Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : nowy zakup - dSLR (d50)

mstr
13-10-2005, 21:40
Witam,

przeglądałem to forum i spodoabało mi się (ludzie,opinie:). Chcę przesiąść się na dSLRa i generalnie rozważam d50 z kitem od d70ki, albo 350d z (no właśnie tu jest problem bo raczej kasy brakuje na razie;) ). Bawiłem się 350ką z kitem i wiem że nie ma sensu tego brać (szkła). Ale najbardziej interesuje mnie, czy ktoś z Was ma doświadczenie w cykaniu oboma aparatami? Czy d50ka jest lepsza w "pracy" i obsłudze (wygoda, szybkość pracy, itp.). Parametry znam i raczej nie przeszkadza mi brak 2mp, bo odbitek na billboardy nie będę robił. d50ke miałem tylko w ręku, jednak bardzo przypadła mi do gustu (350d wręcz przeciwnie). Jestem amatorem, obecnie cykam sobie fotki na sony f707 i ciągle się szkolę;) Aparat chcę wykorzystać głównie do zdjęć sportowych (all kind of rowery;), portetowych i oczywiście "ogólnych" (wycieczki, imieniny u cioci;). Generalnie to bym kupił d70s, ale z ceną nikoś trochę przesadził. No i jeszcze jest kwestia rozszerzania szkieł, bo obiektywy nikona chyba są droższe niż canona (a parę trzeba jeszcze dokupić)? Kurde, ja się sam zakatuję tymi dywagacjami;)

ALF
14-10-2005, 00:19
miałem w ręku D50 i 350D przez kilkanaście minut w sklepie...porównanie wypadło zdecydowanie na korzyść D50...pomijając przywiązanie do nikona, plastyka zdjęć z D50 bardziej mi odpowiadała, o ergonomii pisał nie będę bo to rzecz gustu i przyzwyczajeń (najlepszy dowód, że znajdziesz na tym forum wielu krytyków menu w F70, a mnie bardzo odpowiada :wink: )
co do szkieł...i tak nie kupisz wszystkiego...na raz :twisted:
tamron 28-75/2,8 do portretu i zdjęć ogólnych się nada również do szerszych planów rowerowych, a do szybkich zdjęć z odległości kupisz sigmę 70-200/2,8HSM oba szkla sa szybkie i ostre, mają ładny bokeh i odpowiednią plastyczność zdjeć...później ewentualnie będziesz polował na to co ja teraz - czyli kąt szeroki (tokina 12-24 lub podobne) :P

meliszipak
14-10-2005, 01:42
Stałem przed podobną alternatywą i wybrałem D50; nie załuję wyboru.Obecnie warto rozważyć dwie opcje: D 50 bądż 5D Minolty.
Co do szkieł to są zaj... drogie bez względu na system.

pozdrawiam

akustyk
14-10-2005, 10:08
moze to kwestia tego, ze D50 jest stosunkowo nowym modelem, ale jesli chodzi o zdjecia sportowe czy inne wymagajace szybosci (np. ptaszki), to widzialem mnostwo swietnych zdjec 350D a malo D50. wiec jest to jakis argument za.

wybierajac miedzy tymi dwoma modelami trzeba sie zapytac, czy jest to wybor zamkniety na chwile obecna, czy jest to wejscie w system, ktory bedzie sie rozwijac. w pierwszym przypadku D50 jest chyba lepsza opcja, bo w tanszym pakiecie otrzymuje sie zupelnie porownywalny sprzet. w drugim - sklanialbym sie do 350D. obiektyw kitowy jest "kitowy", ale nie od dzis wiadomo, ze tanimi szklami kitowymi sie sportowych zdjec nie robi. a kiedy zaczyna sie kupowac lepsza optyke, to MSZ, ujawnia sie juz przewaga lepszej matrycy 350D.

reasumujac: w tym wypadku Canon oznacza drozej, ale z wiekszymi mozliwosciami rozwoju. Nikon daje lepszy zestaw na "dzien dobry". wydaje mi sie, ze pod katem zdjec sportowych trzeba jednak myslec bardziej perspektywicznie dlatego 350D (albo D70(s), bo to tez bardzo rozsadna propozycja). tak naprawde problemem i tak bedzie optyka, bo kupic jasny obiektyw z szybkim AF do zdjec sportowych - cenowo bedzie blisko kosztu kadlubka Smile

shakk
14-10-2005, 10:22
pomijajc wszytkie opcje....canon VS nikon...moim skormnym zdaniem wygyrwa nikon ;] a czemu ROZMIAR PUSZKI....bo 350 to rozmiar dla pan ;]

