Zobacz pełną wersję : Zabawa w RAWki 5/2021 - GŁOSOWANIE
Czołem! :)
Przystępujemy do głosowania w 5 edycji zabawy. Są 22 prace :)
Głosujemy na maksymalnie 5 (słownie: PIĘĆ!!!) prac, które Wam się spodobają.
Można oczywiście zagłosować na mniej, na jedną, dwie itp...
Bardzo prosiłbym o sumienne podejście do tematu i nie głosowanie na więcej. Głosowanie ma charakter publiczny.
Proszę pamiętać aby nie oddawać głosu na swoją pracę. Głos taki będzie nie ważny (patrz: regulamin).
Autorem zdjęcia jest: tbogdanowicz
Uprzejmie proszę tbogdanowicz o przesłanie swojego (ewentualnego) wyróżnienia przed końcem głosowania :) Osobiście gorąco zachęcam do wykorzystania tej możliwości. Czy to jako wyróżnienie dodatkowego zdjęcia, czy tez jako "boost" dla swojego faworyta :)
Na wstępie zaznaczam, że dopuściłem do zabawy zdjęcie, które regulaminowo może wg niektórych być kontrowersyjne, ciekawi mnie jednak Wasz odzew na ten sposób przedstawienia pracy.
Termin głosowania zakończy się za 3 dni - środa (10.03.2021)
Numer danego zdjęcia znajduje się NAD nim.
W przypadku remisu nastąpi jednodniowa dogrywka.
Po skończonym głosowaniu proszę o wypowiedzenie się na temat zwycięskich prac.
"Oryginał"
49254
Paczka z pracami znajduje się tu => klik (https://drive.google.com/file/d/1sCQ5Dxk_TX0qHs_bEsqQz07r9cTgrfOz/view?usp=sharing)
Zachęcam do pobrania paczki aby porównać zdjęcia w pełnym rozmiarze.
WASZE PROPOZYCJE
1
49253
2
49252
3
49251
4
49250
5
49249
6
49248
7
49247
8
49246
9
49245
10
49244
11
49264
12
49263
13
49262
14
49261
15
49260
16
49259
17
49258
18
49257
19
49256
20
49255
21
49266
22
49265
Po zakończonym głosowaniu zostanie ujawniona lista autorów wraz z numerami zdjęć.
Jeżeli ktoś się nie zgadza na ujawnienie to proszę o PW z taką informację.
Zapraszam :-)
.
tbogdanowicz
07-03-2021, 22:51
Cieszę się, że jest aż tyle wersji.
W dodatku większość się wyraźnie różni między sobą. Wstępnie wersję do wyróżnienia wybrałem, ale muszę się jeszcze upewnić, bo kilka jest ciekawych.
mi się raczej żadne nie podoba :p
Spoko, za kilkadziesiąt lat zrobimy pstryk, z aparatu wylecą mikro drony, sztuk 20, zmapują przestrzeń i te zapisane mapowanie umieszczą w Rawie. Oddając nam inicjalną perspektywę , z której pstryk zrobilismy.
Wejdziemy sobie w LR 52.11, stwierdzimy, ze to nie to, że powinienem tak nie zadzierać obiektywu, i się przeniesiemy jednym ruchem kilka pięter w górę, po czym stwierdzimy, że jednak mogliśmy przesunąć się na etapie robienia zdjęcia 3 kroki w prawo, to się przesuniemy wirtualnie i odkryje się przed nami to, co zmapowaly drony. Resztę obróbki zrobi AI 20.1 na podstawie połączenia neuronowego i będzie git.
No więc aparaty nadal będą duże, bo drony muszą pomieścić. [emoji846] Obiektywy też, również z powodu dronów, bo przecież będą już metasoczewki w wersji 3, więc w zasadzie "szkło" będzie wielkości góra kilku centymetrów przy 1 mm grubości. [emoji846]
Co najważniejsze, przed oglądaniem pracy w rawkach AI skomunikuje się z głosującym za pomocą rzeczonego połączenia i wprowadzi do każdego ze zdjęć poprawkę dla gałek ocznych głosującego, przez ciasteczka w przeglądarce, która odpowiednio zmodyfikuje zdjęcie specyficznie pod tą osobę. W efekcie wszystkie mapozdjecia będą takie same i wystarczy zagłosować na pierwsze a algorytm sam zagłosuje na to, które było najbliższe najmniejszej liczbie modyfikacji.
