PDA

Zobacz pełną wersję : lampa błyskowa led - sterowana przez stopkę

marsosno
06-04-2021, 13:15
Nie znalazłem na forum takiego tematu .

Amatorsko pstrykam fotki. W pomieszczeniach z lampą błyskową nieciekawie wychodzi. problem z odbiciem itd Poza tym w kościele nie wypada...

Mam YN0906 II z nakładanymi szybkami. Niestety za słaba. Mam też większą ale nie ma wyzwalania na stopce bo jest typowo do filmowania.
Możecie mi poradzić czy są takie lampy. Jak sobie radzicie z problemem?
czasami daje duże iso ale wtedy ziarno straszne wychodzi.

Bo głupio robić fotki i świecić lampą po oczach jak do filmowania...

Najczęściej biorę D810 i obk Tamron 35-125 2.8-4 czasami Tamron 90 2.8.
Dodatkowo d7200 z lampą normalnego 18-300 3.5-5.6. Jak potrzeba Sigmę 10-20 ale jest ciemna trochę.

4hunter
06-04-2021, 15:04
Po pierwsze to trzeba się nauczyć robić zdjęcia z lampa wtedy wychodzą ********** :) po drugie mając D810 nigdy w życiu nie użyłem lampy błyskowej w kościele, po trzecie używałem ring light czyli taki hula hop z ledami :d czy wg Ciebie to też głupio wygląda? Albo Gary fong na lampie błyskowej? [emoji28] Ty masz robić zdjęcia a nie zastanawiać się co głupio wygląda

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

LeonardZelig
06-04-2021, 15:08
Możecie mi poradzić czy są takie lampy. Jak sobie radzicie z problemem?
czasami daje duże iso ale wtedy ziarno straszne wychodzi.

Pokaż przykład zdjęć, które nie wyszły Ci z lampą błyskową (najlepiej z parametrami). Co jak co, ale w Nikonie TTL działa całkiem dobrze, a w razie czego jest przecież tryb manualny. Do tego D810, czy D7200 pozwalają na użycie dość wysokich wartości ISO.

marsosno
06-04-2021, 20:13
Trochę namieszałem bo poruszyłem dwa tematy.

Bez lampy w dzień wychodzą ok. Na tym zestawie co pisałem. Gorzej jest wieczorem bo światła w kościele tak sobie doświetlają i przy ruchu zdjęcia są zamazane. Po ostatniej porażce dałem iso 8000 i jest ok. Pod warunkiem że nie wycinam .

W mniejszych pomieszczeniach używam lampę YN0906 II. Ładnie doświetla ale znowu tło mam ciemne.

Teraz z lampą na wysokim suficie nie mam jak odbić i w sumie pierwszy plan jest prześwietlony w tym osoby a dalej jest kiepsko. Jak zbliżę to znowu przeszkody dają mi odbicie. Bliżej lampa pod kątem i odbłyśnik wysuwam. Jak jest dalej to lampa na wprost. model YN685.
MASAKRA jak mam ministranta na biało albo księdza w białym ornacie.

- - - - kolejny post - - - - - -

fotki jedna z lampą druga bez
50480
50481

jeszcze takie
50482

OjTam
06-04-2021, 20:13
1/400? Po co?

marsosno
06-04-2021, 20:19
ustawiam tylko przysłonę , reszta idzie z automatu.

50483 poprawka

LeonardZelig
06-04-2021, 20:22
Masz lampę błyskową mocowaną na sanki aparatu? BTW Co to znaczy, że w kościele nie wypada błyskać? Robisz zdjęcia bez zgody?

marsosno
06-04-2021, 20:33
może te 50484 50485

Mam zgodę proboszcza bo te fotki umieszczam na stronie parafialnej. Przypadkiem po wikarym taką fuchę dostałem - tymczasowo :-)

tak lampa normalnie w gnieździe.

Jestem osobą religijna i denerwuje mnie jak ktoś lata po kościele i na dodatek błyska lampą. Dlatego staram się robić fotki dyskretnie. Poza tym szkoda malowideł jednak ponad 100 lat mają.
Dlatego też pomysł lampy led ale z wyzwalaniem z aparatu. Nie zniszczę malowideł i mogę ustawić lekkie doświetlenie z błyskiem ( chyba )

Jacek_Z
07-04-2021, 00:01
ustawiam tylko przysłonę , reszta idzie z automatu.
To duży błąd. Obcinasz światło zastane. Lampa przechodzi w HSS i staje się słaba. Same wady.
Pracuj w M, czas powiedzmy 1/60 (zalezy od ogniskowej), ISO jakie akceptujesz. Np 1600. Wtedy lampa będzie błyskała słabo, będzie dużo światła zastanego.
Nie wiem czy ta lampa ma tryb TTL BL, jeśli nie to wprowadź sam korekcję lampy na minus.

