkie punkty padały już przed epidemią. Taką politykę czynszową się prowadzi. Najpierw zajęły wszystko banki, a teraz to pozostały tylko knajpy, które pomimo epidemii plajtować nie mają zamiaru (+żabki, carfury i itp, które przejęły miejsca po spożywczakach). Miałem na ulicy taką drogerię - mydło-powidło, prowadzoną przez pewnego Pana. Panu wspólnota nie przedłużyła umowy (a chciał), za to dwa lata puste stało. Potem ponieważ wspólnota nie chciała gastronomii, to w tym miejscu wylądowała sieciowa "cukiernia".
Nie nazwałbym tego "polityką czynszową", ale kupowaniem tam gdzie taniej.
Ludzie idą do dużego sklepu i kupują produkty wytwarzane w olbrzymich ilościach dla dużych sieci. Głosują swoimi portfelami za zamykaniem małych sklepików.
To samo dotyczy warsztatów/zakładów rzemieślniczych. Mało rzeczy da się naprawić, bo nawet elementy mechaniczne wytwarzane są z plastiku o żywotności 3-4 lat. Często taniej jest kupić coś nowego niż naprawiać starą rzecz.
Wspólnota która nie chciała przedłużyć umowy, to przecież mieszkańcy budynku. Może mieli coś do właściciela sklepu? O co poszło, wie tylko on i członkowie wspólnoty. Nie sądze, by zależało im na tym aby lokal stał pusty. Wspólnota miała w tym czasie niższe dochody, a koszty lokalu przeszły na nią.
jurkarol
03-05-2021, 14:44
W Krakowie od kilkunastu lat zaczely upadac punkty usługowe, sklepiki w okolicy Rynku głównego, potem to samo zaczęło się dziać na Kazimierzu - ponieważ wszystko zaczęto robić pod turystykę, więc powstało więcej pubów, barow, restauracji i hosteli. Chciwość jednych wypędziła innych mieszkańców na spokojniejsze peryferia.
O ile rok temu ruch zamarł, zamknięte puby, kawiarnie były tymczasowo, to teraz znikły już szyldy wielu tych od dawna istniejących i to już jest smutne. W samym centrum jest najbardziej pusto, bo mieszkańcy z powodu turystow wyprowadzili się. I cale kamienice mają teraz ledwie kilku lub nawet żadnego mieszkańca.
tbogdanowicz
03-05-2021, 16:44
W Lublinie w części centrum jest podobnie.
Prawie nikt nie chce mieszkać w pobliży knajp i ogródków piwnych. Kolejne mieszkania są przejmowane na biura i drogie butiki. Czasem są przeznaczane pod wynajem dla studentów - którym (do pierwszej sesji) wydaje się że żyć można tylko imprezami - lub pod wynajem krótkoterminowy. Zniknęła większość sklepów spożywczych i zakładów usługowych. Mieszkańcy którzy pozostali muszą jeździć po większość zakupów do dużych sklepów, zamiast zejść kilka pięter i kupić wszystko u sąsiada.
Nowi właściciele lokali, często mieszkają zupełnie gdzie indziej i gdzie indziej płaca podatki. Miasto niewiele z tego ma.
To nie pandemia rozpoczęła pustoszenie centrów miast. Ona tylko pokazała rzeczywistość. Gdy zniknęli turyści okazało się że mało kto tam został. Zaś sklepy, usługi oraz knajpy nie mają tam racji bytu.
Będzie żab, czy ktoś zepsuje? :roll: ;)
Ja? Nie.
Miałem taką fajną żabkę na poprzednią edycję przygotowaną, to ktoś napsuł. :(
Na mnie nie będzie, ja nie głosuje.
Na mnie nie będzie, ja nie głosuje.
No wiesz... nie chcesz wypełnić obowiązku naczelnego psującego ? :D
tbogdanowicz
04-05-2021, 09:59
Ja? Nie.
Miałem taką fajną żabkę na poprzednią edycję przygotowaną, to ktoś napsuł. :(
Aż się rozmarzyłem...
No wiesz... nie chcesz wypełnić obowiązku naczelnego psującego ? :D
Nie dzisiaj
tbogdanowicz
04-05-2021, 10:07
Nie dzisiaj
Masz tak dość Pandemii, czy żadna praca nie zasługuje na Twój głos?
Zagłosuje, przypadkiem trafie na tę bez głosu i znowu będzie.
A tego całego gówna to już od dawna mam dość.
tbogdanowicz
04-05-2021, 10:13
Niedawno trafiłem na takie coś:
"Pandy jedzą średnio przez 12 godzin na dobę, ludzie na kwarantannie jedzą podobnie jak pandy dlatego nazywa się to pandemią."
"Pandy jedzą średnio przez 12 godzin na dobę, "
Co też weganizm z drapieżnikiem robi... :roll: ;)
30:
1/1/1
1
Miejsce I ma tyle samo głosów, co miejsca II-IV razem wzięte. ;)
siemalysy
04-05-2021, 16:18
...
