PDA

Zobacz pełną wersję : Pralka + Suszarka - zestaw ale jaki?

Kolekcjoner
04-02-2021, 20:55
Jak w tytule. Chcę kupić taki zestaw. Budżet póki co gdzieś 5 tysięcy ale mogę dorzucić. W ME zaproponowali mi Electroluxa, znajoma kupiła zestaw Whirlpoola - wygląda fajnie ;) ale ciężko mi coś więcej powiedzieć, bo nowe wszystko ładne i działa - gorzej później jak się okazuje że nie dość, że się psuje to nie bardzo się da naprawić.
Chętnie wysłucham wszelkich spostrzeżeń i sugestii :).

Ligo
04-02-2021, 21:01
Na zestawach się nie znam, ale jeśli suszarka to gazowa. Te elektryczne tylko udają, że suszą.

NimnuL
04-02-2021, 21:02
Pralko-suszarke bierzesz pod uwagę? Piszę o modelu kondensacyjnym z pompą ciepła.
Ja akurat używam pralki Whirlpool (jakąś 6th sense z silnikiem inwerterowym) i suszarki Beko - od 4 lat brak pracowników. Suszarka stoi na palce bez łączników. Nie przesunęło się nawet o 1mm.

Kolekcjoner
04-02-2021, 21:31
Pralko-suszarke bierzesz pod uwagę?
Nie. Słyszałem same złe opinie o tym rozwiązaniu....

Na zestawach się nie znam, ale jeśli suszarka to gazowa.
A konkretnie która?

Ligo
04-02-2021, 21:40
A konkretnie która?
Mogę Ci podać różne modele, tylko że na 120V. O ile wiem, w Polsce też można kupić coś konkretnego. Jest to trochę droższe, ale w ogóle nie ma porównania. Niektórzy sprowadzają je z UK, tam są bardziej popularne. U nas sporo ludzi nie wie, że w ogóle jest takie coś.

NimnuL
04-02-2021, 22:15
O pralko-suszarkach krążą złe opinie bo były modele chłodzone bieżącą wodą. Ja piszę o modelu kondensacyjnym z pompą ciepła, czyli odpowiednik suszarki stacjonarnej. Dzisiaj bym już kupował właśnie taki model.
Modele gazowe są bardzo popularne w USA, ale pod to już trzeba zrobić specjalne przyłącze ...

Kolekcjoner
04-02-2021, 23:35
O pralko-suszarkach krążą złe opinie bo były modele chłodzone bieżącą wodą. Ja piszę o modelu kondensacyjnym z pompą ciepła, czyli odpowiednik suszarki stacjonarnej. Dzisiaj bym już kupował właśnie taki model.
Wiem słyszałem, ale na ich temat też opinie są niezbyt dobre.

robin102
05-02-2021, 00:14
Nie mam nie będę miał, ale podglądałem zmagania kumpla z tematem który wrócił z rocznego pobytu w USA i stwierdził, że bez tego się da się żyć i że musi być sama suszarka, nie z pralką, bo to nie dział tak jak trzeba. Kupił za jakieś 5 tys zł czyli dla mnie kosmos na AGD samą suszarkę i postawił ją na pralkę :) .... bo miejsca w łazience nie miał.... i tak stoi jedno na drugim

Ligo
05-02-2021, 00:22
wrócił z rocznego pobytu w USA i stwierdził, że bez tego się da się żyć i że musi być sama suszarka, nie z pralką, bo to nie dział tak jak trzeba.
Znaczy, da się, czy nie da? Bo dla mnie wynika, że kumpel to następny przekonany, który zobaczył jak to działa.:-)

robin102
05-02-2021, 00:40
Zachwycony pomimo, że suszarka stoi na pralce, a to taki sam wymiarowo kloc. Tak patrząc z dystansu to ten mój Piotrek nie ma gdzie suszyć, łazienka malutka, mieszkanie na poddaszu bez balkonu nieduże, duży pies który o wszystko się ociera i brudzi, więc zdaje egzamin te rozwiązanie.

czupacabra
05-02-2021, 00:45
Ja często jeżdżę do Szwecji i we wszystkich domach w których byłem (na prowincji) były pralka a na niej suszarka. Suszarka elektryczna.
Korzystałem z tego . Fajna rzecz jak jest dużo rzeczy do suszenia a nie ma gdzie tego wysuszyć lub trzeba wysuszyć szybko.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ligo
05-02-2021, 00:49
Zachwycony pomimo, że suszarka stoi na pralce, a to taki sam wymiarowo kloc.
Jak nie ma miejsca w łazience, pralni, czy gdziekolwiek, to już trzeba ładować jeden klamot na drugi, nic się nie zrobi. U mnie ludzie często tak mają. Ale powiadasz, że jest "zachwycony"..? No i o to chodzi.:-)

NimnuL
05-02-2021, 08:57
Stawianie jednego na drugim jest bardzo wygodne, wyciągasz z dołu i wkładasz piętro wyżej. Używałem ustawienia jednego obok drugiego jak i piętrowego i uważam, że piętrowe jest wygodniejsze.

notdot
05-02-2021, 15:23
Gorzej jak nie masz miejsca bo deweloper u mnie w mieszkaniu wsadził grzejnik łazienkowy akurat nad pralkę, a miejsca do drzwi tyle, że nie da się tego odsunąć na tyle by nie przeszkadzało sobie i co ważne by suszarka nie zasłaniała grzejnika
więc jestem skazany na pralko-suszarkę

burz
05-02-2021, 16:46
Nie jesteś skazany. Suszarkę można postawić gdziekolwiek, nie tylko w łazience ;)

Kolekcjoner
05-02-2021, 17:53
Gorzej jak nie masz miejsca
Mam miejsca tyle że mogę wstawić pięć suszarek ;)...

