PDA

Zobacz pełną wersję : Współpraca lampy Yongnuo YN685 z Nikon Z

piotr_layner
07-02-2021, 21:56
Witam,

Kupiłem lampę Yongnuo YN685 i podpiąłem do Z7.
Lampa reaguje na ustawienia aparatu tj. zmianę ogniskowej i przesłony, natomiast aparat "nie widzi" lampy tj. nie ma możliwości sterowania lampą, a w dolnym prawym rogu wizjera / monitora wyświetla się czerwona ikonka lampy (w instrukcji aparatu w ogóle nie ma mowy o takiej ikonce). W menu po zaznaczeniu sterowanie lampą pojawia się komunikat, że bieżące ustawienia aparatu nie pozwalają na użycie tej funkcji.
Na forum znalazłem opis takiego przypadku, ale skończyło się to odesłaniem lampy, czy ktoś może spotkał się z takim problemem, czy też mnie czeka oddanie tej lampy?

Pozdrawiam
Piotr

Marianx
07-02-2021, 23:04
Witam

W menu po zaznaczeniu sterowanie lampą pojawia się komunikat, że bieżące ustawienia aparatu nie pozwalają na użycie tej funkcji.

Czy przypadkiem nie masz ustawionej elektronicznej migawki? Jakie masz ustawienia aparatu?
PozdrawiaM.

piotr_layner
08-02-2021, 00:02
Witam

Czy przypadkiem nie masz ustawionej elektronicznej migawki? Jakie masz ustawienia aparatu?
PozdrawiaM.

Witam,
Miałem ustawioną automatyczną, ale przestawiłem na mechaniczną i nie pomogło niestety.
Ustawienia aparatu resetowałem do domyślnych i nic.
Nie mam pojęcia, co ewentualnie jeszcze można by zmienić.
Pozdrawiam

Ligo
08-02-2021, 00:12
Nie wiadomo, co masz tam ustawione. Jeśli lampa odbiera sygnały ogniskowej i przysłony, to powinno być dobrze. Przestaw aparat na tryb manualny M i daj czas np. 1/60s, ISO 200 i przysłonę np. f/4. Zobacz, co się będzie działo.

piotr_layner
08-02-2021, 00:22
Nie wiadomo, co masz tam ustawione. Jeśli lampa odbiera sygnały ogniskowej i przysłony, to powinno być dobrze. Przestaw aparat na tryb manualny M i daj czas np. 1/60s, ISO 200 i przysłonę np. f/4. Zobacz, co się będzie działo.

Niestety nie pomaga.
W trybie pełnej automatyki tak samo nic.

Ligo
08-02-2021, 00:34
Piszesz, że: "komunikat, że bieżące ustawienia aparatu nie pozwalają na użycie tej funkcji".
Jakiej funkcji?

Możesz dać fotę, co konkretnie pokazuje wyświetlacz lampy?

piotr_layner
08-02-2021, 08:08
Piszesz, że: "komunikat, że bieżące ustawienia aparatu nie pozwalają na użycie tej funkcji".
Jakiej funkcji?

Możesz dać fotę, co konkretnie pokazuje wyświetlacz lampy?

Poniżej fotki menu aparatu i lampy.
Jakbym nie zmieniał ustawień, to komunikat zawsze ten sam i wyszarzona opcja sterowania błyskiem.
Na zdjęciu ekranu aparatu w prawym dolnym rogu czerwona ikona lampy, która się cały czas wyświetla, do której opisu nie mogłem znaleźć w instrukcji.

48230
48231
48232

OjTam
08-02-2021, 14:39
Czerwona błyskawica - aparat twierdzi, że jest za mało światła i jojczy o konieczności użycia lampy.
Ostatnia opcja NAJPRAWDOPODOBNIEJ (bo nie mam Ztki) dotyczy użycia zdalnego sterowania albo CLS, albo radiówki z SB-5000 i co tam potrzebne.

Ale czego na stopce nie błyska... Próbowałeś poruszać delikatnie lampką przód-tył na stopce?

piotr_layner
08-02-2021, 14:43
Ale czego na stopce nie błyska... Próbowałeś poruszać delikatnie lampką przód-tył na stopce?

Próbowałem lekko ruszać, bo też mi się wydawało, że coś nie styka, tylko wtedy również lampa nie dostawałaby danych z aparatu, a te dostaje.

OjTam
08-02-2021, 14:48
Sprawdź lampę na innej puszce. Jak masz możliwość.

piotr_layner
08-02-2021, 15:20
Sprawdź lampę na innej puszce. Jak masz możliwość.

Idę dzisiaj do sklepu, w którym kupowałem, to najwyżej tam sprawdzą.
Jeżeli to wina lampy, to najwyżej podmienię na Quadralite Stroboss 60.

