PDA

Zobacz pełną wersję : AMG

spiritus
18-04-2021, 00:11
Złapany nocą podczas ostatniego spaceru :)
Z6+Sigma 50/1.4

Wszelkie uwagi mile widziane. Przysiadłbym chętnie raz jeszcze do obróbki ale na dobrym monitorze.

50707

cybulski
18-04-2021, 16:05
AMG GT Coupe V8 https://www.mercedes-benz.pl/passengercars/mercedes-benz-cars/models/amg-gt/coupe-c190/explore/highlights.module.html

spiritus
18-04-2021, 18:30
AMG GT Coupe V8 https://www.mercedes-benz.pl/passengercars/mercedes-benz-cars/models/amg-gt/coupe-c190/explore/highlights.module.html

I co w związku z tym?
Wiem co to za samochód.

cybulski
18-04-2021, 18:57
AMG to raczej oznaczenie dla wielu modeli przerabianych przez AMG.

matbe
18-04-2021, 19:25
AMG to raczej oznaczenie dla wielu modeli przerabianych przez AMG.W tym AMG GT, nie rozumiem w czym widzisz problem.

A zdjęcie, ten hdr, bardzo razi.

cybulski
18-04-2021, 19:46
AMG to tak jakby podać zdjęcie i napisać Mercedes. To za mało. Ten model to dokładnie AMG GT Coupe. Tak się nazywa i to dział motoryzacji więc operujemy pełną nazwą modelu. AMG to fabryczny tuning różnych modeli Mercedesa.

matbe
18-04-2021, 20:08
Ja bym jednak nie ingerował w to jak kto sobie tytułuje własne prace :rolleyes:

2pompony
18-04-2021, 20:22
A, do dupy z takim zdjęćiem. Podałeś pojemność skokową, czy choćby moment obrotowy?

No to jak?...

spiritus
18-04-2021, 21:20
A, do dupy z takim zdjęćiem. Podałeś pojemność skokową, czy choćby moment obrotowy?

No to jak?...

Niestety... rocznika i ciśnienia w oponach też nie podam :P

cz4rnuch
18-04-2021, 21:41
Niezbyt fajne kolory, niezależnie od tego jaki to model AMG.

cybulski
18-04-2021, 23:14
O zdjęciu ciężko coś mi powiedzieć, od tego są tu lepsi. Starałem się cos dodać do wątku ale w sumie jak widać niepotrzebnie. Bawcie się dobrze chłopaki.

2pompony
18-04-2021, 23:25
No właśnie się bawimy.

Mówisz, że chciałeś coś dodać, ale też nie podałeś jeszcze ani pojemności, ani tego momentu, ani nawet głupiej głębokości bieżnika - a teraz udajesz obrażonego i odchodzisz...

Lipa.

Ligo
18-04-2021, 23:29
Ja tylko chciałem dodać, że maska długa, jakby tam było 12 garów...

A zdjęcie zielono-niebieskie.

spiritus
18-04-2021, 23:38

Hmm... u mnie widać w odcieniach szarości. Takie trochę stonowane.
Czyli jednak matryca laptopa w dalszym ciągu nie jest dobra do zabawy kolorami podczas obróbki :D

Trzeba będzie w końcu sobie jakiś monitor kupić i dopiero wtedy działać z takimi rzeczami. Teraz to niestety loteria :/

notdot
19-04-2021, 08:54

no właśnie, zielone rozmazane tło budynków a sam samochód szaro-niebiesko-siny
i na laptopie i na ekranie zwykłym dellowskim

Dydex
19-04-2021, 09:24
Na moim ekranie zwykłym dellowskim jest szaro-niebieskie. Na swój sposób podoba mi się ta obróbka, ponieważ zdjęcie przypomina mi kadr filmowy. Bardziej jednak pasowałby do tego klimatu jakiś klasyk motoryzacji, ale co poradzić gdy się AMG wpakowało w kadr.

matbe
19-04-2021, 09:31
Starałem się cos dodać do wątku ale w sumie jak widać niepotrzebnie. Bawcie się dobrze chłopaki.

No ale przyczepiłeś się niewłaściwego tytułu, dziwacznie, a pisząc wprost - błędnie argumentując.
Kiedyś to była oddzielna marka, dawno temu wykupiona przez DC, przemianowana na Mercedes-AMG. Dzis to cały wielki dział badawczo-projektowy i akurat model GT został tam w całości zaprojektowany, z podłogą włącznie. 99,9% pozostałych merców jest projektowanych przez inżynierów mercedesa, a AMG je tylko doprawia. ;-)
Z punktu widzenia petrolheada to własnie 100% AMG i tytuł bardziej na miejscu niż np "Merc" itp

2pompony
19-04-2021, 09:31
Hmm... u mnie widać w odcieniach szarości. Takie trochę stonowane

To oznacza, że bardzo nie masz dobrego monitora, by tak rzec... Mam dwie rady, które co prawda nie poprawią monitora, ale w jakimś stopniu pozwolą się choćby trochę zorientować.

Jeśli masz win, to jedna rada to uruchomić program dccw.exe i na oko skalibrować ekran tak, żeby przynajmniej osiągnąć kolor neutralny bez zaniebieszczenia czy innych zafarbów. Druga rada - to zależy w jakim programie obrabiasz, ale większość ma jakiś rodzaj palety 'info', w której pokazują się wartości RGB (w LR np. te wartości są pod wykresem w palecie Histogram). Jeśli najedziesz kursorem nad dane miejsce na zdjęćiu, to będziesz miał podane te wartości. Teraz - jeśli widzisz jakiś szary na ekranie, a wartości RGB znacząco odbiegają od jednakowych wartości (np. wartość Red jest większa lub mniejsza niż pozostałe) - to oznacza że kolor tak naprawdę nie jest szary, tylko albo czerwonawy albo niebieskawy.