mstr
14-10-2005, 10:43
Wow, szybka reakcja:) Dzięki ALF - mam od razu cały zestaw szkieł, nic tylko odkładać;) Zastanawiałem się wcześniej nad tamronem, ale na starcie chciałbym mieć szeroki kąt (bo kolejne szkło to kupię za czas jakiś). Ale jeszcze się pozastanawiam (tamron jest jednak lepszy), chcę po prostu być zadowolony z zakupu:) Co do pierwszego wrażenia, to oczywiście Nikon:) Jednak zastanawiałem się czy w działaniu i obsłudze nie ma żadnych problemów. W 350d na przykład blokował mi się autofokus na ustawieniach manualnych (czasami, i to nie była wina uszkodzonego aparatu). Co do Minolty, to mnie nie przekonuje zupełnie (rozważam tylko nikon/canon, z coraz większą przewagą n:).

cubix
14-10-2005, 11:36
Też stałem nad tym dylematem (350D D50) ale wybrałem D50 z paru względów. Chciałem mieć coś większego a nie miniaturę, obudowę z lepszych materiałów (350D beznadziejny plastik) może i stockowy obiektyw jest lepszy niż w kicie od D50 ale jak usłyszałem jak 350D robi zdjęcia seryjne to już nie miałem wątpliwości :] Tyle ode mnie.

mstr
14-10-2005, 12:07
akustyk - swoją opinię możesz mi posłac na maila: [email protected].

[ Dodano: Pią 14 Paź, 2005 ]

... ale jak usłyszałem jak 350D robi zdjęcia seryjne to już nie miałem wątpliwości :]

Czyli źle robi? Wydawało mi się że w tym jest dobry.

pn
14-10-2005, 12:22
EDIT:
Canonamii podniecamy sie w innym dziale

EDIT: tylko pytanie bylo o D50 lub 350D.

ale to chyba trudno zauwazyc

EDIT2: i chcialbym prosic o wyjasnienie powodow usuniecia tego posta, zanim zaloze osobny watek z tym pytaniem. bo to jest zenujace

EDIT3: po to powstał dział INNE SYSTEMY by tam sie o nich wywnetrzac. Ten dział tyczy sie tylko i wylacznie lustrzanek Nikona, i wszelkie proby promocji sprzetu nie zwiazanego z Nikonem, bede usuwane. O wyzszosci, przyszlosci i wspanialosci 350D prosze pisac w dziale INNE SYSTEMY.

EDIT4: czyli. zebym dobrze zrozumial koncepcje, w watkach z pytaniami: "Nikon czy Canon" odpowiadamy zgodnym chorem: Nikon?

Dlaczego ktos pocharatal wypowiedz Kolegi Akustyka?!? Z editow wnioskuje, ze pisal o 350D, wiec na temat, poniewaz Kolega mstr usiluje wlasnie miedzy tymi dwoma aparatami wybrac i dlatego tez zaczal ten watek. Czy jako uzytkownicy forum moglibysmy otrzymac wyjasnienie, dlaczego i kto tak Kolege Akustyka pocial?

shakk
14-10-2005, 12:24
a moim zdaniem Do moderatora:
dzialsz deczko niesprawieldiwe bo pytanie byl canon czy nikon...i jesli kolega uwaza ze ..... 350d jest lepszy niech powie dlaczego pozniej mozesz rzucic kontrargument i nei zgodzic sie z nim....bo opinia musi byc obiektywna a nie "chodzxe w koszulce nikona a mam watpliwosc co do miejsca na rynku".....sekta Nikona?no chyba nie oto chodzi :oops:

Kaleid
14-10-2005, 12:43
Juz dobrze..porzadek przywrócony. Panowie moderatorzy: wiecej wyrozumialosci. Nie tedy droga.

cahe
14-10-2005, 12:48
hehehe, cenzura na forum?

kwasik
14-10-2005, 13:08
zmasowany atak na Kaleida, :mrgreen:

mstr, bierz nikona stary :wink:

RAF
14-10-2005, 13:45
Nie wiem co macie do Kaleida, ale Akustyk to troll i te durnowate przysrywki jego autorstwa trzeba było kasować już drzewiej. Nie wspomnę już o tym co wypisuje on o użytkownikach Nikona na CB.

shakk
14-10-2005, 13:47
Kaleid nic nie zrobil...on tu tylko porzadek

cahe
14-10-2005, 13:48
Nie wspomnę już o tym co wypisuje on o użytkownikach Nikona na CB.

a to akurat prawda... :/

pn
14-10-2005, 13:56
Nie wiem co macie do Kaleida

Nic nie mamy. Kolega Kaleid zrobil porzadek po anonimowym moderatorze, a Kolega kwasik nie doczytal i pomyslal, ze ktos ma cos do Kolegi Kaleida.

