Zobacz pełną wersję : Ciężki obiektyw Jupiter 200 mm
Witam :) Pytanie początkującego. Kupiłam do mojego Nikona d5300 obiektyw Jupiter 200 mm (posiadam adapter M42 do F). Dziś dostałam go w swoje ręce i mam wątpliwości, ponieważ obiektyw wydaje mi się bardzo ciężki - waży prawie 1 kg. Czy można bezpiecznie zamontować taki obiektyw na bagnecie aparatu? Czy też potrzebuję podpory? Dodam, że zestaw będzie służył do astrofotografii na montażu eq3-2.
Z góry dziękuję wszystkim za porady.
madebyzosiek
23-02-2021, 12:18
Kilogram to jeszcze nie jest ciężki obiektyw jakby co ;)
Czyli mogę spać spokojnie :D A, jeszcze nie mogę - dopiero jak wypróbuję na Księżycu, czy obiektyw na pewno dobrze ostrzy na nieskończoność ;) Dzięki za informację, cieszę się, że nie muszę się martwić o wagę w takim razie :)
madebyzosiek
23-02-2021, 12:33
Ale m42 przez adapter na Nikonie F nie będzie ostrzył na nieskończoność. Chyba, że adapter ma soczewkę, no ale jakość obrazu pójdzie się paść, albo chyba że jest przerobiony. Choć do Jupitera chyba da się kupić "dupkę" z bagnetem Nikon F, ja mam taką w Jupiterze 37a.
Mam adapter z soczewką, ale o "dupkach" nie słyszałam :) Możesz podać linka?
madebyzosiek
23-02-2021, 12:43
Mam adapter z soczewką, ale o "dupkach" nie słyszałam :) Możesz podać linka?
To nie wróży sensownej jakości obrazka ;)
https://allegro.pl/oferta/bagnet-nikon-f-do-jupiter-37a-135mm-i-innych-10423674086
Coś takiego może będzie ok.
Tego się właśnie obawiałam ;) Zobaczymy, jak podepnę. "Dupki" znalazłam, dzięki!
Ten obiektyw można przerobić pod Nikona i wtedy nakręca się zwykły adapter, ten od 37A nie pasuje raczej, zapomnij o używaniu adaptera z soczewką.
Dlaczego nie wybrałaś czegoś japońskiego 200mm f/3.3 albo f/3.5, lżejsze i lepsza jakość.
Ten obiektyw można przerobić pod Nikona i wtedy nakręca się zwykły adapter, ten od 37A nie pasuje raczej, zapomnij o używaniu adaptera z soczewką.
Dlaczego nie wybrałaś czegoś japońskiego 200mm f/3.3 albo f/3.5, lżejsze i lepsza jakość.
Czy mógłbyś polecić któryś z takich japońskich obiektywów, najlepiej na bagnecie F? Jupitera kupiłam za poradą ludzi z forum astrofoto, ale jestem na etapie testowania/kupowania/sprzedawania sprzętu, żeby dopasować wszystko do siebie - także jestem otwarta na różne możliwości :) Adaptery mam dwa, jeden z soczewką, drugi slim bez soczewki, i jak warunki pozwolą, to dziś wieczorem wypróbuję Jupitera z jednym i z drugim.
- - - - kolejny post - - - - - -
Znalazłam taki obiektyw, co o nim myślicie?
https://allegro.pl/oferta/obiektyw-nikon-nikkor-200mm-f-4-ai-japan-fv-23-10209879572
Bez soczewki nie wyostrzysz na nieskończoność, a z soczewką jakość jest daremna. Przerabiałem te adaptery i jeśli się tylko da to wymień tę dupkę. Robiłem to w Jupiterze 135 i w Tairze 300, poszukaj czy w Twoim jest to możliwe. Właściwie tylko wtedy używanie szkieł M42 w Nikonie ma sens. No i jeszcze trzeba wziąć pod uwagę, że te moje dwa to są nawet przyzwoicie ostre ale na f8.
Czy mógłbyś polecić któryś z takich japońskich obiektywów
Zerknij na link w mojej stopce, są tam w dużej mierze 135mm ale mają odpowiedniki 200mm f/3.5 i czasami f/3.3 i są też 200mm może się czymś zasugerujesz ale nie mam doświadczenia w astro, raczej pytałbym na tym forum gdzie zaczęłaś szukać.
Zerknij na link w mojej stopce, są tam w dużej mierze 135mm ale mają odpowiedniki 200mm f/3.5 i czasami f/3.3 i są też 200mm może się czymś zasugerujesz ale nie mam doświadczenia w astro, raczej pytałbym na tym forum gdzie zaczęłaś szukać.
