PDA

Zobacz pełną wersję : D750 + SB-700 + Navigator X+ (Konfiguracja)

bonjovi100
12-02-2021, 14:55
Witajcie. Problemów z lampami zdalnymi ciąg dalszy.

Chciałbym wyzwolić zdalnie SB-700 za pomocą nadajnika Navigator X+ (Nikon) założony na D750. Tak by lampa np robiła kontrę. Nie mam odbiornika, ale obiło mi się, że do SB-700 nie trzeba mieć, bo ona sama działa jako odbiornik.
No i teraz pytanie:
a) jeśli da się wyzwalać z takim zestawem zdalnie to co należy ustawić na lampie/nadajniku oraz czy w aparacie trzeba coś zmieniać czy automatycznie się ustawia wpinając nadajnik? (Próbowałem różnych konfiguracji i nic nie działa)
b) jeśli nie da się to jaki odbiornik najlepiej kupić do tego zestawu

c) Mam jeszcze lampę CY-400K. Czy da się ją dołożyć do działającego powyżej zestawu by błyskała razem?

Z góry wielkie dzięki za odpowiedzi.

OjTam
12-02-2021, 16:18
SB-700 działa jako odbiornik, owszem. Ale w CLS (więc system wyzwalania błyskiem Nikona), nie radiowo. Potrzebujesz odbiornika Navigator X. Tego pod stopkę, nie USB.

Ad c)
Opcje masz 2:
-drugi navigator x wpięty w gniazdo sync.
-wyzwalanie na fotocelę.
W obu przypadkach zapomnij o sterowaniu. No i błyskanie w manualu, z SB-700 też.

Ewentualnie całość wyzwalasz w manualu przez kukułkę z D750. ¯\_(ツ)_/¯

bonjovi100
12-02-2021, 21:36
SB-700 działa jako odbiornik, owszem. Ale w CLS (więc system wyzwalania błyskiem Nikona), nie radiowo. Potrzebujesz odbiornika Navigator X. Tego pod stopkę, nie USB.

Ad c)
Opcje masz 2:
-drugi navigator x wpięty w gniazdo sync.
-wyzwalanie na fotocelę.
W obu przypadkach zapomnij o sterowaniu. No i błyskanie w manualu, z SB-700 też.

Ewentualnie całość wyzwalasz w manualu przez kukułkę z D750. ¯\_(ツ)_/¯
Dzięki wielkie! Na tak konkretną odpowiedź liczyłem :)

bonjovi100
17-02-2021, 14:20
Witajcie. Skorzystałem z podpowiedzi kolegi OjTam i zakupiłem odbiornik. Szczęśliwy, ze moje problemy z lampą zdalną się skończyły.. okazało się oczywiście, że nie bardzo.

Sytuacja wygląda tak. Zrobiłem jak podaje instrukcja.
A) Nadajnik - Grupa A / CH 01
B) Odbiornik - Grupa A / CH 01
C) Lampa TTL ON / Przy ustawieniu Remote (GR A CH1 FX 17mm) również nie zmienia sytuacji

Przy kliknięciu testu na odbiorniku lampa błyska
Przy kliknięciu na test nadajnika świecie się zielona lampka i potem czerwona

48590

Robiłem przeróżne kombinacje, ale na żadnej test na nadajniku nie spowodował, że lampa się zaświeciła

Jeśli mógłbym prosić
1) Co jest źle ustawione?
2) Na co powinienem zwrócić uwagę przy ustalaniu synchronizacji lamp by potem coś w trakcie pracy się nie zepsuło
3) Klikając mode można przełączyć na tryb multi i rozumiem, że tam ma być wszystko wyłączone
4) Czy jak uda się skonfigurować nadajnik / odbiornik to w aparacie muszę mieć coś zmienione? Przyznam się, że pracowałem na zwykłym starym nadajniku/odbiorniku i nic nie zmieniałem by działało. Natomiast później bawiłem się fotocelą więc miałem ustawienia CMD. Czy coś tam muszę zmienić po podpięciu nadajnika? Na coś zwrócić szczególna uwagę?
5) Jest jakiś sensowny filmik omawiający funkcje nadajników/odbiorników. To na co udało mi się natrafić ma tragiczną wartość merytoryczną, ale nie sądzę by nikt sensownie nie podjął się tego tematu.

