PDA

Zobacz pełną wersję : [ Ptaki ] Pierwsze próby

Damian72
13-02-2021, 18:23
Witam, jeśli chodzi o fotografię to jestem z gatunku "żółtodzioba" . Poniżej moje pierwsze kroki. Zdjęcia zrobione D7000 + Sigma APO 150-500 F5-6.3 DG OS. podczas dzisiejszego spaceru w parku miejskim. Obiektyw (używany) kupiony w zeszłym tygodniu.
Proszę o konstruktywną opinię (porady) doświadczonych koleżanek/kolegów.

1. Wróbel - Passer domesticus
48450

2. Wróbel - Passer domesticus
48451

3. Sikorka - Parus major
48452

4. Sikorka - Parus major
48453

5. Dzięcioł czerwony - Dendrocopos major
48454

6. Proszę o pomoc w identyfikacji co to za ptak.
48455

gremed
13-02-2021, 18:37
Nie jestem jakimś ekspertem w ptaszorach ale dwa słowa. Rzuca się w oczy brak ostrości. Nie wiem jakie możliwości ma ten obiektyw i czy to jest szczyt możliwości. Może jakby skrócić czas bo 1/400 dla nas błysk ale czasem może być mało. Zwłaszcza przy małych, "nerwowych" ptakach. A może było w miarę ostro ale kadrowanie zrobiło swoje? Pewnie łatwiej byłoby gdyby była odrobina słońca (wygląda, ze pogoda była taka sobie i stąd pewnie problem z czasem).

Damian72
13-02-2021, 18:48
Masz rację z tym czasem. Było bardzo szaro i zimno (może ręce mi się z mocno trzęsły) ;-). Następnym razem poeksperymentuję trochę. Mam nadzieje, że to nie wina obiektywu tylko tego co stał po jego drugiej stronie.

ins4nity
15-02-2021, 00:50
Tańsze telefoto mają taką przypadłość, że na długim końcu z reguły łatwo o mydło. Można to kontrować przymykając przysłonę o stop, dwa oraz delikatnie zmniejszając ogniskową o parę mm. Na cropie szczególnie trzeba uważać także z czasem. Osobiście nie wybrzydzam i wolę iso 8000 niż czas dłuższy od 1/800. Bardzo prosta rzecz, która pomaga każdemu zdjęciu - kadruj w terenie tak, abyś fotografował z poziomu wzroku zwierzęcia. Sam się uczę jak coś, ale ta zasada jest złota.

Damian72
15-02-2021, 19:43
Kolejna próba. Tym razem czas 1/1000 i przysłona F8. Wygląda to lepiej?
48524

Behaviour
03-02-2023, 23:23
Co do jakości zdjęć to to co napisali poprzednicy. Najlepiej ustaw auto iso i zwiększ czas naświetlania. Bogatka z ostatniego wpisu trochę nieostra ale chyba lepiej niż poprzednio. Teraz mamy taką pogodę że w środku dnia jest ciemno więc nie zniechęcaj się :)

Co do gatunków:

3. Sikorka - Parus major -> bogatka Parus major
4. Sikorka - Parus major - modraszka Cyanistes caeruleus
5. Dzięcioł czerwony -> dzięcioł duży Dendrocopos major
6. Proszę o pomoc w identyfikacji co to za ptak. -> młoda śmieszka Chroicocephalus ridibundus

Do oznaczania ptaków najlepiej kupić przewodnik Collinsa:
https://www.lanius-books.com/Ptaki-przewodnik-collinsa-wydanie-ii-967
albo
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.natureguides.birdguide&hl=pl&gl=US&pli=1

Wersja na androida jest fajna, trochę urozmaicona względem książki. Z jednej strony nie trzeba nosić książki ze sobą, ale co książka to książka... :)

Obrazek2000
04-02-2023, 13:59
Jakość widocznie lepsza na ostatnim zdjęciu.
Mi się bardzo podobają ujęcia; są takie jak trzeba :-)
Uważam, że już jest dobrze. Jak będziesz miał lepszy obiektyw, to będzie super. Ważne, że jest na czym się uczyć.