Dzięki, fajna stronka, polubiłam :) Bardzo dziękuję za wszystkie rady, wiem już, co powinnam zrobić. Zwrócę lub sprzedam Jupitera - choć z ciężkim sercem, bo lubię takie potężne starocie - i zakupię TAMRON AF 70-300mm F4-5.6 Di LD. Nie jest to wprawdzie stałka, ale widziałam, jakie zdjęcia ludzie potrafią nim wyczyniać z moim setupem.
To jest najlepszy zoom w tym zakresie, do d5300 będzie ok.
https://www.optyczne.pl/456.1-Test_obiektywu-Test_Nikon_Nikkor_AF-P_DX_70-300_mm_f_4.5-6.3G_ED_VR.html
Tamron, którego wymieniłaś to dość słabe szkło, szczególnie na tych 300 mm. Lepsza jest wersja USD, ale i tak najlepszy jest ten ww Nikkor.
Dzięki za podpowiedź, rzeczywiście ten obiektyw wygląda ciekawie. Przed podjęciem decyzji o zakupie zapytam jeszcze, co myślicie jeszcze o obiektywie Nikkor 200mm f/4 AI? Podoba mi się ze względu na to, że to starszy model - a to lubię, no i stałka. Tylko jestem ciekawa opinii na temat jego jakości.
Btw. Żałuję, że nie trafiłam tu wcześniej :) Wydawało mi się, że zrobiłam dobre rozeznanie w necie przed zakupami, ale jednak rozmowa z żywymi ludźmi to jest coś ;)
Pamiętaj, że starsze obiektywy mogą nie być tak dobre jak nowe. Dotyczy to w szczególności powłok i pracy pod światło.
Nie miałem Nikkor 200mm f/4 AI. Natomiast na gęstych matrycach np. takich jak w d5300 obiektywy sprzed 40 lat zwykle ujawniają trochę wad,
- nie są zbyt ostre bez przymknięcia (akurat to jest cenione często w portrecie, ale chyba nie w astro);
- mają spore aberracje, a to nie jest pożądane w astro.
Znajdziesz pewnie jakieś recenzje tego obiektywu, np.
https://richardhaw.com/2016/07/24/nikkor-200mm-f4-kai/
Ps. Do księżyca trochę krótko 200 mm.
Nie miałem Nikkor 200mm f/4 AI. Natomiast na gęstych matrycach np. takich jak w d5300 obiektywy sprzed 40 lat zwykle ujawniają trochę wad,
- nie są zbyt ostre bez przymknięcia (akurat to jest cenione często w portrecie, ale chyba nie w astro);
- mają spore aberracje, a to nie jest pożądane w astro.
Znajdziesz pewnie jakieś recenzje tego obiektywu, np.
https://richardhaw.com/2016/07/24/nikkor-200mm-f4-kai/
Kolejne przydatne informacje, o których jako świeżynka nie miałam pojęcia. Dzięki!
Ps. Do księżyca trochę krótko 200 mm.
Zapewniam Cię, że takim obiektywem można już wiele zwojować, nawet jeśli chodzi o Księżyc :) Jednak do fotografii planet i Księżyca najlepiej korzystać z teleskopu + kamerka astrofoto. Natomiast DSLR i obiektywy o różnych ogniskowych świetnie nadają się do fotografowania obiektów głębokiego nieba. Takie są ogólne zasady, ale ludzie potrafią tworzyć cuda z różnymi setupami, niekoniecznie zgodnie z ich klasycznym przeznaczeniem. Ja na razie tylko podziwiam prace innych, jestem na samym początku drogi. Btw. Na grupie facebookowej Astrofotogtafia Polska jest gość, który robi piękne zdjęcia Księżyca tamronem 70-300 właśnie.
tbogdanowicz
23-02-2021, 21:05
iloris
Mam takiego Nikkora.
Bardzo przyjemny w dzień, na spacer i z EQ 3-2 do uczenia się astro.
Dla przykładu takie dwa. Kiepskie, bo to były zupełne początki. Na siłę wyciągane i zepsułem gwiazdy, ale wtedy byłem zadowolony :-).
Oba to Stacki z klatek po 2 minuty na EQ 3-2.
48816
48817.
Edyta:
Aparat do D7100, który nie jest najlepszy do astro :-).
