Zobacz pełną wersję : Zabawa w RAWki 6/2021 GŁOSOWANIE
Dobry wieczór :)
Przystępujemy do głosowania w 6 edycji zabawy. Mamy 22 prace :)
Głosujemy na maksymalnie 5 (słownie: PIĘĆ!!!) prac, które Wam się spodobają.
Można oczywiście zagłosować na mniej, na jedną, dwie itp...
Bardzo prosiłbym o sumienne podejście do tematu i nie głosowanie na więcej. Głosowanie ma charakter publiczny.
Proszę pamiętać aby nie oddawać głosu na swoją pracę. Głos taki będzie nie ważny (patrz: regulamin).
Autorem zdjęcia jest: krulewik
Uprzejmie proszę krulewik o przesłanie swojego (ewentualnego) wyróżnienia przed końcem głosowania :) Osobiście gorąco zachęcam do wykorzystania tej możliwości. Czy to jako wyróżnienie dodatkowego zdjęcia, czy tez jako "boost" dla swojego faworyta :)
Termin głosowania zakończy się za 3 dni - poniedziałek (22.03.2021)
Numer danego zdjęcia znajduje się NAD nim.
W przypadku remisu nastąpi jednodniowa dogrywka.
Po skończonym głosowaniu proszę o wypowiedzenie się na temat zwycięskich prac.
"Oryginał"
49818
Paczka z pracami znajduje się tu => klik (https://drive.google.com/file/d/1v8RIUFIicJDg_Tz_JyQKETeVu45jyPW7/view?usp=sharing)
Zachęcam do pobrania paczki aby porównać zdjęcia w pełnym rozmiarze.
WASZE PROPOZYCJE
1
49828
2
49827
3
49826
4
49825
5
49824
6
49823
7
49822
8
49821
9
49820
10
49819
11
49838
12
49837
13
49836
14
49835
15
49834
16
49833
17
49832
18
49831
19
49830
20
49829
21
49840
22
49839
Po zakończonym głosowaniu zostanie ujawniona lista autorów wraz z numerami zdjęć.
Jeżeli ktoś się nie zgadza na ujawnienie to proszę o PW z taką informację.
Za chwilę otrzymacie na skrzynkę numer, pod którym znajduje się Wasza praca :)
Zapraszam :-)
.
9: wariacja na temat: Zamiast D5 - smartfon? :lol:
Zagłosowałem byłem. O.
spiritus
19-03-2021, 23:25
No to jak ojtamowski 0 to ja 1... Kto będzie 10?
Dostałem na maila:
Twoja praca ma numer X w głosowaniu. Nie pomyl się i nie zagłosuj na siebie :)
A po chwili:
Nr Y!, przepraszam za pomyłkę :)
:mrgreen:
Kret ślepy, czego się dziwisz? :mrgreen:
spiritus, nie pomyliłeś coś z liczeniem? ;)
Dostałem na maila:
A po chwili:
Oj, no pierwszy raz to robiłem i po prostu wkleiłem co miałem wkleić i nie zmieniłem numerka, dobrze, że popatrzyłem co wysłałem :D
Reszta na moje krecie oko poszła dobrze :D
Cóż, los jest przewrotny :D:D:D
lukasz_kk
19-03-2021, 23:41
Hmm, 22 prace i tylko jedno B&W :) Zanim zagłosuję, muszę obejrzeć prace na komputerze, bo już mi raz ekran telefonu zrobił psikusa :)
Przypominajka od kierownika bardzo spoko, szanuję :D
spiritus
19-03-2021, 23:50
spiritus, nie pomyliłeś coś z liczeniem? ;)
Wszystko jest jak być powinno :D
0 1 10 11 100 101 110 111 itd itp :D
Widzę pewna niekonsekwencję w tym liczeniu [emoji23]
No właśnie, choć zastanawiałem się, czy mnie skleroza nie łapie.
Wszystko jest jak być powinno :D
0 1 10 11 100 101 110 111 itd itp :D
0 to 0, 1 to 1. 2 to 10. Więc jak mogłem 0wy głos oddać? xD
spiritus
20-03-2021, 00:04
Ty cokolwiek widzisz? :twisted:
- - - - kolejny post - - - - - -
Dostałem na maila:
A po chwili:
Rawkowe Służby Informacyjne się rozwijają :D
No właśnie, choć zastanawiałem się, czy mnie skleroza nie łapie.