marsosno
07-04-2021, 07:19
Dziękuję za wyjaśnienia.

parametry lampy:
Liczba przewodnia 60 GN (ISO 100 / 200 mm)
HSS High Speed Sync, synchronizacja z krótkimi czasami migawki do 1/8000 s
Tryby pracy: automatyczny ETTL / M / Multi
Obsługa błysków na pierwszą i drugą kurtynę
Kompensacja i bracketing błysku w krokach 1/3 EV (±3 działki)
Manualne ustawianie mocy w zakresie 1/128 – 1/1 (z dokładnością do 1/3 EV)
Automatyczny i manualny zoom w zakresie ogniskowych 20 – 200 mm

Jak wcześniej używałem prostszy model lampy to ręcznie zmniejszałem moc - w tej lampie uznałem że skoro taki automat i do tego d810 to uznałem że sam się ustawi.

Lepsze zdjęcia wychodzą jak robiłem próby z lampą led bo koryguje moc i kolor. Niestety świeci na stałe...

chyba ta lampa ma hss tylko jak to włączyć :-(
https://sklep.medikon.pl/blog/hss-blysk-high-speed-sync-test-praktyczny

PM.M
07-04-2021, 07:38
Tu gdzieś jest jakiś błąd warsztatowy. ISO 8000 to chyba potrzebne w Wielką Sobotę na początek liturgii, a wtedy zepsujesz nastrój. Ogólnie to chyba masz za ciemne szkła, przydałoby się coś ze światłem 1.8.

Przepraszam za wcinanie się autorowi zdjęciami, ale to wątek sprzętowy. Tu znalazłem jakieś zdjęcia z dość zaciemnionego kościoła i tak jest: ISO 2500, 1/60 s f/2,250495

marsosno
07-04-2021, 07:49
No też sprzętu nakupowałem ale chyba smykałki do fotografii nie mam :-(
Planowałem fotografie zwierząt ale okazało sie że to trzeba na czatowni siedzieć żeby coś dobrego złapać. Z daleka to raczej kiepska jakość. Poza tym czasu nie mam. Teraz trochę sprzęt odżył bo imprezki w parafii pstrykam.
Przez tą pandemię niewiele jest wyjazdów turystycznych to i pstrykać nie ma gdzie...

Wiem ż stałka z jasnym światłem jest lepsza ale ceny z kosmosu no i biegać trzeba. Ze zmienną ogniskową jest wygodniej. jak kupowałem obiektywy to wydawało mi sie że 2,8 jest jasny ale teraz widzę że za mało...
Tylko przy 1,2-1,8 to tło będzie strasznie rozmyte.

Gaduła no i jest tu problem bo ostrość kiepska :-(

LeonardZelig
07-04-2021, 07:51
Raczej wyłączyć. Chodzi o to, żeby lampa nie pracowała w trybie HSS, tylko zwykłej synchronizacji z czasami z zakresu 1/60-1/250 s (który ustawiasz w aparacie). Twój aparat zapewne pomyślał, że skoro go kupiłeś, to potrafisz też ustawić ;) Rzuć okiem na poradniki dotyczące fotografowania z lampą błyskową, sprawdź jej działanie i ciesz się efektem.

PM.M
07-04-2021, 07:56
Dodajmy że dla D7200 i dla D810 czas synchronizacji wynosi 1/250 s. Krótszych nie należy używać.

Ligo
07-04-2021, 08:08
No też sprzętu nakupowałem ale chyba smykałki do fotografii nie mam :-(
Tu nie chodzi o smykałkę, tylko jak się pozna podstawowe zależności, to wszystko stanie się proste. Przy pracy z lampą należy poznać następny zestaw zależności, ale to też jest proste.

Chodzi o to, żeby lampa nie pracowała w trybie HSS, tylko zwykłej synchronizacji z czasami z zakresu 1/60-1/250 s (który ustawiasz w aparacie)
Nie ma takiego zakresu.

Dodajmy że dla D7200 i dla D810 czas synchronizacji wynosi 1/250 s. Krótszych nie należy używać.
Nie należy, ale można. Jeśli się wie, dlaczego i po co.:-)

PM.M
07-04-2021, 08:13
Nie należy, ale można. Jeśli się wie, dlaczego i po co.:-)
W Zenicie dzięki temu można było naświetlić pół (na 1/60 s) czy ćwierć (na 1/125 s) zdjęcia :-)

Ligo
07-04-2021, 08:19
Najczęściej przy czasach krótszych, jak synchro lampa przechodzi w tryb HSS, więc też jakieś tam zdjęcie będzie.

