Zobacz pełną wersję : NIKON D600 krok po kroku
Marianov
25-01-2021, 22:02
Witam, przeskoczyłem parę tygodni temu z D90 na D600. i tu kilka spraw:
1. Jak zmienić tryb AF-S na AF-C ?
2. a1 Priorytet w trybie AF-C
3. a2 Priorytet w trybie AF-S
4. a3Blokada śledzenia ostrości
5. Obszar pomiaru centralnego
Czy ktoś mógłby wytłumaczyć/poszerzyć to co w instrukcji ( wg. mnie) nie jest do końca jasno wytłumaczone ?
Pod przyciskiem zwalniania blokady bagnetu obiektywu masz przełącznik trybu AF (tak dźwigienka z przyciskiem w środku) wciśnij ten przycisk i kręć przednim pokrętłem by zmienić tryb AF-u
sasankasa
25-01-2021, 22:25
1. patrząc na stronę z obiektywem: w prawym dolnym rogu masz przełącznik "af m", przyciskasz ten guzik i jednocześnie kręcisz kółeczkiem w prawym górym rogu (od strony wyświetlacza)
2. menu - menu ust. osobistych - autofocus
3. jw
4. jw
5. jw
Marianov
30-01-2021, 22:37
Ok, dziękuję. Natomiast:
Chciałbym by mi ktoś jasno sprecyzował. Np. punkt 5, jakie ma znaczenie 8mm, czy 12mm. Mierzone jest to od czego ? Jakie ma znaczenie, które wybiorę ?
Opóźnienie, po jakim AF zaczyna ostrzyć/śledzić. Przydaje się np przy panoramowaniu, żeby nie przeostrzyło na słupek czy inną przeszkadzajkę, która na chwilę w kadr wejdzie.
Rozmiar obszaru jaki jest brany w trybę pomiaru światła centralnie ważonego.
PS. Część odpowiedzi na te pytania jest w instrukcji jak i samej puszcze. Naciśnij przycisk z ? a skróconą podpowiedź dostaniesz.
Marianov
07-02-2021, 18:17
Tak, ale instrukcja jak i sam "?" dają tylko zdawkowe odpowiedzi. Nie tłumaczą tego całościowo, a chciałbym wiedzieć jak np. "5. Obszar pomiaru centralnego" z skąd ten pomiar jest, w jakich momentach go używać.
Zapoznaj się z tą dyskusją: https://forum.nikoniarze.pl/threads/132045-Pomiar-%C5%9Bwiat%C5%82a-centralny-i-centralnie-wa%C5%BCony
Marianov
22-02-2021, 22:43
Dziękuję