Ok, no to chora wyobraźnia sobie popracowała, można iść spać [emoji6][emoji23]
To teraz wyobraź sobie te wszystkie drony jak normalnie w tym miejscu zapewne byłoby tysiące turystów z aparatem. Potrzeba jeszcze dronów bojowych do odganiania dronów innych ludzi :)
W pracach widzę epicką walkę z obiektywem, którą jednak wygrał obiektyw ;)
Myszowor
08-03-2021, 08:11
Jak dla mnie to nikt nie dał rady z tym zdjęciem, nie to że ja bym wyprostował.
lukasz_kk
08-03-2021, 09:49
crusiek zapomniałeś dodać, że połączenie neuronowe będzie wspomagane łącznością z chipami ze szczepionek przez sieć 5G, a za kilkadziesiąt lat to najpewniej 666G ?
:)
Czas na przeciek, który .... wygląda ciekawie :D
Pierwsze miejsce: 5 prac
Drugie miejsce: 6 prac
Trzecie miejsce: 7 prac
Różnica po głosie.
:D
No i dla chętnych zagadka, ile jest prac bez głosu? :)
Taaaka dogrywka w powietrzu wisi. :lol:
Cóż, wiadomo co może być epickie w języku polskim, jednak ja tutaj muszę zastosować szersze znaczenie pochodzenia angielskiego :D
Może być EPICKA dogrywka :D
Byłyby jaja, jakby wszystkie (minus te bez głosów) na Isze miejsce trafiły. Na dobrą sprawę całe głosowanie do powtórki. xD
A. I standardowo: moja pewnie bez głosu. xD
Się nie zachłyśnij... :roll:
Czas na przeciek, który .... wygląda ciekawie :D
Pierwsze miejsce: 5 prac
Drugie miejsce: 6 prac
Trzecie miejsce: 7 prac
Różnica po głosie.Eeeeeeee, jeszcze są dwa dni i się do końca głosowania dużo pozmienia. :razz:
No i dla chętnych zagadka, ile jest prac bez głosu? :)Żadna? :rolleyes:
Na pewno się pozmienia :)
Dla podpowiedzi dodam, że znajdując ilość prac bez głosów osiągniemy pełną liczbę prac w obecnej edycji :)
No to ciekam ;)
1 miejsce - dwie prace z dwoma głosami przewagi.
2 miejsce - cztery prace.
3 miejsce - jedna praca z głosem straty.
Jeden jednorożec :D
Jeden jednorożec :D
Szfaq... :(
Ze względu na dużą ilość podobnych prac, nie jestem w stanie zidentyfikować swojej, więc wstrzymuję się od głosownia. Uważam, że podobnie jak na innych forach fotograficznych należałoby przy zdjęciu podawać nick autora pracy. Uniknełoby się omyłkowego głosowania na swoją pracę.
siemalysy
09-03-2021, 19:40
Ze względu na dużą ilość podobnych prac, nie jestem w stanie zidentyfikować swojej, więc wstrzymuję się od głosownia. Uważam, że podobnie jak na innych forach fotograficznych należałoby przy zdjęciu podawać nick autora pracy. Uniknełoby się omyłkowego głosowania na swoją pracę.
crusiek na pewno pomoże. Szybki priv do niego i w odpowiedzi dostaniesz info, która praca jest Twoja.
tbogdanowicz
09-03-2021, 19:52
Andre53 - bez przesadywizmu. Prace różnią się wyraźnie stopniem wyprostowania i/lub kolorami i/lub kadrem.
Obejrzyj to co wysłałeś i powinieneś oszukać swoją wersję. A jeśli nadal nie dasz rady, to zrób zgodnie z tym co napisał kudłaty kolega wyżej :-).
2pompony
09-03-2021, 20:57
Nie chcę nikomu wchodzić w paradę, ale wydaje się, że jeden przynajmniej kadr jest stanowczo łatwiejszy do odróżnienia niż inne. Jeśli akurat tego nie może odnaleźć kolega Andre, chętnie pokażę. :)
krulewik
09-03-2021, 22:19
Jest do ściągnięcia paczka ze zdjęciami. Wystarczy porównać, które jest identyczne z tym wysłanym.
