PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Portretowe początki

Pilej
07-03-2021, 19:05
Hej, przedstawiam swoją pierwszą sesję portretową. Mile widziane uwagi i komentarze :)

1.
49223

2.
49224

3.
49225

4.
49226

dziadek
07-03-2021, 19:23
Nie znam się choć lubię portret.Podoba mi się jedynka.

Kojocisko
07-03-2021, 19:26
Jedynka naprawdę bardzo fajna

wojtekd3
07-03-2021, 21:18
Bardzo podoba mi się 1. Reszta przy niej to trochę przypadkowe foty. No może oprócz 4.

fafniak
07-03-2021, 21:37
stawiam na 1 bo czuć tutaj pracę

Pilej
08-03-2021, 14:53
Dzięki wszystkim za komentarze :)

Teraz spróbowałem coś w kolorze, do BW jeszcze wrócimy :)

5.
49285

6.
49283

Kojocisko
08-03-2021, 15:07
5 w kolorze bardziej mi się podoba niż b&w
w 6 coś się złego z kolorami na twarzy dzieje, jakby nadmierne zdejmowanie świateł.

2pompony
08-03-2021, 15:21
Tylko jej nie pokazuj tych zdjęć!

Kolor wyszedł fatalnie, modelka wygląda (na drugim zwłaszcza, ale i to pierwsze kolorowe niedużo lepsze) jakby była ucharakteryzowana do zagrania denatki wyciąganej z wody. Smętnego wrażenia dopełniają ciemne plamy pod oczami.

Nie mówię tego, żeby zakpić czy podważać urodę modelki, ale przeanalizuj uważnie wszystkie zamieszczone dotąd zdjęcia... Najlepiej jak dotąd wychodzi Ci to, w którym twarz jest jaśniejsza niż otoczenie, w którym twarz jawi się jako sporo jaśniejsza plama na ciemniejszym tle. Porównaj teraz zdjęćia 1 i 5 - na tym drugim brak światłą na twarzy, sporo jaśniejsze tło i od razu modelka wygląda, jakby miała przydymioną twarz.

Moim zdaniem oprócz opanowania koloru, z czym na razie jest dość słabo (ani jeden nie jest dobry), dobrze byłoby dostrzec jeszcze problem jasności, i użyc czegoś; jeśli nie blendy lub delikatnego dopalenia na planie, to przynajmniej odpowiedniej obróbki.

Pilej
08-03-2021, 18:47
Dzięki za rady, to póki co zostaję przy BW, jak kolor mi nie wychodzi :)
Starałem się używać blendy, czy to transparentnej, żeby stworzyć cień, czy białej, z przodu przy zdjęciach pod Słońce.

7.
49288

8.
49289

9.
49290

fafniak
08-03-2021, 19:43
9tka jest bardzo fajna

2pompony
08-03-2021, 21:35
No, zobacz o ile lepiej wychodzi twarz na 7 i 8... Według mnie zdecydowanie lepiej pod względem technicznym, niż np. na 2 lub 4 (nie oceniam min, uśmiechów, itp, a tylko walory techniczne).

A teraz - cały czas mając to doświadczenie na uwadze - w ramach doskonalenia weź zdjęcie nr 9, i nie tracąc nic ze światła kontrowego rozjaśnij twarz, bo znowu popadła w lekki cień. W ramach treningu radzę Ci zrobić to na przynajmniej 3 sposoby:

1. rozjaśnić samą twarz
2. zgasić półcienie (ale nie błysk) na reszcie tła, poza twarzą
3. połączyć trochę tego i trochę tego: rozjaśnić twarz i delikatnie zgasić półcienie z całości.

I ARCYWAŻNA uwaga: z umiarem!!!

Jak zrobisz to samodzielnie, zobaczysz jaka obróbka i który sposób najlepiej zda egzamin, tak, aby nie stracić blasku z tyłu, a jednocześnie wydobyć twarz z cienia - a wszystko tak, żeby nie raziło. Słowem ma wyglądać tak, jakby było bez forsownej obróbki; osoba niewprawna ma się w ogóle nie zorientować, że coś było grzebane, tylko że od początku wyszło ta pięknie. :).