Dziękuję za odpowiedzi tyle, że dałoby się tak w temacie :lol:.....;).

lukpiecz
09-02-2021, 23:27
Ja polecam Electroluxa lub Bosch. Pralka chodzi od 10 lat a suszarka od 3. Używam w zestawieniu suszarka na pralce ;-)

Wysłane z mojego FRD-L09 przy użyciu Tapatalka

patronat
19-02-2021, 19:40
Wg mnie tylko Bosch. Pralka z dozownikiem płynu ( wielka wygoda) i suszarka. Zwróć tylko uwagę na miejsce rozstawienia - kierunek otwierania drzwi.
Pralka z systemem i-Dos, ultra cicha, 8kg prania ( faktycznie cicha) suszarka z serii 6 na 9 kg. Pamietaj, że serie różnią się głownie sterowaniem/dodatkami, ale główne narzędzie jest takie samo.

Kolekcjoner
20-02-2021, 12:58
Wg mnie tylko Bosch. Pralka z dozownikiem płynu ( wielka wygoda) i suszarka. Zwróć tylko uwagę na miejsce rozstawienia - kierunek otwierania drzwi.
Pralka z systemem i-Dos, ultra cicha, 8kg prania ( faktycznie cicha) suszarka z serii 6 na 9 kg. Pamietaj, że serie różnią się głownie sterowaniem/dodatkami, ale główne narzędzie jest takie samo.
Moja znajoma ma pralkę Bosch - dziękuję postoję ;)....

ksh
20-02-2021, 14:04
Nie ma reguły obecnie co jakiej firmy, często dany model robią inne fabryki, sporo składane w firmach trzecich, nawet tu nie ma znaczenie czy produkt budżetowy czy "premium".
W moim doświadczeniu najdłużej chodziła pralka ARDO ( tak wiem tragedia ale działała u mnie pięć lat i u jakiś meneli co wzięli z dziesięć lat aż im zardzewiała kompletnie :) i Siemens przywieziony wtedy jeszcze z Niemiec, ten chodzi z tego co wiem nadal i to chyba już 20 lat :)
Bosch padł dwa miesiące po gwarancji, Whirlpool u brata pięć lat i padł, obie naprawy za drogie.
Obecnie odpukać ale Samsung moim zdaniem pozamiatał rynek budżetowy, nie ma też złego zdania o LG.

Kolekcjoner
20-02-2021, 15:22
Nie ma reguły obecnie co jakiej firmy, często dany model robią inne fabryki, sporo składane w firmach trzecich, nawet tu nie ma znaczenie czy produkt budżetowy czy "premium".
W moim doświadczeniu najdłużej chodziła pralka ARDO ( tak wiem tragedia ale działała u mnie pięć lat i u jakiś meneli co wzięli z dziesięć lat aż im zardzewiała kompletnie :) i Siemens przywieziony wtedy jeszcze z Niemiec, ten chodzi z tego co wiem nadal i to chyba już 20 lat :)
Bosch padł dwa miesiące po gwarancji, Whirlpool u brata pięć lat i padł, obie naprawy za drogie.
Obecnie odpukać ale Samsung moim zdaniem pozamiatał rynek budżetowy, nie ma też złego zdania o LG.
Póki co jeśli chodzi o Bosha i Wirlpoola to potwierdzają się informacje od moich znajomych - serwis - tragedia.
Moja znajoma kupiła pralko-suszarkę firmy na W i choć ciężko w to uwierzyć pralka nie działa, a serwis od dwóch miesięcy nie jest w stanie sobie z nią poradzić. Serwisant był kilka razy i twierdzi że to jakaś wada fabryczna ale on nie wie jaka i że musi się skontaktować z producentem, potem przyszedł ktoś inny kto w ogóle nie wiedział o co chodzi (nic tez nie wiedział o poprzedniej wizycie) i teraz najlepsze - po jego (bezowocnej) wizycie serwis przysłał rachunek za ich zdaniem bezzasadne wezwanie spowodowane tym że użytkownik nie zapoznał się z instrukcją, a obsługa oprogramowania przez serwis jest płatna :lol:. Po kolejnej interwencji to anulowali ale nie zmienia to faktu że problem jest nadal nierozwiązany. Sklep też się na to wypiął.
BTW: pralki nie zamontowali mimo że mieli wnieść i podłączyć ale ponieważ babki nie było w domu to po prostu to olali :lol:.

cybulski
20-02-2021, 15:58
Od chyba 2009 mam Bosche, suszarka avantixx i pralka logixx8. Te urządzenia nie miały ani jednej awarii a chodzi to regularnie. Akurat w wawie serwis dziala sprawnie, bo to ten sam co Siemens a siemensy u mnie średnio awaria 2 razy w roku zmywarki (mam piekarnik parowy lodówkę i zmywarkę siemensy) wszystko z 2009 bo wtedy się wprowadzałem do obecnego domu. Więc urządzenia wszystkie chodzą już kilka ładnych lat.

Części w środku w większości urządzeń są z tych samych fabryk, tak mówi serwis.

patronat
18-07-2021, 21:06
Nie wiem co to serwis Boscha. Nie korzystałem. Jakoś nie miałem potrzeby. Wszystko oprócz indukcji mam w domu Boscha/Siemensa. Kiedyś miałem pralkę Hoovera. Do nie odnosi się stwierdzenie: dziękuję postoję :) I do lodówki Samsunga. I do odkurzacza Elektroluxa (taki zabudowany w rączkę, dwie wymiany, zwrot kasy).