Zobacz pełną wersję : kłopot z digimate III
wegejazz
02-07-2007, 22:40
Witam!
Dziś otrzymałem paczkę z twardym dyskiem samsunga oraz digimate III. Niestety mam z nim kłopot, po podłączeniu urządzenia do komputera, digimate jest wykrywany przez system i na tym koniec. Obecny jest komunikat, wykryto nowy sprzęt (urządzenie zewnętrzne), jednak dalej nic się nie dzieje. Jak kliknę na mój komputer nie ma go obecnego, tak samo w narzędziach administracyjnych panelu sterowania. Jak włączę urządzenie to jest obecny na symbolu dysku czerwony krzyżyk czyli wg. instrukcji jest coś nie tak z partycją. Próbowałem to na innym komputerze sytuacja jest niestety analogiczna. Przepraszam jeśli piszę trochę chaotycznie, będę wdzięczny za wszelka pomoc, w sobotę mam ślub (swój) więc urządzenie jest potrzebne.
musisz sformatowac dysk samsunga - w FAT32. będzie kłopot by to zrobić normalnie z Windowsa. Ja mogłem dopiero korzystając z programu Partition Magic. Możesz go tez formatować inaczej - nie włozonego w digimate, a podpiętego do kompa za pomocą przejściówki - wtedy Windows da radę.
wegejazz
02-07-2007, 22:54
partition magic mam, tylko windows nie widzi tego dysku, o przejściówkach czytałem i jak nie da rady inaczej pewnie się tym zainteresuję
O ile dobrze pamietam to u mnie było tak: Windows nie widział dysku, a odpalony Partition Magic - widział i pozwolił go sformatować.
wegejazz
02-07-2007, 23:39
odpaliłem program włączyłem urządzenie i nic..
no to musisz jednak go formatować wyciągniętego z digimate. Są takie przejścówki - możesz go wtedy podpiąć do dużego kompa
wegejazz
03-07-2007, 00:40
co najciekawsze w menadżerze urządzeń jest obecny szczegóły poniżej
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img514.imageshack.us/img514/4126/clipboard01bb6.jpg)
A próbowałeś tak: Panel sterowania>Narzędzia administracyjne>Zarządzanie komputerem>Zarządzanie dyskami, potem wybierasz Digimate i utwórz dysk logiczny - pamiętaj, że FAT 32 jest<=32GB. Po utworzeniu partuji formacik każdej i voila!
Był jeszcze problem z Digimate i płyta główną opartą na chipsecie nVidia.
Z tego co widze to możesz mieć taki problem.
Nie wiem tylko czy to był problem Digimate czy dysków w nim.
Było o tym dużo na forum.
wegejazz
03-07-2007, 08:35
filek dysku nie widać wcale w systemie..
spróbuj jeszcze (o ile tego nie robiłeś) powachlować portami USB - u mnie np. Chodzi tylko na jednym, w laptopie zresztą też. Niby znajduje urządzenie, ale dalej go nie widać.
wegejazz
03-07-2007, 10:29
porty zamieniałem bez efektu, jadę kupić przejściówkę mam nadzieję, że to tylko to..
pamiętaj, że FAT 32 jest<=32GB. Po utworzeniu partuji formacik każdej i voila!
e, wcale nie. Ja mam 1 partycję 80 GB
wegejazz
03-07-2007, 14:52
kupiłem przejściówkę http://mcs.pc.pl/produkt1233.html coś takiego podłączyłem i nic.. nie wiem co się dzieje, tak jak w digimate słychać było, że dysk pracuje tak tu nic.. podłączenie na obrazku poniżej
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img178.imageshack.us/img178/7205/dsc3237xz5.jpg)
proszę jak ktoś trochę zna się na tym o pomoc na forum albo na GG 8437163
PS w przejściówce był komplet drucików, na taśmie w każdym miejscu na środku jednego rzędu było puste miejsce więc odgiąłem ten drucik coby pasowało
Podłączyłem jeszcze raz do digimate, teraz to działa jako czytnik kart pamięci po włożeniu kartu ładnie można skopiować fotki, ale nie świeci się już ikonka dysku, nie chcę czytnika kart tylko dysk, nie mam już siły..
musisz mieć prawidłowo dysk pokazany jako seconadary czy primary - nie wiem czy twój bios i dysk sam to załatwi, czy musisz miec zworki by odpowiednio ustawic dysk.
Zasilanie takiego dysku chyba nie leci osobno, tylko jest na tej szynie o ile dobrze pamietam.