Akustyk to troll

Bo czujesz sie dotkniety tym, ze ma cos do Nikona? Chlopie, to tylko zabawki, ja mam D70, to moje narzedzie, ale z tego powodu nie dostaje piany na usta jezeli ktos mi nawet powie, ze to dziadostwo, badziewie i co tam jeszcze wymysli, zeby sie samemu dowartosciowac. Ja tym robie zdjecia, jestem zadowolony i to mi wystarcza.

i te durnowate przysrywki jego autorstwa trzeba było kasować już drzewiej

Ja tak nie uwazam. Jak uzywalby slow wulgarnych, wyzywal lub kogos obrazal, to owszem. Ale tylko ze wzgledu na krytyke sprzetu, chocby nawet ostra i niesprawiedliwa? To nie jest powod!

A u Kolegi nie podoba mi sie ocenianie slowami "durnowate przysrywki". To juz jest wlasnie obrazanie i to sa wulgaryzmy.

Nie wspomnę już o tym co wypisuje on o użytkownikach Nikona na CB.

A kogo to obchodzi? CB to jest forum uzytkownikow C. i co oni sobie tam wypisuja, to juz ich sprawa i ich kultury osobistej.

akustyk
14-10-2005, 14:06
pn, zostaw, szkoda rozmowy. jeszcze dostaniesz PW z bluzgami i po co Ci to?

kwasik
14-10-2005, 14:09
a Kolega kwasik nie doczytal i pomyslal, ze ktos ma cos do Kolegi Kaleida.

ja tylko ironizowalem 8)

RAF
14-10-2005, 14:27
Akustyk - przegląd twórczości (z dedykacją dla pn, bo nie o sprzęt tutaj chodzi)
"to jest program dla Nikoniarzy i ich osmych (czy tez 70-tych) cudow swiata..."
"Nikon niestety ma za duzo fanatykow. jakby uzytkownicy byli bardziej normalni (nie mowie ze wszyscy) to by wiecej cisneli i nie dawali sobie wciskac odgrzewanych kotletow z literka "s""
"i to na wlasne, pieprzone zyczenie aroganckich bubkow z Nikona, ktorym nie chce sie zauwazyc, ze era fotografii analogowej minela i ze trzeba juz czegos nowego, zeby zdobyc nowych klientow. a nie tracic obecnych, poza garscia fanatykow." - bez bluzgów oczywiście ...
"coz za rzut na rozszarpanie biednych Sikoniarzy... " - to nie literówka, kolega akustyk ma taki zwyczaj wyrażania się o użytkownikach Nikona
"postaraj sie nie sluchac fanatykow Nikona. bo tylko tacy zaprzeczaja ewidentnym faktom"
"bez obaw. za rok Nikon zapowie D2Hs+ Turbo ABS. technologicznie na poziomie 1D, ale uzytkownicy z zoltymi okularami i tak sie beda jarac a jak sie poltora roku pozniej aprat pojawi, to tez beda utrzymywac, ze Canon to g..., bo to ich 5 lat zacofane technologicznie Nikony sa osmym cudem swiata"
"ja mam anty-zolte okulary. przez wyczytywanie bredni wypisywanych przez uzytkownikow tego sprzetu sie nabawilem. slowo daje, ale chyba zadna firma fotograficzna nie ma tak zdebilalych fanatykow."- bez bluzgów cz2.
"popatrz na porownanie z 300D - Nikos wyglada jak kupa. o 350D nawet nie wspominam " - precyzja sformułowań, piękno języka
"prawdopodobnie jest to zasluga syfiastego obiektywu kitowego. cos mi wyglada na to, ze fanatykom w zoltych okularach skonczy sie argument, ze w Canonach kiepskie obiektywy" - generalnie to już czuję się talibem ...
Pn wystarczy?, bo mogę dalej ...

pn
14-10-2005, 14:43
Akustyk - przegląd twórczości (...)Pn wystarczy?, bo mogę dalej ...

