Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Z D7100 na D500 a może jednak Z

Comret
23-02-2021, 10:01
Cześć,

Zastanawiam się nad zmianą mojego D7100 na D500. Czy to ma jeszcze sens?

Fotografia to rodzinna reporterka, dzieci, bywa, że wyścigi samochodowe, narty, psy aportujące patyki, jazda konna.
Najbardziej obiekty w ruchu, czasem portret i widoczek, głównie z ręki, ale bywa że statyw i 2 lampy.
Nie robię macro, nie wchodzę do studia, nie zarabiam na foto, nie lubię postprocesu, nie płoszy mi zwierzątek klapiące lustro.

Szkła, które mam:
Sigma 70-200 f 2.8 OS HSM
Nikkor 18-105 VR
Nikkor 17-55 f 2.8
Nikkor 50 f 1.8 D
Nikkor 35 f 1.8 N
Tokina 11-16 f 2.8

Czego mi brakuje, niczego, ale gdybym mógł poprawić, to ISO i szybki lepszy AF.

1. Nie robić nic d7100 nadal robi zdjęcia, a D500 d... mi nie urwie.
2. Zmienić na D500
3. Zaorać system i iść w stronę np. serii Z6II lub Z7II (Tu dozbieranie do nowej szklarni zajmie mi kolejne lata i sporo pieniędzy)

brzezior
23-02-2021, 11:04
A może D750 + 24-120 f4?
3 obiektywy zostaną. Różnica w obrazowaniu kolosalna (też przesiadałem się z D7100).
Ja na razie nie widzę zalet bezlusetr w stosunku do D750, które przekonałyby mnie do wydawania tak dużych pieniędzy.

fader_audio
23-02-2021, 13:17
witam,

ponad rok temu stałem tez przed dylematem, zmianiać na d500, czy iśc w kierunku ff. próbowałem też z50, ale za małe to dla mnie. po analizach swierdziłęm, że pójde w strone ff, głownie robię zdjęcia córek, a foto ptaków bardzo sporadycznie z naciskiem na sporadycznie. miałem do wyboru 750 lub z6, z6 miało wyzszą cene, która mnie powstrzymywała. ale zrobiłem sobie starcie bezposrednie 750vs z6. nie ukrywam była przewaga z6 ale czy warta dołożenia tyle kasy - nie przekładało sie do zysku. Sytuacje pozwoliła rozwiazac super promocja, ktora rozwiązała problem. mam z6 i nie żałuję wyboru, wiadomo wszystko ma plusy i minusy.

gremed
23-02-2021, 14:38
Miałem D7100 jak przechodziłem na D500. Ciężko zmierzyć i stwierdzić wartość tego zysku bo każdy potrzebuje i oczekuje czegoś innego. Ja potrzebowałem bufora, serii i AF. Tutaj D500 miażdży większość lustrzanek i nie ma co dyskutować. RAW dużo przyjemniejszy w obróbce, dużo więcej możliwości. ISO - na pewno lepsze ale to nadal DX. W dobrym świetle nie będzie to znaczący atut. Po przejściu na FX-y sprzedałem D500 ale nie była to łatwa decyzja i tak naprawdę to do dzisiaj nie wiem czy nie warto było zostawić.
Na pewno łatwiej wymienić zalety D500 w porównaniu do D7100 niż rozwiązać dylematy, które towarzyszą pytaniu "D500 czy iść w bezlustra". Nie mam doświadczenie z Z więc nie wypowiem się.
Tutaj https://forum.nikoniarze.pl/threads/304266-P%C5%82ochacz-holenderski?highlight= mój post ze zdjęciami psiaka zrobionymi D500 i Sigmą 2.8 Sport.

ksh
23-02-2021, 15:18
Przejście z D7100 na D7200 to już sporo plusów, a co dopiero na D7500, za to D500 to bym sobie darował chyba że masz za dużo kasy i wpakujesz w sprzęt, który zabierzesz z tego świata ze sobą bo chętnych na taki używany sprzęt aps-c potem nie ma, chyba że byłby z autografem Daft Punk ;)
Obiektywy masz, wiec można tanim kosztem zrobić aktualizacje sprzętu.
Wejście w pełną klatkę dla wielu kończy się potem płaczem że obiektywy drogie, ciężkie i że lepiej fonem robić zdjęcia :)
Ale można poczekać, może jakieś wiosenne promo na Z5 będzie.