Musisz pogadać z biegłymi w kompach, a to juz nie ja.
e, wcale nie. Ja mam 1 partycję 80 GB
Ja próbowałem tak zrobić, nawet 2x60 i kupa - ciągle się chrzaniło. Poszedłem za radą spredawcy i teraz jest cacy.
Prawdopodobną przyczyną, iż DM jest niewidoczny przez komputer - to sterownik USB oparty o chipset nVidia. Ten sam objaw jest np. z płytami Asusa. Mam to samo na moim kompie stacjonarnym. Po podłączeniu do noteeboka - wszysko pracuje poprawnie (sterownik USB oparty o chipset Intela). Najlepsze rozwiązanie - to zastosowanie oddzielnej karty z wejściami USB opartymi o inny sterownik. Bedę to ćwiczył w sobote lub niedziele jeśli czas pozwoli.
pjolofoto
04-07-2007, 22:31
Mialem podobny problem ,wyswietlalo mi "nieznane urzodzenie" i nie dalo sie otworzyc.
Jedyny sposob Start-moj komputer i wtedy wyswietla jako dysk zewnetrzny i
mozna dzialac. Otwieram tylko w ten sposob.
wegejazz
05-07-2007, 08:02
wist dzięki za info, ale próbowałem na innym komputerze i jest to samo...
Prorok78
05-07-2007, 19:37
A próbowałeś tak: Panel sterowania>Narzędzia administracyjne>Zarządzanie komputerem>Zarządzanie dyskami, potem wybierasz Digimate i utwórz dysk logiczny - pamiętaj, że FAT 32 jest<=32GB. Po utworzeniu partuji formacik każdej i voila!
a nie prawda !!!!! nazwa '32' odnosi sie do 32 bitowego adresowania sektorow dysku a wiec pojedyncza partycja moze miec w fat32 max 2048 Gb!!! proponuje poczytac a nie robic ludziom wode z mozgu.... tym bardziej ze juz gdzies sie takie info przewijalo na forum przy okazji rozmow o data bankach i bylo dementowane.
digimate ma udokumentowane problemy wylacznie z chipsetem via i to nie ze wszystkimi - z innymi powinno smigac.
a tak wogole to jesli dysk jest 'swierzynka' to moze warto by go bylo zamontowac w menagerze urzadzen ?? (moj komputer, zarzadzanie, zarzadzanie dyskami) bo bez tego nie bedzie widziany w systemie normalnie... tam od razu mozesz utworzyc i sformatowac partycje (i teraz zalezy - jesli masz xp sp2 to nie da rady a jesli wczesniejsze to sie da - niestety xp sp2 pozwala na format wylacznie do ntfs a ten nie jest widziany przez digimate)...
wegejazz
05-07-2007, 21:58
dzięki za wszystkie odpowiedzi :) Dziś zaniosłem dysk do zrobienia w serwisie. Mają zrobić FAT32 jedną partycję i koniec. Jak pisałem wcześniej menadżer urządzeń nie widzi tego dysku (mam XP sp2), ciekawe, że na dole "bezpieczne usuwanie sprzętu" widzi trzy wejścia (CF, SD i coś tam jeszcze) + dysk. Mam nadzieję, że to tylko dysk a nie coś innego.. (w sobotę ślub, żegnaj kawalerskie życie) :mrgreen:
(w sobotę ślub, żegnaj kawalerskie życie) :mrgreen:
Przede wszystkim gratulacje :-) Przy okazji zaś - dostałem właśnie przesyłkę z Digimate III High Speed z dyskiem Samsunga 120GB. Wszystko działa OK, XP widzi databank jako 3 dyski. Kopiowanie 1GB danych zajmuje ok. 1 minuty. Formatuję dysk programem FAT32FORMAT (freeware) jest szybki i skuteczny. Mam 1 partycję. Jak narazie jestem pod dużym wrażeniem tego urządzenia.
kacperek
07-07-2007, 17:14
Przy okazji zaś - dostałem właśnie przesyłkę z Digimate III High Speed z dyskiem Samsunga 120GB
Gdzie kupowałeś?
Gdzie kupowałeś?
Nie chciałbym być posądzony o kryptoreklamę, więc wysyłam Ci namiar na PM :)
...XP widzi databank jako 3 dyski. ....
Formatuję dysk programem FAT32FORMAT (freeware) jest szybki i skuteczny. Mam 1 partycję. ...
XP widzi 1 dysk (skoro 1 partycja), ta reszta co XP widzi to gniazda kart pamięci.
XP widzi 1 dysk (skoro 1 partycja), ta reszta co XP widzi to gniazda kart pamięci.
Dokładnie tak Jacku, zbytnio uprościłem...:)