Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Dramat..
Nie widziałem gdzie to umieścić..
Dramat na ,,moim"" jeziorze kilka godzin temu..
https://wiadomosci.onet.pl/szczecin/pod-stadem-jeleni-zarwal-sie-lod-dramatyczna-akcja/gvl9j7h
Widziałem, żal tych pięknych zwierząt.
Cóż poradzić, taka jest natura.
Jeśli dowiesz się czegoś jeszcze, napisz.
Ps. Chyba jednak ludzie pomogli naturze :(
Jak to się stało, że stado jeleni znalazło się na jeziorze, na tafli lodu? Zwierzęta przegalopowały tam najprawdopodobniej czymś wystraszone. Wtedy zaczął się pod nimi kruszyć lód. Całe stado znalazło się w lodowatej wodzie.
Na filmie udostępnionym na Twitterze przez Zbigniewa Boguckiego, wojewodę zachodniopomorskiego, nagrany jest fragment akcji. Słychać też męski głos. Ze słów, które padają, wynika, że winę za tragedię i śmierć zwierząt ponoszą ludzie. Mężczyzna mówi: - To jest efekt poszukiwaczy zrzutów, którzy nie patrzą na nic, pędzą jelenie i byki.
Chodzi o zrzuty poroży samców jeleni. Poszukiwacze rozpoczęli sezon.
Podobne komentarze dotyczące bezwzględnych poszukiwaczy poroży płyną ze strony mieszkańców okolic Ińska. Jeden z nich, komentując akcję strażaków, napisał na Facebooku: "Tak się właśnie dzieje, jak ludzie zaczynają chodzić za porożem, byki nie wiedzą, w którą stronę mają uciekać, bo z każdej strony są przeganiane przez człowieka. A ludzie są po prostu zdolni do wszystkiego, zaczynając od płoszenia petardami... Żeby to właśnie byki wybiegły na pole, bo może akurat któremuś spadnie tyka... Głupota ludzka nie zna granic".
https://szczecin.wyborcza.pl/szczecin/7,34939,26754084,pod-stadem-jeleni-zarwal-sie-lod-kilkanascie-zwierzat-zginelo.html?_gl=1*1u3h71a*_gcl_aw*R0NMLjE2MTE1Mjg 5ODYuQ2owS0NRaUEwclNBQmhEbEFSSXNBSnRqZkNjX0JGUGQ5c C1Pd0lUM0Y2THVZeWtQT2JjU3pmc1ZHZ0k2OG0tLXUyOTBSdHJ QVTBGbUVLa2FBdkN4RUFMd193Y0I.&_ga=2.194294509.1516685723.1599380197-945401373.1536598309&_gac=1.263016830.1611528987.Cj0KCQiA0rSABhDlARIsAJ tjfCc_BFPd9p-OwIT3F6LuYykPObcSzfsVGgI68m--u290RtrPU0FmEKkaAvCxEALw_wcB#S.main_topic-K.C-B.5-L.2.maly
Bartolini82
04-02-2021, 11:43
K...a, prawie jak kłusownicy w Afryce :/ Nie zdziwiłbym się jak w tej sytuacji gdyby ktoś tych jeleni nie zauważył i nie nagłośnił tej sprawy, to by jeszcze tym potopionym później poroża pourywali czy odcięli razem z łbami.
Kolejny artykuł o płoszeniu tych jeleni
https://tvn24.pl/pomorze/scienne-jelenie-zginely-na-zamarznietym-jeziorze-mysliwi-podejrzewaja-zbieraczy-poroza-5008723
Najprawdopodobniej ktoś te zwierzęta musiał spłoszyć , bo żeby się tam znaleźć musiały pokonać najpierw asfaltową drogę, która biegnie powyżej a potem niemałą skarpę porośniętą gęsto drzewami. Wiem, ze to dla nich żaden problem i pojedyńcze osobniki zapuszczają się w nie takie miejsca ale nie całe stado. Natomiast tereny wdoczne na zdjęciach/filmach po prawej stronie są szczelnie ogrodzone. Dodam ,że jeziorro w tym miejscu jest b. głębokie.
Policja ma juz ponoć namiary na sprawców i jestem bardzo ciekaw kto się nimi okaże, zwłaszcza, że znam trochę okoliczną społeczność.
Strasznie mi szkoda tych biednych zwierząt,które przez ludzką tępotę poniosły tak okrutną śmierć...