Zobacz pełną wersję : Jakie wyzwalacze radiowe na start?
Stoje przed wyborem swojego pierwszego nadajnika i dobiornika. Jestem zielony w temacie, chce uczyć się po otrzymaniu sprzętu.
Mam lampy SB9100/900, więc na start mówimy o wyzwalaczu + odbiorniku.
Myśle nad NAVIGATOR X vs YN 622 II. :!:
Cenowo podobne, ale które po prostu lepsze? Da się to oszacować? Może jeszcze bym zapytał który z tych systemów ma lepsze/cena/jakość lampy błyskowe?
Bierz Navigator X. Najbardziej rozwojowa platforma.
Wysłane z mojego kalkulatora Casio.
Dwie osoby powiedziały mi że miały z NAVIGATOREM jakies problemy z łącznościa czasami. Coś jest na rzeczy?
Wyzwalacz działa radiowo, więc może interferować np. z telefonem czy wi-fi. Wystarczy włączyć skanowanie w poszukiwaniu czystych pasm (Navigator X+ / Godox X2T to ma) i nie ma problemu.
Tak samo masz ustawienia wyzwalania 0-10m i 10m+ na co też warto zwrócić uwagę.
Problemy często biorą się z niewiedzy, a nie problemów ze sprzętem.
W takim wypadku rozumiem że YN 622 II równiez łączy się radiowo? Jeśli tak, myśle że nie ma co drażyć.
Każdy bezprzewodowy wyzwalacz działa radiowo. Navigator X 2.4GHz, natomiast te tanie, często na 433Hz co potrafi sprawiać problemy
Wiesz, Pocket Wizardy mają 433 MHz, a to najlepszy sprzęt.
Ja jestem rozczarowany Navigatorami X2 z głupiego niby powodu. Zasilanie. Działają na jedynie świeżych bateriach. Akku w praktyce w ogóle odpadają. W pocketach ładuje akku raz na miesiąc. Oczywiście ich nie polecam, bo bardzo drogie i te moje, podstawowe nie przenoszą TTL.
Może Navigatory X (bez 2 w nazwie) są oszczedniejsze, nie wiem.
Jacek_Z tak mi do głowy przyszło... Nie masz może w tych Navigatorach, menu->shoot-> ikonka trzech ludków?
Jacek_Z tak mi do głowy przyszło... Nie masz może w tych Navigatorach, menu->shoot-> ikonka trzech ludków?
To sprzęt szkolny, zobaczę jak już wreszcie wrócą uczniowie do szkół.
Co to za ikonka, te trzy ludki?
50717
Nie wiem, czy warto to używać, jeśli jedziecie na lampach bez TTLu. Wiem za to, że żre to baterie równo.
Ja jestem rozczarowany Navigatorami X2 z głupiego niby powodu. Zasilanie. Działają na jedynie świeżych bateriach. Akku w praktyce w ogóle odpadają. W pocketach ładuje akku raz na miesiąc. Oczywiście ich nie polecam, bo bardzo drogie i te moje, podstawowe nie przenoszą TTL.
Używam X2+ i "żre" baterię w normalnym tępię, choć na pewno nie wytrzymają miesiąca. W środku czarne eneloopy.
Czy NAVIGATORY X tez mają taka przypadłosc że działają jedynie na świezych akumulatorach? Odpadają alkaiczne enelopy?
Używam ich z eneloop i ladda (Ikea) i działają bez zarzutów.
Nie miałem. Ale teraz przestawiłem na te ludki, bo mamy 5 Navigatorów. I fakt był problem z używaniem ich razem. Teraz jest OK. Dzieki za info, bo oczywiście nie zagłębiałem się w instrukcję.
Tzn nadal mi się nie podoba to co się dzieje z prądem. Usypiają się.szybko (tak.ustawione) ale i tak robi się masakrycznie mało zdjęć. A miałem zamiar przejść na ten system. Sprzedać SB, kupić Atlasa 400 lub Godoxa 300, strobossa 60 i Nawigator X2 i ... i co teraz?
Aha - szkoła pracuje na Canonach i Navigatory też na Canona. Ale Nikonowe chyba tak samo zarządzają energią.
Dlaczego tylko ja mam problem? Kurcze. Mamy tego 5 szt. Nie mogą być wszystkie uszkodzone
Kurcze, to nie wiem. Ja używam paluszków AA, drugi komplet, odkąd na jesieni 18r kupiłem. Ale ile błyskam. Prawie wcale.
Może podmień jeden komplet aku na paluszki i zobacz czy i jaka jest różnica?
PS. Jeszcze jedna sztuczka: jeśli ustawisz wszystkie Navigatory na ten sam kanał, grupę etc i w/w menu shoot ustawisz we wszystkich poza jednym tryb App, to ten jeden będzie mógł sterować światłami a reszta tylko wyzwalać.
Teraz już pracujemy tylko na bateriach alkalicznych. Akku to jest słabo. :(
Ten patent o jakim mówisz zastosuję. Za tydzień.
Dziękuję :)