0 to 0, 1 to 1. 2 to 10. Więc jak mogłem 0wy głos oddać? xD
A bo ja przeczytałem, że byłeś jako "zerowy" głosujący... czyli przed pierwszym jeszcze xD
No tak. Piątek, wieczór.... :lol:
spiritus
20-03-2021, 00:06
Albo krecia slepota xD
No, to na drugą nóżkę ;)
Krecie, pijmy szybko bo się ściemnia xD
A tyle razy było mówione: Nie próbuj tego, czym handlujesz. Do bimbru zza wschodniej granicy też się to odnosi. xD
https://2.bp.blogspot.com/-fiJq5sCwu8c/VrMpdw_Mp4I/AAAAAAAAAmg/43Wyb2w23JY/s1600/krtek-a29ff0b7c20fa3ef5b3e06ea6b91323a.jpg
http://klinikapodagryka.pl/wp-content/uploads/2018/01/krecik-3.jpg
https://www.wykop.pl/cdn/c3201142/comment_QFosF15SweaTzYYozz4mhJXs2VmiIoCO,w400.jpg
https://2.bp.blogspot.com/-fiJq5sCwu8c/VrMpdw_Mp4I/AAAAAAAAAmg/43Wyb2w23JY/s1600/krtek-a29ff0b7c20fa3ef5b3e06ea6b91323a.jpg
http://klinikapodagryka.pl/wp-content/uploads/2018/01/krecik-3.jpg
https://www.wykop.pl/cdn/c3201142/comment_QFosF15SweaTzYYozz4mhJXs2VmiIoCO,w400.jpg
49844 .
I popłynął :D
Nie było już z kim się bawić, to co miałem tak sam stać? :D
49845
Ooooo Panie Krecie, widze, ze będzie się działo :D
https://thumbs.gfycat.com/DismalSadAlpinegoat-poster.jpg
https://www.maminkam.cz/data/imgs/00185l.jpg
Ooooo Panie Krecie, widze, ze będzie się działo :D
https://thumbs.gfycat.com/DismalSadAlpinegoat-poster.jpg
https://www.maminkam.cz/data/imgs/00185l.jpg
Już się zadziało ;)
49847
Zostałeś położnikiem czy tatuśnikiem? :roll:
Zostałeś położnikiem czy tatuśnikiem? :roll:
Ani jedno, ani drugie ? :D
Sam zacząłeś :D
Ale można powiedzieć, że urodziły mi się nowe dyski, i je urodziłem w bólach :D
Ale nie zmierzałem do porodu tylko do bycia bimbrocikiem :mrgreen:
Rodzisz sprzęty, ale czad :mrgreen:
Ale nie zmierzałem do porodu tylko do bycia bimbrocikiem :mrgreen:
Rodzisz sprzęty, ale czad :mrgreen:
Taaa, level hard :D
Rico rzygał sprzętem a Krecik rodzi sprzęty :mrgreen:
Oj, no pierwszy raz to robiłem i po prostu wkleiłem co miałem wkleić i nie zmieniłem numerka, dobrze, że popatrzyłem co wysłałem :D
Reszta na moje krecie oko poszła dobrze :D
Cóż, los jest przewrotny :D:D:D
Nie myli się tylko ten co nic nie robi. :wink:
Ale dzięki temu miałem chwilę "radości" i musiałem się tym z Wami podzielić. :-P
Mały przeciek na 15 głosów:
1 miejsce - jedna praca.
2 miejsce - jedna praca.
3 miejsce - trzy prace.
Różnica między pracami po jednym głosie.
Trzy potencjalne jednorożce ;)
Czołem!
Zapraszam do głosowania! :)
Na razie to strasznie słabiutko wychodzi....
Po 22 głosach przeciek wygląda następująco:
1 miejsce - dwie prace.
2 miejsce - dwie prace.
3 miejsce - dwie prace.
Różnica między pracami na podium to jeden głos.
Dwie prace bez głosu.
