Zobacz pełną wersję : Zabawa w RAWki 10/2021 - NO LIMIT
Witam Was serdecznie.
Zaczynamy zabawę nr 10 Jest to edycja NO LIMIT
Podsumujmy najpierw kończący się powoli cykl zabaw po edycji nr 9/2021:
Na podium stanęło 5 uczestników jest więc z czego wybierać.
W edycji nr 9/2021 wzięło udział 16 osób, zagłosowało 31. Dziękuję za poświęcony czas i zaangażowanie !
51032
51040
Gdyby ktoś zauważył pomyłkę, proszę o informację.
Startujemy zabawę 10/2021, jest to edycja NO LIMIT a więc możemy użyć dowolnej metody do obróbki/łączenia zdjęć. Jedyne ograniczenie to KREATYWNOŚĆ no i oczywiście ograniczamy się do tego, co na zdjęciach :)
Możecie spróbować połączyć wszystkie zdjęcia ze sobą, część zdjęć, wykonać kolaż albo można dokonać obróbki pojedynczego RAWka.
Dla przykładu odsyłam do przykładowej edycji RAWek - NO LIMIT (https://forum.nikoniarze.pl/threads/287436-Zabawa-w-RAWki-160-NO-LIMIT) i GŁOSOWANIA - NO LIMIT (https://forum.nikoniarze.pl/threads/287620-Zabawa-w-RAWki-160-NO-LIMIT-GŁOSOWANIE) :)
Proszę pamiętać o prawidłowym rozmiarze zdjęć
REGULAMIN: https://forum.nikoniarze.pl/threads/302772-AKTUANY-REGULAMIN-zabawy-w-RAWki
Termin nadsyłania prac mija 07.05.2021 o godzinie 21:30 (piątek)
Głosowanie i komentarze w odrębnym wątku
Wyłonienie zwycięzcy potrwa 3 dni, natomiast ewentualna dogrywka - 1 dzień
Autorami nadesłanych RAWek są:
1. And.N
2. koesh
3. doors
4. krulewik
5. fantazja
Ze względu na dużą ilość plików i kurczące się miejsce, wrzucam tylko RAWy w DNG.
1. Plik DNG ( PANASONIC DMC-G5 ) do pobrania: 51035
2. Plik DNG ( NIKON Z6 ) do pobrania: 51034
3. Plik DNG ( FUJIFILM X-T1 ) do pobrania: 51038
4. Plik DNG ( NIKON D850 ) do pobrania: 51037
5. Plik DNG ( NIKON D750 ) do pobrania: 51036
Pliki JPG proszę oznaczać swoim nickiem.
Pamiętajcie żeby prace wysyłać na nasz standardowy adres:
[email protected]
Poniżej podgląd zamieszczonych RAWek:
1. And.N
51031
2. koesh
51033
3. doors
51030
4. krulewik
51028
5. fantazja
51029
..... przyjemnej, kreatywnej twórczości ! :)
.
i weź coś z tego zrób :? :)
Ja tam coś "skleję" ale brakuje mi kliku elementów do pewnego pomysłu. :twisted:
Mam pomysła, ale klieić nie umiem.
Umiesz umiesz, tylko Ci się nie chce :D
Szanowni RAWkowicze.
Na skrzynce mamy jedną pracę!
Zapraszam :D
Ja pass tym razem. Do tego pomarudzę.
To się tak jakby wzajemnie wyklucza:
NO LIMIT
i oczywiście ograniczamy się do tego, co na zdjęciach :)
¯\_(ツ)_/¯
Ja pass tym razem. Do tego pomarudzę.
To się tak jakby wzajemnie wyklucza:
¯\_(ツ)_/¯
No to ja też pomarudzę.
Nawet teoretycznie otwarte przestrzenie w mapach gier są skończone...
Jak byś to widział, serio.....
Wklejałbyś do zdjęć jakieś swoje elementy, nie wiem, napisy, jakieś samochody, postaci, inne, krajobrazy czy tam cokolwiek, żeby pasowało do wizji? :/ Jaki wtedy sens obrabiać to co się dostaje, jaki wtedy sens kreatywności, jaki wtedy sens zabawy, po co dawać RAWki, jak można sobie w zasadzie dać swoje zdjęcie i do niego wkleić co tam pasuje ...., można dać temat ... chociaż nie można jednak, bo już mamy coś takiego... ja sobie w miesiąc mogę przygotować bazę wklejek, które mi będą do wszystkiego pasować ... osobiście, jak nie mam pomysłu, no to też odpuszczam...
Inna sprawa, że Ty byś się może ograniczył do tzw "common sense" natomiast ludzie są różni... załóżmy, że ktoś mi wyśle w takim razie swoje zdjęcie z jednym elementem z RAWka, co wtedy? powinienem to dopuścić? Będzie NO limit po byku, ale czy to będzie fair w stosunku do pozostałych ? :)
Z resztą, koleżanka nasza pokazała niejednokrotnie, że dla chcącego to i dorysowanie z istniejących elementów nie jest dużym problemem.