Hmm, Kolego RAF, zwracam honory, szczegolnie zas nie lubie byc nazywany "zdebilalym fanatykiem", tylko dlatego, ze lubie narzedzie, ktorym sie posluguje. Kolega Akustyk rzeczywiscie reprezentuje poziom nienajwyzszych lotow...

shakk
14-10-2005, 14:44
ja bym to okreslil inaczje ale to nie czas i miejsce

mstr
14-10-2005, 15:12
hmm, a ja z akustykiem przez pw odbyłem sympatyczną rozmowę. Żadnych bluzgów, ani tego typu rzeczy. I nawet wyszło, że d50+18-70 będzie dla mnie w sam raz:)

pn
14-10-2005, 15:28
hmm, a ja z akustykiem przez pw odbyłem sympatyczną rozmowę. Żadnych bluzgów, ani tego typu rzeczy. I nawet wyszło, że d50+18-70 będzie dla mnie w sam raz:)

No ja Kolege Akustyka tez znam od rozsadnej, sympatycznej strony, ale jak widac ma niestety takie wyskoki czasami malo kulturalne, jak Kolega RAF to pokazal.

ALF
14-10-2005, 22:15
moze to kwestia tego, ze D50 jest stosunkowo nowym modelem, ale jesli chodzi o zdjecia sportowe czy inne wymagajace szybosci (np. ptaszki), to widzialem mnostwo swietnych zdjec 350D a malo D50. wiec jest to jakis argument za.

hihi...sam sobie zaprzeczasz, bo skoro D50 jest nowy, to nie może być z niego dużo zdjęć :mrgreen:
faktycznie, demonem szybkości to on nie jest (od tego jest D2H :wink: ) ale jest wystarczająco szybki z dobrym szkłem...

[ Dodano: Pią Paź 14, 2005 10:19 pm ]

Wow, szybka reakcja:) Dzięki ALF - mam od razu cały zestaw szkieł, nic tylko odkładać;) Zastanawiałem się wcześniej nad tamronem, ale na starcie chciałbym mieć szeroki kąt (bo kolejne szkło to kupię za czas jakiś). Ale jeszcze się pozastanawiam (tamron jest jednak lepszy), chcę po prostu być zadowolony z zakupu:) Co do pierwszego wrażenia, to oczywiście Nikon:) Jednak zastanawiałem się czy w działaniu i obsłudze nie ma żadnych problemów. W 350d na przykład blokował mi się autofokus na ustawieniach manualnych (czasami, i to nie była wina uszkodzonego aparatu). Co do Minolty, to mnie nie przekonuje zupełnie (rozważam tylko nikon/canon, z coraz większą przewagą n:).

mnie się nic nie blokuje...używam zarówno stałek, manuali jak i AFów w różnych ogniskowych - jest oki
90% zdjęć z 500 jakie zrobiłem były z tamrona i imho jest zupełnie wystarczający na szerokość, ale oczywiście w niedalekiej przyszłości dokupię coś szerokiego :P

akustyk
14-10-2005, 22:30

hihi...sam sobie zaprzeczasz, bo skoro D50 jest nowy, to nie może być z niego dużo zdjęć :mrgreen:

czemu zaprzeczasz? to bylo przypuszczenie, ze mala ilosc zdjec sportowych z D50 to wlasnie dlatego, ze jest to stosunkowo nowy aparat na rynku. czyli tak jak piszesz

a co do szybkosci migawki to ja tez mysle, ze spokojnie wystarczy. nawet 2fps wystarcza, jesli sie wie jak fotografowac, bo to koniec koncow nie o ilosc chodzi.

inne kwestie to komfort (i szybkosc) galkologii i szybkosc/pewnosc AF. D50 pod wzgledem galkologii przed 350D (bo tylna scianka to nie joystick od Playstation), ale co do AF to akurat o 350D znam bardzo dobre opinie osob, ktore uzywaja tej puszki do sportu. jak jest z D50 w tych zastosowaniach... czekam na opinie

ALF
14-10-2005, 22:35
cykałem tylko szkolny mecz piłki ręcznej, ale D50 dawał radę nie gorzej niż F70 :wink:

akustyk
14-10-2005, 22:38
cykałem tylko szkolny mecz piłki ręcznej, ale D50 dawał radę nie gorzej niż F70 :wink:
ktorymi szkielkami?

ALF
14-10-2005, 22:56
tamronem 28-75...zapinałem na zmianę, bo sigmy mam albo za krótkie, albo za długie :P

akustyk
14-10-2005, 22:58
tamronem 28-75...zapinałem na zmianę, bo sigmy mam albo za krótkie, albo za długie :P
a probowales moze tego typu zdjecia czyms dluzszym? typu 70-200/4 czy 70-200/2.8 (albo w podobnym zakresie)?