Zapraszam do głosowania :)
Jeeej, dogrywka. :mrgreen:
Jeszcze do jutra się może zmienić. :lol:
Do dzisiaj raczej :)
No zobaczymy jak to będzie :D
A no do dzisiaj. :mrgreen:
Popsułem coś?Coś jakby trochę napsułeś, ale na jak długo? [emoji848]
Mroczny Lord Psuj, Darth Dex. :lol:
https://i.pinimg.com/originals/4a/74/06/4a74068f87296166a11ef19d41d54006.gif
No i tym sposobem zapraszam PONOWNIE do dogrywki (https://forum.nikoniarze.pl/threads/306114-Zabawa-w-RAWki-6-2021-GŁOSOWANIE-DOGRYWKA) :)
krulewik
22-03-2021, 23:51
Mam ogromną prośbę do głosujących na pracę nr 2.
Żeby było jasne nie mam żadnych pretensji do tego jak głosowaliście. To Wasz suwerenny wybór i nic mi do niego.
Ale zżera mnie ciekawość, co Was przekonało do tej pracy, że oddaliście na nią głos?
Jak pisałem jestem tu tylko po to, żeby poprawić umiejętność obróbki.
Chciałbym wiedzieć czego nie widzę, na co powinienem zwrócić uwagę.
Z góry dziękuję. Będę wdzięczny z podzielnie się swoją wiedzą. :)
Żeby było jasne nie mam żadnych pretensji do tego jak głosowaliście. To Wasz suwerenny wybór i nic mi do niego.
Ale zżera mnie ciekawość, co Was przekonało do tej pracy, że oddaliście na nią głos?
Też jestem ciekaw ewentualnych odpowiedzi.
Tak w kontekście wypowiedzi prowadzącego:
Na pewno cos można zrobić w kwestii wyprostowania i być może nieco ogarnąć mocne cienie, które dość mocno psują.
Dlaczego jednak mocne cienie zyskały Twój głos ? :-) (praca 3, zresztą i nr 2 także)
Tak już poważniej, przyznam po oglądnięciu prac liczyłem na podium, tymczasem bliżej końca stawki się uplasowałem :-)
Cóż, nieodgadnione są "wyroki" głosujących i trudno w nie utrafić :-)
Gratulacje dla tych, którym się to udało.
nieobiektywnie wciąż uważam swoją pracę (nr 20) za najlepszą spośrób wszystkich. chętnie wysłucham opinii innych czemu jest zła?
nieobiektywnie wciąż uważam swoją pracę (nr 20) za najlepszą spośrób wszystkich. chętnie wysłucham opinii innych czemu jest zła?
Nie jest zła, mogę powiedzieć dlaczego na nią nie zagłosowałem i to tylko oczywiście moje subiektywne zdanie. Każdy ma swoje priorytety przy głosowaniu:-)
Więc z dwu powodów. Jak dla mnie za mocno skadrowana, zwłaszcza góra (warto było mz. to pokazać) i dół, ale i boki także nieco za bardzo. Drugi powód to całkowita zmiana kolorów tych filarów po bokach.
Nie jest zła, mogę powiedzieć dlaczego na nią nie zagłosowałem i to tylko oczywiście moje subiektywne zdanie. Każdy ma swoje priorytety przy głosowaniu:-)
Więc z dwu powodów. Jak dla mnie za mocno skadrowana, zwłaszcza góra (warto było mz. to pokazać) i dół, ale i boki także nieco za bardzo. Drugi powód to całkowita zmiana kolorów tych filarów po bokach.
mi te oryginalne kolory strasznie przeszkadzały, za bardzo uwagę odwracały.
dzięki za odpowiedź
Dobry wieczór.
Podsumowanie po dogrywce (https://forum.nikoniarze.pl/threads/306114-Zabawa-w-RAWki-6-2021-GŁOSOWANIE-DOGRYWKA) :)
1 miejsce na podium zajął crusiek, czyli moja skromna osoba.
2 miejsce zajęła fantazja
3 miejsce zajęli koesh oraz Zbyszek
Wyróżnienie od autora RAWka wędruje do pracy nr 5
Przesyłam gratulację dla zwycięzców.
Zachęcam do napisania kilku słów od siebie o zdjęciach, obróbce :)
# 1 crusiek
49986
#2 fantazja
49987
#3 koesh
49990
#3 Zbyszek
49988
#PRACA WYRÓŻNIONA Pebal
49989
Wyróżnienie przyznaję pracy nr 5 za najlepiej moim zdaniem trafioną kolorystykę i oświetlenie.