Może nie jest to tak dobry sposób, jak list do prowadzącego, ale też jest skuteczny. :)
Przy okazji można zauważyć, że niektóre zdjęcia wyglądają lepiej w przeglądarce zdjęć, niż na stronie.
Nadal uważam, że przy numerze pracy powinien być nick autora. Już dwukrotnie zdarzyło mi się pechowo zagłosować na swoją pracę.
Nadal uważam, że przy numerze pracy powinien być nick autora. Już dwukrotnie zdarzyło mi się pechowo zagłosować na swoją pracę.Przeglądnąłem zdjęcia z tej edycji i nie ma tutaj dwóch identycznych. Moim zdaniem nie ma możliwości pomyłki. Dla pewności, porównaj je z tym zdjęciem które wysłałeś i nie powinieneś mieć nawet cienia wątpliwości.
Nadal uważam, że przy numerze pracy powinien być nick autora. Już dwukrotnie zdarzyło mi się pechowo zagłosować na swoją pracę.
Znaczy jesteś za głosowaniem jawnym ? Moim zdaniem to nie najlepszy pomysł.
Przyznaje, raz się w RAWkach pomyliłem, ale prace naprawdę było ciężko odróżnić i zbyt pośpiesznie zagłosowałem. Tu nie widzę bardzo podobnych prac do siebie. Zawsze można jeszcze sprawdzić i porównać wagę zdjęcia (MB, KB) najeżdżając myszka na zdjęcie w przeglądarce Firefox taka informacja się pojawia (tego wówczas nie zrobiłem). Ściągając paczkę zdjęć też można sprawdzić tą "wagę".
2pompony
10-03-2021, 09:47
Dobra, to teraz powiem poważnie - jeśli autor nie widzi, która jest jego praca, znaczy, że robił troszkę na oślep!
Może dla takich zapominalskich wyjściem jest zamieszczanie numerka w jednym miejscu dla wszystkich obrazków (zrobienie takiej akcji w PSie jest proste, w innych programach pewnie też niezbyt trudne) - a prowadzący w mailu odpowiadającym na nadesłanie pracy zamieści dopisek: dostajesz numerek 5. Z tym że to byłaby dla prowadzącego dodatkowa praca: dostaje zdjęćie, przyznaje numerek, przelatuje akcją, odpowiada mailem i tak dla każdego nadesłanego obrazka...
Plusem jest to, że nikt się więcej nie pomyli, i nie trzeba będzie wszędzie podkreślać, że numer zdjęćia jest nad czy pod nim bo będzie bezpośrednio na obrazku napisany, a niedowidzący uczestnicy obdarzeni słabszą pamięcią będą usatysfakcjonowani...
Znaczy jesteś za głosowaniem jawnym ? Moim zdaniem to nie najlepszy pomysł.
To bardzo słaby pomysł.
Zawsze można jeszcze sprawdzić i porównać wagę zdjęcia (MB, KB) najeżdżając myszka na zdjęcie w przeglądarce Firefox taka informacja się pojawia (tego wówczas nie zrobiłem). Ściągając paczkę zdjęć też można sprawdzić tą "wagę".
Nie zawsze zadziała. Wystarczy exif wywalić i rozmiar pliku leci w dół.
Nie zawsze zadziała. Wystarczy exif wywalić i rozmiar pliku leci w dół.
Ano, co do KB-ajta pu usunięciu EXIF nie będzie się zgadzało. Z drugiej strony ile ten EXIF waży, do 50KB to chyba max. (pomijam jakieś "dziwne przypadki", jakie się zdarzały, gdy plik JPG ważył 5 MB, a po usunięciu EXIF 500KB).
Musiałby być naprawdę bardzo duży zbieg okoliczności, aby dwa zdjęcia było ciężko odróżnić i jednocześnie miały bardzo zbliżoną wagę. Pozostaje wówczas priv do prowadzącego z zapytaniem.
krulewik
10-03-2021, 16:59
Rozumiem, że ktoś obrobił zdjęcie, wysłał go, a następnie obrobione zdjęcie usunął z komputera i skasował wiadomość z załączona pracą, którą wysłał na konkurs.
W innym przypadku, wyświetlając w przeglądarce swoje zdjęcie i któreś z paczki do ściągnięcia, na pewno każdy jest w stanie stwierdzić, czy się różnią czy nie.