ALF
14-10-2005, 23:00
niestety...jeszcze nie mam sigmy 70-200 i pewnie w tym roku już jej nie bedę miał, ale to cel nr1 na rok 2006 :wink: a 400 był zdecydowanie za długa...

akustyk
14-10-2005, 23:08
niestety...jeszcze nie mam sigmy 70-200 i pewnie w tym roku już jej nie bedę miał, ale to cel nr1 na rok 2006 :wink: a 400 był zdecydowanie za długa...
oj, pieronsko ciezka ta Sigma. solidna i szybka, ale nie wiem, czy chcialbym tyle masy dodatkowo na plecach taszczyc :-)

ech... cele na 2006... :-) prace zlozyc i jezdzic na plenery. a sprzet...? no, moze jakies filterki :-)

mstr
14-10-2005, 23:31
mnie się nic nie blokuje...używam zarówno stałek, manuali jak i AFów w różnych ogniskowych - jest oki
90% zdjęć z 500 jakie zrobiłem były z tamrona i imho jest zupełnie wystarczający na szerokość, ale oczywiście w niedalekiej przyszłości dokupię coś szerokiego :P

No właśnie mi w chwili obecnej (sonyf707) często brakuje czegoś 'szerszego':mrgreen: A że kolejnym zakupem będzie jakaś długa armata, to na szeroki kąt musiałbym sporo czekać (a nie chciałbym po prostu).

btw, przekopałem się dzisiaj przez forum trochę i poczytałem sporo ciekawych postów na temat d50 i generalnie postanowiłem: jak się obronię to kupuję :) (no właśnie zamiast się uczyć to ja sobie czytam o puszkach, szkłach i innych takich :lol: )

Ale z nie chciałbym się też przejechać na obiektywie. ALF, co sądzisz o kicie od d70ki w d50ce?

Artur25
15-10-2005, 01:10
mstr, Ja w tym samym celu kupiłem lustro tylko ja zamierzam robic samochody:), padło na d50 z szkiełkiem 18-70. Dlaczego hmm dlatego ze kitowe szkło jest lepsze od tego w 350d a narazie brak funduszy na cos lepszego po 2. d50 fajnie lezy w łapkach:)kolory mnie troche martwia ale wszystko mozna troche podciagnac w PS. O 350d tez słyszałem wiele pochlebnych opini choćby foty pana Byska otym świadcza tylko ze on cyka L 70-200 f4:) no i tu moje pytanko do starszyzny forowej czy sigma 70-200 jest porównywalna (szybkość i jakość fotek) do L 70-200 f4?? Oglnie to jutro pojade go sprawdzic na drodze jak wychodzą fotki jak coś daj znac to wsadze tu jakieś:) aha jeszcze jedno polecie mi jakieś szkieł do cykania slubów itp. oczywiscie w rozsadnej cenie:)

Aha no i chciałbym zeby sie ten sprzecik sprawdził :) i nie okaze sie ze małe plastikowe pudełko canona jest o wiele lepsze:(

meliszipak
15-10-2005, 01:58

miałem okazję podpiąć na warsztatach- działa szybko i cicho, a zdjęcia piękne; może kiedyś mnie będzie na nią stać..spodobala się bardzo.

pozdrawiam

mstr
15-10-2005, 08:03
mstr, Ja w tym samym celu kupiłem lustro tylko ja zamierzam robic samochody:), padło na d50 z szkiełkiem 18-70. Dlaczego hmm dlatego ze kitowe szkło jest lepsze od tego w 350d a narazie brak funduszy na cos lepszego po 2. d50 fajnie lezy w łapkach:)kolory mnie troche martwia ale wszystko mozna troche podciagnac w PS. O 350d tez słyszałem wiele pochlebnych opini choćby foty pana Byska otym świadcza tylko ze on cyka L 70-200 f4:) no i tu moje pytanko do starszyzny forowej czy sigma 70-200 jest porównywalna (szybkość i jakość fotek) do L 70-200 f4?? Oglnie to jutro pojade go sprawdzic na drodze jak wychodzą fotki jak coś daj znac to wsadze tu jakieś:) aha jeszcze jedno polecie mi jakieś szkieł do cykania slubów itp. oczywiscie w rozsadnej cenie:)

Aha no i chciałbym zeby sie ten sprzecik sprawdził :) i nie okaze sie ze małe plastikowe pudełko canona jest o wiele lepsze:(

No właśnie ja też mam ograniczenia cenowe (ale któż ich nie ma:wink:), ale stać by mnie jeszcze było na tamrona 28-75 zamiast kita od d70. Miałbym prośbę do ALFa, żeby umieścił jakieś fotki ze swojego d50+tamron w celach poglądowych. Tak dla rozwiania wątpliwości :)

Artur25, jak zrobisz te fotki to wrzucaj, chętnie obadam:)

ALF
15-10-2005, 10:56
mam już kilka zdjęć z tego zestawu...może do końca ykendu je obrobię i przerzucę do tego kompa, to na pewno wsadzę na forum...