KaarooL
09-03-2021, 03:40
Możnaby popełnić kilka fajnych kadrów z tą Panią, ale to co zostało tu zaprezentowane jest bardzo słabe. Takie pstryki można walić telefonem a różnica będzie widoczna głównie w rozmyciu tła.

1 i 4 nadają się by coś z tego zrobić, reszta - moim zdaniem - do kosza. Ekstremum widać na nr 8 - rzadko która nastolatka obroniłaby się w pozie tak obnażającej to, czego w kobiecym portrecie po prostu się nie pokazuje.

Skup się na tym jak wygląda twarz a nie na rozmyciu tła czy pchaniu kontrastu. Im wyższy kontrast, tym gorzej wygląda kobieca twarz.

2pompony dobrze napisał o kontroli świateł i cieni na etapie obróbki. Jeśli nie chcesz lub nie potrzfisz, powinieneś użyć błysku.

Pilej
09-03-2021, 18:44
Dzięki za rady, starałem się wziąć je do siebie i skupiłem się bardziej na twarzy trochę ją zmiękczając, rozjaśniając i ujmując kontrastu.

10.
49345

11.
49346

12.
49348

Jolania
10-03-2021, 23:49
Dziesiątka mi się podoba. Naturalnie.

Pilej
11-03-2021, 00:43
Dzięki Jolania :)

13.
49397

Zahir
11-03-2021, 00:54
Mnie zatrzymała 12, ładne światło i w mojej ocenie najlepszy kolor z dotychczas tutaj pokazanych
tylko to coś na prawym udzie modelki trochę psuje odbiór

NimnuL
11-03-2021, 08:29
12 bardzo przyjemna w odbiorze - tło, światło, ogólna naturalność. Pozostałe pachną spięta atmosfera.

Pilej
11-03-2021, 18:52
Dziękuję Wam bardzo za opinie :)
Przedstawiam kolejne zdjęcia i proszę o komentarze :)

14.
49411

15.
49409

16.
49410

2pompony
11-03-2021, 20:20
Sorry że to mówię, ale zostałbym na razie przy czarnobiałych obrazkach. Kto wie nawet, czy nie na dłużej...

Pilej
11-03-2021, 20:37
Może za dużo wymagam ale prosiłbym jednak o napisanie co nie tak w tych kolorach, bo mimo wszystko zamierzam walczyć z kolorem :) Dziękuję :)

sufenta
11-03-2021, 20:55
Nie podoba mi sie zadne ze zdjec. BW to zwykle (slabe) zdjecia bez kolorow. Kolorowe: ojej! Sprobuj szara karte. Skalibruj monitor. Wiecej swiatla na BW. Niech cienie to beda cienie a nie czarne plamy bez detalu.

fafniak
11-03-2021, 22:32
biel i czerń to takie same środki wyrazu jak inne(odcienie szarości)
Uporczywe trzymanie się koniecznosci istnienia "detalu" jest absurdem-to tylko wybór autora

Hugin
11-03-2021, 23:37
Ciekawe jest przedstawiona odzież pastelowa na modelce oraz styl portretów. Oczy super, fajna mgiełka, ale wyostrzyłeś zęby !? Tam by pasował odcień -"Ptasie mleczko śmietankowe" :) Nie wiem, ale albo brakuje blendy na 16, chmm, brakuje światła. Myślę że odpowiedni dobór światła załatwił by sprawę. Trening czyni mistrza.

