Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wymiana SB-600 na coś pod Z6

spiritus
08-02-2021, 14:30
600 to już trochę leciwy staroć. Wymianę planowałem jeszcze kiedy miałem D500.
Co polecacie? SB-910 czy może lepiej dorzucić do sb-5000? A może coś z nowych yn?

OjTam
08-02-2021, 14:32
Quadralite V1. Zlej YN.

spiritus
09-02-2021, 18:24
W sumie zapomniałem o tych Quadralite. Poczytam opinie o nich.

Jurek Ż
09-02-2021, 19:15
Od wielu lat korzystam z lamp Nikona i powiem, że tutaj ta współpraca z aparatem Nikona to mistrzostwo świata. Lampy innego systemu to problemy z właściwym doświetleniem, poprawną temperaturą itp. Zachęcam do prób i porównań.

spiritus
09-02-2021, 19:27
No tak, tylko zazwyczaj ja lampę testuję w boju, gdzie wolę aby nic nie zawiodło ;)

madebyzosiek
09-02-2021, 22:10
Szukaj SB910, są w dobrych cenach, działa wszytko idealnie.

spiritus
09-02-2021, 23:09
Też się ku niej skłaniałem.

Teu
09-02-2021, 23:39
Quadralite V1. Zlej YN.

Popieram.

Jurek Ż
10-02-2021, 01:49
Szukaj SB910, są w dobrych cenach, działa wszytko idealnie.
Dopiero z tą lampą można docenić magię światła błyskowego w systemie Nikon.

- - - - kolejny post - - - - - -

Popieram.
Próbowałeś reporterki z tą lampą? Próbowałeś przy świetle dziennym kontrolować cienie. Próbowałeś bezprzewodowego sterowania wieloma lampami.? Nie wspomnę o temperaturze barwowej błysku. Tutaj system Nikona nie ma sobie równych. Uważam, że polecanie tu jakiegoś chińczyka jest nieporozumieniem.

czupacabra
10-02-2021, 02:27
Jak kasa nie problem to coś z rodziny Profoto

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Teu
10-02-2021, 08:28
Próbowałeś reporterki z tą lampą? Próbowałeś przy świetle dziennym kontrolować cienie. Próbowałeś bezprzewodowego sterowania wieloma lampami.? Nie wspomnę o temperaturze barwowej błysku. Tutaj system Nikona nie ma sobie równych. Uważam, że polecanie tu jakiegoś chińczyka jest nieporozumieniem.

Tak próbowałem. Godox/Quadralite jest obecnie tak samo dobry o ile nie lepszy niż systemówki. Mówienie o "jakimś" chińczyku w kontekście tych marek może tylko świadczyć o braku rozeznania w temacie.

Wysłane z mojego kalkulatora Casio.

Jurek Ż
10-02-2021, 18:30
Tak próbowałem. Godox/Quadralite jest obecnie tak samo dobry o ile nie lepszy niż systemówki. Mówienie o "jakimś" chińczyku w kontekście tych marek może tylko świadczyć o braku rozeznania w temacie.

Sądziłem, że to forum jest po to, by dzielić się wiedzą i doświadczeniem . Mając dostęp do lamp Quadralite, zastanawiam się nad zorganizowaniem spotkania i pokazania osobom zainteresowanym jak to naprawdę w praktyce wygląda.:-D

Teu
10-02-2021, 18:59
Tak, po to jest forum by się dzielić spostrzeżeniami, co nie jest równoznaczne z absolutami. Możesz walczyć ze swoją teza - droga wolna. Jednak po drugiej stronie jest ogromna rzesza użytkowników które przesiadają się z systemowej na Godoxa/quadre właśnie że względu na to czy oferuje ten system.

