Zobacz pełną wersję : Do znawców średnich i exceli :)
<| MICHAŁ |>
03-02-2021, 15:40
hej,
Pewnie jest jakieś forum fanatyków excela, ale najpierw spróbuję wśród :swoich" :)
ostatnio jestem ubrany w robienie różnych statystyk i zauważyłem, że w zależności od sposobu liczenia średniej wychodzą różne wartości.
Tak wygląda przykład:
48023
czy to jakiś błąd w excelu, czy logiczny błąd, bo średnia ze średnich nie równa się średniej z wartości?
Może ktoś coś?
dzięki i pozdro,
Michał
Podziel się formułami dla wierszy 4 i 6...
Hej, Problem wynika z matematyki :) pierwsza średnia z 2. rzędu jest liczona dla 4 liczb, pozostałe dla 5. Żeby w 6 wierszu policzyć średnią liczb z 2 rzędu (korzystając z wartości z 4 rzędu) trzeba skorzystać ze średniej ważonej z wagami 4,5,5,5.
Edit
"bo średnia ze średnich nie równa się średniej z wartości?"
Średnia ze średnich będzie równa średniej z wartości w przypadku gdy średnie są liczone na takiej samej liczbie wartości.
<| MICHAŁ |>
03-02-2021, 16:27
musiałem zrobić nowy plik, bo tamten przykład wywaliłem, proszę:
48024
po kolei
4 średnie częściowe:
=ŚREDNIA(A2:D2)
=ŚREDNIA(E2:I2)
=ŚREDNIA(J2:N2)
=ŚREDNIA(O2:S2)
średnia z 4 powyższych:
=ŚREDNIA(A3:S3)
można ją też policzyć (dają taka samą wartość):
=ŚREDNIA(A3;E3;J3;O3)
i średnia dla wszystkich wartości (T2):
=ŚREDNIA(A2:S2)
- - - - kolejny post - - - - - -
Hej, Problem wynika z matematyki :) pierwsza średnia z 2. rzędu jest liczona dla 4 liczb, pozostałe dla 5. Żeby w 6 wierszu policzyć średnią liczb z 2 rzędu (korzystając z wartości z 4 rzędu) trzeba skorzystać ze średniej ważonej z wagami 4,5,5,5.
Edit
"bo średnia ze średnich nie równa się średniej z wartości?"
Średnia ze średnich będzie równa średniej z wartości w przypadku gdy średnie są liczone na takiej samej liczbie wartości.
dziękuję.
czyli reasumując - dla miesiąca, w którym pojawiają się dni wolne od pracy, to należy - albo pozostawić pustą komórkę, aby liczba komórek w każdym tygodniu była taka sama, o ile oczywiście miesiąc składa się z pełnych tygodni - jak styczeń w tym roku, albo liczyć średnią z zakresu dni, czyli porzucić liczenie poprzez średnie tygodniowe.
OK, ma sens.
Bartolini82
03-02-2021, 16:30
<| MICHAŁ |> powyżej dostałeś odpowiedź.
Średnia ze średnich będzie równa średniej z wartości jeśli liczysz ją z tej samej ilości wartości.
Natomiast pierwszą średnią liczysz tylko z 4 wartości, a pozostałe z 5. Stąd masz różnicę.
dla miesiąca, w którym pojawiają się dni wolne od pracy, to należy - albo pozostawić pustą komórkę, aby liczba komórek w każdym tygodniu była taka sama
i dodatkowo wpisać w pusta komórkę 0, pozostawienie pustej komórki spowoduje, że większość arkuszy (może wszystkie?) będę liczyć średnią nie uwzględniając tej komórki
EDIT chociaż nie :D to spowoduje, że zmieni się średnia - mój błąd
jeśli chcesz liczyć średnią wszystkich liczb, to albo bezpośrednio, albo średnią ważoną, jeśli ze średnich pośrednich
<| MICHAŁ |>
03-02-2021, 16:49
słuchajcie, dziękuję bardzo.
wszystko już wiem!