Artur25
15-10-2005, 12:14
mstr, byłem dzisiaj popstrykac troche na szosie no i mam mieszane uczucia :?
nie są tak ostre jak bym chciał fukam nikorem 18-70 jak je obrobie dam linka. Wezne sprawdze go jeszcze w warunkach bojowych na jakimś rajdzie zobaczymy nie mam jak sprawdzic ja by sobie poradził 350d wiec zadnego porównania. No chyba ze kupie 2 aparat:)

kwasik
15-10-2005, 13:48
Artur25, moim zdaniem 18-70 i tak daje rade na rajdach/wyscigach/meczach. brakuje dluzszego konca ale IMO nie jest najgorzej (jak na ten zakes) rzecz jasna. wrzuc te fotki jak bedziesz mogl... 8)

Artur25
15-10-2005, 17:54
jeśt moze jakieś dobre szkło tak do 1700 zł które nadawało by sie do sportu dosyć szybkie?? No i ponawiam moje pytanie czy sigma 70-200 jest porównywalna szybkościa i jakościa fotek do canona L 70-200 f4. Jak myslicie opłaca sie kupować do d50 cos takiego jak ta sigma czy ona sie w nim sprawdzi??

ALF
15-10-2005, 17:59
ja kupię na pewno :mrgreen:

mstr
15-10-2005, 18:35
mam już kilka zdjęć z tego zestawu...może do końca ykendu je obrobię i przerzucę do tego kompa, to na pewno wsadzę na forum...

Super, dzięki :D

Co do nikorra od d70ki to widziałem gdzieś 2 foty zrobione z jego użyciem na d50 i też mam mieszane uczucia :wink: Tylko ten szerszy kąt...

shakk
15-10-2005, 18:53
pewien mondry czlowiek powiedzial ze niewazny jest sprzet a umiejetnosci...a sprzet jest dla nas a nie my dla niego....nie spodziewajcie sie cudów po kitach kazdej marki :/

mstr
15-10-2005, 19:14
pewien mondry czlowiek powiedzial ze niewazny jest sprzet a umiejetnosci...a sprzet jest dla nas a nie my dla niego....nie spodziewajcie sie cudów po kitach kazdej marki :/

true, true. no ale jak ktoś kupuje to zawsze trochę wierzy że za drachmę uda mu się kupić cudo na kiju, robiące na dodatek czary z mleka i siekające marchewkę w 3 trybach prędkości.

RAF
15-10-2005, 21:00
mstr, miałem przez dwa dni możliwość porównywania 28-100 z 18-70. Nie były to fachowe testy, ale na własne potrzeby ustaliłem, że o ile 18-70 jest ostrzejszy, to widać to głównie na cropach. Zaletą jest szerszy kąt i uniwersalny zakres ogniskowych. Pod wpływem porównań myślę jednak o zainwestowaniu w coś bardziej zaawansowanego, typu tokina 12-24, tamron 17-35 lub jakąś stałkę.

Artur25
15-10-2005, 22:26
mstr, http://www.speed555.com na tej stronce są fotki rajdowe robione 350d ale wiekszość L70-200 ale są tez robione kitem, chyba oile sie nie myle rajd rzeszowski hopa no i nie wygladają az tak źle. A ze kit z d70 jest lepszy od tego z 350d wiec nie powinno być az tak źle:)
ale ja wciaz mam jakies mieszane odczycia jak patrze na te moje fotki nie są tak ostre jak bym chciał :) moze zaduzo naogladałem sie fotek z takich puszek jak 20d z dobra L i przez to jestem przewrażliwiony:)

Kaleid
15-10-2005, 22:38
z dobra L

A to są takie ? :mrgreen: :mrgreen:

shakk
15-10-2005, 22:50
panowie no K**** J***** M****** z 350d z Elka...Zenitem zrobisz i moze byc 10000 razy lepsze od tego z canona z Elka...zdjecia zaleza od tego co obsluguje aparat ze tak powiem a nie to czy ma elke czy nie wiem co....dajcie spokoj....ja wiem wiem...nie ta technika...ale panowie wiecj zdjec mnie gadania ;]

mstr
15-10-2005, 23:16
mstr, http://www.speed555.com na tej stronce są fotki rajdowe robione 350d ale wiekszość L70-200 ale są tez robione kitem, chyba oile sie nie myle rajd rzeszowski hopa no i nie wygladają az tak źle. A ze kit z d70 jest lepszy od tego z 350d wiec nie powinno być az tak źle:)
ale ja wciaz mam jakies mieszane odczycia jak patrze na te moje fotki nie są tak ostre jak bym chciał :) moze zaduzo naogladałem sie fotek z takich puszek jak 20d z dobra L i przez to jestem przewrażliwiony:)

Niektóre fotki naprawdę przyjemne dla oka :) Szkoda że moja skoda 105L już na złomie, bo bym bryknął jakąś hopkę przez kopiec kreta.

