Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D 3500 kompatybilne lampy

Kulek
08-03-2021, 22:54
Zaczynam przygodę z fotografią cyfrową. Mam zamiar kupić lampę błyskową. Nie wiem jaki system obsługuje mój aparat: TTL, iTTL czy bodajże CLS. W jakim systemie automatyki mam szukać lampy. Potrzebuję jedynie by była automatycznie sterowana przez aparat , miała w miarę dużą siłę błysku . Czekam na sugestie bardziej doświadczonych kolegów.

lukasz_kk
09-03-2021, 08:06
Kup lampę Quadralite Stroboss 36N, będziesz zadowolony, ewentualnie model 60N, jeśli potrzebujesz większej mocy, ale to dużych rozmiarów lampa (waży 530 g, model 36N 200 g) i w zestawie z D3500 może wyglądać dziwnie, i być nieporęcznie.

Kulek
09-03-2021, 21:11
A co myślisz o takiej:TUMAX DPT-383 AFZ do Nikon. Liczba przewodnią 45, mała i nieciężka lub:ROLLEI 56 FLASH Unit. Liczba przewodnią 56 nieduża i lżejsza od Stroboss 60N. Tylko czy będzie współpraca z D3500?

lukasz_kk
09-03-2021, 21:34
O tej TUMAX to pierwsze słyszę :) Z kolei o lampach Rollei słyszałem, że są, i to też by było na tyle. Quadralite 60N (a dokładnie to Godox TT685, bo to te same lampy, tylko pod inną marką) mam, i mogę z czystym sumieniem polecić, z tym że użytkuję na większym i cięższym body, więc wyważenie całego zestawu jest zupełnie inne. W sumie nie napisałeś co chcesz doświetlać tą lampą, ale jeśli to głównie zdjęcia we wnętrzach niedużych pomieszczeń, czytaj w domu/mieszkaniu, to ta mniejsza wersja Quadralite wg mnie powinna Ci wystarczyć w zupełności.

Niewątpliwą zaletą Quadralite, wg mnie i pewnie wielu innych forumowiczów, jest to, że mają one wbudowany jednocześnie odbiornik i nadajnik radiowego systemu wyzwalania wraz z przeniesieniem automatyki. Oznacza to, że jeśli w przyszłości zechcesz rozbudować zestaw o kolejne lampy, to posiadaną już lampą, założoną na aparat, wyzwolisz radiowo inne lampy w trybie TTL. Możesz to też oczywiście zrobić przy pomocy nadajnika założonego na aparat, i nie będziesz musiał kupować dodatkowo odbiorników do każdej z lamp.

Jeśli wiesz, że na jednej lampie poprzestaniesz, to możesz się też rozejrzeć za lampami Yongnuo, bo tam system wyzwalania zdalnego nie jest tak jednorodny jak w Quadralite, ale same lampy są niczego sobie.

Ligo
09-03-2021, 21:41
TUMAX DPT-383 AFZ do Nikon. Liczba przewodnią 45, mała i nieciężka lub:ROLLEI 56 FLASH Unit. Liczba przewodnią 56
Nie kombinuj z wynalazkami. Albo firmowe SB, albo Stroboss, jak Nikon za drogi.
Te deklarowane L.P. to można sobie w buty włożyć.

OjTam
09-03-2021, 22:46
Te deklarowane L.P. to można sobie w buty włożyć.

Nieee. Po prostu chińska droga podawania LP. Na max zoom palnika. ¯\_(ツ)_/¯
Godox i YN tak samo podają.

Kulek
09-03-2021, 23:10
W sumie nie napisałeś co chcesz doświetlać tą lampą, ale jeśli to głównie zdjęcia we wnętrzach niedużych pomieszczeń, czytaj w domu/mieszkaniu,

Na dziś nie planuję rozbudowy na kilka lamp. Lampę chciałbym wykorzystać do zdjęć w stylu rodzinnych imprez w większych pomieszczeniach jak również doświetlania na zewnątrz. Głównie chodzi mi by aparat przejął całkowicie sterowanie siłą błysku itp. manual niech mi zostanie do " zabawy" światłem w warunkach nocnych lub podobnych.