Na pewno nie nauczyła się tego w tydzień, ale to wymaga chęci.
Odpowiem w ten sposób:
2.
Zostawić możliwość wrzucania części zewnętrznych (choćby przykładowej Godzilli) ale z jakimś limitem. Limit do przemyślenia.
oraz:
2. Dopuściłbym dodawanie części z innych zdjęć pod warunkiem, że to będzie fragment nie większy niż 50% całego zdjęcia. Jak się bawić to się bawić.
Limit 50% oryginalnego kadru sam wprowadziłeś. Na dodatek i tak nie zawsze go przestrzegasz. ¯\_(ツ)_/¯
Odpowiem w ten sposób:
oraz:
Limit 50% oryginalnego kadru sam wprowadziłeś. Na dodatek i tak nie zawsze go przestrzegasz. ¯\_(ツ)_/¯
To dalej nie jest NO LIMIT :D tylko inne kompromisy.
Owszem, jak nie jest rażące nie przestrzeganie, to często dopuszczam.
Takie moje kierownicze prawo :) Będące też efektem piany w głowie i kompromisów.
Owszem, jakiś kompromis to jest.
Inna sprawa... Nawet jakby to było całkiem no limit, to i tak tą edycję odpuszczam. CBW. ¯\_(ツ)_/¯
Owszem, jakiś kompromis to jest.
Inna sprawa... Nawet jakby to było całkiem no limit, to i tak tą edycję odpuszczam. CBW. ¯\_(ツ)_/¯
Nie da się zadowolić wszystkich :) Wachlarz pomysłów na zabawę jest tak duży, jak nierzadko rozrzut z pepeszy przy głosowaniach.
Ja się głowię jeszcze co mógłbym ciekawego wykombinować, poprzednie no limit odpuściłem sobie. Więc tutaj bym sobie popróbował, tym bardziej, że żonie lapka naprawiam, więc tablet nieużywany...
krzysztofz24
03-05-2021, 17:49
No to ja też pomarudzę.
Nawet teoretycznie otwarte przestrzenie w mapach gier są skończone...
(...).
Prawda to, szczera prawda. Nawet Geralt na końcu mapy mówił "Alez wieje" i zawracał:-).
Z resztą wpisu też się zgodzę.
Tylko z jednym się nie zgodzę. Z tym: "jeśli ktoś nie czuje się na siłach, może obrobic pojedynczego Rawka".
Ja się osobiście nie chce czuć na siłach czy nie, zastanawiam się właśnie nad pojedynczym rawem.
Nie lubie wklejek, kolaży a podmiananka nieba w krajobrazie to już dla mnie oszustwo i wygląda to zazwyczaj bardzo sztucznie. Tutaj mamy edycję no limit i rozumiem że może niektórzy bardzo lubią Photoshopowe zabawy i niech im wyjdzie jak najlepiej. Mamy no limit, tylko że ja to rozumiem że jak ktoś chce to sobie robi różne kombosy a jak ktoś chce to pojedynczy raw. I żaden z tych sposobów obróbki nie powinien być faworyzowany. Żaden nie jest lepszy czy gorszy. Ot co kto woli.
Wnosze formalny wniosek:-) o usunięcie pierwszej części wpisu w cudzysłowie, to do przecinka. I np dorzucenie dopisku o pelnej dowolności w edycji danych zdjęć i w ich ramach.
"Jak ktoś nie czuje się na siłach", bo może to sugerować że autor pracy z pojedynczego rawa mniej na to poświęci czasu i umiejętności. A tak nie musi być. Może tyle samo, mniej czy więcej niż autor sklejki z kilku zdjęć.
W zasadzie to masz rację, wpis powoduje efekt taki, że jak jeden rawek, to niby gorzej... a przecież wcale tak być nie musi!
Nie popatrzyłem na to w ten sposób, myślę, że to prostu nieświadomy swej mocy dobór słów w zdaniu.
Trzeba to poprawić, co też uczynię za chwil parę :) :)
siemalysy
03-05-2021, 18:31
Idę po popcorn :-P
A teraz już koniec żartów! Miałem wziąć udział w kolejnej, czyli tej edycji. Jednak raczej tak nie będzie i wrócę do zabawy dopiero od kolejnej.
Chociaż pogoda się poprawiła?
Tutaj mokro i zimno ... [emoji23]
Chciałem dzisiaj na rowerek ale....
NOPE...
¯\_(ツ)_/¯
Hm, może dlatego taki rozdrażniony łażę. ?
siemalysy
03-05-2021, 19:30
Tutaj mokro i zimno ... [emoji23]
Chciałem dzisiaj na rowerek ale....
U nas pizga złem. Dobrze, że nie pada. Na trochę nawet wyszło słońce. Ja zaryzykowałem i pojeździłem. Co prawda kilka minut padał deszcz, ale krzywdy wielkiej nie wyrządził.
