PDA

Zobacz pełną wersję : Z6II - zmiana trybu AF przy pomocy guzika na korpusie?

Kryhu
15-02-2021, 22:35
Pewnie już dość stary jestem, nie lubię klikania w jakichś menu i po przesiadce z DSLR bardzo mi brakuje guzika na korpusie pozwalającego przełączać się między trybami AF - AFS/AFC/MF.
Widzę dość sporo możliwości konfiguracji guzikologii ale tej akurat opcji nie widzę.
Ślepy jestem, czy nie da się tego wyciągnąć "na korpus" z menu?

MstrG
16-02-2021, 09:39
Zobacz w menu f2 Osobisty przydział sterowania.
Wybierz sobie przycisk Fn1 / Fn2 czy jaki uważasz i ustaw AF/[+] Tryb ustawiania ostrości/Tryb pola AF.

Kryhu
17-02-2021, 21:10
Dziękuję :)
Mój błąd polegał na tym, że mylnie sądziłem iż do każdego z konfigurowalnych przycisków przypisana jest ta sama lista parametrów do podpięcia :)
A tu faktycznie, każdy z guzików jest konfigurowalny ale każdy ma inną listę funkcji, które można podpiąć.
Inna sprawa, że konfiguracja guzikami funkcyjnymi przynajmniej na początek wydaje mi się bardziej kłopotliwa, w porównaniu do fizycznej dźwigni z 3 położeniami w DSLR

ksh
17-02-2021, 21:56
Akurat te przyciski funkcyjne Nikonowi wyszły wybitnie i nawet rekompensują mi to co straciłem w Sony na kółku.

grabskim
21-02-2021, 16:25
Przyciski funkcyjne nie są sobie równe, niektóre mają więcej a nie niektóre bardzo mało możliwych funkcji do wyboru. Akurat funkcje związane z AF to dla mnie podstawa i np w takiej serii d7000-d7500 wogóle nie było niektórych nastaw AF. W Ztkach jest zdecydowanie lepiej, do poprawy (czy raczej wprowadzenia) zostały drobnostki.

ksh
21-02-2021, 17:44
Jak zgłaszałem problem z WTU do Nikona i dyskusja trwała jakiś miesiąc z technikiem z japonowa to potem dostałem formularz z plusami i minusami systemu Z.
Wymieniłem im żeby dali pełne opcje w menu podręcznym, a nie rozdzielone pule opcji pod video i foto osobno, żeby zrobili programowanie wybieraka klasycznego i żeby dali programowanie przycisków lupka +/- jak i programowanie przycisku ekspozycji/iso koło spustu.
Może w trójkach będzie :)