Pozdrawiam,
Krulewik
Kolejną zabawę rozpoczniemy jutro.
Przyjemnego wieczoru życzę :)
Dlaczego jednak mocne cienie zyskały Twój głos ? :-) (praca 3, zresztą i nr 2 także)
To jest dobre pytanie, musiałbym chyba odkopać co ja tam sobie pozaznaczałem, ups. Bo coś jakby nie moje głosy ;)
Z góry dziękuję za głosy, chociaż uważam, że ta moja praca jest słaba okrutnie, szczególnie cienie :)
Z mojej strony to był błąd w głosowaniu, wszystkie prace, na które zagłosowałem miałem oznaczone na kartce do odrzucenia...
Miałem głosować na 1, 13, 14, 17
Gdybym się nie pomylił, wygrała by praca 14 bez dogrywki a Zbyszek byłby drugi [emoji848][emoji17]
To może napiszę coś o tych pracach z ostatniej "odrzutki", którą miałem oznaczoną.
To jest oczywiście moje prywatne zdanie, z którym wcale nie trzeba się zgadzać :)
2. Ogólnie panująca ciemnica, cienie jeszcze bardziej stały się ciemne, do tego wyprane kolory, dziwnie rozciągnięta góra.
3. Tutaj już w ogóle zabrakło światła co kompletnie popsuło zdjęcie.
19. Kompletnie nie podobają mi się kolory i powielona góra.
20. Przekontrastowane zdjęcie i jednocześnie utrata detalu, przepalone czoło, kolumny (kolory).
krulewik
24-03-2021, 02:05
Gratuluję zwycięzcom. :)
Stosując się do prośby prowadzącego, parę słów o zdjęciach.
Materiałów nie zamieszczę, bo nikomu to nie potrzebne. Szkoda miejsca na forum.
Większość prac, jak była tak jest całymi połaciami niedoświetlona, albo przepalona.
Co do 2 pierwszych prac. Obie nie są wyprostowane górą.
Wygląda to dziwnie bo dolna krawędź namalowanego obrazu jest równoległa do dolnej krawędzi zdjęcia, a górna do górnej krawędzi zdjęcia już nie.
Ściana na całej wysokości była prostopadła do podłogi. Na pewno nie była skręcona górą.
Praca z 3 miejsca (@Zbyszka), to perspektywiczny ewenement.
Linie równoległe powinny być równoległe, albo schodzić się wraz z odległością. W tej pracy wyraźnie się rozbiegają.
Po wyprostowaniu, obraz jest szerszy u góry niż u dołu. Zresztą to nie jedyna praca, która tak została wyprostowana.
Rozumiem, że to duperele i najważniejsze były cienie na kolumnach, ale może warto i na coś takiego zwrócić uwagę.
Tak na marginesie, te kolumny były mało istotne. Po prostu nie dało się objąć całego obrazu bez nich po bokach. Tylko z tego powodu znalazły się na zdjęciu.
Nikt raczej tego nie brał pod uwagę, bo poza mną nikt o tym nie wiedział. Ale to wyjaśnia dlaczego moja praca wygląda właśnie tak, a nie inaczej.
Co jeszcze? Dobrze jest porównać obrobione zdjęcie z oryginałem i sprawdzić czy kolory tu i tam, mają jeszcze coś ze sobą wspólnego.
Może moje uwagi się komuś przydadzą. Ja po poprzedniej edycji, raczej nie zapomnę usunąć aberracji. :)
Ano, ja po "swoim" zdjęciu widzę, jak to obrobilem i to mi się wcale nie spodobało... [emoji846] Ta rozbieżność góry z dołem... jakoś nie zwróciłem na to uwagi wcześniej, albo uznałem za mało istotne, ale ewidentnie mi to przeszkadza... teraz.
Oj jeszcze dużo brakuje...
czemu jest zła?
Jak dla mnie jest prześwietlona na twarzach, straciły się szczegóły. Ale na pocieszenie napiszę, że na inne prace też nie zagłosowałem, bom się spóźnił ;)
W DxO nie udało mi się wyprostować pracy, albo nie umiem tego zrobić. Program zaimportował sobie aparat i obiektyw jak zawsze, tyle że tym razem ściągnął chyba z 5 obiektywów do tego.