Miałem kilka 300mm i były bardzo fajne ogólnie do foto ale aberracja raczej nie pozwala na astro, dlatego sugeruję pytać na forum astro foto gdzie już mogą ludzie mieć ciekawe modele testowane.
tbogdanowicz Jeśli na początek będę robić takie zdjęcia, to też będę szczęśliwa :D
koesh Wertuję grupy astrofoto już od jakiegoś czasu, i tam wśród obiektywów króluje Samyang 135mm oraz właśnie stare obiektywy typu Jupiter 135mm oraz 200mm. Ponieważ zaczynam i na dzień dobry muszę wydać sporo na podstawowy choćby zestaw do astrofoto, Samyang na razie pozostaje poza moimi możliwościami budżetowymi. Spoglądam zatem w stronę starszych obiektywów, żeby już zacząć i ćwiczyć obróbkę, bo z tym jest kolejna zabawa :) Mam obiektyw do macro - Hanimex 135mm, i nim już można coś powalczyć również w astrofoto, ale teraz potrzeba mi jeszcze czegoś w okolicach 200 - 300mm, niedrogiego, najlepiej używanego, do odsprzedania, gdy już będę miała lepszy sprzęt.
A z jakim mocowaniem ten Hanimex? Nikon ma tę wadę, że poza obiektywami z mocowaniem Nikon F oraz Pentacon Six nie masz nieskończoności bez przerabiania (lub adaptera z soczewką pogarszającego jakość). Makro zrobisz, astro nie. Zwróć na to uwagę, bo na forach ludzie mogą mieć Sony czy Canony i brak takich problemów.
Hanimex mam na mocowaniu F, już siedzi w aparacie ;) Nawet pierwsze nieśmiałe zdjęcie testowe Księżyca już jest - jedna klatka. Czekam na pogodę, by nazbierać więcej materiału i zrobić stacka, wtedy będzie więcej szczegółów :)
48823
Można coś z 300mm z japońskich modeli wybrać do przerobienia żeby mieć na Nikonie poprawne ostrzenie, jednak nie napisze ci czy dobry moim zdaniem obiektyw będzie pracował też dobrze w astro gdzie aberracja i inne wady mogą zepsuć całość.
jeśli coś gdzieś znajdziesz i będzie miało mocowanie jakieś inne to daj znać i napisze ci czy można przerobić i czy ja mogę przerobić.
koesh O, cudownie, czy mógłbyś mi w takim razie doradzić? :) Sprzedający tego Jupitera 200mm zaproponował, że może mi go wymienić na Tair-3 4,5/300mm, przy czym dokona modyfikacji pod Nikona - na zasadzie: "Przeróbka obiektywu polega na przesunięciu całego układu optycznego w stronę matrycy aparatu. Przeróbka nie ingeruje w układ soczewek i jest odwracalna. Do obiektywu dodaję adapter nikon f bez soczewki. Jest gotowy i kompletny do fotografowania i ostrzy w pełnym zakresie." Czy taka przeróbka ma sens? Właśnie zgłębiam temat w necie i widzę, że ludzie przerabiają Tairy na bagnet nikonowski, ale nie znalazłam informacji o przesuwaniu układu optycznego. Co o tym sądzisz? Ogólnie podoba mi się pomysł tego pięknego obiektywu we współpracy z moim aparatem, ale nie chciałabym popełnić kolejnego błędu zakupowego :)
A jak już tu jesteś to zerknij też tutaj:
https://forum.nikoniarze.pl/threads/303467-Astrofoto-by-Franz55?highlight=astro
kipcior Wspaniale, dziękuję, ależ to cieszy oko ;) Chciałabym kiedyś też robić takie zdjęcia. Jest do czego dążyć!
Tak, takie przerobienie ma sens w tych konstrukcjach.
Przeróbka obiektywu polega na przesunięciu całego układu optycznego w stronę matrycy aparatu.
Słowo-klucz: "całego". Bowiem układu optycznego nie ruszasz, tylko w całości przesuwasz go na właściwą odległość.
koesh Dzięki!!! Chyba się na to zdecyduję w takim razie :) Sądzę, że z przyjemnością będę focić tym sprzętem nawet, jak kiedyś kupię sobie teleskop ;) Kto wie, może pójdę na całość i pomyślę jeszcze o telekonwerterze 2x :D
Ligo Właśnie cieszy mnie, że obejdzie się bez kombinowania w bebechach optyki.
krzysztofz24
23-02-2021, 23:43
Ten Tair 300mm to już jest porządny kawał szkla. W sumie najlepszy z powszechnie dostępnych starych tele pod m42.
krzysztofz24 Tak, piękna sprawa :) I teraz będę miała kolejną rzecz do przemyślenia - mianowicie jak to posadzić na montażu eq3-2, bo mała śrubka 1/4 cala na adapterku do DSLR raczej nie wystarczy :D
Trzeba podpatrzeć u innych, a gdyby coś, to są większe śrubki 3/4 cala i redukcje do nich z 1/4".
krzysztofz24
24-02-2021, 00:30
Trzeba podpatrzeć u innych, a gdyby coś, to są większe śrubki 3/4 cala i redukcje do nich z 1/4".