OjTam
10-02-2021, 19:05
E tam Teu. Nie znasz się.
Przecież wszyscy wiedzą, że lampy Nikona są najlepsze. I że używka SB-910 zajechana przez nie wiadomo jakie użytkowanie będzie lepsza niż nowy V1.
I że zdalne sterowanie oparte na świetle, z zasięgiem realnym kilku metrów i kiepskimi kątami widzenia czujki będzie dużo lepsze, niż radiówki z Godoxa, zdolne wyzwalać przez dwie ściany z żelbetu. xD

Jurek Ż
10-02-2021, 19:08
Wybacz, ale nie jest prawdą, to co piszesz. Zaznaczam, że mamy na uwadze system Nikona.

OjTam
10-02-2021, 19:11
A co nie jest prawdą?
To, że CLS bazuje na transmisji światła? (nie dotyczy SB-5000)
Czy to, że SB-910 nie jest już produkowana i nową ciężko dostać, jeśli w ogóle?

Teu
10-02-2021, 19:14
Wybacz, ale nie jest prawdą, to co piszesz. Zaznaczam, że mamy na uwadze system Nikona.

Aaa to jeżeli rozpatrujemy nikona to tak - z lamp nikona, lampa nikona jest najlepsza. ;)

Jurek Ż
10-02-2021, 19:15
Wybacz @OjTam (https://forum.nikoniarze.pl/members/76232-OjTam) , ale spytam, tak jak to ty często robisz. Masz sklep z lampami Godoxa czy w chińskiej ambasadzie robisz.?:-D

OjTam
10-02-2021, 19:19
Wybacz @OjTam (https://forum.nikoniarze.pl/members/76232-OjTam) , ale spytam, tak jak to ty często robisz. Masz sklep z lampami Godoxa czy w chińskiej ambasadzie robisz.?:-D

Masz sklep Nikona, czy na ich utrzymaniu jesteś?
W przeciwieństwie do ciebie, używałem SB i Godoxa.
W czym SB była lepsza? Lepiej TTL trzymał przy seriach. Do tego mniej tracił moc w HSS. Tyle.
To cholerstwo potrafiło w CLS się nie wyzwolić stojąc tyłem do aparatu.

A że S60/TT685 swoje wady ma, to też pisałem, w różnych miejscach.

Jurek Ż
10-02-2021, 19:20
Aaa to jeżeli rozpatrujemy nikona to tak - z lamp nikona, lampa nikona jest najlepsza. ;)

Pozdrawiam Cię serdecznie. Widzę, że humor Cię nie opuszcza.:mrgreen:

Teu
10-02-2021, 19:31
Pozdrawiam Cię serdecznie. Widzę, że humor Cię nie opuszcza.:mrgreen:

A dziękuje i również pozdrawiam. ;)

Ligo
10-02-2021, 20:35
Godox/Quadralite jest obecnie tak samo dobry o ile nie lepszy niż systemówki..
To znaczy tak samo trzyma temperaturę, powtarzalność i czas ładowania, jak Nikony?
Pytam, bo nie miałem tego w ręce, za to miałem szanowaną japońską konkurencję, która miewała z tym problemy.

madebyzosiek
10-02-2021, 20:56
Oj panowie, już na wojnie jesteście ;) Doprecyzuję moje zdanie... Najlepszym chyba w tej chwili systemem błysku zdalnego, poza Profoto, jest Quadralite i odbudowując sobie system wyzwalania kupiłem właśnie X2 i mam w planach Reportery 200 Pro i jeszcze jakiegoś Strobossa na drugi sterownik i czasem do błysku. Jednak w mojej ocenie najlepszymi lampami na aparat, najbardziej przewidywalnymi, niezawodnymi, powtarzalnymi są lampy SB, a najbardziej opłacalne są właśnie SB910, bo są w tej chwili tanie i wcale nie wszystkie są skatowane. Moja SB910, którą kupiłem nową kończy już chyba 7 lat i błyska cały czas tak samo idealnie, druga kupiona od amatora w sklepowym stanie jest młodsza ciut i równie dobra. Mam jeszcze starą jak świat SB800, która świetnie się sprawdza na zapas czy wyjazd. Jeżeli skończę budować system błyskania zdalnego Quadralite i lampy przetrwają mi tyle, co moja SB800 i SB910, to będę piał nad nimi z zachwytu, jak koledzy wyżej. Czas pokaże :)

