Zobacz pełną wersję : D750+N200-500 po powrocie z serwisu
Szydlarz
11-02-2021, 13:13
Oddałem do serwisu ww. sprzęt w celu kalibracji, czyszczenia matrycy. Sprzet odebrałem wczoraj a dziś ruszyłem w teren. I pojawił się problem i moze ktoś z was miałz nim do czynienia. Mianowicie z pokrętła PASM działa mi tylko priorytet przysłony i migawki. Kiedy przełączę w tryb manualny to na wyświetlaczu pomocniczym znika mi informacja o aktualnym ISO a przy zrobieniu zdjęcia aparat się zacina a z obiektwu dochodzi trzeszczący dźwięk. Ktoś z was miał już coś takiego ? Może wina zmienionych przez serwis ustawień w aparacie...
Szydlarz
11-02-2021, 17:12
Okej problem udało się rozwiązać. Wyglądało na jakąś usterkę a tutaj wystarczyło pokręcić w prawo pokrętłem od czasu naświetlania. Jeszcze gafę popełniłem bo te dwie kreski były w miejscu gdzie powinien być pokazany czas naświetlania :p. Temat zamykam :).
Keszelski
11-02-2021, 20:40
To napisz, jak sprawdzisz, czy kalibracja dała oczekiwane efekty? Czy kalibrowane było tylko body? Czy również tele?
Właśnie nie wiem czy serwis (zakładam, że chodzi o studio5s) podejmuje się kalibracji również obiektywów, w szczególności tele
To napisz, jak sprawdzisz, czy kalibracja dała oczekiwane efekty? Czy kalibrowane było tylko body? Czy również tele?
Właśnie nie wiem czy serwis (zakładam, że chodzi o studio5s) podejmuje się kalibracji również obiektywów, w szczególności tele
Ja im dawałem do kalibracji nikonowską 600mm z telekonwerterem 1.4 bo mi przestrzeliwała podpinana do dwóch puszek. Wyregulowali w punkt. Do dziś śmiga bez konieczności stosowania mikroregulacji (ciągnąłem na niej po regulacji 2 sezony spotterskie). Jeśli z tym sobie poradzili, to z każdym innym tele powinni dać radę.
Keszelski
12-02-2021, 07:42
Dobrze wiedzieć, że studio5s robi też kalibrację tele
Schwefel
16-02-2021, 01:56
Ja im dawałem do kalibracji nikonowską 600mm z telekonwerterem 1.4 bo mi przestrzeliwała podpinana do dwóch puszek. Wyregulowali w punkt. Do dziś śmiga bez konieczności stosowania mikroregulacji (ciągnąłem na niej po regulacji 2 sezony spotterskie). Jeśli z tym sobie poradzili, to z każdym innym tele powinni dać radę.
Ja bym powiedział, że jeżeli z zoomem sobie da radę to i ze stałką też, ale w drugą stronę nie bardzo. Zoom jest bardzo wredny jeżeli idzie o kalibrację, bo na każdej ogniskowej możesz mieć od BF do FF.
madebyzosiek
16-02-2021, 09:15
Jest mało tematów, z którymi Studio5s sobie może nie poradzić... Właściwie chyba nie udało mi się wysłać czegoś, co nie wróciłoby zrobione zgodnie z oczekiwaniami ;)
Ja bym powiedział, że jeżeli z zoomem sobie da radę to i ze stałką też, ale w drugą stronę nie bardzo. Zoom jest bardzo wredny jeżeli idzie o kalibrację, bo na każdej ogniskowej możesz mieć od BF do FF.
Mi tu bardziej chodzilo o ogniskowa. Im dluzsza, tym ciezej skalibrowac. Robilem podejscia do korekty tego obiektywu mikroregulacja w puszce kilkukrotnie i poleglem (odsuniecie sie od punktu lapania ostrosci o 50-krotnosc ogniskowej 850mm to spore wyzwanie). Dlatego obecnie, mimo, ze mam kupiony zestaw kalibracyjny Reikan FoCal, nie podchodze nawet do tematu kalibracji szkla o ogniskowej powyzej 300mm.
Szydlarz
20-02-2021, 23:38
Keszelski sprzęt oddałem do kalibracji w podpoznańskim Eserwisfoto. Dziś była okazja sprawdzić jak sobie radzi po kalibracji na dwóch jeleniach :). Jest o wiele lepiej niż było :), szkoda, że nikon w D750 nie wprowadził funkcji autoamtycznej korekty AF tak jak w D5, D500 czy D7500.
madebyzosiek
21-02-2021, 07:52
... szkoda, że nikon w D750 nie wprowadził funkcji autoamtycznej korekty AF tak jak w D5, D500 czy D7500.
To nie jest w praktyce ani użyteczne, ani skuteczne jak mogłoby się wydawać. A w przypadku zooma to już może być bardzo trudne do ustawienia, bo na różnych ogniskowych korekta może być inna. Jednak kalibracja w serwisie jest najlepsza, ja osobiście wysłałbym do Studio5s.
Schwefel
21-02-2021, 16:42
A gdzie jest taka opcja w D500? Bo ja nawet nie wiedziałem o tym.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
madebyzosiek
21-02-2021, 17:18
A gdzie jest taka opcja w D500? Bo ja nawet nie wiedziałem o tym.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalkhttps://nps.nikonimaging.com/technical_solutions/d500_tips/af/auto_af_fine-tuning/
Szydlarz
21-02-2021, 21:24
madebyzosiek jak się w przyszłości rozkalibruje to podeślę do Studio5s.