Ja uważam, że problem jest raczej sztuczny i do rozwiązania przy odrobinie chęci. Ostatecznie, zawsze można napisać do prowadzącego. :)
2pompony
10-03-2021, 22:06
https://i.postimg.cc/rp3nY4jD/ognia.png
2pompony
10-03-2021, 22:10
Odpalać wyniki, w sensie, że...
:twisted:
Jeszcze pół godziny do zakończenia ankiety. Wygląda na to, że będzie dogrywka... chyba, że ktoś coś tutaj jeszcze zdąży napsuć w głosowaniu :)
Taka na 5 prac, jak było w pierwszym przecieku? :mrgreen:
2pompony
10-03-2021, 22:38
https://i.postimg.cc/x1krtLVz/dawac.png
Gardło boli od 3 dni, głowa pęka od dwóch, kreciątka kwarantannią się, coś jest chyba na rzeczy ;)
Dzisiaj więc nie będę krzyczeć i spamować, bo w palcach sił brak :D
Panowie później odniosę się do tematu nicków na zdjęciach i pomysłu przesyłania numerów, tym czasem....
2pompony
10-03-2021, 22:50
Nię pękaj i nie dawaj się, jeśli to corona. Zdrowia!
I dzięki.
Złego diabli nie biorą ;)
No więc... zapraszam do DOGRYWKI (https://forum.nikoniarze.pl/threads/306013-Zabawa-w-RAWki-5-2021-GŁOSOWANIE-DOGRYWKA) :)
Będzie trudny wybór. Na obydwie głosowałem.
Sporym zaskoczeniem dla mnie jest wynik "niedokończonej" pracy nr 10, ale gusta, kryteria, każdy ma inne i w sumie dobrze:-)
2pompony
10-03-2021, 23:22
And.N
Ale zaskoczeniem in plus (że tylko tyle głosów), czy in minus (że aż tyle)? I dlaczego niedokończona?
Skoro "niedokończona" (mz.) to zaskoczenie, że aż 4.
2pompony
10-03-2021, 23:27
Acha.
.
Jeśli chodzi o pomysł z przesyłaniem numerów, to jak najbardziej można coś takiego wprowadzić i nie jest to dla mnie problem, choć kłopot wydaje mi się być jednostkowy, to można coś takiego dość prosto zrobić. Informację o tym raczej przesyłałbym zbiorczo przed wstawieniem zabawy, ponieważ przed jej startem "automat" generuje losowo numery dla zdjęć, czasami dzielę zdjęcia przed tą operacją mniej lub bardziej pod kątem kolorystycznym, czy też kadru, proporcji.
Tak czy inaczej przypominam również o tym, że w wątku jest paczka zdjęć, którą można pobrać i w pełnym rozmiarze obejrzeć na monitorze, porównać ze swoją, mało tego... ułatwia to głosowanie, po drodze można zrobić kilka przebiegów odrzucając prace, które się mniej podobają, wciskamy "delete" zaczyna się klarować. No chyba, że kasujemy wszystko po kolei, to może być problem ;)
Kiedyś, jak jeszcze mi drukarka dobrze działała, to zdjęcia, które zostały drukowałem sobie i kładłem na podłodze obok siebie, dużo lepiej mi się wtedy decydowało. Tak robiłem, jak miałem sporą zagwozdkę, co wybrać i zazwyczaj następowało oświecenie, niekoniecznie spójne z kanonami, no ale cóż...
Jeśli chodzi o nicki w głosowaniu...
Z wielu powodów głosowanie nie powinno być jawne, nie w RAWkach, tutaj jestem absolutnie przeciwny.
Jak już ktoś wyżej napisał, zawsze można do mnie napisać wiadomość, czy na maila, odpiszę, nie ugryzę, pomogę.
Przesyłanie numerów do RAWkowiczów powinno wyczerpać temat, dlatego też spróbuję pilotażowo od następnej edycji pociągnąć ten pomysł... no chyba, że ktoś chce wprowadzić veto :)
2pompony
10-03-2021, 23:33
Veto! :) Choć zdaje się ja o tym pisałem, ale zmieniam opcję.
Jeśli kiedykolwiek wystąpię, ja wolałbym kryptonimy. Dla siebie zaklepuję J-23 ewentualnie Ciotkę Zuzannę.