Jacek_Z
07-04-2021, 09:58
Nie wchodźcie w sprawy jakiegoś "specyficznego" używania lamp, autor ma kłopoty z podstawami.
Temat jest obszerny, są poradniki w sieci:
http://foto.jasiu.pl/
https://niezleaparaty.pl/lampa-blyskowa-w-5-minut-jak-uzywac/

marsosno - poczytaj to co podlinkowałem. Obiektywy 2.8 są wystarczająco jasne by móc pracować w kościelnych wnętrzach. Wielu fotografów lubi zoomy do reportażu i 2.8 jest normą.

marsosno
07-04-2021, 10:15
Jacek-z Dzięki za linki. Ja niestety jestem amatorem od 30 lat :twisted: Za mało robię zdjęć a jeśli jest tego więcej , to ich nie analizuje.
Zraziłem się że mimo kupienia w pewnym okresie czasu lepszego sprzętu nie ma dobrej ostrości. Z czasem doszedłem ze teraz to sie robi na komputerach.

Muszę się nauczyć obsługi jakiegoś programu i pstrykać w rawkach ale jakoś ... mi to nie idzie. Kiedyś próbowałem ale tam jest za dużo przestawiania bo automatycznie nic sięnie zrobi :-(

Jacek_Z
07-04-2021, 11:04
RAW nie załatwi pewnych spraw. Po pstryknięciu zdjęcia jest za późno by zmienić czas czy ISO. Czytaj to co w linkach.

markB
07-04-2021, 12:28

Lampę do Canona (E-TTL) zakładasz na puszkę Nikonowską?

marsosno
07-04-2021, 13:16
Źle wkleiłem - poprawka
Cechy
Zoom Auto/Manualny - zoom w zakresie od 20 do 200mm
Liczba przewodnia - 60 (przy 200mm flash zoom i ISO100)
Synchronizacja błysku na pierwszą i drugą kurtynę
Obsługa bezprzewodowych grup i kanałów
Kompensacja i bracketing błysku w krokach 1/3 EV (±3 działki)
Ruchoma głowica 3D - regulacja w pionie i poziomie
Tryb pracy: automatyczny - iTTL, M, Multi
**NOWOŚĆ!** Wbudowany odbiornik YN-622N, YN-622N-TX, YN-560IV, YN-560TX i RF-605, RF-603II, RF-603,
Spersonalizowane ustawienia
Automatyczny zapis ustawień
Automatyczna ochrona przed przegrzaniem
Dioda wspomagania AF
Wmontowany dyfuzor i odbłyśnik
Gniazdo zasilania HV do podłączenia zewnętrznej baterii
Gniazdo PC
Metalowa stopką z szybką blokadą

Jacek_Z
07-04-2021, 17:22
Dziękuję za wyjaśnienia.

parametry lampy:
Liczba przewodnia 60 GN (ISO 100 / 200 mm)
HSS High Speed Sync, synchronizacja z krótkimi czasami migawki do 1/8000 s
Trybu HSS sie używa jak jest bardzo dużo światła i migawka musi pracować na krótkich czasach.
W kościele jest bardzo mało światła. Co ty dociekasz co z HSS? Zapomnij o nim.
Widzę, ze zamiast przeczytać poradnik i zrozumieć chcesz sprawę załatwić odpowiednim sprzętem. Tak się nie da. Sprzęt sie konfiguruje (jaki tryb automatyki czy manual itd) do pracy w konkretnej sytuacji. To robi fotograf.

Źle wkleiłem - poprawka
Cechy
Zoom Auto/Manualny - zoom w zakresie od 20 do 200mm
Liczba przewodnia - 60 (przy 200mm flash zoom i ISO100)
Synchronizacja błysku na pierwszą i drugą kurtynę
Ale co ty tu wkleiłeś??? Parametry jakiej lampy?
Patrzę, że to co masz to panel LED https://notopstryk.pl/pl/p/YONGNUO-Lampa-diodowa-LED-YN0906-II/7043
To masz???
Tym to możesz w mieszkaniu z bliska podziałać, a nie robić śluby.

markB
07-04-2021, 18:00
OP ma jeszcze YN685 (post #4), tylko pierwotnie parametry podał dla wersji do Canona. Rzecz jasna - zupełnie niepotrzebnie używa trybu HSS, wystarczy jak ograniczy najkrótszy czas do 1/250 s i użyje i-TTL i ewentualnie zadziała z kompensacją błysku, bo ta lampa chyba nie ma trybu i-TTL BL

marsosno
07-04-2021, 20:28
Masz rację że sprzętu nakupowałem. W dobrych warunkach świetlnych zdjęcia wychodzą ostre jak żyletka a dzieki pełnej klatce mogę zbliżać i kadrować do woli. Niestety przy słabym lub nierównym doświetleniu jakoś mi nie idzie. Głównie to wina tego że mimo ponad 30 lat z aparatem, nie jestem fotografem. Jakoś mało pstrykam i w różnych skrajnie warunkach to i nie pamiętam co jak :-(