Z góry dzięki za odpowiedzi

madebyzosiek
17-02-2021, 14:24
Lampa w normalnej pozycji ON z włączonym TTLem, jak ustawiasz Remote, to lampa czeka na błysk sterujący. A test zadziała zawsze.

Kojocisko
17-02-2021, 15:29
Prowadziłem kiedyś dyskusję na FB i nawet zaglądałem w instrukcję do Navigatora. I ku mojemu zdumieniu, o ile pamiętam, jest tam napisane, że lampa ma być na remote. (edit: slave - dyskusja dotyczyła Strobossa 60). Nie rozumiem, ale chyba tak było. Jednak bym zrobił jak Zosiek napisał. Lampa w ttl i na kanale ttl (tak jak jest ustawione).

bonjovi100
17-02-2021, 15:31
Lampa w normalnej pozycji ON z włączonym TTLem, jak ustawiasz Remote, to lampa czeka na błysk sterujący. A test zadziała zawsze.

Bazując na powyższym zdjęciu
Lampa w pozycji TTL (Nie zmieniam)
Remote -> Przesunąłem na On

Nadal nic. Lampa nie reaguje. Naciskam pioruna na nadajniku i jest zielony a potem czerwony i nic poza tym.

Kojocisko
17-02-2021, 15:34
cytat z grupy na FB "Udało się:)Okazało się, że w funkcjach dodatkowych C.Fn ,ID było ustawione na OFF."....
tam pomogło

OjTam
17-02-2021, 15:36
Prowadziłem kiedyś dyskusję na FB i nawet zaglądałem w instrukcję do Navigatora. I ku mojemu zdumieniu, o ile pamiętam, jest tam napisane, że lampa ma być na remote. (edit: slave - dyskusja dotyczyła Strobossa 60). Nie rozumiem, ale chyba tak było. Jednak bym zrobił jak Zosiek napisał. Lampa w ttl i na kanale ttl (tak jak jest ustawione).

Bo stroboss ma wbudowany odbiornik. To wiadomo, że powinien być na remote. ;)

- - - - kolejny post - - - - - -

cytat z grupy na FB "Udało się:)Okazało się, że w funkcjach dodatkowych C.Fn ,ID było ustawione na OFF."....
tam pomogło

To samo mi do głowy przyszło tylko... X1 nie ma ID. To mają Xpro i X2.

Wróć. Chyba doszło w późniejszej aktualizacji. Na stronie Godoxa instrukcja jest z 2017.

bonjovi100 przytrzymaj na odbiorniku CH i GR a później sprawdź, czy ID jest takie samo na odbiorniku i nadajniku.

bonjovi100
17-02-2021, 15:49
To może dla podpowiedzi wrzucę jakie mam ustawienia w opcjach. Tylko od razu zaznaczam, że ja tam jeszcze nie do końca czaje co i jak. Niestety instrukcja w tym aspekcie by to zrozumieć jest tragiczna. Nadal mam nadzieję, że gdzieś znajdę czytelne wyjaśnienie tego co tam się znajduje i za co odpowiada.
Nadajnik Navigator X+ N
Sync -> Ustawione 3 trójkąty
Blue T -> Off
Beep -> Off
Zoom -> 24
Scan -> Off
CH -> 01
ID -> 01
PC Sync -> Out
Delay -> Off
Shoot -> Jeden hipek
Dist -> 1-100 m
Step -> 1/128 0.1
Group -> 3 (A-C)
STBY -> 60 sec
Light -> 12 sec
LCD -> +3
V 1.0 aplikacji

Lampa SB-700:Filter -> Red
Remote -> Advanced
Sygnał -> On
LCD -> Na Środku
STBY -> Auto
FX/DX -> FX<->DX
m/ft -> m
AF -> On
Ver - 6.001

To chyba tyle. Jak coś trzeba podać. Zrobić screena to piszcie. Dzięki za zainteresowanie

OjTam
17-02-2021, 15:53
Mam pytanie: jak blisko wyzwalacza masz odbiornik z lampą, jak chcesz je wyzwolić?

bonjovi100
17-02-2021, 15:53
bonjovi100 przytrzymaj na odbiorniku CH i GR a później sprawdź, czy ID jest takie samo na odbiorniku i nadajniku.[/QUOTE]
Przytrzymując na odbiorniku CH + GR naraz czy to króko czy długo to absolutnie nic się nie dzieje.

