Zobacz pełną wersję : Które to będą szkła nikona
Adriano95
10-03-2021, 00:10
Hejka!
Jak nazywają się szkła Nikona na śrubokręt af-p? Jakie one nazwę nikkor - samo af bez końcówki -s. I jak sprawdzałem to trochę osób twierdzi że właśnie warto kupić puszkę ze śrubokrętem to szklarnia będzie względnie tania tylko z tego co widzę to mały jest ich wybór najwięcej jest kitowych albo 28-80: 35-80; 35-70 takie dziwne ogniskowe, nie ma ani żadnych ciekawych zoomów, ani stałek. Jednak to chyba jakiś mit jest albo nie wiem jak ich szukać na rynku wtórnym, doradzi ktoś?
Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka
Hejka!
Jak nazywają się szkła Nikona na śrubokręt af-p?
Albo śrubokręt, albo AF-P - wybór jest Twój.:-)
A na poważnie, "śrubokręt" to silnik napędu AF w aparacie, już starej generacji, jak i obiektywy, natomiast AF-P to silnik AF w obiektywie i ogólnie szkła nowoczesne, z bardzo dobrym obrazkiem. I teraz zależy, co Ci chodzi po głowie - ma być tanio, czy dobrze?
Wysłane z mojego VLOG NonExisting bez użycia Tapacośtam.
AF-D.
Nie. Samo AF.
Obiektywów AF to całkiem sporo jest. Tylko że to staruszki. Trzeba brać to pod uwagę.
Adriano95
10-03-2021, 01:06
Jest sporo ale na rynku wtórnym najwięcej dostępnych jest tylko tych ogniskowych co wymienilem ciężko dostać jakieś stałki lub zoomy spacerowe lub teleobiektywy
Ligo ma być tanio
To są obiektywy muzealne.
Polecam Nikkor 28-105 D, fajne światło, makro 1:2 i przyzwoita ostrość.
ma być tanio
Przykro mi to mówić, ale fotografia to nie jest tanie hobby.
Chociaż faktycznie można zacząć od D80, D200, albo D300 z uniwersalnym 28-105, albo lepiej 18-200 pod DX. Chyba, że wiesz, jakiej konkretnie ogniskowej potrzebujesz.
krzysztofz24
10-03-2021, 01:48
Jak ma byc tanio to D90 jak o body-srubokret jak ta lala i Nikkor 35 1.8 AF-S DX oraz Nikkor 50 F1.8 AF-D. Cena za zestaw zaleznei od stanu i dlugosci szukanai to 1500-2000zl.
Jest uniwersalna stalka do niemal wszystkiego i portretowka na DX. Obydwa obiektywy sa co njamniej przyzwoite. A osobiscie ta 50 Nikkora uwazam za bardzo dobra i mam do niej sentyment bo kiedys mialem.
A jak wciagnie hobby to sie zobaczy czy chcemy cos szerzej czy raczej tele.
D7000 za grosze można kupić, a to jednak lepszy sprzęt w porównaniu do D90, do tego taniutkiego Nikkora 18-70 G, tanie 50mm D, czyli max 1300zł wszystko albo i taniej.
Adriano95
10-03-2021, 02:38
Właśnie chciałem pójść bardziej coś typu d5xxx lub d3xxx ale słyszę że może warto jeszcze pójść w śrubokręt jeśli chciałbym mieć trochę tańszą optykę aktualne są te rady jeszcze jak myślicie?
Bierz któryś z serii D7xxx, będzie i śrubokręt, i AF-S.
krzysztofz24
10-03-2021, 03:23
D7000 za grosze można kupić, a to jednak lepszy sprzęt w porównaniu do D90, do tego taniutkiego Nikkora 18-70 G, tanie 50mm D, czyli max 1300zł wszystko albo i taniej.
No D7000 bedzie lepszy niz D90 ale jednak drozszy. A tu ma byc taniosc.
Wiec autorze jesl ichcesz body ze srubokretem to albo super tanio D90 albo tanio D7000.
To jeszcze inaczej - bo zwykle jest tak, że jak ktoś zgłębi się nieco w temat, to woli trochę dołożyć. Tu masz fajną tabelkę, co się z czym je:
https://www.kenrockwell.com/nikon/compatibility-lens.htm
A z niej wynika, że jeśli dołożysz do D7100, albo do D7200, to będziesz mógł używać zarówno tańszych obiektywów AF-D, jak i nowoczesnych AF-P, choć z pewnymi ograniczeniami. No i w przyszłości odsprzedać to będzie łatwiej.
Myszowor
10-03-2021, 09:53
Daj se spokój ze śrubokrętem, najlepiej AF-P, szybkie tanie i bardzo dobre optycznie.
krzysztofz24
10-03-2021, 10:37
Daj se spokój ze śrubokrętem, najlepiej AF-P, szybkie tanie i bardzo dobre optycznie.
Tylko że obiektywów z AF-P tyle co kot napłakał. A że śrubokrętem są tony na allegro. I bez problemu można mieć obiektyw który dla nowicjusza będzie wielki WOW, o to za małe pieniądze.
Adriano95
10-03-2021, 14:56
To jeszcze inaczej - bo zwykle jest tak, że jak ktoś zgłębi się nieco w temat, to woli trochę dołożyć. Tu masz fajną tabelkę, co się z czym je:
https://www.kenrockwell.com/nikon/compatibility-lens.htm
A z niej wynika, że jeśli dołożysz do D7100, albo do D7200, to będziesz mógł używać zarówno tańszych obiektywów AF-D, jak i nowoczesnych AF-P, choć z pewnymi ograniczeniami. No i w przyszłości odsprzedać to będzie łatwiej.A czemu d7000 już by nie wystarczył? Co te nowsze modele mają ze taka różnica jest że warto dopłacić?
krzysztofz24
10-03-2021, 15:07
A czemu d7000 już by nie wystarczył? Co te nowsze modele mają ze taka różnica jest że warto dopłacić?