OjTam
10-02-2021, 21:11
To znaczy tak samo trzyma temperaturę, powtarzalność i czas ładowania, jak Nikony?
Pytam, bo nie miałem tego w ręce, za to miałem szanowaną japońską konkurencję, która miewała z tym problemy.
Z idealnym trzymaniem temperatury tak spoko chyba nie jest, skoro bardziej zaawansowane modele Godoxa mają tryb color-stable.
Co do ładowania. Tak troszkę nie bardzo to można porównać, skoro część G jedzie na akumulatorkach dedykowanych.

Oj panowie, już na wojnie jesteście ;) Doprecyzuję moje zdanie... Najlepszym chyba w tej chwili systemem błysku zdalnego, poza Profoto, jest Quadralite i odbudowując sobie system wyzwalania kupiłem właśnie X2 i mam w planach Reportery 200 Pro i jeszcze jakiegoś Strobossa na drugi sterownik i czasem do błysku. Jednak w mojej ocenie najlepszymi lampami na aparat, najbardziej przewidywalnymi, niezawodnymi, powtarzalnymi są lampy SB, a najbardziej opłacalne są właśnie SB910, bo są w tej chwili tanie i wcale nie wszystkie są skatowane. Moja SB910, którą kupiłem nową kończy już chyba 7 lat i błyska cały czas tak samo idealnie, druga kupiona od amatora w sklepowym stanie jest młodsza ciut i równie dobra. Mam jeszcze starą jak świat SB800, która świetnie się sprawdza na zapas czy wyjazd. Jeżeli skończę budować system błyskania zdalnego Quadralite i lampy przetrwają mi tyle, co moja SB800 i SB910, to będę piał nad nimi z zachwytu, jak koledzy wyżej. Czas pokaże :)
Racje masz. Choć jaką masz pewność, że Spirit akurat w niezakatowaną lampę trafi? ;)

madebyzosiek
10-02-2021, 21:29
Racje masz. Choć jaką masz pewność, że Spirit akurat w niezakatowaną lampę trafi? ;)

Szukajcie, a znajdziecie... Powiedziane pond 2000 lat temu, a jakże prawdziwe :) Sprzęt pro często trafia w amatorskie ręce, jest idealny, bo kosztował dużo i amator dba jak o jajko. No ale leży, a coś jest wart, no i myk, ideał trafiony. Tylko trzeba cierpliwie szukać :)

OjTam
10-02-2021, 21:31
Albo kupić v1. ;)
I masz gwarancje, i bazę do rozbudowy systemu pod błyskanie i (choć to nie dla każdego zaleta) nie trzeba się pieprzyć z akumulatorkami-paluszkami.
Choć znowu... Jak N coś odwali to czekaj na aktualizację softu. :roll:

A właśnie, Zosiek. Działa wspomaganie AF na bezlustrach z SB?

spiritus
10-02-2021, 22:14
Ooo matko. Chwile spiryta nie ma i już sobie do gardeł skaczą xD
Spokojnie mości Panowie :D

Serce podpowiada idź w coś nowego i daj temu szansę
Rozum... pozostań w systemie

Trzymanie powtarzalności temperatury i szybkostrzelność to generalnie dla mnie główne priorytety.

Ligo
10-02-2021, 22:19
Ooo matko. Chwile spiryta nie ma i już sobie do gardeł skaczą xD
Spokojnie mości Panowie :D
Ale o co biega? Jakie znowu skaczą?
Chyba ktoś się przewrażliwił.;-)

Co do lampy, to Ci nie doradzę. Sam brałbym SB-910.

OjTam
10-02-2021, 22:21
Spiryt zaszalej. Bierz Profoto A1. :mrgreen:

spiritus
10-02-2021, 22:34
Spiryt zaszalej. Bierz Profoto A1. :mrgreen:

ILE? :O
Jednak podziękuję :D