Zobacz pełną wersję : Kolor czcionki WORD
Jak ustawić aby po skopiowaniu tekstu z jednego dokumentu w word w kolorze czcionki czarny wkleić do innego dokumentu i żeby za każdym razem tekrt wklejony miał kolor czcionki niebieski?
Kojocisko
31-03-2021, 12:33
Musisz wklejać jako tekst w miejsce sformatowane z niebieskim kolorem czcionki.
DZIĘKI to się tak nie da bo wklajam w różne miejsca i nie chce mi się ich przed tem formatować.
2pompony
31-03-2021, 13:19
Jeśłi chodzi tylko o jeden kolor, to nie ma większego problemu: najpierw wklejaj jak popadnie, a potem zaznacz wszystko i zadaj jeden kolor na całość tekstu.
Gorzej, jak masz tekst wielokolorowy, i tylko wklejone fragmenty chcesz niebieskie - wtedy powyższy sposób odpada. Jeśłi robisz to często, ja bym sobie zrobił osobny styl wyłącznie z żądanym kolorem, ustawił do niego jakiś skrót klawiszowy - zawsze to przyspiesza formatowanie.
A w ogóle ustawiałeś preferencje wklejania? W wordzie jest tego trochę (pewnie różnie w zależności od wersji) - można ustawić tak, żeby zachowywał albo formatowanie źródła, albo scalał formatowanie pejstowanego textu z formatowaniem lokalnym.
Wklejanie na kolorowo pomaga oddzielić tekst który jest na stałe od wklejonego. Niestety sprawdzałem pod względem scalania i nie ma tam aby po wklejeniu był rządany kolor wybrany z górnego zasobnika. No cóż walczę normalnie i zostaje mi tylko chyba pochylony tekst jako inny rodzaj czcionki
lukasz_kk
31-03-2021, 15:09
Ogarniasz trochę makra?
W deweloperze VBA w docelowym dokumencie (otwiera się skrótem ALT+F11) w drzewku po lewej powinieneś widzieć swój dokument Project (nazwa Tdokumentu Word), rozwiń Microsoft Word Objects i kliknij dwa razy w ThisDocument. Otworzy się okienko, w które wklej poniższy kod:
Sub wklej_na_niebiesko()
Dim rngFrom, rngTo 'zadeklarowanie zmiennych okreslajacych poczatek i koniec wklejonego tekstu
rngFrom = Selection.Start 'okreslenie miejsca, w ktorym bedzie poczatek wklejanego tekstu
Selection.PasteAndFormat (wdFormatPlainText) 'wklejanie tekstu ze schowka jako tekst
rngTo = Selection.End 'okreslenie miejsca, w ktorym konczy sie wklejony tekst
ActiveDocument.Range(rngFrom, rngTo).Select 'zaznaczenie wklejonego tekstu
Selection.Font.ColorIndex = wdBlue 'zmiana koloru czcionki zaznaczonego (czyli wklejonego) tekstu
Selection.EndOf 'ustawienie kursora na koncu wklejonego tekstu
End Sub
Zamknij dewelopera VBA i zapisz dokument.
Następnie kliknij prawym przyciskiem myszy w lewym, górnym rogu okna Word (tam gdzie są ikony od cofania, zapisywania itp.) i wybierz Dostosuj pasek narzędzi Szybki dostęp...
Rozwiń listę Wybierz polecenia z: (u góry, mniej więcej w 1/3 szerokości okna) i wybierz Makra. Powinno się pojawić coś w stylu Project.ThisDocument.wklej_na_niebiesko. Kliknij w to dwa razy i zamknij okno przyciskiem OK. Na tym pasku powinna pojawić Ci się ikonka uruchamiająca to makro, czyli wklejenie bieżącej wartości schowka, w niebieskim kolorze, w miejscu gdzie masz aktywnie ustawiony kursor. Być może da się do tego przypisać jakiś skrót klawiszowy, żeby nie trzeba było ciągle na ten przycisk najeżdżać kursorem i klikać, ale nie wiem w jaki sposób :D
Jest jedna wada tego rozwiązania - jak będziesz chciał taki sposób wklejania wykorzystać w wielu dokumentach, to trzeba będzie powyższe makro wkleić w deweloperze VBA w każdym z tych dokumentów. Przycisk Ci już zostanie na pasku Szybki dostęp na stałe, ale jak nie dodasz makra do dokumentu, to kliknięcie go da tylko i wyłącznie komunikat o błędzie.
W Excelu da się takie makro zapisać w osobnym pliku gdzieś w komputerze i dodać do Excela jako dodatek, w związku z czym będzie takie makro działało zawsze, ale w Word, ponownie, nie wiem czy tak można :) Może jest jakiś lepszy spec ode mnie tej kwestii i coś doradzi.
Dzięki biorę się za testowanie ale widzę że jestem z wordem w powijakach ;-)
Jak ustawić aby po skopiowaniu tekstu z jednego dokumentu w word w kolorze czcionki czarny wkleić do innego dokumentu i żeby za każdym razem tekrt wklejony miał kolor czcionki niebieski?
Nie wiem którą wersję Worda masz. W wersji 2016 robi się tak:
W miejscu, w którym chcesz wkleić naciskasz na prawy przycisk myszy, pojawiają się dwa okienka. Na górnym zaznaczasz kolor czcionki (np. niebieski), a na dolnym w opcjach wklejania używasz drugiej opcji (scal formatowanie) lub ostatniej. U mnie to działa.
Tylko ja potrzebuje szybciej to robić. Kopiuje dane człowieka i przenoszę na drugi dokument czyli szybkie zaznaczenie cktr c i v . Chyba jednak odpuszcze to kolorowanie bo za dużo mi zajmuje czasu.
Pokoloruj po prostu kopię całego dokumentu źródłowego na niebiesko i wtedy przeklejaj
Masakra :-) Pan dziś wygrywa główną nagrodę. Oczywiście że jest to najlepsze rozwiązanie :-)
Tylko ja potrzebuje szybciej to robić. Kopiuje dane człowieka i przenoszę na drugi dokument czyli szybkie zaznaczenie cktr c i v . Chyba jednak odpuszcze to kolorowanie bo za dużo mi zajmuje czasu.
Nie bardzo rozumiem, to co napisałem wyżej trwa jakieś trzy do pięciu sekund.
Wiem ale takich wklejek mam pond pięćset.