Na koniec zapytam czy byłem jedynym, którego praca została ocenzurowana? :)
krulewik
24-03-2021, 11:35
kret11, twoją pracę umieściłem w grupie wstępnie wyselekcjonowanych prac, na które zamierzałem głosować.
W kwestiach poruszonych przez And.N mam podobne zdanie. Ale są i inne, które miały w pływ na to, że ostatecznie na nią nie zagłosowałem?
Jak pisałem wyżej, kolumny nie były dla mnie jakoś specjalnie istotne i masz rację, że to nie one miały być głównym elementem zdjęcia przyciągającym uwagę widza.
Jeżeli o nie chodzi, to bardziej przeszkadza mi niebieskawy kolor złota u podstawy kolumn. Kolor złota w cieniu na pewno tak nie wygląda.
Poza tym mocno przesycone barwy, oraz brak lekkości i subtelności kolorystycznej. Zdjęcie aż się "lepi". To nie są naturalne barwy.
Wstępnie widzę dwa powody tego stanu rzeczy. Być może oba są nietrafione, ale nic innego nie przychodzi mi do głowy.
Pierwszy to monitor nie najlepiej oddający barwy, drugi to zbyt duża ilość zastosowanych presetów, które degradują kolor.
Możliwe też, że oba te powody jednocześnie złożyły się na to, jak finalnie wygląda twoja praca.
Na koniec pragnę dodać, że według mnie, twoja praca ma najlepszy histogram.
49995
Uważam, że to podstawa podstaw i dopiero później liczy się cała reszta. No ale bywa, że wzorcowy histogram nie wystarcza. Inne elementy też są istotne.
kret11, nie wiem jak inni podchodzą do głosowania, mogę tylko powiedzieć jak ja to widzę.
Cały czas uważam, że w głosowaniu wybieramy pracę, na której można będzie się wzorować. Przy takim podejściu często nie rozumiem, wyników głosowania.
Chodzi mi np. o moją pracę z przed paru edycji (rower na drodze). Była to zdecydowanie najgorsza praca.
Gorsza nawet od tej czarno-białej, bo tam chociaż kadrowanie było ciekawe. Mimo to dostała 4 głosy, o ile dobrze pamiętam. :)
dzięki za obszerną wypowiedź
krulewik, gdzie to jest, tak z ciekawości. Miałem pytać już w wątku zgłoszeniowym, ale... SKS. :lol:
krulewik
24-03-2021, 17:55
Chętnie odpowiem, tylko nie zrozumiałem o co chodzi? Co gdzie jest?
Gdzie to zdjęcie robiłeś. Gdzie ten obraz się znajduje.
A dobra. Już widzę. (trzeba iść chyba do okulisty...)
krulewik
24-03-2021, 18:04
W porządku. Dlatego nie załapałem o co chodzi. :-)
To stary Petersburg. Większość budowli to pustostany z odmalowaną fasadą.
Ale czuje się imperialną przeszłość tego miasta. No i słynne białe noce. Żeby przybliżyć temat. To nie jest tak, że w nocy jest jasno jak za dnia.
Nocne niebo jest niespotykanie jasne. Zjawisko nie do zaobserwowania pod naszą szerokością geograficzną.
Jak twierdzi ichni poeta, zorza wieczorna z zorza poranną mija się o 20 minut.
A i największa farma rosyjskich troli mieści się w Petersburgu, ale zapewne już w tej nowej, bardzo nowoczesnej części miasta.
Podobno to oni "załatwili" anglikom brexit.
Jest kilka rzeczy, z którymi się co do zasady do końca zgodzić nie mogę, ale o tym napiszę jak się dorwę do komputera.
No dobra.
To teraz tak, jeśli chodzi o sam histogram, to najlepsze histogramy mają Bartek oraz gryson moim zdaniem. Owszem, histogram kreta jest jednym z lepszych, jednak nie w całym rozrachunku a tylko w pewnych partiach, niestety zdjęcie moim zdaniem na tym nie zyskało.
Z ciekawości zerknąłem na to zdjęcie na ekranie laptopa żony i moim oczom ukazał się zupełnie inny obraz niż na skalibrowanym monitorze komputera, nawet czoło dało się dobrze zobaczyć, choć nadal jest tam mniej detali, niż zauważyłbym na gorszych histogramach ;), zastanawiam się wiec ile w fakcie postrzegania zdjęć mają dla nas znaczenie monitory, na które patrzymy i po raz kolejny mam ten sam wniosek - ogromne :)
Nie do końca jestem w stanie się zgodzić, że histogram to podstawa podstaw. Dlaczego nie do końca?
