Zobacz pełną wersję : Mocowanie obiektywu
Witam, mam pytanie odnośnie mocowania obiektywu do lustrzanki cyfrowej D7500. Czy obiektyw po zamocowaniu do korpusu powinien mieć niewielki luz to znaczy że przy użyciu niewielkiej siły można nim obracać w zakresie max 1mm? Czy to może mieć wpływ na wartość przysłony? Może to głupie pytanie ale stawiam pierwsze kroki w fotografii i dopiero uczę się sprzętu.
Nie mam akurat D7500, ale na moich Nikonach nie ma żadnego luzu na połączeniu z obiektywem. Sprawdź czy obiektyw masz "zatrzaśnięty" na mocowaniu do końca. Musi być słyszalny delikatny klik w momencie, kiedy szkło jest zamontowane prawidłowo na puszce.
markB dzięki za odpowiedź, tak obiektyw mam zatrzaśnięty. Znalazłem stare wątki na ten temat (w sumie powinienem od tego zacząć), z tego co wyczytałem to takie rzeczy się zdarzają szczególnie przy dużych obiektywach, dopóki nie ma problemów z komunikacją z aparatem to można z tym żyć.
Bartolini82
14-01-2021, 20:46
z tego co wyczytałem to takie rzeczy się zdarzają szczególnie przy dużych obiektywach
Chyba głównie zajechanych. Ja akurat mam d7200, ale przy żadnym szkle nie ma tego efektu. Mam obiektywy i leciutkie (N50) i sporo cięższe (S18-35, T150-600 czy S60-600).
Masz tak tylko z 1 obiektywem czy innymi też? Jeśli z każdym to może coś mocowanie w body jest już lekko wyrobione?
mam 7500 i taki efekt nie występuje nawet z redukcją M42 - bagnet Nikon, jaki masz obiektyw ?
Ja mam co prawda D5300, ale niewielki luz mam na wszystkich obiektywach, może nie 1mm, ale jest wyczuwalny. Czuć go też na samym kołku wystającym z korpusu, jak go poruszam palcami.
Jeśli możesz obiektywem delikatnie obracać, ale szczelnie przylega do korpusu, to nic się nie dzieje. Poza tym, że jak będziesz ciągle tak kręcił to luz się wyrobi ;).
Dzieki wszystkim za odpowiedz, luz mam tylkona najwiekszym obiektywie, reszta obiektywow jest na sztywno. Natomiast luz na samym kolku blokujacym wystajacym z korpusu jest spory, sprawdzane palcami, nie wiem czy tak powinno byc?
gadas2019
17-01-2021, 14:46
Mam d7500 i różne obiektywy (w tym 150-600) i nie mam żadnego luzu.
Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
Rafał_Sz
18-01-2021, 12:46
Dopóki jest to niewielki luz osiowy, nie ma problemów z komunikacją to nie ma problemu.
Nie wierzę. Podpinając każdy jeden 150-600 będzie wyczuwalny luz. No chyba, że na siłę nie chcesz go czuć ?
Nie stresujcie lemon02, bo ten luz jest czym normalnym.
Schwefel
10-02-2021, 11:34
Jak wyżej, każdy 150-600 i 200-500 miał minimalny luz. Nie wpływa to w żadnym stopniu na komunikację.