Jakoś trzeba sobie radzić :/
Wziąłem starszego syna na błocko ..., znaleźliśmy odpowiednią gałąź... zrobiliśmy z tego łuk, strzały. Zużyte flamastry robią za groty no i można "szczylać" do puszek....
krzysztofz24
03-05-2021, 20:10
W zasadzie to masz rację, wpis powoduje efekt taki, że jak jeden rawek, to niby gorzej... a przecież wcale tak być nie musi!
Nie popatrzyłem na to w ten sposób, myślę, że to prostu nieświadomy swej mocy dobór słów w zdaniu.
Trzeba to poprawić, co też uczynię za chwil parę :) :)
Kreciownik to jednak ogarnia:-).
Już jest przeprawiony wpis z początku.
To teraz wiadomo że jak wszyscy zrobią sklejki i jeden samotny pojedynczy raw będzie, to mój:-D.
Tylko z jednym się nie zgodzę. Z tym: "jeśli ktoś nie czuje się na siłach, może obrobic pojedynczego Rawka".
Ja się osobiście nie chce czuć na siłach czy nie, zastanawiam się właśnie nad pojedynczym rawem.
Nie lubie wklejek, kolaży a podmiananka nieba w krajobrazie to już dla mnie oszustwo i wygląda to zazwyczaj bardzo sztucznie. Tutaj mamy edycję no limit i rozumiem że może niektórzy bardzo lubią Photoshopowe zabawy i niech im wyjdzie jak najlepiej. Mamy no limit, tylko że ja to rozumiem że jak ktoś chce to sobie robi różne kombosy a jak ktoś chce to pojedynczy raw. I żaden z tych sposobów obróbki nie powinien być faworyzowany. Żaden nie jest lepszy czy gorszy. Ot co kto woli.
...
Mam takie mieszane odczucia. Również nie jestem sympatykiem Photoshopowych zabaw z wklejaniem, ale jednak z założenia ta edycja to fotomontaże z załączonych zdjęć. Przyznam osobiście faworyzuję (choćby za kreatywność) w głosowaniach jednak te z wklejkami i które przypadły mi do gustu. Jak są jakieś mocno "sztuczne" to oczywiście pomijam. Sam jeszcze się nie zabrałem do pracy:). Zdarzało mi się w NoLimit obrabiać tylko 1 zdjęcie, jeszcze nie wiem jak będzie tym razem:)
krzysztofz24
03-05-2021, 21:56
Edycja no limit nie znaczy że MUSZA być fotomontaże. Ja bym to bardziej odczytywał jako dowolność.
Chcesz montaz-rob montaż, chcesz pojedyncze zdjecie-rob pojedyncze.
Bez faworyzowania. I chyba tak jest ok.
Jasne. Każdy ma swój punkt widzenia na tą edycję. Ja swój również przedstawiłem.
Nie napisałem, że muszą być fotomontaże, a co kto faworyzuje przy głosowaniu to indywidualna sprawa (dla mnie ta zmiana zapisu w regulaminie jest nieistotna).
Nieco ponad dwa dni do głosowania.
Na skrzynce pajęczyny :)
Zapraszam!:D
Krety nie jedzą pająków?
Krety nie lubią pająków, bo są brzydkie i mają za dużo nog00f.
I niektóre są większe od kretów :mrgreen:
Ale są jakieś żabki co żyją w symbiozie z którymś gatunkiem pająka :D interracial xD
Chętnie bym żabkę przygarnął, ale nawet kardynalny, celowy błąd koloru skóry mi nie pomógł, jak "RZYĆ"? :D :)
Kurcze, po wczorajszej szczepionce miałem się łączyć z satelitami czipem, ale chyba nadal nie działa coś :/
krzysztofz24
05-05-2021, 12:35
To ile już prac nadeszło?
I czy same kolaże czy trafiły się jakieś pojedyncze rawy? Chyba to nie naciąganie regulaminu, wyciągając te informacje:-).
Ja jestem w trakcie obróbki. Powinienem zdążyć wysłać.
Może tylko 3 prace będą z moją i z automatu się zalapie na podium:-D.
Jedna praca na skrzynce xD
Pewnie pod koniec standardowo wpadnie ich z dwadzieścia [emoji23]
Siema!
Trzy prace na skrzynce :)
Czas się kurczy, zapraszam :D
krzysztofz24
07-05-2021, 02:52
Jutro zamierzam wysłać. Mam nadzieję że się wyrobie z ostatnim obróbkowym szlifem przed deadlinem o 21:30:-).
krzysztofz24
07-05-2021, 21:31
5 minut i wysylam, tylko wyostrze po zmniejszeniu, aaaaaaa:-)
Zapraszam do GŁOSOWANIA (https://forum.nikoniarze.pl/threads/306498-Zabawa-w-RAWki-10-2021-NOLIMIT-GŁOSOWANIE)