PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Noc na plazy

harb
15-02-2021, 21:57
Skagsanden , Lofoty, Norwegia

zapraszam

48530

pozdrawiam :)

tomek293
16-02-2021, 09:52
kozak zdjęcie, warunki, miejsce! nie chciałeś spróbować kompozycyjnie 1/3 (ciekawi mnie czy nie było by jednak ładniej, niż jest)?

konradd
16-02-2021, 13:05
Zacząłem rozpoznawać Twoje zdjęcia w miniaturkach na głównej - to oznacza wypracowany, indywidualny styl. Podoba mi się rozłożenie światła. To Księżyc tak wyświecił po zboczach?

harb
16-02-2021, 23:57
Zacząłem rozpoznawać Twoje zdjęcia w miniaturkach na głównej - to oznacza wypracowany, indywidualny styl. Podoba mi się rozłożenie światła. To Księżyc tak wyświecił po zboczach?

była pełnia , wbrew pozorom duzo swiatła , do tego D850 ktory "widzi" w nocy

marcin255
17-02-2021, 09:07
Bajeczna fotka .

Jurek Ż
17-02-2021, 15:54
Wygląda jak obraz, namalowany techniką 3D.:D

harb
18-02-2021, 01:57
48625

odpowiem bo mam pytanie na FB odnosnie rozswietlen na gorach , to jest NEF bez zadnej obrobki tylko zamieniony na JPGa i zmniejszony , zobaczcie sami jaki jest rozkład swiatła, ja je wyeksponowałem, wydobyłem jak wszystko na tej fotografii, gdyz krajobraz to nie jest fotografia archiwizujaca miejsce , to wizja autorska danego miejsca . Kazdy ma prawo przedstawic ja tak jak uwaza za stosowne a jak zostanie przyjeta przez ogladajacego to jest juz inna sprawa

zeberek1
18-02-2021, 06:47
Zdjęcie oczywiście piękne jak i wszystkie inne z Twojej serii krajobrazów. Niemniej jednak to porównanie do czystego obrazu jaki zarejestrował aparat pokazuje jak bardzo współczesna fotografia stała się niemalże grafiką komputerową. W dobie negatywu i slajdu już by to było raczej nie do osiągnięcia ani pokazania. Co jednak wcale nie umniejsza Twoim umiejętnościom atrakcyjnego pokazania wielu tych odległych pięknych miejsc.

harb
18-02-2021, 08:02
Zdjęcie oczywiście piękne jak i wszystkie inne z Twojej serii krajobrazów. Niemniej jednak to porównanie do czystego obrazu jaki zarejestrował aparat pokazuje jak bardzo współczesna fotografia stała się niemalże grafiką komputerową. W dobie negatywu i slajdu już by to było raczej nie do osiągnięcia ani pokazania.........

Zgadza sie , postep , łamanie kanonow ktorymi kierowała sie fotografia analogowa jest wszechobecny . Dzieje sie tak z prostej przyczyny , mianowicie braku narzedzi do tak dalekiej ingerencji w negatyw ktory kiedys był podstawowym standartem. Techniki ktorymi obecnie posługują sie najlepsi swiatowi fotografowie, sa dalece wyrafinowane i niekiedy bardzo pracochłonne. NP jedna z gwiazd fotografii obecnie bardzo popularna, Marc Adamus stosuje technike skladania fotografii nawet ze stu kadrow, takich samych, w celu wydobycia jak twierdzi wszystkich fotograficznych niuansow . Jednak nie to jest najwazniejsze mz. najwazniejsza jest umiejetnosc wydobycia danych zapisanych przez aparat cyfrowy, a jest ich tak duzo ze nie zawsze zdajemy sobie z tego sprawe . Sztuka jest zamienic je w atrakcyjna fotografie, taką ktora zachowuje jednak pewne zasady, nie wszystko jest dozwolone .
Ostatnio biore czynny udział w konkursach miedzynarodowych pod patronatem dwoch najwazniejszych organizacji fotograficznych na swiecie FIAP i PSA. Coraz czesciej zdaza sie ze fotograf jest proszony o przesłania Nefa , nie wszystko jest dozwolone. Ingerencja w kolor jak najbardziej jest dopuszczalna, usuwanie fragmentów kadru lub składanie zdjecia z roznych ujec, konczy sie wykluczeniem i wpisaniem na czarna liste.
Zachowanie umiaru, jak rowniez dobrego smaku, nadal obowiazuje. Zycze wszystkim duzo swiatła

tomgol
18-02-2021, 08:35
Fajny pomysł na zdjęcie. Do tego kolorki jak zawsze perfect. Podoba się bardzo. Czyżby powrót do lustra:). Testowałeś może nowego nikona Z14-24?

harb
18-02-2021, 08:48
Fajny pomysł na zdjęcie. Do tego kolorki jak zawsze perfect. Podoba się bardzo. Czyżby powrót do lustra:). Testowałeś może nowego nikona Z14-24?

Nef z 2019 roku dopiero obecnie obrobiony , od poltora roku jestem z Z7 i tak pozostanie, natomiast nowego kilera 14-24mmF2.8s nie miałem jeszcze w dłoni :)

Greg77
03-08-2022, 01:01
Zdjęcie oczywiście piękne jak i wszystkie inne z Twojej serii krajobrazów. Niemniej jednak to porównanie do czystego obrazu jaki zarejestrował aparat pokazuje jak bardzo współczesna fotografia stała się niemalże grafiką komputerową. W dobie negatywu i slajdu już by to było raczej nie do osiągnięcia ani pokazania. Co jednak wcale nie umniejsza Twoim umiejętnościom atrakcyjnego pokazania wielu tych odległych pięknych miejsc.

Kolego, akurat Janek to jeden z niewielu ktorzy robia jeszcze stara szkola, myslisz, ze nie bylo by mozliwe zrobienie tego w ciemni? Ta manipulacja jest znikoma, wiec nie wiem o czym mowisz...
Zdjecie bardzo dobre, material wysjciowy naswietlony dobrze, nie wiem czego wiecej sie czepiac...
Sam jest z tych co manipuluja malo, wiec Janusza zdejcia dla mnie zawsze na topie...
Janek kiedy plener?