Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Rondo Daszyńskiego, Wwa.
Widzę, że tu jeszcze nie pokazywałem tych zdjęć :) więc nadrabiam. Dzielnica Wola, a szczególnie okolice Ronda Daszyńskiego to miejsce, w którym obecnie buduje się najwięcej wieżowców w Warszawie. Oto kilka z nich:
1. The Warsaw Hub (130m) + Skyliner (195m).
47588
2. Generation Park (180m) + Warsaw Unit (202m); kadr dla wielbicieli ekstremalnego prostowania ;) Pozostałym od razu napiszę: tak, to nie wygląda naturalnie. Wiem o tym :)
47589
Ponownie bardzo fajne zdjęcia i już czekam na kolejne. Jakich ogniskowych użyłeś przy każdym z tych zdjęć?
Bardzo dziękuję! 62mm na pierwszym, drugie 17mm. Gdy robiłem to drugie to stałem za blisko na tak wysokie budynki, bo fotografowałem w innym kierunku, ale to odbicie zachodzącego słońca na fasadzie (po całym smętnym dniu) sprawiło że szybko zmieniłem obiekt swojej fotografii :) Pięć minut i było po świetle, ale udało się i tramwaj złapać.
żółto-czarny
03-02-2021, 23:02
Mocno podoba mi się jedynka, tutaj nie tylko światełko na fasadach ale i niebo ładnie gra.
Co do ekstremalnego prostowania - cóż, sam zebrałem sporo takich doświadczeń :roll: Tym niemniej złocisty blask słonka przyjemny, chociaż wolałbym chyba bez tego długaśnego przecinaka :)
Tak po prawdzie to na dwójce jest naturalniejsze światło, temu na jedynce znacznie bardziej pomogłem "zabłysnąć" a niebu właśnie ładnie zagrać ;) Skoro się nie zorientowałeś, to znaczy że dobrze zrobiłem tę robotę :)
Kadr bez przecinaka jakoś mi nie pasował :)
- - - - kolejny post - - - - - -
Korzystając z okazji, dodam kolejne zdjęcie.
3. Warsaw Unit (202m) + Skyliner (195m) - chociaż z tej strony wydaje się, że to Skyliner jest wyższy...
48049
żółto-czarny
04-02-2021, 01:17
Świetnie trafiona pora!
Szydlarz
04-02-2021, 09:59
Bardzo ładny, przyjemny dla oczu kadr :). Fajne kolory, ostrość i kadrowanie :) pod względem kompozycji nie ma czego zarzucić ! :)
Fajny kadr, ale tu tramwaj bardziej razi i najpierw mój wzrok powędrował w jego stronę. Chyba jednak najbardziej lubię te ujęcia z długim czasem ekspozycji.
creep nadejszla wiekopomna chwila gdy musisz sobie tilt-shift objektiv kupic.
Świetnie trafiona pora!
Niedzielny poranek, kto normalny wtedy nie śpi? :D
Bardzo ładny, przyjemny dla oczu kadr :). Fajne kolory, ostrość i kadrowanie :) pod względem kompozycji nie ma czego zarzucić ! :)
Dzięki, miło to przeczytać, bo przecież niby robimy foty dla siebie, ale fajnie gdy te wysiłki są docenione :)
Fajny kadr, ale tu tramwaj bardziej razi i najpierw mój wzrok powędrował w jego stronę. Chyba jednak najbardziej lubię te ujęcia z długim czasem ekspozycji.
Przeważnie rozmywam, tym razem inaczej. Mam też kadr centralny (bez tramwajów, wolałem wtedy nie stać na torach, zwłaszcza że jak zobaczyłem na zdjęciach, motorniczy nie patrzył w moją stronę tylko w bok) - ale ten jednak jest lepszy. Tak mi się wydaje - dzisiaj :)
creep nadejszla wiekopomna chwila gdy musisz sobie tilt-shift objektiv kupic.
Zapewniam że lista zakupów jest dłuższa ;) Ale ostatni kadr zrobiony >100mm, więc może da się proste archi i bez TS robić ;)
Super zestaw, bardzo dobre kadry (nieco ciasna dwójka) i kolory (kontrasty ciepłe i zimne barwy).
Dzięki Dune! Miejsce stało się strasznie popularne wśród lokalnych fotografów (głównie instagramowców), więc jestem strasznie zadowolony z kadrów 1 i 3, bo takich jeszcze nie widziałem.
4. Tajemnice Ostatniego Piętra
49304
Kojocisko
08-03-2021, 23:22
Niezwykłe... brawo.
żółto-czarny
08-03-2021, 23:57
Grafika :o Mocne.
Dzięki panowie!
Za plecami czyste niebo które się odbija w elewacji, przede mną ustępująca chmura podświetlona zachodzącym słońcem robi za kontrastowe tło. Wiadomo że podkręciłem kolory, ale nie namalowałem ich sam, tak (prawie;) ) było! :D
creep, mam krotka przerwe w pracy, troche umeczony jestem i nie wiem do czego sie przypier… a wiec na razie napisze, ze bardzo bardzo ladnie.
