PDA

Zobacz pełną wersję : Kolor czcionki WORD

manfred
31-03-2021, 10:43
Jak ustawić aby po skopiowaniu tekstu z jednego dokumentu w word w kolorze czcionki czarny wkleić do innego dokumentu i żeby za każdym razem tekrt wklejony miał kolor czcionki niebieski?

Kojocisko
31-03-2021, 12:33
Musisz wklejać jako tekst w miejsce sformatowane z niebieskim kolorem czcionki.

manfred
31-03-2021, 12:50
DZIĘKI to się tak nie da bo wklajam w różne miejsca i nie chce mi się ich przed tem formatować.

2pompony
31-03-2021, 13:19
Jeśłi chodzi tylko o jeden kolor, to nie ma większego problemu: najpierw wklejaj jak popadnie, a potem zaznacz wszystko i zadaj jeden kolor na całość tekstu.

Gorzej, jak masz tekst wielokolorowy, i tylko wklejone fragmenty chcesz niebieskie - wtedy powyższy sposób odpada. Jeśłi robisz to często, ja bym sobie zrobił osobny styl wyłącznie z żądanym kolorem, ustawił do niego jakiś skrót klawiszowy - zawsze to przyspiesza formatowanie.

A w ogóle ustawiałeś preferencje wklejania? W wordzie jest tego trochę (pewnie różnie w zależności od wersji) - można ustawić tak, żeby zachowywał albo formatowanie źródła, albo scalał formatowanie pejstowanego textu z formatowaniem lokalnym.

manfred
31-03-2021, 13:29
Wklejanie na kolorowo pomaga oddzielić tekst który jest na stałe od wklejonego. Niestety sprawdzałem pod względem scalania i nie ma tam aby po wklejeniu był rządany kolor wybrany z górnego zasobnika. No cóż walczę normalnie i zostaje mi tylko chyba pochylony tekst jako inny rodzaj czcionki

lukasz_kk
31-03-2021, 15:09
Ogarniasz trochę makra?

W deweloperze VBA w docelowym dokumencie (otwiera się skrótem ALT+F11) w drzewku po lewej powinieneś widzieć swój dokument Project (nazwa Tdokumentu Word), rozwiń Microsoft Word Objects i kliknij dwa razy w ThisDocument. Otworzy się okienko, w które wklej poniższy kod:

Sub wklej_na_niebiesko()

Dim rngFrom, rngTo 'zadeklarowanie zmiennych okreslajacych poczatek i koniec wklejonego tekstu

rngFrom = Selection.Start 'okreslenie miejsca, w ktorym bedzie poczatek wklejanego tekstu

Selection.PasteAndFormat (wdFormatPlainText) 'wklejanie tekstu ze schowka jako tekst

rngTo = Selection.End 'okreslenie miejsca, w ktorym konczy sie wklejony tekst

ActiveDocument.Range(rngFrom, rngTo).Select 'zaznaczenie wklejonego tekstu

Selection.Font.ColorIndex = wdBlue 'zmiana koloru czcionki zaznaczonego (czyli wklejonego) tekstu

Selection.EndOf 'ustawienie kursora na koncu wklejonego tekstu

End Sub

Zamknij dewelopera VBA i zapisz dokument.

Następnie kliknij prawym przyciskiem myszy w lewym, górnym rogu okna Word (tam gdzie są ikony od cofania, zapisywania itp.) i wybierz Dostosuj pasek narzędzi Szybki dostęp...

Rozwiń listę Wybierz polecenia z: (u góry, mniej więcej w 1/3 szerokości okna) i wybierz Makra. Powinno się pojawić coś w stylu Project.ThisDocument.wklej_na_niebiesko. Kliknij w to dwa razy i zamknij okno przyciskiem OK. Na tym pasku powinna pojawić Ci się ikonka uruchamiająca to makro, czyli wklejenie bieżącej wartości schowka, w niebieskim kolorze, w miejscu gdzie masz aktywnie ustawiony kursor. Być może da się do tego przypisać jakiś skrót klawiszowy, żeby nie trzeba było ciągle na ten przycisk najeżdżać kursorem i klikać, ale nie wiem w jaki sposób :D

Jest jedna wada tego rozwiązania - jak będziesz chciał taki sposób wklejania wykorzystać w wielu dokumentach, to trzeba będzie powyższe makro wkleić w deweloperze VBA w każdym z tych dokumentów. Przycisk Ci już zostanie na pasku Szybki dostęp na stałe, ale jak nie dodasz makra do dokumentu, to kliknięcie go da tylko i wyłącznie komunikat o błędzie.

W Excelu da się takie makro zapisać w osobnym pliku gdzieś w komputerze i dodać do Excela jako dodatek, w związku z czym będzie takie makro działało zawsze, ale w Word, ponownie, nie wiem czy tak można :) Może jest jakiś lepszy spec ode mnie tej kwestii i coś doradzi.

manfred
31-03-2021, 15:43
Dzięki biorę się za testowanie ale widzę że jestem z wordem w powijakach ;-)

markB
31-03-2021, 17:37
Jak ustawić aby po skopiowaniu tekstu z jednego dokumentu w word w kolorze czcionki czarny wkleić do innego dokumentu i żeby za każdym razem tekrt wklejony miał kolor czcionki niebieski?

Nie wiem którą wersję Worda masz. W wersji 2016 robi się tak:

W miejscu, w którym chcesz wkleić naciskasz na prawy przycisk myszy, pojawiają się dwa okienka. Na górnym zaznaczasz kolor czcionki (np. niebieski), a na dolnym w opcjach wklejania używasz drugiej opcji (scal formatowanie) lub ostatniej. U mnie to działa.

manfred
31-03-2021, 18:00
Tylko ja potrzebuje szybciej to robić. Kopiuje dane człowieka i przenoszę na drugi dokument czyli szybkie zaznaczenie cktr c i v . Chyba jednak odpuszcze to kolorowanie bo za dużo mi zajmuje czasu.

TOP67
31-03-2021, 18:15
Pokoloruj po prostu kopię całego dokumentu źródłowego na niebiesko i wtedy przeklejaj

manfred
31-03-2021, 18:31
Masakra :-) Pan dziś wygrywa główną nagrodę. Oczywiście że jest to najlepsze rozwiązanie :-)

markB
31-03-2021, 19:33
Tylko ja potrzebuje szybciej to robić. Kopiuje dane człowieka i przenoszę na drugi dokument czyli szybkie zaznaczenie cktr c i v . Chyba jednak odpuszcze to kolorowanie bo za dużo mi zajmuje czasu.

Nie bardzo rozumiem, to co napisałem wyżej trwa jakieś trzy do pięciu sekund.

manfred
31-03-2021, 21:00
Wiem ale takich wklejek mam pond pięćset.