Dokladnie, a te "porzejsciowki" gwintowe to tanie jak barszcz.
lukasz_kk
24-02-2021, 08:52
A jaki masz budżet? Jeśli ok. 1500 zł, to może Nikkor AF 300mm f/4D (wersja bez silnika)? Ja taki miałem, i kupił go ode mnie nasz forumowy specjalista w astrofoto, franz55 z przeznaczeniem pod astro, więc ten obiektyw się raczej do tego nadaje. Tutaj: https://forum.nikoniarze.pl/threads/303467-Astrofoto-by-Franz55?p=4131803&viewfull=1#post4131803 kilka zdjęć
lukasz_kk Zerknęłam na ten obiektyw, wygląda miodnie :D Niestety budżet to w sumie ok. 800 PLN, więc marna połowa jego wartości. Jestem już po zakupie lustrzanki, montażu i paru innych rzeczy, więc z kolejnymi większymi inwestycjami będę musiała poczekać.
Zastanawiam się jeszcze - Tair wraz z modyfikacją wyniesie mnie ok. 700 PLN, co jest w miarę normalną ceną za ten obiektyw obecnie. Za tę cenę mogę jednak kupić używany AF-P DX NIKKOR 70-300mm f/4.5-6.3G ED VR bez kombinowania. Co o tym sądzicie?
Myszowor
24-02-2021, 09:55
Wklepałem Nikkor 300 na Allegro i masz 2 licytacje za 600-700zł ładne obiektywy i bez przeróbek itd.
Tair 300 za tyle hajsu? On nie jest tego warty. Mam go z dupką nikona, jest ostry ale co tam się jeszcze przerabia? Tylko miałem kiedyś do dx Nikkora 55-300 i poza tym, że to plastik-fantastic, a Tairem można zabić, to optycznie był lepszy. A dzisiejsze AF-P są podobno jeszcze lepsze (tylko się upewnij, że AF-P działa z Twoim aparatem).
Nie wiem czy się nadaje do astro, ale niedawno kupiłem TAMRON SP 70-300 mm f/4-5.6 Di VC USD za 600 zł
Bardzo dziękuję za ogrom informacji :) Podsumowując, mam do wyboru:
1. Tair - Na pewno podoba mi się ta opcja; sam obiektyw jest klimatyczny i bardzo dobry do astrofoto. Z forum na fb wiem, że ma płaskie pole widzenia w całym zakresie przesłon i można go ustawić tak, by wyeliminować lub zminimalizować aberrację chromatyczną. Tylko że musiałabym za niego przepłacić, co z oczywistych względów jest minusem.
2. Nikkor AF-P DX 70-300 mm f/4.5-6.3G ED VR proponowany przez poste - od 850 PLN na Allegro
3. Stałka 300 mm, Nikkor 300 / 4.5 - 700 PLN na Allegro;
4. TAMRON AF 70-300mm F4-5.6 Di LD - 650 PLN nowy, ale również od kolegi poste wiem, że to słabe szkło. Jednak mogę go wziąć pod uwagę, da się nim zdobić naprawdę dobre zdjęcia.
I to chyba tyle :) Wszystko w zasadzie w budżecie. Która opcja byłaby najbardziej optymalna? Wybaczcie, że Was tak zamęczam, ale te gwiazdy tam są, montaż czeka, i ja też :)
Jak Tamron, to tylko ten, TAMRON SP 70-300 mm f/4-5.6 Di VC USD.
Ten o którym piszesz, to faktycznie cienizna.
TAMRON AF 70-300mm F4-5.6 Di LD podobno optycznie nawet nie jest zły, ma beznadziejny af i pewnie trzeba mocniej przymknąć bliżej 300 mm. Z tym że były różne wersje tego szkła z tego co wiem, za ~200 zł można kupić i samemu sprawdzić, cudów bym się nie spodziewał.
Zastanawiam się nad użytecznością tak ciemnych szkieł w astrofotografii, poza księżycem.