Jest w tym sporo prawdy, jednak trzeba uważać, żeby na tym nie polec. Jest to podstawa podstaw dla początkującego i dawka informacji o samym zdjęciu, która ma dać nam wskazówki do obróbki.
Natomiast z biegiem czasu polegając na histogramie dojdziemy do wniosku, że kurczowa próba jego normalizacji doprowadza do degradacji zdjęć lub po prostu nie może być wykonana, co jest całkiem normalne.
Oczywistym jest, że histogram będzie zdecydowanie inaczej wyglądał w "trudnych" warunkach, a wiec w takich zdjęciach, jak nocne, czy zdjęcia w bardzo jasnym świetle (czy też jak tu, gdzie sporą jego częścią był głęboki cień) i oczywistym wydaje się potrzeba jego "wyrównania" najlepiej do ideału, jednak jest to często niemożliwe, a taka próba na siłę skończy się kaszanką na zdjęciu.
O kolorze na histogramie nawet nie będę wspominać.
Można tak manipulować histogramem odcinając czernie i światła, że pomimo przepaleń czy kompletnym braku detalu nie znajdziemy na nim takiej informacji, która to odzwierciedli odpowiednio zauważalnie.
Dlatego też uważam, że o ile histogram jest bardzo ważny i warto na niego patrzeć, warto go przeciągać w rozsądnych wartościach, nie mniej jednak nie uznałbym, że jest to podstawa podstaw. Raczej wskazówka przed, w trakcie i po obróbce... ba, po kilku obróbkach, gdzie możemy te histogramy porównać ze sobą i to jaki wpływ miały na zdjecie pewne jego patrie.
Mogę zrobić ze zdjęcia kaszkę z dobrym histogramem i dobre zdjęcie z kiepskim, wiele zależy od warunków wyjściowych i umiejętności, ale też i wysokiej rozpiętości tonalnej, choć to nie jest gwarantem.
Podsumowując bym napisał w dwóch słowach tak: ostrożnie z histogramem :)
Ja swoje zdjęcie obrobiłem tak, że dla mnie ważne było wyciągnięcie jego tematu, nie do końca więc interesowało mnie idealne wyprostowanie góry i dołu, uznałem, że to nie jest tak istotne w tym konkretnym zdjęciu. Być może błędnie, być może nie, kwestia podejścia.
Nie mniej jednak ja również nie uniknąłem kardynalnych błędów i złych decyzji, których efekty zobaczyłem już przed głosowaniem, za co winie swój brak czasu i fakt, że aby brać udział w zabawie postawiłem sobie cel, że powinienem wysłać taką pracę przed innymi aby nie być posądzonym o plagiat na przykład :) Z kolejnej zaś strony, bawię się na luzie i mnie to nie boli ani troszeczkę :)
Z czystej ciekawości wezmę ten obcięty kadr do PSa i sprawdzę jakby te kolumny wyglądały, gdyby ich tam mocno nie ciachać, jak również dołu i góry i tutaj z And.N również pełna zgoda.
Na koniec dodam jeszcze, że zdjęcie nie było proste, więc przed RAWkowiczami stało niezbyt proste zadanie. Perspektywa skręcona plus obiektyw zadarty do góry na starcie wróży spore trudności. Cień tak głęboki, że D5 na średnim ISO już nie miało z czym powalczyć. Toteż trzeba by najpewniej usiąść raz jeszcze i na spokojnie po przemyśleniach zrobić wersje drugą a może i trzecią :)
No ale.... po to właśnie tutaj próbujemy z takimi zdjęciami zawalczyć :)
Czas poszukać czegoś do nowej zabawy, choć nie za bardzo wiem co wybrać :)
Jak dla mnie jest prześwietlona na twarzach, straciły się szczegóły. Ale na pocieszenie napiszę, że na inne prace też nie zagłosowałem, bom się spóźnił ;)
W DxO nie udało mi się wyprostować pracy, albo nie umiem tego zrobić. Program zaimportował sobie aparat i obiektyw jak zawsze, tyle że tym razem ściągnął chyba z 5 obiektywów do tego.