gremed
23-02-2021, 15:56
...za to D500 to bym sobie darował chyba że masz za dużo kasy i wpakujesz w sprzęt, który zabierzesz z tego świata ze sobą bo chętnych na taki używany sprzęt aps-c potem nie ma, chyba że byłby z autografem Daft Punk ;)

Serio? Mówisz to z doświadczenia? Bo moje wrażenia (z doświadczenia) są inne.

madebyzosiek
23-02-2021, 16:07
Ja tam D500 sprzedałem bardzo szybko, do tego wcześniejszemu właścicielowi ;)

raddeli
23-02-2021, 16:15
A ja przeszedłem z D7100 na D500 i nie żałuję żadnej - podkreślę - żadnej złotówki. Zdjęcia robię tylko hobbystycznie.

Tomaszek21
23-02-2021, 16:16
Stałem przed podobnym dylematem. Mając d300s myślałem o ff i o d500. Wybrałem d500, który w mojej fotografii (głównie ptaki) i w mojej ocenie spisuje się wzorowo. Przeskok z d300s jest naprawdę duży, z d7100 może będzie nieco mniejszy (szczególnie w odniesieniu do matrycy) ale af, szybkość i ergonomia pokażą pazur. Trzeba mieć jednak na względzie, że ja d500 wybrałem świadomie do konkretnego typu fotografii, gdybym fotografował trochę tego, trochę tego i trochę tamtego to pewnie bym poszedł w ff.

Pytanie jak bardzo zależy Ci na zmianie i czy jesteś w stanie dalej odkładać, bo jeśli tak to ja bym przycelował w Z6II - patrząc na pierwsze aktualizacje zapowiada się z tego body znakomity aparat.

lukasz_kk
23-02-2021, 17:05
.Wejście w pełną klatkę dla wielu kończy się potem płaczem że obiektywy drogie, ciężkie i że lepiej fonem robić zdjęcia :)
Komórkę mam prawie zawsze przy sobie (co prawda LG G6 czyli żaden szał pod względem foto w porównaniu do współczesnych flagowców), ale jak wiem, że będę robił zdjęcia, do których będę wracał czy to na monitorze czy na papierze, to wolę zabierać swoje dwa ciężkie kloce od Sigmy ;)

TOP67
23-02-2021, 19:05
Stałem przed podobnym dylematem. Mając d300s myślałem o ff i o d500. Wybrałem d500

D300s a D7100 to dwa zupełnie inne światy. D500 jest naturalnym wyborem po D300s, a skok jakości ogromny.
Natomiast D7100 ma zupełnie inną budowę i jeśli ktoś ją polubił, to lepszym wyjściem jest D7500, który da autorowi wątku to czego mu brakuje czyli bardzo duży bufor i większą szybkostrzelność. Zysku na ISO dużego nie będzie, podobnie jak w D500.

Comret
23-02-2021, 19:58
Moja fotografia to reportaż z życia, i mimo iż to nie ptaki, to przy biegających dzieciach, psach czy samochodach powtórek nie ma. Ja fotografuję z pasją ruch i emocje.
Lubię zabawę z go, ale potrzebuję AF, kusi mnie więcej krzyżowych punktów bo mam ich tylko 15 w centrum kadru.
Kusi mnie też sprawność aparatu w tej dziedzinie, a ISO potrzebne mi aby skrócić czas przy robieniu z ręki w niesprzyjających warunkach. I jasne szkła też mi po to, głównie po to.

Dużo większy bufor nie koniecznie, a większa szybkostrzelność już bardziej.

Dlatego patrzę sobie na D750 czy D780 i tam ten AF jakoś wrażenia na mnie nie robi. Mnie bardziej cieszy zamrożona łza mojego dziecka niż ilość detali do wyciągnięcia z cieni.

Pełna klatka powiadacie... może to nieuchronne.

poste
23-02-2021, 20:27
Kup d500 i nie kombinuj. Za parę lat bezlustra będą miały taki poziom, że bez żalu zmienisz lustrzankę.:wink:

Comret
23-02-2021, 22:51
No właśnie, a jeszcze teraz oddam to co mam za pół darmo, a za parę lat to nie będzie nic pewnie warte.

