Zobacz pełną wersję : 18-55 DX VR vs 18-135 DX (bez VR)
proubluks
24-02-2021, 00:26
Witam. Posiadam obiektyw 18-135 w nikonie d5300 i zastanawiam się nad zakupem 18-55 z VR. Czy taka wymiana to dobry wybór? Nie zależy mi na zoomie, a chciałbym mieć lżejszy obiektyw. Rozważam również 50mm 1.8d,
Jest to moje pierwsza lustrzanka cyfrowa, do tej pory działałem na analogach i chciałbym na start mieć uniwersalny, poręczny obiektyw.
Polecam Nikkora 18-55 AF-P. Dobra ostrość, wydajna stabilizacja, szybki i cichy af. Oczywiście jest mały i lekki. N18-135 też miałem, ale używałem z d80 to i ostrość była zadowalająca. Wadą była duża beczka (dystorsja) w zakresie 18-22mm, trudno było o prosty horyzont.
Witam. Posiadam obiektyw 18-135 w nikonie d5300 i zastanawiam się nad zakupem 18-55 z VR. Czy taka wymiana to dobry wybór? Nie zależy mi na zoomie, a chciałbym mieć lżejszy obiektyw. Rozważam również 50mm 1.8d,
Jest to moje pierwsza lustrzanka cyfrowa, do tej pory działałem na analogach i chciałbym na start mieć uniwersalny, poręczny obiektyw.
Jakich analogach konkretnie i z jakimi szkłami?
Będzie łatwiej coś doradzić.
Nikkor 50mm 1.8d nie będzie miał autofocusa z d5300. Musisz kupić wersję 50/1.8 G. Moim zdaniem do DX bardziej uniwersalna jest ogniskowa 35mm, np. niedrogi N35/1.8 DX (czyli +/- odpowiednik 50 mm na analogu). Ale co kto lubi.
proubluks
25-02-2021, 00:24
Jakich analogach konkretnie i z jakimi szkłami?
Będzie łatwiej coś doradzić.
Nikkor 50mm 1.8d nie będzie miał autofocusa z d5300. Musisz kupić wersję 50/1.8 G. Moim zdaniem do DX bardziej uniwersalna jest ogniskowa 35mm, np. niedrogi N35/1.8 DX (czyli +/- odpowiednik 50 mm na analogu). Ale co kto lubi.
Polecam Nikkora 18-55 AF-P. Dobra ostrość, wydajna stabilizacja, szybki i cichy af. Oczywiście jest mały i lekki. N18-135 też miałem, ale używałem z d80 to i ostrość była zadowalająca. Wadą była duża beczka (dystorsja) w zakresie 18-22mm, trudno było o prosty horyzont.
VILIA TRIPLET 69-3 4/40 mm oraz zenit TTL z heliosem 44-2. Nie jestem doświadczonym fotografem, ale bardzo podobał mi się klimat zdjęć analogowych i wiem, że duże znaczenie w tym ma zapis obrazu na filmie, ale jeżeli obiektyw mógłby dodać efektu podobnego do analogowych zdjęć to właśnie ma tym by mi zależało :)
Poczytałem o n35/1.8 dx i ten wydaje mi się być ciekawym wyborem. Natomiast o nikkor że 18 55 agp czytałem że trochę gorzej radzi sobie z barwami od 18-135, i też chciałbym żeby różnica pomiędzy dwoma obiektywami które bym miał była znaczna, czy właśnie wybierając n35 byłaby ona większa?
Co!? Jaka różnica między barwami? Dziwnych rzeczy się naczytałeś, a mówiąc wprost głupot.
Nowoczesne obiektywy są zwykle kontrastowe, co daje wrażenie mocniejszego nasycenia kolorów. Natomiast kto się w ogóle takimi rzeczami przejmuje? Po pierwsze to w aparacie można poustawiać sobie od razu jpg, ale najlepiej zrobić zdjęcie w RAW i w programie do wywoływania oraz obróbki można osiągnąć niemal dowolny efekt, łącznie z symulacjami klisz filmowych. Ogólnie to z ostrości łatwiej jest uzyskać nieostrość, niż wyostrzyć mydlaste zdjęcie.
Ps. Jakieś wyprane kolory czy zafarby to potrafią dawać obiektywy sprzed 30 lat i więcej, natomiast doszukiwanie się różnic w kolorach współczesnych szkieł świadczy o braku podstawowego doświadczenia w obróbce, niczym więcej.
Ja też bym proponował AF-S DX 35mm f1.8 G. Małe, tanie, lekkie, ostre i bardzo uniwersalne na DX.
A do tego Heliosa dokup adapter z M42 na Nikon F (z soczewką lub bez) i też da się go używać. Możesz też dokupić do niego pierścienie pośrednie i dostajesz niezłe makro. A wszystko to za grosze.
proubluks
25-02-2021, 10:06
Mam adapter do heliosa i faktycznie efekt jest ciekawy. Próbowałem go przerobić z ostrzeniem w nieskończoność ale pojawia się dużą utrata jakości więc to nie ma sensu.
A tak zapytam off top owo - ostatnio widziałem ogłoszenie z obiektywem który miał ułamany gwint na filtr i zastanawiam się czy takie uszkodzenie może mieć wpływ na zdjęcie (tj. Czy przez wyłamane miejsce nie wpada np więcej światła). Ten obiektyw to N50 1.8
Pewnie nie ma wpływu, ale oznacza że obiektyw zaliczył ciężką glebę i nie wiesz co jest w środku, czy i jak był naprawiany. Na dodatek sprzedający to zwykle bagatelizują i chcą za takie szkła niewiele mniej niż za nieuszkodzone. Obiektyw jest jednak dość precyzyjnym przyrządem i trudno oczekiwać, żeby sponiewierany działał tak jak nowy.
proubluks
25-02-2021, 10:58
Pewnie nie ma wpływu, ale oznacza że obiektyw zaliczył ciężką glebę i nie wiesz co jest w środku, czy i jak był naprawiany. Na dodatek sprzedający to zwykle bagatelizują i chcą za takie szkła niewiele mniej niż za nieuszkodzone. Obiektyw jest jednak dość precyzyjnym przyrządem i trudno oczekiwać, żeby sponiewierany działał tak jak nowy.
O tym nie pomyślałem, dzięki