OjTam
17-02-2021, 15:55
Mhm. To oprócz pytania powyżej, pojawia się drugie: co się stanie, jak w nadajniku zmienisz ID na off?

bonjovi100
17-02-2021, 16:13
bonjovi100 przytrzymaj na odbiorniku CH i GR a później sprawdź, czy ID jest takie samo na odbiorniku i nadajniku.
Przytrzymując na odbiorniku CH + GR naraz czy to króko czy długo to absolutnie nic się nie dzieje.[/QUOTE]

Zazwyczaj blisko tak z pół metra. Dla testu odszedłem dalej i nadal nic.

- - - - kolejny post - - - - - -

Mhm. To oprócz pytania powyżej, pojawia się drugie: co się stanie, jak w nadajniku zmienisz ID na off?

Zadziała! Super. Dzięki wielkie!

Fajnie, że jesteście tacy pomocni. Sam bym pewnie z miesiąc się nad tym wkurzał. Już nawet nalepkę z diody zdjąłem aby mieć pewność, że nic nie przeszkadza ;]

To tak na zakończenie może macie jakieś swoje sugestie "cheaty" i inne dobre rady co by mogły pomóc osobie rozpoczynającej z pracą z lampą + nadajnik? Z mojej strony jeszcze krótkie pytania
1) Jak mam na nadajniku tryb M np 1/64 a na lampie zamiast TTL mam też M ale np 1/4 to które ustawienia będą nadrzędne i według których się błyśnie? Z testu wynika mi, że z parametrem takim jak na lampie. To oznacza, że lampa pewnie przy pracy z nadajnikiem powinna mieć zawsze ustawienia TTL?

2) Czy aktualizacja oprogramowania w nadajniku i odbiorniku jest niezbędna? Nie chciałbym sobie na początek sprawiać kolejnych problemów zanim ogarnę porządnie obsługi.

Jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI!

OjTam
17-02-2021, 16:27
Zadziała! Super. Dzięki wielkie!
Sam się na tym przejechałem. :lol:

To tak na zakończenie może macie jakieś swoje sugestie "cheaty" i inne dobre rady co by mogły pomóc osobie rozpoczynającej z pracą z lampą + nadajnik?
Przejrzyj YT. Pełno tego jest. Poszukaj filmików Gavina Howey'a na kanale Adoramy. Dość sporo miał o podstawach.

1) Jak mam na nadajniku tryb M np 1/64 a na lampie zamiast TTL mam też M ale np 1/4 to które ustawienia będą nadrzędne i według których się błyśnie? Z testu wynika mi, że z parametrem takim jak na lampie. To oznacza, że lampa pewnie przy pracy z nadajnikiem powinna mieć zawsze ustawienia TTL?
Tak, lampka w TTL, wtedy możesz mieć M na nadajniku i sterować z wyzwalacza. Chyba, że chcesz stroboskop. Wtedy z lampy ustawiasz, nadajnikiem tylko wyzwalasz.

2) Czy aktualizacja oprogramowania w nadajniku i odbiorniku jest niezbędna? Nie chciałbym sobie na początek sprawiać kolejnych problemów zanim ogarnę porządnie obsługi.

Nie jest niezbędna, ale czasem może się przydać. Jak działa, nic nie ruszaj. ;)

lukasz_kk
17-02-2021, 17:14
Nie tylko Ty :D Gdyby wątek się nie rozwinął, to też chciałem to zasugerować.

OjTam
17-02-2021, 17:21
Z założenia miało to poprawić pracę w sytuacji, gdzie jest dużo źródeł sygnału, ale jak widać, potrafi utrudnić. :lol:
PS. Kojocisko wpadł na to wcześniej. :D

Kojocisko
17-02-2021, 18:10
Ja tylko zapamiętałem dyskusję z FB :-) i ją wyszukałem. Rzadki przypadek, że na grupie na FB pojawiło się coś pożytecznego.

bonjovi100
19-02-2021, 08:58

Przejrzyj YT. Pełno tego jest. Poszukaj filmików Gavina Howey'a na kanale Adoramy. Dość sporo miał o podstawach.

Tak, lampka w TTL, wtedy możesz mieć M na nadajniku i sterować z wyzwalacza. Chyba, że chcesz stroboskop. Wtedy z lampy ustawiasz, nadajnikiem tylko wyzwalasz.

Nie jest niezbędna, ale czasem może się przydać. Jak działa, nic nie ruszaj. ;)

Dzięki. Zerknę sobie na ten kanał, a aktualizacji nie ruszam ;]