D850, Z6II i Z7II bo jak zmieniać to konkretnie, plus szkło pierwsze, bo zatyczkę do body w postaci 50 f1.8 już mam.

I nie wiem czy nie lepiej d850 + szła, na początek Nikkor 24-70/2.8 a z czasem jakaś nowoczesna Z do tego.

Czyli aby coś zmienić to muszę wydać na start 22k versus D500 za 6.5k i pozostanie w DX.
Kilkanaście tyś zł i zmieniam system na FX, kusi.

ksh
23-02-2021, 22:54
Jeśli potrzebujesz sprzętu topowego dla zawodowca to koszty sam widzisz jakie są ale czy aż tak musisz przeskakiwać, po drodze masz przecież tańsze sprzęty.

Comret
23-02-2021, 23:00
Nie nie potrzebuję. Czasem chodzę z tym po mieście, mieć w ręce 3-4 k to nie 20 parę k.

Zmienić tylko po to aby mieć FX i nie poprawić sobie możliwości AF odpada.
Moim celem głównym nie jest zmiana na FX.

Mogę nie zmieniać tylko zaorać robiąc zdjęcia.

ksh
23-02-2021, 23:39
Ja miałem długo D600 i to po sprzedaniu D750 ( co może dziwić ) i bardzo mi pasowało, wybrałem sobie wtedy dość tanie obiektywy nikkor 18-35 G, tamron 24-70 i 70-200 oba te pierwsze, byłem bardzo zadowolony.

gremed
24-02-2021, 00:10
...Nie nie potrzebuję...
Jeśli to jest czysta fanaberia i spełnianie zachcianek to pozostaje tylko kwestia ile możesz wydać kasy. Jeśli są możliwości w tym temacie to łatwiej stłumić głos rozsądku i łatwiej przejść do porządku dziennego nad dylematami w stylu: "a ile zyskam jakości", "czy to mi się opłaci" itp. Przeszedłem drogę d7100>d500>d850. Czy jest różnica w jakości? Kolosalna (pomiędzy każdym kolejnym aparatem) - ale też tej jakości trzeba pomóc i umieć wykorzystać te możliwości, które daje choćby AF w d500 czy matryca 46Mpix w d850. Czy gdybym nie zmieniał sprzętu to nie miałbym zdjęć? Nie, miałbym zdjęcia nadal. I pewnie wiele z nich byłoby nie do rozróżnienia w jakości internetowej. Czy miałbym wszystkie kadry które mam aktualnie zrobione? Nie. Wielu zdjęć nie zrobiłbym nie mając szybkiej serii, bardzo dobrego AF czy genialnego ISO (akurat mówię tutaj o lotnictwie).
Te tysiące złotych wydane na sprzęt nie zawsze przełożą się na efekt finalny, to tylko jedna z wielu składowych na drodze do dobrego zdjęcia. Ale to co trzymamy w ręku robiąc zdjęcie niejednokrotnie czyni tę drogę mniej wyboistą.

Comret
24-02-2021, 01:14
Jedno wiem, nie chcę przechodzić tej zmiany dla samej zmiany i D750 na ciemnym szkle to nie moja droga.

gremed >>> doceniam co napisałeś, rozumiem i podzielam, co mnie nie przybliża do podjęcia decyzji.

Bo jakby nie patrzeć to nie potrzebuję topowego sprzętu dla zawodowca w całości, tylko niektóre jego funkcje mnie kuszą... Taaa nie potrzebuję, zawsze tak mówiłem, a jest jak mówisz każdy kolejny obiektyw, body, statyw, lampa to godziny zabawy i doświadczeń. Chyba mi uświadomiłeś, że ta zmiana będzie mnie bardziej bolała niż myślałem.

Tomaszek21
24-02-2021, 10:14
Nie nie potrzebuję. Czasem chodzę z tym po mieście, mieć w ręce 3-4 k to nie 20 parę k.

Zmienić tylko po to aby mieć FX i nie poprawić sobie możliwości AF odpada.
Moim celem głównym nie jest zmiana na FX.

Mogę nie zmieniać tylko zaorać robiąc zdjęcia.

