Zobacz pełną wersję : [ Ptaki ] Ptactwo przeróżne
Jako, że w tematyce fotografii zwróciłem się trochę w stronę natury (głównie ptactwa) to będę tutaj wrzucał swój urobek. Foto przyrody na naszym forum to często jakość absolutna. Jest do czego równać ale aby pogoń za czołówką była łatwiejsza to konstruktywna krytyka mile widziana.
Na początek dzięcioł duży.
1.
50825
2.
50826
3.
50827
Nie ma co narzekać, ładnie jest. Może ciut za blisko ogonki pocięte.
Szydlarz
23-04-2021, 18:25
Bardzo fajne zdjęcia szczególnie 2 i 3 :). Na pierwszym na dalszym planie gałęzie trochę odwracają uwagę od samiczki. Zatem czekam na więcej ! :)
Andrzej67
24-04-2021, 21:13
Wspaniałe fotografie. Jestem pod wrażeniem.
Nr 4 - i tym sposobem kolega Gremed dołącza do nikoniarzowej czołówki ptasiarzy.:-)
Noooooo, ptak stoi ale zdjęcie odlotowe :D
Nie ma co narzekać, ładnie jest. Może ciut za blisko ogonki pocięte.
Bardzo fajne zdjęcia szczególnie 2 i 3 :). Na pierwszym na dalszym planie gałęzie trochę odwracają uwagę od samiczki. Zatem czekam na więcej ! :)
Wspaniałe fotografie. Jestem pod wrażeniem.
Nr 4 - i tym sposobem kolega Gremed dołącza do nikoniarzowej czołówki ptasiarzy.:-)
Noooooo, ptak stoi ale zdjęcie odlotowe :D
Dziękuję za miłe słowa koledzy. Ligo - za wcześnie na takie wyroki. Jedna jaskółka wiosny nie czyni. Jeszcze daleka droga.
Przepiękne zdjęcia! Gratki!
Jedna jaskółka wiosny nie czyni. Jeszcze daleka droga.
Już nie taka daleka. Masz know-how, trochę dopracować szczegóły i całkiem blisko czołówki.
Andrzej67
27-04-2021, 20:09
Piękny drapol. Błotniak stawowy o ile się nie mylę.
8.
Dzwoniec
50993
9.
50994
Wzrok który zabija
świetna fota
Ogólnie jest tu potencjał i jest ładnie, ale wrzucę od siebie kilka uwag/pytań - błotniak z 7 to jakaś inna czatownia niż pozostałe błotniaki? Mam wrażenie, że miałeś pozycję siedzącą, poza tym już było mocne światło.
Na 12 dość mocny kontrast i brakuje mi oddechu w kadrze z lewej strony.
8 i 9 odbiegają od zestawu pod kątem wspomnianej perspektyw, ostrego światła (cieni) i wszędobylskiego słonecznika - staraj się unikać pokazywania w kadrze żeby nadać fotografiom większej 'dzikości' i naturalności.
4 najładniej poukładane kadrowo i z najlepszym światłem. Generalnie widzę chyba jakiś progres sprzętowy bo plastyka i detal na niektórych kadrach wręcz stałkowa (300 czy więcej?).
Mam nadzieję, że nie odbierzesz mojego wpisu jako jad i hejt tylko radę kolegi z forum z którą oczywiście zrobisz co chcesz ;)
Mam nadzieję, że nie odbierzesz mojego wpisu jako jad i hejt tylko radę kolegi z forum z którą oczywiście zrobisz co chcesz ;)
Nie! Skąd! Dzięki za uwagi. Wręcz byłem głodny oceny kogoś kto prezentuje poziom póki co dla mnie jeszcze odległy. Co do sprzętu to owszem - D850 plus stałka 300mm 2.8 plus TC14, który poza ubytkiem światła można powiedzieć nie degraduje obrazu (błotniak z 11 i dzwoniec jest zrobiony z TC17, który w określonych warunkach daje radę).
Część z uwag widzę pokrywa się z moimi wątpliwościami co do zdjęć (jak np. ten ostatni bażant). Nie za bardzo wiedziałem jak to pokadrować i ten brak lewej strony mocno mnie męczył.
Błotniak z 7 to ta sama czatownia ale jak dobrze zauważyłeś - siedziałem wtedy chwilę i robiłem z górnego stanowiska. 4 to był jeden strzał i jedno zdjęcie (szybko odleciał). I okazało się to zdjęciem najlepszym z tego dnia.
Widzę dużo niedoskonałości, częsty chaos w kadrze, brak przygotowania kadru na miejscu (nie wszystko da się później naprawić). Jak warunek jest sprzyjający to łatwiej wrócić z dobrą fotą (nr 4,5). Jak warunku nie ma to można go próbować poprawić doświadczeniem ale tego jeszcze mi brakuje.
Niestety dzień z którego są błotniaki nie obfitował w wiele okazji do poprawy, czekałem na kanie ale te jedynie krążyły nade mną. Plan jest na kolejny wypad wkrótce, powinno być lepiej. Dzięki jeszcze raz za komentarz.
Bardzo fajne fotki choć w niektórych światło już zbyt mocne , ale nie zawsze mamy super warunki
Kilka bielikowych kadrów. Jestem ciekaw odbioru - zwłaszcza przez forumowych "ptaszorów". Nie jest to moja częsta tematyka, światła było tak sobie, niewiele, ratowane ISO.
13.
68418
14.
68419
15.
68420
16.
68421
17.
68422
18.
68423
Krótko - znakomita wrzutka :-) Bardzo dynamiczne kadry nie mogą się nie podobać.
Kojocisko
07-12-2022, 22:32
Świetne ptaszory. Światło może nie wybitne, ale ptaszyska świetnie uchwycone i obrobione.
Krótko - znakomita wrzutka :-) Bardzo dynamiczne kadry nie mogą się nie podobać.
Świetne ptaszory. Światło może nie wybitne, ale ptaszyska świetnie uchwycone i obrobione.
Dzięki za miłe słowo Panowie :-)
bardzo fajne kadry, świetnie uchwycone ptaszki, kolorystyka też mi się podoba
Kilka kolejnych z tego poranka...
19.
68575
20.
68576
21.
68577
22.
68578
23.
68579
24.
68580
25.
68581
26.
68582
On złapał tego czarniawego [nie wiem czy to kruk czy gaworn ;)] i tak łooo porwał na konsumpcję czy udało mu się uciec? :roll:
bardzo ladny set, ale chyba az za duzo sie dzieje. mimo wszystko: bardzo ladnie.
On złapał tego czarniawego [nie wiem czy to kruk czy gaworn ;)] i tak łooo porwał na konsumpcję czy udało mu się uciec? :roll:
Nie, to takie mylące trochę uchwycenie tego momentu. Uciekał i potrącił go. Nie ma zaciśniętych na nim szponów. Ale zaciekawienie oglądających wywołał ;-)
Ja byłem pewien, że go złapał :D Kapitalne ujęcie ;)
Wind Mill
19-12-2022, 21:27
26 - gdzie dwóch się bije, tam trzeci rykoszetem dostaje. ;)
Faktycznie, mimo iż każde z osobna zacne, obie ostatnie wrzutki mocne, to jakoś za dużo - w tym przypadku dobrego.
Wydaje mi się, że to wrażenie wynika ze sposobu odbioru forumowej strony w internetach - jakaś galeria w necie czy foto książka, gdzie trza strony przekładać, takiego wrażenia że za dużo by nie robiła.
17 - fajnie (niecodziennie) uchwycony.