Veto! :) Choć zdaje się ja o tym pisałem, ale zmieniam opcję.
Jeśli kiedykolwiek wystąpię, ja wolałbym kryptonimy. Dla siebie zaklepuję J-23 ewentualnie Ciotkę Zuzannę.Do tego to już by trzeba program napisać, no i zaopatrzyć się w enigmę [emoji23]
Wybaczcie małą obsuwę, to były kwestie bezpieczeństwa :)
Podsumowanie po dogrywce (https://forum.nikoniarze.pl/threads/306013-Zabawa-w-RAWki-5-2021-G%C5%81OSOWANIE-DOGRYWKA) :)
1 miejsce na podium zajął krulewik
2 miejsce zajęła fantazja
3 miejsce zajął darko
Wyróżnienie od autora RAWka wędruje do pracy nr 20
Przesyłam gratulację dla zwycięzców.
Zachęcam do napisania kilku słów od siebie o zdjęciach, obróbce :)
# 1 krulewik
49415
#2 fantazja
49418
#3 darko
49417
#PRACA WYRÓŻNIONA Zbyszek
49416
Wyróżnienie przyznaję wersji 20. Nie jest najlepiej wyprostowana, ale oddaje to jak się widzi ten kościół - jest bardzo duży i patrzy się na niego z dołu.
Do tego kolory są przyjemne, bliskie rzeczywistym.
Pozdrawiam,
Tomek B.
* krulewik - poproszę o przesłanie RAWka do kolejnej edycji zabawy :)
Przyjemnego wieczoru życzę :)
krulewik
12-03-2021, 00:11
Ktoś musiał wygrać i tym razem padło na minie. Dziękuję wszystkim za głosy. :)
Crusiek poszukam czegoś, tylko tym razem tak dla odmiany, czegoś przynajmniej pozornie łatwiejszego. :)
Zanim zamieszczę swoje materiały pomocnicze, podzielę się pewnym spostrzeżeniem.
Gapiłem się na tą swoją pracę w czasie obróbki oraz przed wysłaniem i wydawało mi się, że jest w porządku.
Po zamieszczeniu zdjęć na stronie, jeden rzut oka wystarczył żeby zauważyć, że na pierwszym lepszym "wyprostowanym zdjęciu", katedra kładzie się na prawo.
Okazuje się nie pierwszy zresztą raz, że u kogoś łatwiej zauważyć wady czy niedociągnięcia niż u siebie. :)
Moje poprawione zdjęcie wyglądało by jakoś tak:
49423
Moje materiały pomocnicze:
Miejsce 1 - praca nr 21.
49424
Miejsce 2 - praca nr 9.
49425
Miejsce 3 - praca nr 22.
49426
Miejsce 4 - praca nr 7.
49427
Miejsce 4 - praca nr 12.
49428
Miejsce 4 - praca nr 14.
49429
Miejsce 5 - praca nr 4.
49430
Miejsce 5 - praca nr 20.
49431
Miejsce 6 - praca nr 1.
49432
Miejsce 6 - praca nr 6.
49433
Miejsce 6 - praca nr 10.
49434
Miejsce 6 - praca nr 11.
49435
Miejsce 6 - praca nr 15.
49436
Miejsce 6 - praca nr 16.
49437
Miejsce 6 - praca nr 17.
49438
Miejsce 7 - praca nr 2.
49439
Miejsce 7 - praca nr 13.
49440
Miejsce 7 - praca nr 19.
49441
Miejsce 8 - praca nr 8.
49442
Miejsce 8 - praca nr 18.
49443
Miejsce 9 - praca nr 3.
49444
Miejsce 9 - praca nr 5.
49445
2pompony
12-03-2021, 12:29
Zachęcam do napisania kilku słów od siebie o zdjęciach, obróbce[/B] :)
Może nieskromnie, skoro jestem na ostatnim miejscu - ale chciałbym zwrócić uwagę, że moja wersja, jeśli idzie o zachowaną szerokość kadru nie ma sobie równych!!!
Może nieskromnie, skoro jestem na ostatnim miejscu ...
Jeśli dobrze patrzam:-), to jesteś na 6 miejscu. Przy 22 pracach to całkiem dobry wynik.