Jurek Ż
08-02-2021, 20:40
Najlepiej wyrzuć to badziewie do kosza i kup coś Nikona.

piotr_layner
09-02-2021, 01:30
Najlepiej wyrzuć to badziewie do kosza i kup coś Nikona.

Niby z lampami Nikona powinno być wszystko OK, a jak zacząłem się wgłębiać w fora to też nie do końca jest różowo, bo wyszło mi, że z "Z" współpracują w zasadzie bez problemów tylko SB-5000 i SB-500.
Quadralite Stroboss 60 nie współpracuje właściwie (chyba tylko tryb M).
Quadralite Stroboss V1 pozostaje do sprawdzenia, bo jest możliwe, że będzie OK, przynajmniej tak wynika z opisu na stronie.

Ligo
09-02-2021, 01:38
Sorry, trochę późno już dzisiaj, ale co w końcu wyszło z tą Yongnuo?

OjTam
09-02-2021, 01:46
Skąd info, że S60 nie działa z Ztką?

piotr_layner
09-02-2021, 19:00
Sorry, trochę późno już dzisiaj, ale co w końcu wyszło z tą Yongnuo?
Po podpięciu w sklepie do Z7 I również nie działała. Lampa widzi ogniskową, przesłonę, ISO aparatu, ale aparat nie widzi lampy, tj. nie wyzwala lampy i wskaźnik ekspozycji pokazuje niedoświetlenie.

Jurek Ż
09-02-2021, 19:26
Czyli jest tak jak być powinno. Bo tylko współpraca z lampami Nikona gwarantuje nam pełną kontrolę światła błyskowego.

OjTam
09-02-2021, 19:32
Powiedz to tym zawodowcom z Zachodu, co dawno cisnęli firmówki w kąt i lecą na Godoxach/Profoto. xD

Jurek Ż
09-02-2021, 19:37
Wybacz. ale nie masz racji. Żaden problem to sprawdzić. I do tego każdego namawiam.

OjTam
09-02-2021, 19:38
Sprawdzałem. ;)

Jurek Ż
09-02-2021, 19:40
Bzdura. I jestem Ci to w stanie udowodnić.

OjTam
09-02-2021, 19:40
Czekam zatem.

piotr_layner
09-02-2021, 19:57
Skąd info, że S60 nie działa z Ztką?

A taki artykuł znalazłem:
https://www.zsystemuser.com/accessories/z-accessories/nikon-flash-for-z-cameras.html
Czyli nawet sam Nikon nie jest kompatybilny z sobą ;(.

OjTam
09-02-2021, 20:00
Ech, tylko co to ma z S60 (Quadralite Strobboss 60/Godox TT685) wspólnego?

To menu faktycznie dotyczy części lamp w CLS. Nie wszystkich, coś widać w sofcie pozmieniane.

No i najważniejsze:
If you stick a CLS flash in the hot shoe of a Z camera, it'll work.

piotr_layner
09-02-2021, 20:07
Ech, tylko co to ma z S60 (Quadralite Strobboss 60/Godox TT685) wspólnego?

To menu faktycznie dotyczy części lamp w CLS. Nie wszystkich, coś widać w sofcie pozmieniane.

No i najważniejsze:
If you stick a CLS flash in the hot shoe of a Z camera, it'll work.

Sorry, chyba nie na tego posta chciałem odpowiedzieć :)
Po podpięciu S60 lampa nie działała iTTL natomiast działa w trybie M

OjTam
09-02-2021, 20:10
O a to jest ciekawe, co piszesz.
Czyżby N aż tak w sofcie namieszał?

Inna sprawa, że na stronie Godoxa (bo na quadralite już nie) jest aktualka softu, poprawiająca współpracę na stopce, ale D780. Ani słowa o Ztkach.

piotr_layner
13-02-2021, 20:15
Czyli jest tak jak być powinno. Bo tylko współpraca z lampami Nikona gwarantuje nam pełną kontrolę światła błyskowego.
No fakt. Dopiero po oglądnięciu jakiegoś filmu na Youtube i pocztaniu forów zobaczyłem, że przy lampach obcych firm tak jest. Niemniej jednak na iTTL nie wyzwalało błysku Yongnuo.

- - - - kolejny post - - - - - -

Witam,
Ostatecznie po pocztaniu jakiś zagranicznych forów kupiłem Stroboss V1, co w zasadzie jest tym samym co Godox V1 (zresztą na zagranicznych forach jest tylko Godox, a po nazwie Stroboss się nic nie znajdzie).
Z Z7 II działa w trybie iTTL po aktualizacji softu lampy do v. 1.4. Aktualizacja jest dostępna na stronie Quadralite.
Pozdrawiam