Miejsce I ma tyle samo głosów, co miejsca II-IV razem wzięte. ;)
To dobrze. Nie będzie dogrywki i ktoś w końcu normalny temat wymyśli :)
No, zobaczymy, jak ktoś normalny temat wymyśli. xD
siemalysy
04-05-2021, 18:17
Liczę na to.
tbogdanowicz
04-05-2021, 18:50
No, zobaczymy, jak ktoś normalny temat wymyśli. xD
Liczę na to.
Liczycie że temat będzie wymyślał ktoś normalny, czy że temat będzie normalny? :-P
Ja tam na nic nie liczę. Kalkulator posiałem. ;)
siemalysy
04-05-2021, 19:10
Normalny ktoś da normalny temat :)
O to może być trudno. Połowa z tego też będzie. xD
Był już temat "Normalne", "Normalnie", "Normalność" ? :)
Hm, a wiesz że nie? :lol:
Rzekł bym, że wspomniana propozycja tematu normalność jest nowa.
Podsumujmy.
Miejsce I:
siemalysy
https://forum.nikoniarze.pl/attachment.php?attachmentid=51072&d=1619895684&thumb=1
Miejsce II:
jurkarol
https://forum.nikoniarze.pl/attachment.php?attachmentid=51071&d=1619895684
Miejsce III:
crusiek
https://forum.nikoniarze.pl/attachment.php?attachmentid=51070&d=1619895684&thumb=1
Nagrody specjalne:
Czad różowa żaba (w fezie, kamizelce i z plecakiem. :p)
tbogdanowicz
https://i.imgur.com/bs9fpPO.png
Honorowy Tytuł
Sokole Oko
dla Ligo, za trafienie w Lysego, jako zwycięzcę.
Gratulację.
Ten, siemalysy, wiesz co robić. :D
siemalysy tak pędził, że sie wy...wrócił i aż maseczke zgubił. Ale focie cyknał, szacun! BW bo pewnie pełno krwi wszędzie :mrgreen:
siemalysy
04-05-2021, 21:22
Siema :)
Gratuluję wszystkim, którzy zmierzyli się z tym nieprzyjemnym tematem. Dziękuję za głosy na moje zdjęcie. Nie sądziłem, że znów przyjdzie mi dostać najwięcej głosów.
Miał być normalny temat, ale też miał wygrać ktoś normalny. Tak się nie stało, więc zobaczymy co czas przyniesie ;)
siemalysy tak pędził, że sie wy...wrócił i aż maseczke zgubił. Ale focie cyknał, szacun! BW bo pewnie pełno krwi wszędzie :mrgreen:
To nie moja maseczka. Ja nie jeżdżę w maseczce ;)
Potrąciłeś kogoś w maseczce i dlatego rower na ziemi i zdjęcie pozbawione koloru :roll:
Jak zwykle gratuluje pudełkownikom ;) i dziękuje tym co wysłali prace, tym co zagłosowali i tym co trollowali wątku :D
Honorowy Tytuł
Sokole Oko
dla Ligo, za trafienie w Lysego, jako zwycięzcę.
To nie było trudne, wszystko przez rower.;-)
- Te cztery kobiety urodziły tego samego dnia i wszystkie podają, że jest pan ojcem.
Jak to możliwe, skoro pochodzą one z różnych miejscowości?
- Ano możliwe Wysoki Sądzie, jo mom rower.
tbogdanowicz
05-05-2021, 07:27
Liczyłem na tę żabę :-).
Dziękuję wszystkim za niegłosowanie na moje zdjęcie wirusa i szczepionki :-).
Wind Mill
05-05-2021, 07:50
...moje zdjęcie wirusa...
To się nazywa femto piko nano makro! ;)
jurkarol
05-05-2021, 08:49
Za dużo zdjęć nadesłano, przez co dwa musiały odpaść. Idealnie byłoby gdyby jedno brało udzial, wtedy zawsze pierwsze miejsce jest pewne.
Hmmmmmm, mniejsza ilość zdjęć, zawsze może się coś zagubić w ferworze skrzynki :roll: ewentualnie OjTam, można pomyśleć nad płatną promocją zdjęć :mrgreen:
Stary Dex by się pokolorował na wiosne xD
A czy już nowiutki niczym normalność temat jest?
Temat mam, tylko Lysy się jeszcze zastanawia, czy nie zmieni, więc cierpliwości. :D
Byle nie "lepszy gołąb w garnku niż uć na gałęzi" [emoji6]
siemalysy
05-05-2021, 14:36
OjTam szefuje [emoji4] Temat dałem. Wydaje mi się, że nie ma co zmieniać. Może podpasuje...
Najwyżej się zawinę z forum na jakis czas [emoji4]
To siup go. (https://forum.nikoniarze.pl/threads/306477-Zadania-Tematyczne-152-Jeszcze-będzie-przepięknie-Jeszcze-będzie-normalnie)
mocnyvito
11-05-2021, 19:53
miejsce 3 już brało udział w konkursie , na inny temat :P
miejsce 3 już brało udział w konkursie , na inny temat :PKiedyś tam brało, choć z inną obróbka, cóż z tego ? [emoji13]