Na koniec zapytam czy byłem jedynym, którego praca została ocenzurowana? :)
Kipcior, byłeś jedyny na cenzurowanym :D
krulewik
24-03-2021, 20:54
Zgadzam się, wszystko można z histogramem, to prawda. :)
Jeżeli rozmawiamy o histogramach, to ja bym dorzucił histogram pracy And.N. Na prace grysona i And.N głosowałem.
Przez parę edycji publikowałem, histogramy zamieszczonych prac wraz z informacjami o przepałach i niedoświetleniu.
Z tych materiałów można wyciągnąć różne wnioski, ale raczej nie pokusiłbym się o taki, że histogram jest dla wszystkich jakoś bardzo istotny.
Dalego napisałem, że "uważam", że jest on podstawą podstaw. Może lepiej było użyć określenia "dla mnie", (zamiast "uważam"), byłoby to bardziej jednoznaczne.
Uważam, że z czynnych RAWkowiczów, jest przynajmniej z 5 osób, które bez patrzenia na histogram obrobią zdjęcie tak, że będzie on wzorcowy. :)
A to akurat nie nowość, kolega ANd.N myślę, że przynajmniej zazwyczaj pilnuje tego :)
To prawda. wnioski nasuwają się same.
Był taki moment, długo pracowałem na starym monitorze LG z matrycą TN to była dla mnie faktycznie podstawa podstaw, oprócz tego musiałem sprawdzać zdjęcia na różnych urządzeniach, czy nie przejechałem kolorów, zupełnie nie mogłem wierzyć temu na co patrzę, nie zawsze się udawało, ale dość często zapewniało mi to przynajmniej 80% poprawności.
Panowie i panie, dawajcie znać co sądzicie o obróbkach, takie dyskusje dużo dają i uczą, przynajmniej do momentu, kiedy odbywa się to bez "spiny" :)
RAWek przygotowany, zabawę wystartuję do godziny, tym razem będzie prosto, chyba... tak myślę :)
krulewik
24-03-2021, 21:24
Przyznam się, że był taki moment, że ze 3 razy, sprawdzałem jak zdjęcie wygląda na "zwykłym" monitorze i poprawiałem je, żeby wyglądało na nim dobrze.
Z reguły dostawało więcej punktów. Ale stwierdziłem, że w tej zabawie raczej nie o to mi chodzi i dałem spokój. Wolę mniej punktów, ale chce być zadowolony z tego, co zrobiłem. :)
Jakby co, to nowa zabawa już wystartowała -> TUTAJ (https://forum.nikoniarze.pl/threads/306128-Zabawa-w-RAWki-7-2021)
A to akurat nie nowość, kolega ANd.N myślę, że przynajmniej zazwyczaj pilnuje tego :) ...
Zazwyczaj pilnuję:smile:, choć w tej edycji jakoś specjalnie nie patrzyłem na histogram. Oczywiście starałem się aby nie było przepaleń i mocnych niedoświetleń, a to już wpływa na histogram.
Jak pisał crusiek na temat histogramu, nie zawsze należy się nim tak bardzo sugerować. Dużo zależy od tego co przedstawia zdjęcie.
Przykładowo czy taki histogram może być poprawny ?
50015
Otóż może moim zdaniem, dla tego zdjęcia (i z tego zdjecia jest histogram):
50016
Można by histogram rozciągnąć do lewej i prawej krawędzi, ale zdjęcie będzie sporo odbiegać od tego jakie były warunki w rzeczywistości.
Takie przykłady można by mnożyć (choćby dla zdjęć nocnych).
Trzeba też brać pod uwagę, że histogram to składowa jasności RGB, którą można na wykresie rozbić na poszczególne kanały.
Przykładowo jeśli zdjęcie przedstawiające czerwone róże, czy maki, będzie miało ogólny histogram rozciągnięty do prawej krawędzi, to z dużą dozą prawdopodobieństwa w samym kanale czerwonym będą już przepalenia skutkujące brakiem szczegółów na płatkach kwiatków.
LR takich przepaleń nie pokaże, gdyż pokazuje wówczas gdy wszystkie trzy kanały są przepalone i wykraczają poza prawą krawędź histogramu.
krulewik
24-03-2021, 22:58
Dobry przykład i bardzo fajne zdjęcie. Podoba mi się. :)