Wind Mill
09-03-2021, 07:17
Chciałem dokonać donosu, ale mnie Kojocisko ubiegło. ;)
Bardzo dobre: pomysł i wykonanie.
Tak oświetlone, że człek się zastanawia, czy to ciemne z tyłu to inny czy ten sam budynek.
I jest potencjał dla nożyczek - nie w sensie "poprawiania" dzieła, a dla wycięcia kawałka, który sam będzie pełnoprawnym obrazem.
Co światło, to światło.
Lekka aktualizacja :)
5. Skyliner i Sto Sekund
51770
krzysztofz24
24-05-2021, 22:40
Fajne, fajne.
A masz juz zdjecia tego nowego wiezowca z ta "smocza skora"?
Jak masz to dawaj:-).
Dziękuję. Był nr 4 ;) Ale to był szczyt - na dole ciągle coś robią, bałagan, a ja nie lubię bałaganu na takich zdjęciach ;) Ale co się odwlecze to nie uciecze :)
EDIT - w zasadzie na nr 2 i 3 też, ale akurat za każdym razem kadrowałem tak żeby tego dołu nie akcentować za bardzo.
Piątka bardzo ładnie ułożona i poddana edycji. Czwórka prześwietna :-)
Piątka bardzo ładnie ułożona i poddana edycji. Czwórka prześwietna :-)
Dziękuję Dune!
6
Warsaw Unit i Warsaw Unit
56628
Kolejne świetne ujęcie! Pozazdrościć!
Kolejne świetne ujęcie! Pozazdrościć!
Dziękuję! Trochę inaczej, ciągle szukam oryginalnych kadrów - a w tym miejscu naprawdę o nie trudno, codziennie kręci się tam kilku fotografów :)
Tym razem bardziej klasycznie - bez odbić
7
Generation Park
57019
nic tylko przyklasnąć, świetne (znów) spojrzenie na "miasto" a ten spot latarni w idealnym miejscu tak samo kontrast złotej elewacji
Fotografia Nr 6 - bardzo fajna, dobrze ułożony kadr i super światło; bardzo ciekawy element oddzielający rzeczywistość od odbicia.
Nr 7 - znowu wszystko "doszlifowane" na maxa. Akurat wspomnianej "gwiazdki" jakoś specjalnie nie doceniam, ale to kwestia mojej "fobii".
nic tylko przyklasnąć, świetne (znów) spojrzenie na "miasto" a ten spot latarni w idealnym miejscu tak samo kontrast złotej elewacji
No nie wiem, nie wiem, dopiero w domu zrozumiałem że latarnia powinna być minimalnie dalej w lewo, aby cały budynek był odsłonięty, ten bliższy :D Ale mimo wszystko zdecydowałem się na obrobienie tego zdjęcia, bez powtarzania pleneru ;)
No i dzięki za miłe słowo :)
Fotografia Nr 6 - bardzo fajna, dobrze ułożony kadr i super światło; bardzo ciekawy element oddzielający rzeczywistość od odbicia.
Dzięki!
Nr 7 - znowu wszystko "doszlifowane" na maxa. Akurat wspomnianej "gwiazdki" jakoś specjalnie nie doceniam, ale to kwestia mojej "fobii".
A widzisz, mimo że tutaj trochę dojechałem to odbicie obróbką, to ogólnie bardzo mi się podobają gwiazdki z NZ 14-30, także te mniejsze - w porównaniu do N16-35 są znacznie estetyczniejsze. Co nie znaczy, że chcę z nich zrobić główny temat moich zdjęć - to by było pójście w efekciarstwo ;)
No nie wiem, nie wiem, dopiero w domu zrozumiałem że latarnia powinna być minimalnie dalej w lewo, aby cały budynek był odsłonięty, ten bliższy :D Ale mimo wszystko zdecydowałem się na obrobienie tego zdjęcia, bez powtarzania pleneru ;)
No i dzięki za miłe słowo :)
a jesteś aptekarzem? żeby cyzelować każdy słup, narożnik, linię, muchę ;) jak dla mnie jest ok,
a jesteś aptekarzem? żeby cyzelować każdy słup, narożnik, linię, muchę ;) jak dla mnie jest ok,
To już pewnie materiał na głęboką psychoanalizę, ale ogólnie to mam taki odchył przy fotografii architektury ;)
no wiesz, to nie jest złe, by dążyć do doskonałości ;) ale nie uważam że to jest złe zdjęcie dlatego że latarnia jest centymetr w lewo czy w prawo
oczywiście jakbyś zrobił dwie takie fotki i je tu pokazał to pewnie byśmy się zastanawiali, ale skoro jest takie zdjęcie a nie inne to nie znaczy że ono jest złe
to tak a propos głębokiej psychoanalizy :D
siemalysy
20-02-2022, 21:44
O kurczę! Fajne!