Ligo
09-03-2021, 23:24
No to potrzebujesz właśnie Strobossy, w ilości większej jak jedna sztuka.

- - - - kolejny post - - - - - -

I jeszcze coś. Jeśli aparat przejmie Ci "całkowicie" sterowanie siłą błysku, to pierwszy plan będziesz miał naświetlony prawidłowo, ale tło, to już w cały świat...

Kulek
10-03-2021, 16:58
Jeżeli yongnuo, to któraś z tych dwóch może być:YONGNUO YN560III lub YN 560 IV

OjTam
10-03-2021, 17:46
Obie manualne.

Kulek
10-03-2021, 19:28
Szkoda, że manual. Jak na razie prym wiedzie Quadralite Stroboss 36N. Tylko, czy nie za słaba? LP tylko 36. 60N z kolei rzeczywiście jak pisze lukasz_kk może być nieporęczna w obsłudze. No i te 530g wagi.

lukasz_kk
10-03-2021, 20:23
Do wnętrz powinna Ci wystarczyć, ja mam 60 i nigdy nie błyskam na pełnej mocy (a odkąd mam FF i szkła 2-2.8, to prawie wcale, chyba że przez softbox).
Na zewnątrz, to i 60 może być za słabo, ale tutaj nie mam w ogóle doswiadczenia, więc może niech ktoś inny się wypowie.

Kulek
10-03-2021, 20:42
Ja mam gorzej. W jednym f/3.5 w drugim f/4.5

Ligo
10-03-2021, 23:38
Jak na razie prym wiedzie Quadralite Stroboss 36N. Tylko, czy nie za słaba? LP tylko 36.
Pisałeś o dużych pomieszczeniach i o pracy na zewnątrz. Ta 36 jest fajna i zgrabna, ale jak przyjdzie odbić światło od sufitu/czegokolwiek, to nie wyrobi. Za słaba.
Z kolei 60-tka powinna wystarczyć, ale ergonomia z małym korpusem będzie kiepska. Chyba, że zmienisz kiedyś puszkę na większą.

Kulek
11-03-2021, 12:16
Mam jeszcze takie pytanie. Poszukując lampy zgodnej z moim D3500 na co trzeba zwracać uwagę? Czy wystarczy, że lampa będzie miała stopkę zgodną z Nikon, obsługuje TTL ( iTTL) i to wszystko? Pozostają jeszcze funkcje lampy, większe lub mniejsze ale bez wpływu na kompatybilność z puszką.
Na dziś nie jestem zainteresowany sterowaniem innych lamp więc ten parametr jest mi zbędny.
Pytam ponieważ dedykowane przez Nikon dla mnie kosztują za dużo a przy zamiennikach jest podawana często informacja o stopce i TTL bez podawania kompatybilności z konkretnymi modelami. I to nie tylko na aliexpres.

Kulek
19-03-2021, 22:38
Odpowiem sam sobie.
Z serwisu Nikon.pl dowiedziałem się, że D3500 pracuje w trybie CLS. Wobec tego poszukując lampy zamiennika należy szukać ze stopką Nikon, pracującą w systemie CLS i TTL. I to wszystko. Jeżeli się mylę proszę o sprostowanie. Pozostają jeszcze możliwości samej lampy czyli Mercedes lub Trabant.

Ligo
19-03-2021, 22:53
Twój aparat pracuje w nowym systemie i-TTL.

OjTam
19-03-2021, 23:03
A do tego, żeby śmieszniej było, D3500 nie wspiera CLSu bez zewnętrznej lampy-sterownika.

Kulek
20-03-2021, 11:28
Jak mam to rozumieć" bez zewnętrznej lampy- sterownika"

tomkep
20-03-2021, 14:57
To znaczy, że lampa wbudowana nie może służyć jako lampa wyzwalająca lampy zdalne (z angielska - nie może pracować jako master). Będziesz potrzebował albo dedykowanego sterownika (SU-800 Nikona) albo lampy, która może pracować w trybie master (SB-800, SB-900, SB-910, SB-5000 i chyba też SB-700).

Kulek
20-03-2021, 15:38
Rozumiem. Dziękuję.