Zobacz pełną wersję : D750 czy d7500
Witam, planuje zmianę aparatu i zastanawiam się nad d750 pełna klatka lub d 7500. Problem jest w tym, że obecnie mam d3100 i obiektyw yongnuo 50mm oraz 18-105mm 1:3 3.5-5.6 ED DX, a kupując body d750 nie stać mnie już aby kupić obiektywy FX. Pytanie do was czy lepiej używać pełnej klatki z obiektywami dx? I powoli zbierać na obiektyw FX(może mi to zająć nawet rok) ? Dodam, że fotografą zajmuje się od 2 lat, ostatnio odrobinę bardziej i chciałabym się rozwijać. Dzięki za każdą dobra radę.
michal009
11-02-2021, 09:34
Pytanie jest zasadnicze. Jaki typ fotografii?
Jeżeli reportaż, portrety to FX, jeżeli sport itp to dx. Jak praca to raczej FX, jeżeli hobby to pewnie ze względu na ceny obiektywów pozostał bym na dx.
Sam musisz sobie odpowiedzieć co ci brakuje w obecnej puszce i dopiero wybierać.
Wysłane z mojego BND-L21 przy użyciu Tapatalka
Fotografia głównie portrety i zdjęcia w studio. Fotografia będzie traktowana jako praca dorywcza, od sierpnia wracam na niepełny etat więc czau też będzie odrobinę mniej...
michal009
11-02-2021, 09:42
Jak portrety to szedł bym na początek w FX i jakieś szkło jak Nikkor 50 f1.8, które możesz wyrwać używane już za 500 zł.
Wysłane z mojego BND-L21 przy użyciu Tapatalka
Mówisz dokładnie o obiektywie nikkor 50mm f/1.8 AF-S? A możesz doradzić jeszcze co zrobić z nikkor 18-105mm?bedzie dawał radę z d750?
W studio nie ma znaczenia, czy to FX czy DX. Tzn. tych zdjęć nikt nie odróżni.
Lepiej mieć DX i pomyśleć o lepszym szkle, niż FX bez obiektywów ;). Używanie FX 24 Mpix w trybie DX... to już lepiej kupić za 500-600 zł d5100.
Ps. D7200 też spokojnie da radę, jeśli znajdziesz taniej niż d7500.
W studio spokojnie wystarczy DX. Poza tym nie rozumiem, dlaczego chcesz kupić D750? D610 będzie tańsze, a przy portrecie na spokojnie wszystko ustawisz. Szybki AF nie jest obowiązkowy. Postęp zauważysz, kiedy kupisz dobre obiektywy. Dziś dobry znaczy przede wszystkim "ostry", o dużej rozdzielczości. Czy to dobre kryterium - nie mnie oceniać, ale wiele osób jest na tym punkcie zafiksowanych. Na Twoim miejscu zacząłbym odkładać pieniądze i kupił używaną Sigmę ART, najlepiej 85mm. Nawet po podłączeniu do Nikona, którego posiadasz, będzie super efekt. Obiektywy to podstawa. Pamiętam jak w liceum miałem dostęp do Zeissa portretowego (ogniskowa powyżej 100mm) na mocowanie M42. Piękna sprawa. Korpus to w amatorskiej fotografii rzecz drugorzędna.
Ta YN50 kryje FX, więc z D750 da się używać.
Pytanie do autorki. Dlaczego myślisz o zmianie korpusu?
Jak robisz w studio, to różnicy nie zauważysz. Chyba, że o same piksele chodzi, albo kiepskie światło masz. ;)
Dzień dobry. Planuję zmianę aparatu, obecnie używam D300 z obiektywem Sigma 150-600 C i Nikkor 55-300. Amatorska fotografia przyrodnicza. Zastanawiam się między D750 a D7500. Czy D750 będzie dobrze działać z wymienionymi obiektywami? Czy nie ma sensu zmieniać na pełną klatkę?
Wind Mill
02-01-2025, 12:04
Działać będzie, ale 55-300 jest na DX, z D750 uzyskasz tylko wycinek kadru.
I stracisz na zasięgu, te same ogniskowe na FX dają iny kąt widzenia niż na DX.
Jeśli w D300 dokuczają parametry matrycy to może D7500 lub jeszcze lepiej D500 (można go traktować jako następcę D300(s))?
Dziękuję za odpowiedź. No właśnie miałam wątpliwości co do współpracy obiektywów z pełną klatką. A poza tym zrobiłam babola pisząc o obecnie używantm sprzęcie - zabrakło jednego zera, aktualny aparat to Nikon D3000, więc już staruszek. Dlatego moim pierwszym wyborem był D7500. Więc teraz muszę wybrać między D7500 i D500. Jeszcze raz dziękuję!
D7500 są ciągle (do 13-go) w promocji na nikon.pl, tak dla przypomnienia. Pewnie jedna z ostatnich szans na nówkę.
Wind Mill
02-01-2025, 16:34
...aktualny aparat to Nikon D3000, więc już staruszek...
Uuuu, Pani, to nawet z D7500 będzie nie zawaham się napisać, przepaść do staruszka.