Zawsze można napisać że są nowsze i mają lepsze matryce i ogólnie w nowsze.
Ale ty zaczles o obsłudze poszczególnych rodzajów AF w obiektywach przez różne body.
Ogólnie stare i nowe body entry level nie mają też śrubokręta do obsługi obiektywów z takim napędem AF.
Z DX śrubokret mają D70/80/90 i cała seria 7000. Nie wymieniam tu aparatów półprofesjonalnych czy profesjonalnych bo tego nie będziesz kupował.
Najnowszy AF jaki wypuścił Nikon to tzw AF-P. I jego po prostu obsługują stosunkowo młode aparaty. Po prostu obsługują go dopiero aparaty które wyprodukowano po "wynalezieniu" AF-P. Niezależnie czy te aparaty da w segmencie entry level czy polprofi czy Profi.
Ja osobiście bym sobie darował body z obsługą AF-P. Te obiektywy do DX owszem są dobre ale jest ich mało.
Chciałeś tanio. Bardzo tanio będzie D90 a tanio będzie D7000. I masz śrubokręt i pełno szkieł na allegro na śrubokręt oraz ofc AF-S. AF-S akurat chodzi na każdym body.
Wszystko masz w tabelce Kena Rockwella, wszystkie kompatybilności obiektyw-body.
Koniecznie ja przeczytaj, dostałeś tu już od kogoś linka.
Myszowor
10-03-2021, 15:08
Ceneo dzisiaj:
Obiektyw NIKON AF-P DX Nikkor 10-20 mm f/4.5-5.6G VR - 1250zł
Obiektyw Nikon Nikkor AF-P DX 18-55mm F 3.5-5.6 G VR - 450zł
Obiektyw NIKON AF-P DX Nikkor 70-300 f/4.5-6.3G ED - 1050zł
Wszystko nowe (jak się poszuka używanych to na każdym ze 200zł taniej), jak znasz tańsze równie dobre śrubokręty to podaj listę.
"Nie kupuj śrubokręta, to jest archaiczne, muzeum, do niczego się nie nadaje" - to ogólnie brednie pisane przez ludzi, których aparaty na siebie porządnie zarabiają, mają dobry zawód, bogatych rodziców albo są po prostu głupi. W każdym razie mam wrażenie, że nikt z nich nie rozumie, że dla kogoś zaczynającego przygodę z lustrzankami różnica choćby 500zł (zwykle więcej) przy wyborze obiektywu to może być wyborem pomiędzy "kupić", a "nie kupić". Jest sporo niezłych szkieł śrubokrętowych. Ja po przesiadce z D700 na Z5 żałuję 16-35mm, szeroki, dość ciemny ale całkiem ostry, od dłuższego czasu chodzi za mną też 105mm micro, który w wersji AF można kupić poniżej 1000zł, za silnik trzeba dołożyć drugie tyle (no i pewnie optykę też lepszą, nie sprawdzałem bo już nie mam po co). Co do wyboru obiektywów i ich zakresów to śrubokręt daje tyle, że nie jesteś ograniczony: kupujesz nowe świetnie optycznie obiekywy, duże, cieżki i drogie, albo wyszukujesz starsze perełki: często niewiele gorsze optycznie, z wolniejszym AF, ale za to mniejsze, lżejsze i tańsze. Różnica w jakości obrazu dla amatora jest może być pomijalna. Zdecydowanie lepiej mieć śrubokręt, niż go nie mieć...
Kojocisko
10-03-2021, 18:34
Bo od czasów śrubokrętów to nadal mamy matryce 8mpx i nadal jest git. Ale ja głupi jestem.
Są nieliczne obiektywy na śrubokręt, które wciąż dają radę. Są to przede wszystkim tele, jak 180/2.8, 80-200, czy magiczne 105 i 135 DC.
Ale te wszystkie standardowe zoomy, bym sobie odpuścił. Zwłaszcza na DX (zresztą wszystkie lustrzanki FX mają śrubokręt).
krzysztofz24
11-03-2021, 02:34
Są nieliczne obiektywy na śrubokręt, które wciąż dają radę. Są to przede wszystkim tele, jak 180/2.8, 80-200, czy magiczne 105 i 135 DC.
Ale te wszystkie standardowe zoomy, bym sobie odpuścił. Zwłaszcza na DX (zresztą wszystkie lustrzanki FX mają śrubokręt).
Jakie FX, po co o tym wogole wspominac? Kolega jest poczatkujacy i chce dobrze i tanio. Czyli bardzo tanio D90 a tanio i troche lepiej D7000. I to nie sa 24mpx matryce zeby starsze obiektywy na srubokret mialy jakos nie dawac rady.
Mialo byc tanio, dobrze i na poczatek. Plus wyjasnienie pewnych niuansow z AF.
Ja tylko czekam jak ktos wyskoczy z bezlustrami bo lustrzanki juz dawno umarly i najlepiej to Sony bo Nikon ma straty:-).
TOP67, to tak do ogolu, wykorzystalem tylko twoj wpis..
Ja tylko dodam żeby się tak mocno nie sugerować cenami na allegro bo to komedia zazwyczaj bo jak można wpaść na pomysł żeby wystawić D7000 za 900zł :)
D90 miałem i dobrze wspominam, jedynie brakowało mi pomiaru światła z manualnymi co ma D7000.
Z ciekawostek następcą D90 jest D7500, a linia D7000, D7100, D7200 nie doczekała się następcy :)