Zobacz pełną wersję : jaki procesor obsługuje D70
witam
jak w tmacie
ciekawość
tylko
ciekawość
no może jeszcze coś
ale ...
Władca Pixeli
14-10-2005, 05:32
System jest FUJITSU, więc najprawdopodobniej jakiś procesor z dysku twardego :mrgreen:
jak jestes ciekawy, tak bardziej... to polecam grupe na yahoo:
http://groups.yahoo.com/group/nikond70hak/
po rejestracji bedziesz mial dostep do postow... na chwile obecna nic jeszcze nie wymyslili, ale z tego co pamietam to dokladnie opisali jaki procesor sie w nikonie znajduje, co niektorzy bacznie sie juz przygladaja wewnetrznemu oprogramowaniu... ale szczerze watpie zeby ktos sie na cokolwiek zdecydowal, tzn. na taki krok zeby zmienic firmware na jakis przez siebie zmieniony ;)
sensor 23.7 x 15.6 mm CCD Nikon Format DX RGB, 6.24 Mp (6.1 Mp efektywnych)
matówka Typ B BriteView Mark II z polami ustawienia ostrości i pomocniczymi liniami siatki
ale procesor ?? - ni mam pojecia :mrgreen:
... ale szczerze watpie zeby ktos sie na cokolwiek zdecydowal, tzn. na taki krok zeby zmienic firmware na jakis przez siebie zmieniony
Np. w Canonie 300D ludzie nagminnie podmieniali soft aby osiagnac funkcje z 10D ;-) Wiec wydaje mi sie, ze jesli bedzie cos dawal za darmo, chetni sie znajda.
W Total Comanderze wystarczy wcisnąć F3 na pliku B firmware, żeby natknąć się na taki tekst" "Softune REALOS/FR is Realtime OS for FR Family, based on micro-ITRON COPYRIGHT(C) FUJITSU LIMITED 1994-1999". Potem w necie można znaleźć, że "FR Family" to rodzina procesorów risc produkowana przez Fujitsu:
http://www.fujitsu.com/global/services/microelectronics/product/micom/fr/
Pewnie da się dotrzeć do jakiejś listy rozkazów, dokumentacji itd. Jakieś sdk też pewnie gdzieś byłoby do pociągnięcia. Jak ktoś nie ma innych zmartwień... :)
Część A firmare wygląda na przeznaczoną dla jakiegoś innego procka i niestety brak naprowadzających informacji., a analizować kod po wartościach bajtów i próbować w ten sposób dopasować do czegoś konkretnego trochę mi się nie chce :)
Nocturnal-Amnesia
02-08-2009, 03:48
Hmm tak właśnie zaczełem medytować nad firmwarem od d80 i d200. xdelta podała mi że blisko 2/3 zawartości firmwaru d80 i d200 to to samo.. różnica to jakieś 1.3 MB na korzyść d200. Jutro rano jeszcze będę to weryfikował. Ale też widzę elementy struktur microsoftowego FATa. Co prawda jako obraz tego traktować się nie da bo na początku jest albo kod programu (Duży firmware to prawdopodobnie aplikacja, mały to kernel) albo cały system (wtedy mały firmware to by był bootloader, chociaż nei wydaje mi się bo za duży).
Mam 2 pytania:
1) Ktoś się już w to zagłębiał? wiem że d70 ma hacki na firmware, więc napewno da się to zaadoptować do innych body.
2) ktoś ma stare wersje firmwaru np do d40 lub d80. Chodzi mi o kolejne wersje od 0.00 do ostatniej.