... jeśli idzie o zachowaną szerokość kadru nie ma sobie równych!!!:twisted:
To prawda i pewnie dlatego została doceniona:twisted:
...Moje poprawione zdjęcie wyglądało by jakoś tak:
49423
Miałbym tylko taką uwagę co do "barierki", czy może "piorunochronu" na tej wysokiej wieży i tego zielonego koloru. To zabarwienie wygląda raczej na aberrację chromatyczną, niż rzeczywisty kolor (ale mogę się mylić...).
Wyróżnienie przyznaję wersji 20. Nie jest najlepiej wyprostowana, ale oddaje to jak się widzi ten kościół - jest bardzo duży i patrzy się na niego z dołu.
Do tego kolory są przyjemne, bliskie rzeczywistym.
Pozdrawiam,
Tomek B.
Dzięki za wyróżnienie. :smile: Jak zobaczyłem to zdjęcie to uznałem że obrobię je w taki sposób aby zdjęcie przedstawiało jak najbardziej realistycznie to co może zobaczyć człowiek swoimi oczami stojąc w miejscu z którego fotografowałeś.
Co byście powiedzieli na zdjęcie bądź o bądź religijne, ale w sferze profanum ?
Nie wiem o co za bardzo chodzi, ale w "profanacji " żadnej religii nie chciałbym uczestniczyć...
tbogdanowicz
12-03-2021, 18:51
Może nieskromnie, skoro jestem na ostatnim miejscu - ale chciałbym zwrócić uwagę, że moja wersja, jeśli idzie o zachowaną szerokość kadru nie ma sobie równych!!!
Podejrzewałem że to Twoja wersja :mrgreen:.
Zastanawiałem się czy nie zagłosować na to zdjęcie, jako na pokazujące jak zniekształcony jest obraz, ale ściany nie są idealnie wyprostowane :p.
- - - - kolejny post - - - - - -
Dzięki za wyróżnienie. :smile: Jak zobaczyłem to zdjęcie to uznałem że obrobię je w taki sposób aby zdjęcie przedstawiało jak najbardziej realistycznie to co może zobaczyć człowiek swoimi oczami stojąc w miejscu z którego fotografowałeś.
No właśnie. Czasem to prostowanie wygląda bardzo sztucznie.
- - - - kolejny post - - - - - -
TAK!!! TAK!!! TAK!!!
2pompony
12-03-2021, 18:54
Miałem nadzieję na wywołanie burzy, ale przeszedł zefirek. :) Dobry i zefirek...
Tak, już poważniej - ja nie występuję na ogół w tym konkursie, ale tutaj chciałem pokazać co to się dzieje z tym obrazem i jak go trzeba ponaciągać i wyobracać, żeby ściany były pionowe. A wszystko to odpada, jeśli znamy magiczny sposób!
Tak, już poważniej - ja nie występuję na ogół w tym konkursie, ...
Szkoda (fajna zabawa),... występuj może chociaż jako głosujący w RAWkach, bo z tym bardzo krucho na forum.
Jakby to było nolimit to mógłbym się postarać o tzw. "obrazę uczuć religijnych". W końcu nie ma tego w regulaminie :twisted: Ale, że nie jest to w czym problem?
tbogdanowicz
12-03-2021, 19:09
Miałem nadzieję na wywołanie burzy, ale przeszedł zefirek. :) Dobry i zefirek...
Tak, już poważniej - ja nie występuję na ogół w tym konkursie, ale tutaj chciałem pokazać co to się dzieje z tym obrazem i jak go trzeba ponaciągać i wyobracać, żeby ściany były pionowe. A wszystko to odpada, jeśli znamy magiczny sposób!
Miło by było, gdybyś dołączył się do tej zabawy. W nagrodę można dostać NIC, także warto :mrgreen:.
Nie wiem o co za bardzo chodzi, ale w "profanacji " żadnej religii nie chciałbym uczestniczyć...
Ja też tak podchodzę do tego. Nie mam ochoty na żadną "profanację", co by to nie było.
Oj panowie, sfera profanum, to sfera świecka.
Tak jak sfera sacrum, to sfera święta.
Chodzi o to, że jest to zdjęcie, które nie pokazuje żadnych obrządków, czy uczestnictwa w swerze świętej a raczej pokazuje dzieło sztuki, utworzonej przez człowieka.