Jeśli zależy Ci głównie na AF to d500 będzie chyba najlepszym wyborem. W obrazku różnica też będzie, może nieduża ale będzie.

fader_audio
24-02-2021, 11:17
mi przy zmianie zależało na pewniejszym af i dobrym wyższym iso (z opisu autora wątku właśnie tego brakuje), ze względu na dużą ilośc zdjęc córek w pomieszczeniu. te dwa parametry wg mnie powinno zapewnić 750 lub z6. Na który z tych dwóch nie zamienisz to bedziesz miał i lepszy Af i lepsze iso w odniesieniu do 7100. Ponadto w tych puszkach masz jeszcze af grupowy, który bardzo polubiłem. obecnie nie martwię sie czy af mi trafił czy nie, bo trafia tam gdzie chce, ilośc nietrafionych zdjęć można policzyć na palcach jednej ręki, co w d7100 wyglądało inaczej.

ksh
24-02-2021, 12:33
D600, D610, D750, Z5 to bardzo podobne matryce pod względem ISO, AF ze wskazaniem na D750 i oczywiście to co daje bezlustro czyli Z5 ze swoimi zaletami i wadami.
D780, Z6 i Z6II to lepsze ISO, ten ostatni otrzyma na dniach mega aktualizacje pod względem AF, a D780 niedoceniany ale łączy dwa światy czyli bezlustro ale i wizjer optyczny, coś za coś ale ciekawa alternatywa.
( D850 Z7 i Z7II to inna grupa cenowa raczej )

Kwestia że XQD/CFE drogie, a SD tanie jest bardzo wyolbrzymiane, jak używałem SD to miałem ich kilka, łącznie jak się policzy tanio nie wyszło, używanie kart jakiś tam z szuflady nigdy nie polecam nawet mając dwa sloty, zresztą jak sie robiło ankiety nawet tu na forum to 90% ludzi ua drugi slot jako przepełnienie pierwszej karty, a nie backup ale oczywiście zdania są podzielone, a XQD/CFE dodatkowo mocno hejtowane.
Ja od ponad roku odpukać problemu z kartami pamięci problemu nie mam i przynajmniej jestem spokojny na wyjeździe że przechodząc przez różne bramki, skanery itp nie będę miał problemów bo to byłą najczęstsza przyczyna że wyskakiwało formatowanie karty i trzeba było ja schować, włożyć kolejną i potem odzyskiwać zdjęcia, nie jet to regułą ale tak miałem zarówno w D600 i A7II z kartami SD.
Ochrona magnetyczna, przepięciowa jak i fakt że nośniki XQD/CFE mają kości SLC z własnym kontrolerem dają nie tylko techniczną wyższość ale i poczucie bezpieczeństwa, które w praktyce się sprawdza.

To tyle odnośnie wywodu ponownie o wyższości XQD/CFE nad zwykłymi SD, pamiętajmy że SDexpress to nowa rewizja kart SD, która wymaga nowych slotów, jest to też nośnik PCIe NVMe, jest drogo i bezpiecznie ale kosztuje tyle co XQD/CFE, a Sony wprowadza na rynek swoje karty CFE type A, czyli kolejne mieszanie na rynku i w przypadku Sony to już chyba czwarta próba wprowadzenia czegoś lepszego niż SD.

S_Bax
24-02-2021, 15:58
Będziesz musiał zdecydować czy AF i szybkość (D500), czy jednak ważniejsze inne przeznaczenie.

Ja np. kończę powoli ze zwierzakami i ptactwem, wiec pożegnam moją D500 i prawdopodobnie przejdę na Z6 ii jako aparat „ogólny”, a na codzień (zawsze przy sobie) używam... pen-f z 17mm/1.8 - ekwiwalent ~35mm. :)

.
...
Kwestia że XQD/CFE drogie, a SD tanie jest bardzo wyolbrzymiane, jak używałem SD to miałem ich kilka, łącznie jak się policzy tanio nie wyszło, ...
Ochrona magnetyczna, przepięciowa jak i fakt że nośniki XQD/CFE mają kości SLC z własnym kontrolerem dają nie tylko techniczną wyższość ale i poczucie bezpieczeństwa, które w praktyce się sprawdza.