Skoro masz nieostre to spróbuj je jeszcze obrobić w ps albo innym sofcie.

Artur25
16-10-2005, 08:07
mstr, powiem tak jak by szło ostrość w sofcie zrobić to bym kupił kompakta za 1000 i było by bez problemu bo wszystko zrobił bym w sofcie kolory , ostrość itd :)

mstr
16-10-2005, 11:31
mstr, powiem tak jak by szło ostrość w sofcie zrobić to bym kupił kompakta za 1000 i było by bez problemu bo wszystko zrobił bym w sofcie kolory , ostrość itd :)

Wspomniałem o sofcie, bo skoro masz na razie tylko ten obiektyw to przynajmniej masz jakąś opcję w korekcie. Coraz bardziej przekonuję się do Tamrona 28-75. Podejmę decyzję, jak porównam Twoje fotki i ALFa.

Artur25
16-10-2005, 13:27
mstr, hmm z tamronem nie miałem do czynienia polecono mi tego kita z d70 wiec go wziołem a widze ze cenowo jest podobny do tego Tamrona 28-75. wiem jedno w przyszłym roku musiał bym zainwestowac w sigme 70-200 albo nikona 80-200 chociaz słyszałem ze sigma jest szybsza w w fotach sportowych to siem liczy :lol: .
A odnośnie moich fotek to linka podam jak je gdzieś umieszcze naraze niemam czasu no i nie spodziewaj sie niczego szczególnego to moja 1 lustrzanka wiec cały czas sie ucze :P

tylko nie wiem czy z d50 warto inwestować w taki sprzet jak sigma bo narazie przez jakieś 2 lata puszki raczej nie zmienie alternatywą byłby d100 ale jakoś nie jestem przekonany a to do czego jestem przekonany i to bardzo czyli d2hs :D jest poza moim zasiegiem:)

mstr
16-10-2005, 14:06
A odnośnie moich fotek to linka podam jak je gdzieś umieszcze naraze niemam czasu no i nie spodziewaj sie niczego szczególnego to moja 1 lustrzanka wiec cały czas sie ucze :P

d50 to też będzie moje 1sze lustro :)

Fangio
16-10-2005, 15:51
Witam wszystkih. Ostatnio wzialm od kolegi na Rajd Wawleski D50-ke. Podchodzilem troche sceptycznie do tego tematu, poniewaz wczesniej mialem okazje pobawic sie D70 i stwierdzilem, ze jest bardzo wolny z moim Nikkorem 70-210/f4. Ku mojemu zaskoczeniu D50 bylo wyraznie szybsze i wrocilem z Krakowa z (moim zdaniem) udana galeria.
Byc moze D70 jest rownie szybkie, ale niestety ja nie mialem go zbyt dlugo w rekach i nie moglem tego sprawdzic w warunkach "bojowych" .
Teraz mam dylemat co w przyszlosci wybrac D70/D70s czy D50. Mam lekki metlik w glowie :roll:

PS. Jesli chodzi o kolory - to te z D50 bardzo mi sie podobaja.
PS2. Mialem tylko problem z swiatlomierzem- glupial w momencie przyswiecenia lampami prosto w obiektyw i nie doswietlal pomimo ustawienia matrcowego pomiaru. Nigdy mi sie to nie zdarzylo przy moim F90X.

Pozdrawiam
Marcin

Artur25
16-10-2005, 16:28
Fangio, mozna gdzieś zobaczyć twoja galerie??

Fangio
16-10-2005, 18:18
artur25 - prosze bardzo: http://rallyonline.pl/g.php?1&pg_[desc]=+DESC&modex=pokaz&T[id]=1190
wiekszosc fotek robilem z 70-210 - tylko czesc (wszystkie nocne) z kitem 28-80g

Artur25
16-10-2005, 20:14
Fangio, i to wszystko cykałeś d50?? zdiecia sa zajebiste ostre bardzo mi sie podobają Psułeś je moze?? Aha jakiej lamy uzywałeś do tych nocnych??

meliszipak
16-10-2005, 20:18
Fangio, i to wszystko cykałeś d50?? zdiecia sa zajebiste ostre bardzo mi sie podobają Psułeś je moze?? Aha jakiej lamy uzywałeś do tych nocnych??

