Zobacz pełną wersję : Jak ułożyć bransoletkę w idealny okrąg do zdjęcia
Witam
Czy macie jakieś sprawdzone sposoby na ułożenie bransoletki w idealny okrąg jak na zdjęciu poniżej? Próbuję to zrobić na różne sposoby (przy pomocy słoików, szklanek, pałeczek) ale średnio mi to wychodzi i zastanawiam się czy jest jakiś lepszy sposób :)
Pozdrawiam
Skąd masz to "zdjęcie"? Mi to wygląda na grafikę czyli print screen z renderu 3D.
Ściągnąłem to zdjęcie z Google grafika - chciałem tylko pokazać o jakie ułożenie biżuterii mi chodzi.
odpowiadając na pytanie zwarte w temacie, ja bym spróbował podmuchać z góry sprężonym powietrzem
Raczej jest to kwestia postprocesu a nie ułożenia, bo nigdy idealnie nie ułożysz. Jeden patent jest taki, że układasz przynajmniej jedną stronę i potem robisz lustrzane odbicie, które sklejasz. Druga rzecz, to zaprzyjaźnienie się z filtrem Liquify/Skraplanie/Formowanie w PSie. A często obie metody na raz. Raczej rzeźba, niż szybkie focenie, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że to metaliczna powierzchnia. Choć może jeszcze ktoś, kto się tym więcej zajmował pomoże bardziej, na tyle mojej styczności z takimi fotami nic więcej nie wymyśliłem.
Spróbuj takiej metody może zadziała.
Rozłóż bransoletkę najlepiej jak potrafisz i pompuj balon dociskając go do podłoża, powinien rozepchnąć bransoletkę na boki, dając idealny okrąg i rozciągając ogniwa do krawędzi. Jakby coś było do poprawiania to igłą a na końcu PS.
Rozłóż bransoletkę najlepiej jak potrafisz i pompuj balon dociskając go do podłoża, powinien rozepchnąć bransoletkę na boki, dając idealny okrąg i rozciągając ogniwa do krawędzi. Jakby coś było do poprawiania to igłą a na końcu PS.
No właśnie, foto produktowe to zawsze miliony patentów, zawsze można się dowiedzieć czegoś nowego ;-) dzięki, na pewno się przyda ;-)
No właśnie, foto produktowe to zawsze miliony patentów, zawsze można się dowiedzieć czegoś nowego ;-) dzięki, na pewno się przyda ;-)
Daj znać czy zadziała, jak nie to będziemy kombinować dalej:)
Kuba ale stosowałeś taką metodę? Albo ktoś stosował? Czy tylko hipoteza?
Pozdro
Wiesiek
Ja bym chyba wziął długi wąski pasek tworzywa sztucznego, uformował z niego koło o odpowiedniej szerokości, bez zaklejania. Czyli minimalnie mniejsze od oczekiwanej średnicy. Pasek powinien być chyba ze dwa razy dłuższy od obwodu tak aby koło (no właściwie pobocznica walca) miała podwójną ściankę. Teraz minimalnie bym rozszerzał obwód aby rozepchnąć ciut ogniwka. Po zmniejszeniu obwodu bym spróbował wyciągnąć. To jest krytyczny moment.
Czy zadziała nie mam pojęcia bo nigdy nie miałem takiego tematu.
Pozdro
Wiesiek
Hey Wiesiu bardzo miło cie widzieć.
Tak robiłem tak z koralikami, ale Twój patent myślę że lepiej się sprawdzi w przypadku tak cienkiego przedmiotu. Może nawet koloratka będzie dobrym wyborem:)
50671
marekawo
16-04-2021, 11:52
Tak jak wyżej, to jest grafika. Kiedyś moja znajoma pracowała w firmie co takie błyskotki, grawery itd. projektowała. Nie dasz rady ułożyć tak równo bransoletki w dodatku z zawieszkami, zapinką. Te zawieszki wychodzą poza obrys łańcuszka.
Tak jak wyżej, to jest grafika. Kiedyś moja znajoma pracowała w firmie co takie błyskotki, grawery itd. projektowała. Nie dasz rady ułożyć tak równo bransoletki w dodatku z zawieszkami, zapinką. Te zawieszki wychodzą poza obrys łańcuszka.
Założysz się, że dam??? :)
Kwestia kwoty, nie takie rzeczy ludzie robią! Poza tym temat jest o tym jak zrobić fotografię a nie czy referencyjny jest render.
Pozdro
Wiesiek
A gdyby stół był wypukły i miał postać sfery o odpowiednim promieniu? Później można by to chyba dość łatwo skorygować w PS. Inny pomysł to przygotowanie stożka.
Myślę jednak że żadna metoda nie pozwoli na samoczynne tak równe ułożenie oczek łańcuszka, który będzie miał tendencję do skręcania.
A tu coś znalezione w necie
https://www.jewelryshoot.com/jewelry-photography/props
50821
Ja bym poszedł na skróty i wziął kartkę/ kartonik. Zawinąć w rulon mniejszej średnicy. Włożyć do wewnątrz bransoletki i rozwijać do średnicy tej bransoletki :)