W pełni się zgadzam, po przejściu z 7DII na D500 nigdy nie miałem problemu z XQD po lotniskowych bramkach, a z SD owszem się zdarzało. Z CF (w canonach, nie CFE), miałem problem chyba tylko raz wiele lat temu z 1D Mark IV....

Najważniejsze to jak najszybsze zgranie karty na drugi nośnik, a najlepiej z synchronizacją do chmury - szczególnie jak masz zdjęcia które są już nie do powtórzenia. Aparat z dwoma slotami to dobry backup (i tak używam).

czapajew24
25-02-2021, 15:52
Ja przeszedłem z D7100 na D500 bo potrzebowałem lepszego AF i bufora, był to świadomy wybór i jestem z tego mega zadowolony. D500 zawsze mam podpięte do stareńkiej sigmy 500mm/4.5 i mam zestaw do zwierzyny. Niedawno kupiłem używane D810 do innych zastosowań, chciałem wreszcie wejść w pełną klatkę i teraz mam zestaw który się fajnie uzupełnia.

S_Bax
25-02-2021, 16:39
Ja przeszedłem z D7100 na D500 bo potrzebowałem lepszego AF i bufora, był to świadomy wybór i jestem z tego mega zadowolony. D500 zawsze mam podpięte do stareńkiej sigmy 500mm/4.5 i mam zestaw do zwierzyny. Niedawno kupiłem używane D810 do innych zastosowań, chciałem wreszcie wejść w pełną klatkę i teraz mam zestaw który się fajnie uzupełnia.

Sorry za lekki OT: Na ile jest podobna „guzikologia” w 810 a 500 ? Czy używanie równoczesne obu aparatów prawie równocześnie to podobna „pamięć mięśniowa” ? Zakładam że do podobnych Guzików przypisuje sobie podobne funkcje, ale czy Ergonomia jest podobna?

gremed
25-02-2021, 17:55
Sorry za lekki OT: Na ile jest podobna „guzikologia” w 810 a 500 ? Czy używanie równoczesne obu aparatów prawie równocześnie to podobna „pamięć mięśniowa” ? Zakładam że do podobnych Guzików przypisuje sobie podobne funkcje, ale czy Ergonomia jest podobna?

Nie pokrywa się w 100%. ISO masz na lewym pokrętle a wybór trybu pod guziczkiem po prawej. To z grubszych (dla mnie) różnic bo czasem szybki i intuicyjny dostęp do zmainy ISO jest ważny. Ale rozwiązaniem tego jest ewentualne przypisanie tego do przycisków funkcyjnych i po kłopocie. No i nie ma joysticka.

Jochen
25-02-2021, 19:29
Ja długo używałem D7100 i D300s. Rok temu dołożyłem D500 i od tego czasu D7100 leży w torbie nieużywany. Jednego body muszę się pozbyć, bo nie potrzebuję trzech, więc pod młotek pójdzie D7100. Dla mnie najważniejszym czynnikiem na plus D500 jest ergonomia, podobna do D300s. Trochę lepsze wyższe ISO, zdecydowanie lepszy AF i bufor, szybkość serii i możliwość mikrokalibracji obiektywów. No i dodatkowo podświetlane przyciski, bardzo przydatne o zmierzchu i w mroku. Brak lampy mi nie przeszkadza, bo zazwyczaj mam w kieszeni małą SB-400 (lepsza niż lampa wbudowana), a w razie potrzeby coś większego też się znajdzie. Dla mnie D500 to świetny korpus, znacznie lepszy niż D7100, większość zalet koledzy już wymienili wcześniej.

czapajew24
26-02-2021, 12:56
Najbardziej mi przeszkadza to że ISO jest w innych miejscach. Wiem że można sobie ustawić na inne przyciski, ale na razie zostawiam jak jest.

TOP67
26-02-2021, 13:03
A przyciski lupki? Mnie to najbardziej wkurza, że wędrują w każdym body.

czapajew24
26-02-2021, 18:42
Lupki w d500 nie używam, a w d810 jakoś mi nie przeszkadza tam gdzie jest.

S_Bax
26-02-2021, 21:15
Dzięki wszystkim za uwagi i za porównanie guzikologii d500 vs d810, stworzyło nowy dylemat, ale oby człowiek miał tylko takie problemy ! [emoji16]

Sent from my iPad using Tapatalk