W sumie można tam powalczyć ładnie ze światłem, może koesh byś się skusił [emoji846]
krulewik
12-03-2021, 19:19
Miałbym tylko taką uwagę co do "barierki", czy może "piorunochronu" na tej wysokiej wieży i tego zielonego koloru. To zabarwienie wygląda raczej na aberrację chromatyczną, niż rzeczywisty kolor (ale mogę się mylić...).
Tam jest siatka zabezpieczająca, żeby nie skakać z wieży. To była zdaje się 3 przymiarka do obróbki i akurat w niej zapomniałem usunąć aberrację. :)
Tam jest siatka zabezpieczająca, żeby nie skakać z wieży. To była zdaje się 3 przymiarka do obróbki i akurat w niej zapomniałem usunąć aberrację. :)
To można powiedzieć pomyliłem się tak w połowie:) (chociaż może mniej, bo jako "barierkę" można to potraktować)
...Chodzi o to, że jest to zdjęcie, które nie pokazuje żadnych obrządków, czy uczestnictwa w swerze świętej a raczej pokazuje dzieło sztuki, utworzonej przez człowieka. W sumie można tam powalczyć ładnie ze światłem, ...
To zapodawaj Waść:)
tbogdanowicz
12-03-2021, 19:33
Coś widzę że niektórzy zapomnieli znaczenie pewnych słów o jakich mówiono na lekcjach języka polskiego w szkole. Sam też to czasem mam (niestety upływający czas swoje robi), ale wtedy sięgam do słownika zamiast podejrzewać kogoś o złe intencje.
I nie piszę togo by kogoś denerwować, ale by uniknąć kłótni co do znaczeń różnych słów.
Chodzi o to, że jest to zdjęcie, które nie pokazuje żadnych obrządków, czy uczestnictwa w swerze świętej a raczej pokazuje dzieło sztuki, utworzonej przez człowieka.
Ale jak napisałeś będzie to coś religijnego. Może po prostu wstaw zdjęcie i ocenimy bo teraz to są niedopowiedzenia.
Coś widzę że niektórzy zapomnieli znaczenie pewnych słów o jakich mówiono na lekcjach języka polskiego w szkole. Sam też to czasem mam (niestety upływający czas swoje robi), ale wtedy sięgam do słownika zamiast podejrzewać kogoś o złe intencje.
I nie piszę togo by kogoś denerwować, ale by uniknąć kłótni co do znaczeń różnych słów.
Nigdy z języka polskiego nie byłem asem:-) (łagodnie mówiąc) i nikogo nie podejrzewałem o złe intencje. Przyznaje do słownika nie zajrzałem. Żle widać odebrałem słowa: "...w sferze profanum..."
Chyba za późno zaglądam, ja to inaczej zapamiętałem, biały Carrara, zielony Prato i różowy z Maremmy :)
49455
Dobra, zaraz wystartuję zabawę, a koesha do niej wołałem, bo on ładnie ogarnia światła w tego typu zdjęciach :) Ja to noga jestem pod tym względem.
Natomiast wracając do zdjęcia z obecnej edycji. Rozumiem wybory głosujących, i niejako przewagę pewnych priorytetów, choć na zdjęciach wygranych brak mi nieco kontrastu i kopniaka ale ......
Minusa niektórzy u mnie mają za to, że nie przypilnowali podstawowego tematu, takiego jak aberracja chromatyczna.... najpierw sprawdzajmy tak podstawowe rzeczy jak korekcja wad obiektywu (czasem automat nie da rady i trzeba to zrobić dodatkowo manualnie), a potem dopiero rzeźbmy, prostujemy, kadrujemy, itp., itd. dane zdjęcie. Czasami, po wyciągnięciu, podbiciu kolorów trzeba na wszelki wypadek jeszcze sprawdzić, czy nie wyciągnęliśmy też tych wad na zewnątrz... ja wiem, że ja zrobiłem trochę kichę, mogłem jednak drugie zdjęcie wstawić, ale wiadomo, cudze zdjęcia się łatwiej ocenia :D :) No dobra, to jak już pokrzyczałem, to mogę iść konwertować nefa...
Zapraszam do NOWEJ ZABAWY (https://forum.nikoniarze.pl/threads/306027-Zabawa-w-RAWki-6-2021) :)