dlaczego kolegę dziwi jakośc zdjęć z D50?- przecież to świetny aparat.

pozdrawiam

Fangio
16-10-2005, 21:04
Artur25 - wszystkie fotki robilem D50. Troszke dlubalem w PSie nie ukrywam, ale bez przesady - nie mialbym tyle czasu i cierpliwosci zeby siedziec przy kazdej fotce nie wiadomo ile czasu. Do tych nocnych uzywalem lampy za 50 zl dedykowanejdo Canona, ktora pozyczylem od brata :))

Pozdrawiam
Marcin

Artur25
16-10-2005, 21:15
nie dziwi mnie to tylko pytam sam posiadam D50 :lol: tylko teraz jakies dobre szkieło i lampa. Jakim szkłem to cykałeś masz moze linka do jakiegoś slepu gdzie go mozna nabyć??

mstr
17-10-2005, 08:05
Fangio, fajne zdjęcia Ci wyszły :) A ten obiektyw, to NIKKOR zoom AF 70-210 1:4-5,6?

Radek
17-10-2005, 11:42
z tego co kolega napisał wnioskuje, że to nikkor AF 70-210/4

Artur25
17-10-2005, 14:52
to co to w końcu za szkiełko :D moze Fangio coś wiecej powie:)

Fangio
17-10-2005, 19:11
witam wszystkich ponownie. Nie mialem mozliwosci wczesniej odpowiedziec, ale postaram sie nadrobic zaleglosci :) Otoz to "tajemnicze" szkielko to jest - tak jak Radek slusznie zauwazyl Nikkor 70-210/f4 ( tutaj jest link do opisu http://www.kenrockwell.com/nikon/70210f4.htm ) Kupilem go pod wplywem dzialania tego szacownego forum :) Wahalem sie czy nie kupic 70-300 z szklami ED, ale jednak po kilku tegorocznych rajdach utwierdzilem sie w przekonaniu, ze to moje "stare, ale jare" szkielko bylo slusznym wyborem :) Nie jest to moze jakis demon szybkosci, (mimo wszystko z moim 90X radzil sobie wysmienicie i ostrzyl bardzo szybko), jest stosunkowo glosne, ale za to jest rewelacyjnie ostre. To chyba tyle - troche sie rozpisalem. Jesli ktos ma ochote poogladac inne fotki z tego szkla to zapraszam na www.kkr.org.pl www.rajdy.hoga.pl albo www.rallyonline.pl (chociaz na tym ostatnim nie wisi ostatnio zbyt wiele moich prac po tym jak stary serwer odlecial :) )

Pozdrawiam
Marcin

Artur25
27-10-2005, 16:13
mstr, nareszcie wsadziłem jedna moja fotke z kita jest tu http://rapidshare.de/files/6828367/DSC_0032.JPG a tu 2:)
http://rapidshare.de/files/6829141/DSC_0009.JPG
nie wiem ale w całej okazałosci widać jakby ziarno a była robiona prz iso 200 hmm nie wiem co jest w wiekszosci fotek jest cos takiego.;(

mstr
28-10-2005, 10:57
mstr, nareszcie wsadziłem jedna moja fotke z kita jest tu http://rapidshare.de/files/6828367/DSC_0032.JPG a tu 2:)
http://rapidshare.de/files/6829141/DSC_0009.JPG
nie wiem ale w całej okazałosci widać jakby ziarno a była robiona prz iso 200 hmm nie wiem co jest w wiekszosci fotek jest cos takiego.;(

Dzięki wielkie Artur25! Fotki zacne, wydaje mi się że z ziarnem jest ok. Ale chyba są trochę jasne (nie wiem bo mam monitor lcd, a on nieźle daje :wink: ).

Artur25
28-10-2005, 14:57
hmmm moze na temat ziarna wypowie sie ktosjeszcze , ja niestety nie widziałem jeszcze oryginalnych rozmiarowo fotek z lustra zawsze poniejszone wiec niewiem czy to normalne??
Fangio, ma przysłać mi jakoś woja fotke wiec dopiero wtedy stwierdze jak sprawa stoi moze to wina kita :)

mstr
04-11-2005, 23:38
No i stałem się nowym szczęśliwym użytkownikiem apratu marki Nikon 8)

Zakupiłem body d50ki u hesji (pozdrawiam i polecam wszystkim:) a obiektyw 18-70 (jeszcze testuję, ale na 90% go kupię) od takiego jednego z wawy :wink:

Także EOT, niedługo zamieszcze jakieś próbki w dziale z fotami.

kwasik
04-11-2005, 23:46
gratuluje i dziel sie fotami:)