Zobacz pełną wersję : E-serwisfoto OSZUSTWA
wojtas1616
11-03-2021, 17:27
Witam, czy miał ktoś może przygodę z Marcinem Orwatem i jego "serwisem" niestety wysłałem obiektyw i nie moge go odzyskać, może ktoś na forum się również naciął i podpowie mi jak skutecznie odzyskać sprzęt. Z tego co wiem jest pośrednikiem i totalnie olewa jakąkolwiek próbę kontaktu. Żałuję, że dopiero po wysłaniu coś mnie tknęło, żeby poczytać opinie i natrafiłem na wiele osób które miesiącami czekają na swój sprzęt lub wcale go nie odzyskują.
andystar
11-03-2021, 20:17
Jest na forum kilka dobrych firm naprawiających sprzęt fotograficzny.
Czym kierowałeś się wysyłając obiektyw praktycznie w "kosmos" ?
wojtas1616
11-03-2021, 21:45
Szczerze, nie wiem co mnie zaślepiło, przeważnie wszystko co jest odrobine podejrzane omijam szerokim łukiem.
hmm... tak patrzę sobie na tą mapę punktów serwisowych https://e-serwisfoto.pl/punkty-serwisowe/ o to chodzi ?
wojtas1616
11-03-2021, 22:32
Tak to ta strona. Głównie ku przestrodze wrzucam ten post, przez pośpiech i wygodę można stracić swój sprzęt, a z tego co czytałem sporo osób się tak nacięło.
burzynsky
11-03-2021, 22:38
Ludzie piszą, że kiedyś ten serwis nazywał się TAWRO. Jest na forum podobny temat dot. oszustwa przez w/w serwis...
hmm... tak patrzę sobie na tą mapę punktów serwisowych https://e-serwisfoto.pl/punkty-serwisowe/ o to chodzi ?
Pewnie o to, że to nie są punkty serwisowe gdzie siedzi ludek i naprawia, tylko punkty gdzie możesz zostawić sprzęt i zostanie on przekazany do serwisu.
Tak przynajmniej wygląda punkt, który znajduje się niedaleko miejsca gdzie mieszkam. To jest zwykły zakład foto, gdzie pykniesz zdjęcie do dokumentów i wydrukujesz zdjęcia z wakacji. Choć nie wiem czy wydruków i tak komuś nie zlecają.
To jeszcze sprawdźcie, czy wam ta stronka jakiegoś wirusa nie sprzedała. U mnie w antywirusie jest automatycznie blokowana.
Antywirus pewnie jakiś muzealny, który blokuje strony bez szyfrowania https jak dawniej to forum :)
2pompony
12-03-2021, 12:56
To jest zwykły zakład foto, gdzie pykniesz zdjęcie do dokumentów i wydrukujesz zdjęcia z wakacji.
Brzmi, jakbyś z detalami opisał ten punkt z Krakowa - dokładnie to samo.
Widzę, że w Krakowie jest tylko jeden taki 'punkt serwisowy', co może jest jakoś pocieszające... wojtas1616 - melduj proszę jak się sprawa toczy, i o efektach.
- - - - kolejny post - - - - - -
Taki pomysł racjonalizatorski mi wpadł do głowy: mamy mianowicie niebywale oblegany dział z reklamami usług foto - a to serwisów, fotografów, drukarni, i tego typu.
Może dać nowy dział pod tytułem 'UWAGA NA...' czy "Ostrzeżenia przed oszustwami' - gdzie można by zamieszczać stosowne anonse (ewentualnie z dokumentacją np. mailową, żeby nie było że bez dania racji).
Antywirus pewnie jakiś muzealny, który blokuje strony bez szyfrowania https jak dawniej to forum :smile:
Przecież to jest adres https. Nie zauważyłeś. A antywirus bardzo dobry aktualizowany dziś. No ale co mnie to w końcu obchodzi. Napisałem, że może być zagrożenie, ale nikt nie musi tego brać na poważnie. :wink:
Generalnie od kilku lat antywirusy można sobie odpuścić bo tylko przeszkadzają w działaniu win10, zabezpieczać przeglądarki i dbać o aktualny win10.
Ale to tak na marginesie i rozumiem tych co używają antywirusy, sam często padam ofiarą marketingu :)
A ten serwis to możliwe że przez to rozdrobnienie i wielką sieć współpracy ma takie wpadki, jakoś nie wierzę żeby sam serwis w sobie miał komuś kraść sprzęt.
Wiesz co. Jak się prześledzi logi i ilość tych różnych prób włamań, albo listę zablokowanych podejrzanych programów-wirusów, to wtedy wiadomo po co to wszystko jest. Można wierzyć w marketingowy bełkot geniuszy z Microsoftu, ale ja jakoś nie wierzę.
Ale tu nie chodzi o wiarę, chronisz przeglądarkę, swój punkt dostępowy jak np router, domyślne ustawienia win10 włączone, aktualizacja na bieżąco i tyle.
Wszystko ze stron czy maili blokuje ci ochrona przeglądarki, ja używam od dłuższego czasu Avira.
Widzę, że właściciel ma kilku wspólnych znajomych, mogę zapytać. Siedziba niby niedaleko ale kompletnie nie kojarzę takiej firmy.
wojtas1616
24-03-2021, 17:08
Na szczęście obiektyw do mnie wrócił. Czekałem 3 tygodnie na odesłanie.
Witam, czy miał ktoś może przygodę z Marcinem Orwatem i jego "serwisem" niestety wysłałem obiektyw i nie moge go odzyskać, może ktoś na forum się również naciął i podpowie mi jak skutecznie odzyskać sprzęt. Z tego co wiem jest pośrednikiem i totalnie olewa jakąkolwiek próbę kontaktu. Żałuję, że dopiero po wysłaniu coś mnie tknęło, żeby poczytać opinie i natrafiłem na wiele osób które miesiącami czekają na swój sprzęt lub wcale go nie odzyskują.
Ja miałem niedawno przygodę. Aparat D7000 i zlecenie kalibracji AF. Osobiście nie polecam. Inny serwis skalibrował mi AF szybko i w rozsądnej cenie. Dzisiaj odebrałem i widać różnicę w jakości zdjęć. Będę testował, bo jest opcja ewentualnej korekty. Nie wiem czy mogę tu linkować, ale podpowiem, że chodzi o serwis na os. Bolesława Śmiałego 4F w Poznaniu.