Ps. Jeśli zdjęcie się zmniejszy do wymiaru znaczka pocztowego to faktycznie nie ma dużego znaczenie czym jest robione.
..............
Mam jeszcze taką uwagę ogólną. Skoro masz sprecyzowane oczekiwania, wiesz jakie zdjęcia chcesz robić to po co iść w półśrodki, które będą raczej mało satysfakcjonujące? Latami kompletować sprzęt, zamiast realizować pasję? Wybierz wymarzony sprzęt, teleskop czy co tam chcesz, oczywiście w granicach rozsądku, kup to na raty i tyle. Za rok-dwa i tak wydasz podobną kwotę na starocia, natomiast o dobry efekt będzie trudno. Lepiej koncentrować się na nauce i zdjęciach, zamiast walczyć ze sprzętem.
Ja natomiast zadałbym pytanie o sens pchania się na początku w słabe/przeciętne jakościowo 300mm na APS-C.
Imo połączenie słabego światła, konieczności przymknięcia + ograniczonego czasu prowadzenia na tańszych montażach da gorsze rezultaty i możliwość nauki niż krótszy, jaśniejszy i lepszy optycznie obiektyw. Tym bardziej, że zbliża się wiosna, a w Polsce fajne obiekty do fotografowania w tym zakresie ogniskowych to raczej okres jesienno-zimowy, a nie wiosenno-letni. To, co można połapać w lecie prawie zawsze jest wodorowe, więc wymagałoby także modyfikacji aparatu pod pełne spektrum.
Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedzi, dużo się dowiedziałam, naprawdę bardzo mi pomogliście. Decyzję podjęłam - zostaję na razie przy moim 135 mm, z nim też mam co robić. W międzyczasie poszukam któregoś ze wskazanych przez Was obiektywów w dobrej cenie lub tańszego Taira pod Nikona - a takie okazje się zdarzają. Jupitera natomiast zatrzymam do innych celów lub znajdę mu dobrego właściciela. I tak będzie dobrze :)
poste Nie kuś ^^ Nie jest tajemnicą, że astrofoto to kosztowne hobby, więc już zdążyłam wydać niezłą sumkę :D Teleskopu na razie nie kupuję, zrobię to dopiero po zlocie w maju, kiedy to będę miała okazję (na co po cichu liczę) spojrzeć w kilka tub i zdecydować. Nie czuję się na siłach, by podjąć taką decyzję "na sucho", czytając same tylko opisy i opinie. Mam już swoich faworytów, tj. Mak 127 oraz 80 ED, ale rzeczywistość zweryfikuje ;) Obiektyw chciałabym mieć jako uzupełnienie zestawu, a jednocześnie coś, od czego można zacząć, i co w przyszłości będzie pozytywnie wpływać na mobilność. Łatwiej zabrać pod pachę obiektyw 300 mm (nawet jeśli to Tair ;) ) wraz z 15 kg montażem plus jeszcze paroma kilogramami osprzętu, i wyruszyć pod ciemne niebo. Co do tego Tamrona, na forum FB Astrofotografia Polska jest osoba, która właśnie nim robi piękne zdjęcia. Dlatego wciągnęłam go na swoją listę. Co do użyteczności tych szkieł - tak, da się je wykorzystać. Zwykle robi się stacki z wielu klatek, od kilku do kilkuset, tym sposobem wydobywając to, co najlepsze. Oczywiście czas naświetlania musi być odpowiedni, ale to zależy od fotografowanego obiektu, stabilności montażu, od tego, czy jest prowadzenie, itp.
Zelber Tak, planuję dokupienie aparatu z modem, oczywiście również Nikona, a także kamerki astrofoto. Jednak od czegoś trzeba zacząć, a ja postawiłam na DSLR plus obiektyw. Sądzę, że z tym zestawem i tak będę miała sporo zajęcia, bo jako świeżynka w astrofoto muszę się nauczyć wszystkiego, od obsługi montażu, poprzez poprawne zbieranie materiału, po obróbkę.
Co do samego Taira, mam olbrzymi sentyment do takich klamotów. Może to nie do końca opłacalny zakup, ale nastawiam się właśnie na ten obiektyw. Jest piękny, ma wspaniały charakter, jest porządnie skonstruowany i sądzę, że będzie w stanie służyć jeszcze przez wiele lat. Pozostałe obiektywy ustawiam na kolejnych miejscach na liście, ale ostatecznie zobaczę, co i w jakiej cenie uda się kupić.