Obrabiać się tym sposobem co prawda nie da jakoś wyraźnie lepiej, ale przynajmniej jest jakaś proteza do oceny kolorów.

matbe
19-04-2021, 09:43
Mnie ta obróbka wygląda na tuszowanie nieudanego technicznie zdjęcia.
Co jak co, ale nowoczesnym fulfrejmem z milionowym iso powinno dac się wykonać ostre, jasne i niezaszumione foto.

Ej a może wrzucic to do konkursu RAWkowego? :-)

cybulski
19-04-2021, 10:35
No ale przyczepiłeś się niewłaściwego tytułu, dziwacznie, a pisząc wprost - błędnie argumentując.
Kiedyś to była oddzielna marka, dawno temu wykupiona przez DC, przemianowana na Mercedes-AMG. Dzis to cały wielki dział badawczo-projektowy i akurat model GT został tam w całości zaprojektowany, z podłogą włącznie. 99,9% pozostałych merców jest projektowanych przez inżynierów mercedesa, a AMG je tylko doprawia. ;-)
Z punktu widzenia petrolheada to własnie 100% AMG i tytuł bardziej na miejscu niż np "Merc" itp

Nadal się będe upierał że tytuł powinien być przynajmniej AMG GT jeśli już coupe nie przechodzi przez klawiaturę.
Akurat modeli AMG GT są trzy, hatchback, coupe i cabrio. Na ten model robi też swój tuning Brabus.

cz4rnuch
19-04-2021, 10:44
A jak ktoś zatytułuje jakiegoś glamurka np. "Kasia" to też będziesz się upierał, że źle bo bez nazwiska i numeru pesel?

cybulski
19-04-2021, 10:46
A jak ktoś zatytułuje jakiegoś glamurka npn "Kasia" to też będziesz się upierał, że źle bo bez nazwiska i numeru pesel?

Tak oczywiście, czepiam się do tytułu aby trochę podnieść "wartość merytoryczną wątka" no bo jak sie czepić do foty jak z fona :) autor nie podaje pełej nazwy auta ale podał aparat i sigmę art .... żart ? a jakie miał baterie i pasek ?
Napisał że "wszelkie" uwagi mile widziane .... no to to właśnie są moje wszelkie, łącznie z tytułem :mrgreen:

spiritus
19-04-2021, 10:56
Pasek i bateria ori jakie dostałem w zestawie od nikona... nie dziękuj :twisted:

W sumie w RAWki można wrzucić bo jest co grzebać przy tym zdjęciu.

cybulski
19-04-2021, 10:59
Polowanie na takie fury w Wawie najlepiej uprawiać na PL3# (Plac Trzech Krzyży), staje się na placu przy rogu Bracka/Żurawia i poluje na auta nadjeżdzające z Brackiej.
Tam weekendami często można spotkać grupkę spotterów szczególnie gdy robi się już cieplej. Najszczęsciej mają podpięte 70-200 albo cztery albo dwa osiem.

notdot
19-04-2021, 16:20
Ej a może wrzucic to do konkursu RAWkowego? :-)

jestem za, nie koniecznie konkurs, ale w dział obróbki i każdy by sobie mógł coś podziałać przy tym rawie
się zobaczy jak z obróbką ale też i co z tym nieszczęsnym monitorem :D:D:D:D

spiritus
19-04-2021, 16:53
Tak więc crusiek jak będziesz potrzebował RAWa to pisz :D

crusiek
19-04-2021, 17:13
Można by stworzyć wątek do dyskusji i umieścić Rawa, nad którym byśmy się popastwili i opisali swoje wrażenia czy też przeniesc aktualny do "w trakcie obróbki" oczywiście, jeśli byłaby taka wola autora [emoji846]
Opcjonalnie mogę puścić edycję po zakończeniu aktualnej, poza punktacja i przed edycją nr 10.
Jednak to chwilkę zajmie bo jesteśmy w "środku" zabawy. [emoji846]

Sam chętnie bym się tym AMG pobawił na boczku. [emoji846]

tbogdanowicz
19-04-2021, 17:28
Przecież wystarczy by spiritus wygrał zabawę i może spokojnie dawać swoją fotkę merca do zabawy :-P.

spiritus
19-04-2021, 17:35
Przecież wystarczy by spiritus wygrał zabawę i może spokojnie dawać swoją fotkę merca do zabawy :-P.

To co, ustawiamy jedną edycję? :twisted:

matbe
19-04-2021, 17:56
Taaaaaaak

spiritus
19-04-2021, 18:00
To proszę głosować w następnej edycji na pracę nr X. Kreciosław podstawi i napisze ile wynosi X :D

tbogdanowicz
19-04-2021, 19:33
I to jest uczciwe postawienie sprawy :twisted:.

spiritus
19-04-2021, 21:03
tbogdanowicz crusiek notdot matbe no to jazda:
https://forum.nikoniarze.pl/threads/306342-https-pl-wikipedia-org-wiki-Mercedes-AMG_GT

:)

tbogdanowicz
19-04-2021, 21:29
Ale miałeś uczciwie wygrać RAW'ki, (z nasza pomocą) a nie tak wrzucić po znajomości. :mrgreen:

crusiek
19-04-2021, 21:43
Ale miałeś uczciwie wygrać RAW'ki, (z nasza pomocą) a nie tak wrzucić po znajomości. :mrgreen:

:D:D:D:D:D

spiritus
19-04-2021, 22:01

odrobicie innym razem przez dwie edycje :D

Kyle
10-07-2021, 16:13
Takie zdjęcie zrobione "na spacerku"? Biorąc pod uwagę poziom trudności, to zdjęcie jest wspaniałe.