Zobacz pełną wersję : Dale zima Jelenie, sarna,
Dzisiejsze wyjście owocne w spotkanie
1.47917
2.47918
3.47919
Fajny set z dużym naciskiem na 2, nic tylko drukować i na ścianę wieszać ;)
Świetne, przy czym #1 oraz #3 najbardziej mi się podobają.
gatewayfl
01-02-2021, 06:38
Świetny byczek, na dniach może zrzucić koronę.
Ostatnio widzę dużo jeleni z Białowieży, to te które podchodzą na karmiska dla żubrów w porach dziennych chyba.
Dzięki .Nie wiem czy to te ja je pstrykałem na łące i nie ma tam karmiska .
4.47938
5.47939
Świetne, tym razem #5 zatrzymuje na długo.
5! Absolutnie fantastyczna. Gratuluję.
Bartolini82
01-02-2021, 09:54
Hi five :D
gatewayfl
01-02-2021, 11:13
Piąteczka extra, świetnie się wkomponował.
Adam miałeś jeleni nie wstawiać ;)
dobry dzień był z super obserwacją, zdjęcia superackie, ja wolę 4 z zestawu
Kapitalne, majestat przyrody w 100%. Gratki.
Szydlarz
01-02-2021, 15:11
5tka to poezja ! Piekne zdjęcia ! :)
Dzięki za komentarze darek_d ale fb
Ostatnie z serii .
6.47982
7.47983
8.47984
Jest anegdota z zycia sw .Augustyna, ktory na targu pierwszy raz w zyciu zobaczyl kobiety: "Co to za istoty?" zapytal ojca. Ten, w trosce o jego czystosc odpowiedzial: "To gesi sa, synu". Gdyby nie bylo internetu, gdyby nie bylo ksiazek o fotografowaniu natury, moglbym uwierzyc, ze to dobre zdjecia sa, ze sa "high 5", "na sciane", "poezja" etc., ale ja mam internet i ksiazki. Te zdjecia sa srednie. Srednie jest swiatlo, bardzo srednia location, niewidoczna obrobka. Bardzo trudno jest fotografujac przyrode wykonac zdjecie, ktore wygladaloby jak "portret". Trudno, ale mozna probowac. Mozna probowac na przyklad mozliwie duzo fotografowanego obiektu uchwycic. Mozna wybrac location, gdzie krzaczory i galezie nie beda zaslanialy fotografowanego zwierza, mozna wybrac pore dnia, gdy swiatlo tworzy atmosfere, mozna wybrac nawet pore roku, mozna tez wybrac wersje ekstremalna i fotografowac kamera z teleobiektywem a nie komorka. Na 1 zagubiona sarna stoi gdzies w sniegu. Na pierwszym i drugim planie snieg i zasniezona flora. Wszystko blade, metne. Na 6 i 7- "tak, to jelen jest". Zdjecie numero tres jest smutnym rekordzista- obciete jest wszystko…
ups, poranne tabsy chyba zamiast do gardła trafiły do innego location :X
Jest anegdota z zycia sw .Augustyna, ktory na targu pierwszy raz w zyciu zobaczyl kobiety: "Co to za istoty?" zapytal ojca. Ten, w trosce o jego czystosc odpowiedzial: "To gesi sa, synu". Gdyby nie bylo internetu, gdyby nie bylo ksiazek o fotografowaniu natury, moglbym uwierzyc, ze to dobre zdjecia sa, ze sa "high 5", "na sciane", "poezja" etc., ale ja mam internet i ksiazki. Te zdjecia sa srednie. Srednie jest swiatlo, bardzo srednia location, niewidoczna obrobka. Bardzo trudno jest fotografujac przyrode wykonac zdjecie, ktore wygladaloby jak "portret". Trudno, ale mozna probowac. Mozna probowac na przyklad mozliwie duzo fotografowanego obiektu uchwycic. Mozna wybrac location, gdzie krzaczory i galezie nie beda zaslanialy fotografowanego zwierza, mozna wybrac pore dnia, gdy swiatlo tworzy atmosfere, mozna wybrac nawet pore roku, mozna tez wybrac wersje ekstremalna i fotografowac kamera z teleobiektywem a nie komorka. Na 1 zagubiona sarna stoi gdzies w sniegu. Na pierwszym i drugim planie snieg i zasniezona flora. Wszystko blade, metne. Na 6 i 7- "tak, to jelen jest". Zdjecie numero tres jest smutnym rekordzista- obciete jest wszystko…
