Zobacz pełną wersję : Nikon D5600 - uniwersalny zoom podróżny do 2500
Cześć,
Szukam dobrego obiektywu dającego zakres od możliwie najszerszego kąta do 200-300mm dla Nikona D5600 w zakresie cenowym 2000-2500 zł. Potrzebowałbym jeden uniwersalny obiektyw na wyjazdy, żeby nie musieć dźwigać tony sprzętu, wcześniej próbowałem rozwiązania z optyką 17-50 i 70-300, ale w moim przypadku się nie sprawdza, zoom praktycznie tylko leży w torbie fotograficznej i robi za balast, bo nie chce mi się go specjalnie wyciągać i zakładać, żeby zrobić jedno czy dwa zdjęcia.
Pozdrawiam
lukasz_kk
23-01-2021, 19:58
Wynalazki typu 16/18-200/300/400 raczej nie są optycznym mistrzostwem świata. W określonym przez Ciebie budżecie rozglądałbym się za trójką obiektywów AF-P, jako że w pełni współpracują z Twoim aparatem: 10-20 VR, 18-55 VR, 70-300 VR DX. Po to masz aparat z wymiennymi obiektywami, żeby te obiektywy wymieniać. A ta trójka jest zaskakująco dobra optycznie, lekka i dość tania. Jedyna wada, to że są dość ciemne.
https://www.optyczne.pl/index.php?test=obiektywu&test_ob=326
Oceń sam czy warto i czy spełni twoje oczekiwania, zdjęcia znajdziesz w sieci, mimo że to obiektyw koszmarek to jednak sporo ludzi chwali i rozumiem ich w pełni.
Masz rację, po to kupiłem lustrzankę a nie kompakt, żeby korzystać z wymiennej optyki, jednak potrzebowałbym jednego takiego "uniwersalnego" zooma, głównie na jakieś luźniejsze, wakacyjne wyjazdy, gdzie jadę odpocząć, zwiedzić jak najwięcej, i przy okazji zrobić "pocztówkowe" zdjęcie jakiegoś zabytku czy kogoś na tle zabytku, a nie, by w 40 stopniach upału taszczyć ze sobą ciężką torbę, 3 obiektywy i statyw oraz czekać na idealne warunki przez 4 godziny w jednej lokacji, żonglując obiektywami. Strzelam dużo portretów i zainwestowałem w ładną, jasną stalkę 50mm, w przyszłości prawdopodobnie kupię też jeden obiektyw szerokokątny do zdjęć krajobrazów i na moje potrzeby oraz zainteresowania fotograficzne wydaje mi się optymalnym rozwiązaniem. Wiem, że w przypadku takich zoomów należy iść na kompromisy i nie oczekuję cudów po takim szkle, chciałbym po prostu znaleźć możliwie najlepsze w moim budżecie.
- - - - kolejny post - - - - - -
https://www.optyczne.pl/index.php?test=obiektywu&test_ob=326
Oceń sam czy warto i czy spełni twoje oczekiwania, zdjęcia znajdziesz w sieci, mimo że to obiektyw koszmarek to jednak sporo ludzi chwali i rozumiem ich w pełni.
Dlaczego "koszmarek"?
Cześć,
Szukam dobrego obiektywu dającego zakres od możliwie najszerszego kąta do 200-300mm dla Nikona D5600 w zakresie cenowym 2000-2500 zł. Potrzebowałbym jeden uniwersalny obiektyw na wyjazdy, żeby nie musieć dźwigać tony sprzętu, wcześniej próbowałem rozwiązania z optyką 17-50 i 70-300, ale w moim przypadku się nie sprawdza, zoom praktycznie tylko leży w torbie fotograficznej i robi za balast, bo nie chce mi się go specjalnie wyciągać i zakładać, żeby zrobić jedno czy dwa zdjęcia.
Pozdrawiam
Nikkor 70-300 AF-P DX nie jest takim znowu balastem, waży ~400g i to jest jedna z jego większych zalet (oprócz przyzwoitej jakości), jeśli posiadasz ten obiektyw to chyba nie ciąży? Z Sigmą 17-50 da się przeżyć. Jeśli chcesz lżej, zmień Sigmę na Nikkora 18-55 AF-P, używanego kupisz za +/-200 zł, nie zajmuje miejsca. Jakość zdjęć wcale nie ucierpi.
Z uniwersalnych zoomów moim zdaniem nie warto brać nic dłuższego niż N18-140. To duży zakres, jakość jeszcze w miarę. Ze zdjęć typu tu budynek, tam gołąb na dachu nic nie wynika, zwykle nawet się ich nie ogląda.
Najlepiej to w ogóle zapomnij o zoomach. Kup sobie Nikkora 24/1.8, zrobisz nim wszystko na wycieczce ;)