Znacznie lepszy AF i dużo lepsza matryca - pomijam większą rozdzielczość (nie bez znaczenia w rozsądnym zakresie) - ale przede wszystkim użyteczne ISO i możliwość ciągnięcia z cieni.
Jak kolega wyżej wspomniał, na nowe to już ostatnia chwila i dobra cena w sklepie Nikona.
D500 to już chyba tylko używane, gdzieniegdzie może i w całkiem dobrym stanie (w sensie małego zużycia).
Nówkę (w bardzo dobrej cenie) można dostać na empiku - ale to jakiś "szary" import z Azji, gwarancja sklepu (zagranicznego podmiotu), może i menu w tamtejszych językach tylko - zatem sam bym wolał używkę z PL.
D7500 są ciągle (do 13-go) w promocji na nikon.pl, tak dla przypomnienia. Pewnie jedna z ostatnich szans na nówkę.
Widziałam, ale bardzo dziekuję :)
- - - - kolejny post - - - - - -
Uuuu, Pani, to nawet z D7500 będzie nie zawaham się napisać, przepaść do staruszka.
Znacznie lepszy AF i dużo lepsza matryca - pomijam większą rozdzielczość (nie bez znaczenia w rozsądnym zakresie) - ale przede wszystkim użyteczne ISO i możliwość ciągnięcia z cieni.
Jak kolega wyżej wspomniał, na nowe to już ostatnia chwila i dobra cena w sklepie Nikona.
D500 to już chyba tylko używane, gdzieniegdzie może i w całkiem dobrym stanie (w sensie małego zużycia).
Nówkę (w bardzo dobrej cenie) można dostać na empiku - ale to jakiś "szary" import z Azji, gwarancja sklepu (zagranicznego podmiotu), może i menu w tamtejszych językach tylko - zatem sam bym wolał używkę z PL.
DLatego celowałam w D7500, bo ten model już wygląda na dużo lepszy. D500 to już profesjonalny sprzęt, nie wiem, czy dla mnie nie za dobry :) NIe wiem, jak bym ogarnęła, że aparat nie ma stabilizacji obrazu - robię głównie z ręki, z trzęsącej się reki ;-)
Wind Mill
02-01-2025, 17:31
D7500 też nie ma, stabilizacji. A wbrew pozorom, przy tele to czasami z masą łatwiej utrzymać zestaw w miarę stabilnie. ;)
Ale, oba wymienione obiektywy mają stabilizację.
Skoro zostajemy przy lustrzance, to pomyślałbym nad wymianą AF-S 55-300 na AF-P 70-300 (DX) VR.
Ten drugi ma lepszy i szybszy AF oraz dobra ostrość na 300mm, w przeciwieństwie do starszego modelu.
pełna zgoda ! też właśnie zmieniłem 55 > 70-300 i jest fantastycznie !
thornlab
02-01-2025, 21:27
Do przyrody D7500 + Sigma 100-400. Mam i bardzo jestem z takiego zestawu zadowolony. Jedyna Sigma, która dobrze współpracuje mi z Nikonem D7500. Nikkora 55-300 miałem na Nikonie D3000 - po pewnym czasie doszło do mnie, że jest mało ostry na długim końcu.
55-300 na końcu jest mało ostry - fakt... poza tym zaczął się 'przycinać' przy ręcznym ustawianiu ostrości ( nie było płynności ) naprawa > 300 pln bez gwarancji na znaczącą poprawę działania - taka konstrukcja...
D7500 też nie ma, stabilizacji. A wbrew pozorom, przy tele to czasami z masą łatwiej utrzymać zestaw w miarę stabilnie. ;)
Ale, oba wymienione obiektywy mają stabilizację.
Skoro zostajemy przy lustrzance, to pomyślałbym nad wymianą AF-S 55-300 na AF-P 70-300 (DX) VR.
Ten drugi ma lepszy i szybszy AF oraz dobra ostrość na 300mm, w przeciwieństwie do starszego modelu.
Mam nadzieję, że stabilizacja obiektywu wystarczy ;-) Na razie robię głównie Sigmą 600, Nikkora dość rzadko używam. Priorytetem w tej chwili jest zmiana body, ale dziękuję za sugestie dotyczące obiektywu :)
pełna zgoda ! też właśnie zmieniłem 55 > 70-300 i jest fantastycznie !
Dziękuję za potwierdzenie. Zapisuję sobie na przyszłość.
Do przyrody D7500 + Sigma 100-400. Mam i bardzo jestem z takiego zestawu zadowolony. Jedyna Sigma, która dobrze współpracuje mi z Nikonem D7500. Nikkora 55-300 miałem na Nikonie D3000 - po pewnym czasie doszło do mnie, że jest mało ostry na długim końcu.
Czy uważasz, że Sigma 150-600 nie będzie dobrze współpracować z D7500?
55-300 na końcu jest mało ostry - fakt... poza tym zaczął się 'przycinać' przy ręcznym ustawianiu ostrości ( nie było płynności ) naprawa > 300 pln bez gwarancji na znaczącą poprawę działania - taka konstrukcja...
Ja używam AF, a z tym akurat nie miałam problemów w 55-300.