Bardzo przepraszam, ale tak się samo ciśnie na usta - POKAŻ NAM JAK TO TRZEBA ZROBIĆ. Nie opowiadaj komunałów, tylko pokaż praktycznie. Jak wybrać lokalizację, światło, porę roku, porę dnia i na koniec jak przekonać takiego modela, żeby "zapozował" jak należy i jak zrobić takie zdjęcia. Praktycznie. To nie jest architektura, gdzie nic nikogo nie goni, a niezbyt udane zdjęcie można wielokrotnie, aż do skutku powtarzać, aż wyjdzie jak trzeba. Gdzie można poczekać na lepsze światło, itp. To nie jest studio, gdzie możesz modelkę umalować ustawić i próbować do skutku, aż coś akceptowalnego z tego wyjdzie. Tu nawet nie możesz się zbytnio poruszać, bo modele się spłoszą i uciekną (zakładam, że przywiązane nie były;-)). Pewnie, że każdy chce jak najlepiej. Każdy się stara zrobić to dobrze, ale efekt tylko w części, czasem w niewielkiej części, zależy od fotografa. Być może pięć, czy dziesięć minut wcześniej lub później tych zdjęć by nie było. Pewnie, że są w necie zdjęcia lepsze, ciekawsze, bardziej udane, ale to może oznaczać także nieco (lub bardzo dużo) więcej szczęścia. Bo przecież nie krzykniesz "Panie jeleń przesuń się pan w lewo, bo krzaczek zasłania". Albo "poczekaj Pan chwilę, to przejdę jakieś 10 metrów w prawo, tyko się Pan nie ruszaj". To jest zresztą szerszy problem ze wszystkim, co nie jest pozowane, a co dotyczy zdjęć reporterskich, których nie da się powtórzyć, nie da się zainscenizować, w których rola fotografa nie jest rolą nadrzędną i decydującą, ale na to nie miejsce i nie pora. Ja bym tylko zwrócił uwagę na to, że można także robić zdjęcia pionowe. Myślę, że kilka tych zdjęć, jeśli nie większość, lepiej by wyszła w pionie.
Chyba niepotrzebnie się produkujesz, JK. Kolega potrzebował miejsca do zlania porannej żółci i akurat tutaj padło, takie location, nie inne. Zresztą wnosząc z wywodu, to location było bardzo przemyślane, żeby sobie wystawić taki portret :) przecież wie lepiej co się powinno podobać użytkownikom i Ostkowi pewnie płaci za jego fotografie, więc się poirytował, że marnuje jego pieniądze...
Każdy ma swoją opinie i może ją wyrazić .Co do zdjęć w pionie robię bardzo rzadko ponieważ nie lubię ( większość nie podoba mi się) .Może by były i lepsze .Co do modeli położyły się w zaroślach i nic sobie nie robiły z naszej obecności ale i my mieliśmy mało pola do popisu .Nie to że się bronię ale ja na przykład lubię takie ciasne portrety nawet jak jest sporo poucinane , a w końcu ma najbardziej mi się podobać a dopiero odbiorcą i tyle .Pozdrawiam wszystkich
9.47992
10.47993
Kojocisko
02-02-2021, 13:49
Myślę, że koleżanka ma inne oczekiwania i wymagania wobec poziomu zdjęć. Zaprezentowane zdjęcia to pewnie nie jest światowa ekstraklasa. Ale też to forum nie ma ambicji prezentacji wyłącznie światowej ekstraklasy. No i pewnie byłoby 50 zdań co ekstraklasą jest lub nie jest.
Mnie się zdjęcia podobają, mają charakter, koncepcję. Ja lubię zdjęcia z "przeszkadzajkami" na pierwszym lub dalszym planie. Byłbym bardzo zadowolony, gdybym zrobił jakieś zdjęcie jelenia na takim poziomie. Cieszmy się fotografią, procesem fotografowania i wszystkim co do powstania fotografii prowadzi. Cieszmy się takimi zdjęciami jak w tym wątku. A koleżance pozostaje współczuć braku satysfakcji z poziomu zdjęć.
Jakimś ważnym elementem forum jest to, że widać, jak wielu autorom z biegiem czasu zdjęcia wychodzą coraz lepiej.
Dzięki za opinie . Tak jak piszesz .A tak po zatym cały czas się uczę ja tylko skromny amator jestem
Bardzo lubię zdjęcia przyrodnicze i też wolę je robić w poziomie, bo lepiej mi się takie ogląda. Na fotkach widzę piękną zimę i jelenia w roli głównej. Fotki ładnie wykadrowane, kolory naturalne więc przyjemnie się na nie patrzy. Nie potrafię fachowym fotograficznym językiem napisać nic więcej o tych zdjęciach, bo jestem amatorką, która wyrasta z pieluch. Jeżeli mój wzrok zatrzymuje się na fotografii na dłużej, to znaczy, że zdjęcie mi się podoba i tak jest w tym przypadku.
jacenty70
02-02-2021, 22:05
#5 jak dla mnie. Dobrze strzelony moment :)
Zdjecie nr.9: czyli jednak mozna! Idz ta droga, ostku.
Myślę, że koleżanka ma inne oczekiwania i wymagania wobec poziomu zdjęć..
Ja też tak myślę i często wkurza mnie ten szorstki język koleżanki, to bardzo często zgadzam się z jej opinią. W przypadku tych zdjęć podobnie. Model piekny, ale brakuje tutaj fajnego światła i "dzikości", tak jakby fotki były zrobione w parku. Chyba oczy nie mają bystrości :-P
Dzięki wszystkim za opinię