2pompony
12-03-2021, 12:10
Może za dużo wymagam ale prosiłbym jednak o napisanie co nie tak w tych kolorach, bo mimo wszystko zamierzam walczyć z kolorem :) Dziękuję :)

Pilej, tytułem wstępu przedstawię daty, żebyś nie myślał, że się wykręcam sianem: zarejestrowałem się tutaj w 2005 roku (pod ksywką bombel, możesz sprawdzić szukając postów tego usera), potem pod obecną w 2009 - to razem daje mi sporawy staż ponad 15 lat na forum. I nie z czego innego, a włąśnie na podstawie tych kilkunastu lat dyskusji forumowych na tematy zdjęć, wiem to że:

1. zdiagnozować, pokazać palcem na zdjęćiu, wytłumaczyć i ewentualnie pokazać drogę poprawy w wypadku jasności jest proste, jeśli nie śmiesznie proste;

2. to samo (diagnoza, recepta, etc) jeśli dotyczy ogólnej ekspozycji (gdzie wchodzi w grę WB, kontrasty/krzywe, histogramy poszczególnych skłądowych, i takie tam) - jest trudniejsze albo dużo trudniejsze, ale jeszcze do przeprowadzenia, jeśli a) radzący potrafi się wysłowić i b) słuchający chce usłyszeć;

3. jeśli zaś chodzi o kolory - rzecz staje się naprawdę ponadnormatywnie trudna. Jednocześnie paradoksalnie - i co bardzo ważne! - bardzo łatwo jest powiedzieć, co dobrym kolorem NIE JEST, abstrahując od tego, że są trudności ze zwerbalizowaniem co jest koślawe, lub co konkretnie zawodzi.

Tyle wstępu.

OK, mając na uwadze powyższe jest mi dość prosto powiedzeć, że kolory jakie pokazujesz są niedobre.

Powiedzenie czemu, i zwrócenie uwagi co konkretnie poprawić jawi mi się jako arcytrudne. Oczywiście jeśli ktoś umie sklecić więcej niż pół zdania tak, żeby się go dało zrozumieć, może się posługiwać protezami: uważać na WB, nie stosować forsownej obróbki, dopóki się nie dojdzie do wprawy zrezygnować z ruszania kolorami selektywnie, i tego typu piękne truizmy - ale ja jestem za stary koń na takie okrągłe pierdzenie.

Jeszcze nikt, komu się dało radę: nie forsuj obróbki nie zaczął wyłącznie od tej rady robić lepszych kolorów. Jeśli się komuś powie nawet szczerze: chłopie, nie masz wprawy, więc nie pakuj się w kręcenie suwakami których do końca nie rozumiesz - nie zaczął nagle osiągać świetnych rezultatów. Do tego trzeba dorosnąć, dojrzeć, dojść własną drogą na własnych nóżkach. Po drodze można zbierać rady, ale i tak na końcu zostajesz sam na sam z własnym zdjęćiem i bagażem własnych doświadczeń - i podejmujesz sam dezycję którym suwakiem suwnąć.

Z rad, jakie uznaję za ważne i niesamowicie przydatne, uważam radę wykształcenia w sobie analitycznego spojrzenia. Także, a może przede wszystkim na własne prace.

KaarooL
14-03-2021, 17:11
Dziewczyna jest wporzo, ma lajtowy styl i nawet odrobinę energii. Temat kładzie jednak to, że nie jesteś w stanie tego pokazać, nie tylko w sposób korzystny ale choćby neutralnie, nie robiąc pannie krzywdy.

Leżą technika oraz klimat sesji.

Jeśli chcesz nauczyć się czegololwiek, wstawiaj miniaturki do wyboru i z każdych 10 zdjęć wybierzemy jedno, nad którym warto usiąść.

Sugestia odnośnie tego byś pozostał przy b/w jest jak najbardziej na miejscu, bo z kolorem sobie nie radzisz. Czerń i biel pozwolą skupić się na przekazie oraz na wyrazie twarzy.

Co więcej, widać że na foceniu nie było odpowiedniego klimatu. Jeśli temat nie idzie na trzeźwo, polecam zaopatrzyć się w jakieś procenty. Dziewczyna wygląda na pełnoletnią.

markoniMark
01-08-2023, 13:02
Mono OK.

markoniMark
26-07-2024, 22:49
7-ka, 8-ka i 9-ka bardzo fajne.

Anna42
18-09-2024, 17:29
Nr 16 z tych trzech ostatnich najciekawszy. Ciekawe są te rozświetlenia na włosach.