Zobacz pełną wersję : Zdjęcia produktowe 360
Witam,
szukam sensownego oprogramowania do tworzenia prezentacji zdjęć produktowych 360 stopni. Głównie chodzi mi o sam konwerter serii zdjęć do formatów HTML + GIF i AVI (wideo). Pożądane funkcje to poza standardową nawigacją obrotem to zoom i hotspot.
Może ktoś z forumowiczów miał styczność z jakimś sensownym rozwiązaniem?
2pompony
12-03-2021, 17:18
Dawno, dawno temu widziałem takie rozwiązanie w oparciu o same jpgi i javascript, nic więcej - żadnych gifów, avików, nic. Czysto, schludnie, z autoplayerem, po złapaniu myszą autoplay się zatrzymywał i można było obracać rzeczą. Nie pamiętam, czy był zoom, ale pozostałe rzeczy owszem.
Jak nie znajdziesz nic innego, można poszukać w tych rejonach...
Znalazłem nawet kilka propozycji, np. webrotate 360. Tak jak napisałeś opiera się o jave i wszystko jak najbardziej działa. Pytałem raczej pod kątem doświadczenia innych użytkowników z takim oprogramowaniem, czy którymś warto się jakoś bardziej zainteresować np. z powodu funkcjonalności, szybkości działania, intuicyjności interfejsu itd.
2pompony
12-03-2021, 18:23
Mam nadzieję, że się przejęzyczyłeś i chodzi o javascript, a nie o javę. To dwie drastycznie różne rzeczy. Jeśli to naprawdę jest oparte o javę a nie javascript - należy to omijać szerokim łukiem.
Tak, źle napisałem. Jest oparte o javascript. Ogólnie to wydaje mi się że całkiem spoko narzędzie, choć nie bardzo mam odniesienie do innych.
2pompony
13-03-2021, 11:21
Weź pod uwagę przyszłych userów i ich obciążenie: rozwiązanie oparte na samych javascripcie i jpgach (jeśli tylko nie będą monstrualnie duże) będzie szybsze, lżejsze i pewnie też przez to przyjaźniejsze dla użytkowników. A mając przygotowany szablon nie musisz robić nic, poza eksportem jpgów zgodnie z przyjętą nomenklaturą i uplodowanie ich na serwer.
Żadnego generowania gifów, czy produkowania avi...
Ja bym tak zrobił, ale Ty sam znasz swoje potrzeby i możliwości przerobu, by tak rzec.