Bardzo mi się podoba :)
Dzięki siemalysy! (i za zgłoszenie ;) )
żółto-czarny
21-02-2022, 00:58
Świeże spojrzenie :o Chyba spróbuję coś takiego poćwiczyć w tym roku. Mój statyw narzeka, że o nim zapomniałem ;)
Mega fotka!:) Jakim szkiełkiem robione?
żółto-czarny, polecam ruszyć się, ja im dłużej nie fotografuję, tym trudniej mi się zebrać... A to pogoda nie taka, a to czasu brak... Trzeba po prostu iść.
AOfoto Nikon Z14-30, ale na 24mm i jeszcze trochę odcięte po cropie i prostowaniu.
creep a ten 14-30 dobrze Ci się spisuje? Zadowolony z niego jesteś?
kadr dla wielbicieli ekstremalnego prostowania ;)
Posiadam taką fają książkę wydaną przez Sinara, gdzie w rozdziale o fotografowaniu architektury polecają, aby po "wyprostowaniu" odrobinkę z powrotem skrzywić, nadając delikatną naturalność perspektywy. Fotografowałem wieżowce w latach '90 aparatem na ławie optycznej (akurat Cambo, nie Sinar) i bardzo dobrze się ta metoda sprawdzała. Wyglądało jednocześnie prosto i naturalnie.
creep a ten 14-30 dobrze Ci się spisuje? Zadowolony z niego jesteś?
Uwielbiam. Ten obiektyw był jednym z poważnych argumentów za przesiadką na Z, i jednocześnie pozostaniem z Nikonem. Lekki, ostry, 14mm, bardzo ładna gwiazdka po domknięciu już do f9-11. Z minusów - wysuwany, wygląda zdecydowanie mniej solidnie niż mój poprzedni N16-35. Ale optycznie wyższy poziom. Zresztą, z Z24-70f4 też jestem bardzo zadowolony.
Posiadam taką fają książkę wydaną przez Sinara, gdzie w rozdziale o fotografowaniu architektury polecają, aby po "wyprostowaniu" odrobinkę z powrotem skrzywić, nadając delikatną naturalność perspektywy. Fotografowałem wieżowce w latach '90 aparatem na ławie optycznej (akurat Cambo, nie Sinar) i bardzo dobrze się ta metoda sprawdzała. Wyglądało jednocześnie prosto i naturalnie.
Być może to by było zgodne z tym, czego oczekują oczy oglądających. Ale ja wolę gdy piony są pionowe, lubię ten "wizualizacyjny" styl. Chociaż w tym przypadku prostowanie rzeczywiście jest przesadne i sam to widzę. Mimo tego świadomie zdecydowałem się aby zostawić, a nawet pokazać publice to zdjęcie :)
Dynamicznie ułożone linie świateł i torów robią kapitalną robotę, świetna fota.
Kontynuując spacery wokół Ronda Daszyńskiego... Tym razem złapał mnie deszcz. Ale deszcz ma ten plus, że czasem pojawia się po nim tęcza :)
9
Skyliner (i Warsaw Hub)
63334
Pół godziny później po burzy nie było ani śladu, i mogłem wrócić do pierwotnie upatrzonego kadru, który co jakiś czas lubię sobie powtórzyć :)
10 znowu Skyliner
63335
Tym razem odsłona w pastelowych barwach - podoba mi się bardzo. Pokazujesz, jak to samo miejsce można przedstawić interesująco na wiele różnych sposobów.
bajeczna ta 10. choć gdybym umiał takie cudo pstryknąć, to bym te przewody wyczyścił, mocno się w oczy rzucają na tle nieba ;)
Tym razem odsłona w pastelowych barwach - podoba mi się bardzo. Pokazujesz, jak to samo miejsce można przedstawić interesująco na wiele różnych sposobów.
No, mi też się podoba, i to chyba nawet bardziej niż ten kadr z tęczą. Ale czuję, że kończą mi się możliwości różnych "czystych" kadrów w tym miejscu...
bajeczna ta 10. choć gdybym umiał takie cudo pstryknąć, to bym te przewody wyczyścił, mocno się w oczy rzucają na tle nieba ;)
Hehe, kilka przewodów usunąłem. Te o których wspominasz też usunąłem, powoli... I potem się kapnąłem że one są podwieszone z przewodami tramwajów. Gdybym je usunął to by nienaturalnie się kable tramwajowe układały, więc z bólem serca zostawiłem. Ale nie martw się, na tych dwóch zdjęciach było sporo stemplowania. To, że tego nie widzisz, znaczy że dobrze wyszło :)
Odświeżę wątek - dwa lata minęły, Skyliner ma coraz więcej sąsiadów...
11
79497
niezmiennie perfekcyjnie nienaganne :)
niezmiennie perfekcyjnie nienaganne :)
Nic dodać, nic ująć :-)
żółto-czarny
23-04-2024, 18:39
Kurde, jestem mniej-więcej w tym samym miejscu w każdą środę i czwartek, ale z tej perspektywy i w takim świetle jeszcze nie patrzyłem :)
wortexo20
10-10-2024, 06:40
11-ka piękna.