PDA

Zobacz pełną wersję : Różnica obrazu między ACR a PS

Assire
14-03-2021, 14:14
Jak w temacie i jak na poniższych screenach - kiepskiej jakości, ale widać o co chodzi - w ACR mam fajne zdjęcie z wyrazistymi gwiazdami, zwłaszcza tymi większymi, co świetnie wygląda na tle Drogi Mlecznej. Po konwersji do PSa wszystko jest w porządku, poza gwiazdami właśnie. Robią się zdecydowanie mniej wyraziste a w obszarach gdzie jest ich więcej, zlewają się w jasną chmurę i tyle. Ustawienia generalnie mam domyślne, jest włączona akceleracja GPU, przy konwersji nie ma odpalonych żadnych korekcji obiektywu czy redukcji szumu. Jest na to jakieś rozwiazanie?

ACR:
49568

PS:
49570

2pompony
14-03-2021, 14:45
Rozumiem, że to całe klatki, tak?

W ACR oglądasz zdemozaikowanego RAWa (plus obróbka oczywiście) przy antyaliasingu ACRa, w PSie oglądasz zwykły obrazek, 16-to lub co gorsza 8-bitowy. Różnice muszą być, bo taka jest fizyka.

Raczej porównaj wycinki 100%, i wtedy zaobserwuj czy różnice są tak duże jak się spodziewasz, bo może nie są... A jak możesz eksportuj do trochę lepszych formatów, jak tiff 16 bitów i jak wszystko będzie dobrze, w PSie przechodź na 8 bitów?

Assire
14-03-2021, 15:11
Hm, rzeczywiście kwestia antyaliasingu ACRa, przy cropie 100% zdjęcia już wyglądają identycznie. Szkoda, bo trochę nie wiem jak uzyskać taki efekt na finalnym zdjęciu, jaki jest na podglądzie w ACR.

2pompony
14-03-2021, 17:26
Hm, rzeczywiście kwestia antyaliasingu ACRa, przy cropie 100% zdjęcia już wyglądają identycznie. Szkoda, bo trochę nie wiem jak uzyskać taki efekt na finalnym zdjęciu, jaki jest na podglądzie w ACR.

:) No kiedy Ty właśnie osiągasz takie efekty na finalnym zdjęciu, albowiem:

przy cropie 100% zdjęcia już wyglądają identycznie.

Problem w tym, że najprawdopodobniej oglądasz je inaczej... No ale w czasach, w których nie tylko każdy website ma inne algorytmy zmniejszające obrazki, ale też dla oszczędności pasma inne narzucane parametry kompresji - trudno będzie ujednolicić wygląd we wszystkich miejscach gdzie umieścisz zdjęcie. A zwłaszcza na obrazkach nocnego nieba, czyli pełnego białych kropek różnej wielkości na ciemnym tle, które są dla takich algorytmów najgorsze...

Assire
14-03-2021, 21:20
No, tak, masz rację, to co finalnie dostaje z PSa to to samo co było w ACR i tak jak piszesz, różnice są w sposobie wyświetlania w ACR i całej reszcie.
Pisząc o uzyskaniu takiego efektu jak w ACR, miałem na myśli bardziej wyraziste gwiazdy, w sumie okazało się to być proste.